Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Šimpanzi prvič po 30 letih zagledali dnevno svetlobo

Pojdi na stran 1 , 2
N-girl
Starost: 45Pridružen: 26. mar 2005Prispevkov: 239Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 8. sep 2011 15:26
Povezava do prispevka
Žurnal 24, 8.9.11.

Kruta zloraba v imenu znanosti

Šimpanzi prvič po 30 letih zagledali dnevno svetlobo. Na njih so delali medicinske poskuse, nekatere so okužili z virusom HIV in hepatitisa.

K. Kl. / Avstrija

V torek je 38 šimpanzov, ki so preživeli krute laboratorijske poskuse, prvič po treh desetletjih ugotovilo, kako diši trava in kakšno je sonce.

Vse življenje so preživeli v nekem laboratoriju v Avstriji, kjer so na njih izvajali poskuse. Nekateri so bili skoteni v ujetništvu. Večino pa so jih ulovili v afriški divjini, jih odvzeli materam – ki so jih poklali – in odpeljali v Evropo. V imenu znanosti so nekatere okužili z virusom HIV in hepatitisa. Prizadevali so si odkriti zdravilo za aids, vendar so bili kruti poskusi zaman, saj noben od šimpanzov kljub okužbi s HIV-om ni dejansko zbolel za aidsom.

14 let rehabilitacije

Farmacevtsko podjetje, za katerega so delali poskuse, je sicer leta 1997 kupilo ameriško podjetje, ki je testiranje na živalih ukinilo. Strokovnjaki pa so potrebovali kar 14 let, da so šimpanze pripravili na spoznavanje z zunanjim svetom, poroča Daily Mail.

"Končno bodo lahko užili še nekaj zabave, kolikor jim je še ostalo življenja," je ob izpustitvi dejal Michael Aufhauser, ustanovitelj zavetišča za šimpanze v bližini Dunaja.
 
 
0
Nazaj na vrh
Pinkfloyd
Starost: 14Pridružen: 20. apr 2011Prispevkov: 41Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 8. sep 2011 17:00
Povezava do prispevka
U žgečkala...tole me pa spominja na Fritzla in tisto punco, ki jo je imel dvajset let zaprto pa je vidla svetlobo prvič..
0
Nazaj na vrh
lencica
Starost: 39Pridružen: 5. mar 2006Prispevkov: 1064Kraj: pri prvem semaforju na levoStatus:Offline
Objavljeno: 8. sep 2011 17:48
Povezava do prispevka
Mah, te živalce morajo pa vedno nastradat..  Zdaj naj pa raziskovalce zaprejo pa jim v rit zapičijo HIV.
0
Nazaj na vrh
Dominika
Starost: n/aPridružen: 16. jan 2009Prispevkov: 1020Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 8. sep 2011 18:08
Povezava do prispevka
Srčki zlati, naj vsaj sedaj uživajo življenje. Kako so se razveselili, kar objemali so se! Da ti srce poči, ko jih gledaš.
0
Nazaj na vrh
Tinka
Starost: n/aPridružen: 27. mar 2005Prispevkov: 2751Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 8. sep 2011 18:13
Povezava do prispevka
Ojoj, spet trpeče živali zaradi neke "znanosti" in "koristi za naše zdravje". Kako me take stvari vsakič razžalostijo in razjezijo .
0
Nazaj na vrh
CantLoveCantHurt
Starost: 33Pridružen: 25. sep 2008Prispevkov: 2109Kraj: MemoriaStatus:Offline
Objavljeno: 8. sep 2011 19:02
Povezava do prispevka
Pinkfloyd je napisal/aU žgečkala...tole me pa spominja na Fritzla in tisto punco, ki jo je imel dvajset let zaprto pa je vidla svetlobo prvič..



