Sem bila zadnjič pri babici in je naredila super rolado. In sem jo probala naredit tudi sama. Super zadeva. Gre pa takole. Najprej bom napisala originalen recept, v oklepaju pa količine, ki sva jih dali obe z mamo.
3 jajca (4)
12 dag sladkorja (enako)
12 dag moke (15 dag)
3 žlice vode (4)
1/4 pecilnega (malo več)
1 vanilij (isto)
Najprej naredi sneg (stepi do skoraj trdega, nato dodaj malo sladkorja od že odmerjene teže), da potem ne rabiš metlic pomivat

. Potem penasto zmiksaj jajčka in sladkor (tudi vanilij), sama sem dala rjavega. vmes dodaj 4 žlice TOPLE vode. mešaj do lepe pastelno rumene barve. moko in pecilni zmešaj skupaj in presej. počasi zmiksaj ali pa zmešaj. čisto na koncu dodaj beljake in na rahlo vse skupaj premešaj - pri tem je pomembno, oziroma pri vseh biskvitih, kjer dodajate sneg, da le narahlo premešate, bolj premalo kot preveč.
maso razporediš po peki papirju na nizkem pekaču, pečeš na 180 ene 15 minut. sama imam ventilatorsko, ampak sem dala na normalno peko. ko vzameš iz pečice, položiš na biskvit vlažen servet (ga zmočiš in dobro ožameš), na hitro obrneš in s servetom vred zviješ in pustiš nekaj časa. par minut.
mama je filala z domačo marmelado, vmes je posula malo benkota. sama sem pa naredila "instant marmelado". imela sem zmznjene gozdne sadeže, sem to dala v posodo, posula malo rjavega sladkorja, to najprej grela na nižji temperaturi nato pa povišala do vretja. naj malo povre, da se tista voda od "zmrzline" povre. dodala sem malo cimeta. no in to je to, potem sem še malo pustila, da se ohladi in to dala na še toplo rolado (ostane bolj mehka).
mama je posula s sladkorjem v prahu, tako da se je zadevo lahko jedlo kar z rokami. sama sem imela še malo sladke smetane, jo zmiksala, dodala malo kokosa in namazala s tem.
šla je v 15 minutah

v glavnem, enostavna, hitra in dobra zadeva. lahko čisto "na izi", z marmelado, ali pa se naredi kakšen boljši premaz.
madonca, cel esej

lp,m