Yesterday, upon the stair,I met a man who wasn't there. He wasn't there again today. I wish I wish he'd go away...
0
Nazaj na vrh
Lubenica
Starost: n/aPridružen: 10. jul 2006Prispevkov: 6018Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 8. sep 2011 19:52
Povezava do prispevka
Točno sem vedela, kaki komentarji bodo v tej temi, pa sem vseeno upala, da ne... Sploh me pa komentarji kot so lencicin kot bodočo raziskovalko (trenutno na delu v farmacevtski firmi) zelo prizadanejo. Več kot očitno nimate niti najmanjšega pojma, kako zelo se strokovnjaki trudijo razvijati zdravila in kako mukotrpen proces je to lahko za vse udeležene (vključno z živalmi).

Na komu pa bi ve testirale- na ljudeh iz tretjega sveta mogoče? Ker zelo dvomim, da bi se ljudje tako množično prostovoljno ali proti plačilu javljali za tako delo. Testiranje je kruto, ja. In vsekakor je lepše videti takle članek brez podrobnosti, kako so do odkritja prišli. In naslednjič, ko boste v usta dale kako zelo potrebno tabletko zdravila, najbrž ne boste niti pomislile na testiranje na živalih. Cel halo nastane takrat, ko ne razmišljate preveč, zakaj je to potrebno, ampak preberete kak tak članek v medijih, po možnosti brez kakršnih koli pametnih argumentov, napisan tako, da je ja branost čim večja. No comment.
0
Nazaj na vrh
Anisja
Starost: 39Pridružen: 20. jan 2007Prispevkov: 1452Kraj: Na realnih tlehStatus:Offline
Objavljeno: 8. sep 2011 20:07
Povezava do prispevka
Lubenica, odlično povedano Thumbs Up :Y:
If you know EXACTLY what you are going to do, what is the point of doing it? (P.Picasso)
0
Nazaj na vrh
Tanja
Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45016Kraj: Planet LepoteStatus:Online
Objavljeno: 8. sep 2011 21:43
Povezava do prispevka
Lubenica je napisal/a... nimate niti najmanjšega pojma, kako zelo se strokovnjaki trudijo razvijati zdravila in kako mukotrpen proces je to lahko za vse udeležene (vključno z živalmi).

... je to potrebno ...

Prepričana sem, da 'imajo pojma', ampak najbrž 'imajo pojma' tudi o tem, da je farmacevtska industrija najbolj dobičkonosna industrija in tudi o tem, da bi se dalo marsikaj rešiti oz. raziskati drugače. Ampak potem bi bili dobički manjši, a ne - in le kaj bi lahko bilo hujšega. In hm ... služiti enormne vsote na račun zdravja ljudi? Ali se samo meni zdi, da tu nekaj ne štima

Kdo pravi, da je potrebno?
Ja, res je, ko nam gre za življenje, smo ljudje pripravljeni narediti marsikaj, tudi ubiti in jesti sočloveka ali žrtvovati druga bitja - ampak to še ne pomeni, da je to prav. In da je, kar se počne, prav. Ampak s tem, kaj je prav, se dandanes itak nihče več ne ukvarja, a ne - pomembno je, da se zasluži. Veliko. Ogromno. Največ. Več od konkurence. Vsako leto več. Ne glede na žrtve.

Res me impresionira (pa ne v pozitivnem smislu) ta človeška nadutost, da je nad vsem in vsemi bitji na tej zemlji in si jih lahko v svojo dobrobit, ki jo je predhodno vsaj v veliki meri, če ne v celoti, sam zafural, podreja, izkorišča in muči. Ja, človek je pa res toliko dobrega naredil za ta svet + grozi mu izumrtje, da se je treba res na vse pretege truditi in mučiti ostala nebogljena bitja, da bo preživel.
Bruh.

Še eno vprašanje, Lubenica: ali bi se farm. ind. tako na vse pretege trudila najti zdravila, če se ji za to ne bi obetali enormni dobički in bi vsi za to dobili le toliko, da normalno živijo, nekako malo nad minimalno plačo, bilanca pa bi bila 0

Pa brez zamere, samo MHOO.
A health and beauty freak.
0
Nazaj na vrh
BlackCat
Starost: 38Pridružen: 24. jun 2007Prispevkov: 850Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 8. sep 2011 22:44
Povezava do prispevka
Tanja je napisal/a
Prepričana sem, da 'imajo pojma', ampak najbrž 'imajo pojma' tudi o tem, da je farmacevtska industrija najbolj dobičkonosna industrija in tudi o tem, da bi se dalo marsikaj rešiti oz. raziskati drugače. Ampak potem bi bili dobički manjši, a ne - in le kaj bi lahko bilo hujšega. In hm ... služiti enormne vsote na račun zdravja ljudi? Ali se samo meni zdi, da tu nekaj ne štima


Sama sem raziskovalka in se ukvarjam s človeškimi rakavimi celicami - kot modele za tumorje in s tem iskanje novih zdravil proti raku. Žal nobena celična linija ni dovolj uporabna (še) za dovolj dobro simulacijo učinka zdravil pri raku (na primer). Uspešno zdravilo na celičnih linijah se izkaže neuspešno na poskusnih živalih, kjer se izrazijo kompleksne presnovne poti. Pri nas se določeni poskusi izvajajo na miših. Žal. Hudo mi je, ampak le tako gre znanost naprej. Sploh pri prenosu na človeka je nujno, da je organizem čimbolj podoben (genetsko), saj so lahko minimalne razlike v presnovi lahko zelo pomembne in velike. Je pa res da se stvar res ukinja kar se da hitro zaradi novih odkritij (uporabe celičnih linij - te so, posebej v kozmetični industriji, nadomestile poskuse na živalih).
Brez zamere, ampak so zgornji komentarji res neumestni. A mislite da znanstvenik uživa ko dela na živalih? Poznam nekaj ljudi ki to delajo in verjemite, z živalmo lepo in spoštljivo delajo.
Kako pa bi bilo če bi kjeri vaš sorodnik imel HIV, raka ali kaj drugega?

Aja, pa še to...ja, farmacevtska industrija ustvarja enormne dobičke. Je pa res da veeeeelik delež teh gre v raziskave, ki so nujne za obstoj teh firm. Patenti slej ali prej potečejo in s tem zaslužek, zato so nova odkritja nujna. Trenutno so aktualna biološka zdravila, odkrivanje in pridobivanje teh je za pop. drago, tako da se tej zaslužki ne delijo samo med zaposlene.
Nazadnje urejeno 8. sep 2011 22:58; skupaj popravljeno 1 krat
A moment of silence...
0
Nazaj na vrh
estelle
Starost: 38Pridružen: 30. maj 2008Prispevkov: 3817Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 8. sep 2011 22:49
Povezava do prispevka
Oh joj, meni je kar šlo na jok, ko sem jih videla (pa sploh nisem take sorte)... joj, kako sta se objela ... boščeki mali ...  zakaj smo ujeti v takšnih stvareh?
 
BlackCat, kompleten podpis! Ljudje ne vedo, kako nam ni (bilo) vseeno, ko smo delali kakšen poskus na živalih (no ok to je bil čisto nedolžen poskus na miškah, ampak že pri tistem nevem več kaj je bilo - atropinu?, mi ni bilo vseeno gledati kako se je miška obnašala). Tudi znanstvenikom ni vseeno. Tudi meni je hudo, ko vidim posnetke Pete. Ampak včasih ni druge variante, kot si ti že vse povedala. Je pa sreča to, da je tega čedalje manj. Oh...
"As we advance in life it becomes more and more difficult, but in fighting the difficulties the inmost strength of the heart is developed." -
-- Vincent Van Gogh
0
Nazaj na vrh
Lubenica
Starost: n/aPridružen: 10. jul 2006Prispevkov: 6018Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 8. sep 2011 23:56
Povezava do prispevka
BlackCat, na stvar gledaš malo drugače, ko kdo od tvojih bližnjih zboli za neozdravljivo boleznijo. Me zanima, kako bi takrat izbirali, ko bi bili na eni strani naši bližnji, na drugi pa miške. Meni bi se smilili oboji, ampak odločitev mora pasti.

Pa še glede dobička- razvoj povsem novega zdravila je pošastno drag in dolgo traja, preden je s prodajo pokrit ves minus, ki ga ustvarijo raziskave. Generične firme služijo na ubogi peščici zdravil, velika večina jih pa tudi ko so že v prodaji, dela minus z namenom širjenja ponudbe. In ja, plače raziskovalcev celo na najprestižnejših univerzah so lahko nižje kot plače pisarniških delavcev z bistveno manj izobrazbe in odgovornosti (ne bi trdila kar tja v en dan, če ne bi med kolegi imela 2 primera takih, ki sta iz službe postdoc researcherjev v fiziki in molekularni biologiji presedlala na menedžment ali finance zaradi 30-40% višje plače za manj dela).

In še to- včasih se razvoj zdravil ustavi, če s časom ni željenih rezultatov. Pa ne zaradi nezainteresiranosti znanstvenikov, temveč zaradi pomembnežev v dragih oblekah na visokih pozicijah, ki nimajo veliko veze z znanostjo, temveč bolj z velikimi denarji, ki določajo, kako se denar porablja. Tako kot se občasno najdejo pošteni politiki, je na svetu tudi mnogo ljudi, ki jim je resnično bolj mar za napredek kot za zaslužek.

EDIT: Sem pozabila napisat, da nobene ne obsojam, če se ji bolj smilijo živali kot ljudje in če rajši vidite, da se vdate usodi, živite brez zdravil in nimate slabe vesti zaradi testiranja, je to zaradi mene čisto enakovredno mišljenje. Nisem pa dobila takega občutka iz nobenega izmed komentarjev do zdaj oz. to ni bilo jasno povedano.
Nazadnje urejeno 9. sep 2011 0:07; skupaj popravljeno 1 krat
0
Nazaj na vrh
estelle
Starost: 38Pridružen: 30. maj 2008Prispevkov: 3817Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 9. sep 2011 0:02
Povezava do prispevka
Lubenica je napisal/a Meni bi se smilili oboji, ampak odločitev mora pasti.

 
To je pravi point! Bravo lubenica!
"As we advance in life it becomes more and more difficult, but in fighting the difficulties the inmost strength of the heart is developed." -
-- Vincent Van Gogh
0
Nazaj na vrh
MeiMei
Starost: 118Pridružen: 26. jan 2009Prispevkov: 3084Kraj: Here and now.Status:Offline
Objavljeno: 9. sep 2011 2:20
Povezava do prispevka
V bistvu je večino mojega mnenja povzela že Tanja, jaz pa bi dodala samo še nekaj stvari:
 
1. Ogromno bolezni modernega časa, s popularnim virusom HIV na čelu, izhaja iz neodgovornega človeškega vedenja in delovanja. V moderni dobi, ko kondome dobiš skorajda v kornfleksu, vsak dan za njim zboli na stotine ljudi, izključno zato, ker se ne informirajo ali pač mislijo, da se njim to ne more zgoditi in kavsajo vsepovprek. Za takšne ljudi mi je škoda vsakega mišjega, podganjega ali šimpanzjega življenja. (Pa tukaj izvzamem posilstva, dojenčke s HIVom in celo Afriko - bodimo pošteni, zdravila proti HIVu, AIDSu in še čemu, se za ljudi tretjega sveta ne razvijajo, saj farmacevtska industrija od njih ne bo dobila niti dinarja, ker še za vodo nimajo denarja. Žalostno.)
 
Drug tak aboten primer so razne ptičje, prašičje in nevemkakšne gripe, kjer ljudje najprej v imenu kapitalizma na kvadraten meter nabašejo 50 piščancev, ko pa le-ti zaradi obupnih življenjskih (življenjskih?) razmer zbolijo in virus mutira na človeka, pa v imenu reševanja človeških življenj (in vsemogočnega dolarja) na živalih spet izvajajo poskuse. Ker je to baje potrebno.
 
2. Proti testiranju (kozmetičnem, farmacevtskem itd.) sem predvsem zato, ker se mi zdi, da podpira človeško lenobo. Prepričana sem, da bi že zdavnaj lahko odkrili veliko bolj zanesljive in napredne načine testiranja, če testiranje na živalih ne bi bilo družbeno sprejemljivo. In če ne bi bilo tako poceni. Sploh so priceless kakšni primeri, kot je bil pred leti v ZDA, ko je neko farmacevtsko podjetje testiralo zdravilo za zmanjševanje holesterola na zajcih. Na zajcih, katerih prehrana in presnova je čisto drugačna od človeške. In seveda je potem zaradi tega zdravila umrlo več kot sto ljudi (tudi zajcem se ni ravno dobro godilo). Fail.
 
Nekoliko OT, pa vseeno: že nekaj let razmišljam o obupnem sistemu deljenja zdravil pri nas.
 
- Ljudje uporabljajo čisto preveč zdravil, tudi za bolezni, ki se jih da lajšati z naravnimi zdravili, čaji, zdravo pametjo itd. Vesela sem, da imam zdravnico, ki mi proti glavobolu raje predpiše več tekočine in manj zijanja v monitor, kot aspirin (karikiram). Na žalost je takih zdravnikov zelo malo.
 
- Deljenje zdravil je nesorazmerno s trajanjem bolezni. Lansko leto sem imela hudo vnetje urinarnega trakta, ki ga niso pozdravili hektolitri urološkega čaja in druga domača zdravila. Zdravnica mi je predpisala Primotren, 3 tablete na dan, tri dni. Torej vse skupaj 9 tablet. V lekarni sem dobila celo škatlo Primotrena (mislim, da je notri 24 tablet). 15 jih je šlo v smeti, ker mora zdravnik vedno napisati nov recept, iz strahu, da se tablete niso pokvarile. Prepričana sem, da bi naša zdravstvena blagajna ogromno prihranila, če bi odmerjali tablete po ameriškem sistemu, v stekleničko. Ampak potem farmacevtske družbe ne bi več toliko zaslužile. Katastrofa.
 
3. Raz me testiranja in eksperimenti iz radovednosti, česar je v znanosti ogromno. Še pred nekaj leti (morda še vedno) so imeli "znanstveniki" v okolici LJ kravo (živo), ki je imela v želodec speljano cev oz. sondo. Ker je enega brihtneža pač zanimalo, kaj se dogaja v njenem želodcu. Dvomim, da bodo izsledki te "raziskave" pretresli znanstveno skupnost. Ampak zakaj pa ne, saj je samo ena krava.
 
4. Tudi če sprejmem, da so eksperimenti na živalih v nekem segmentu potrebni, mislim, da bi z živalmi vseeno morali delati kar se da spoštljivo in skrbeti za njihovo udobje oz. vsaj to, da ne trpijo prevelikih bolečin in niso oropane nekega "dostojanstva". Ne rečem, da imajo vsi raziskovalci na steni sliko Mengeleja, verjamem pa, da na živali pač gledajo kot na testne primerke, objekte. Drugače verjetno ne bi mogli početi tega, kar počnejo. In to, da imaš živali po več let (30 let!?) zaprte v kletkah (sploh šimpanze, ki so izrazito inteligentna in socialna bitja), se mi ne zdi niti najmanj spoštljivo in humano. Še najhuje pa je to, da od tega nihče ni imel nič (če sem prav razumela, živali tako ali tako niso zbolele za AIDSom), tako da to početje sploh ni bilo upravičeno.
 
Nekoč (upam, da kmalu), nam bo nekdo ali nekaj moralo postaviti ogledalo, da se bomo zamislili nad sabo kot raso. Kot je rekla Tanja, to prepričanje v superiornost človeške rase in to, da nas je potrebno za vsako ceno rešiti (hkrati pa takšno stanje najprej vzpostaviti in nato navidezno sanirati, vse za velike denarje) mi povzroča slabost.
Z živalmi delamo tako kot s kamni - jih jemo, mučimo, oblačimo v obleke, jim lakiramo nohte, tlačimo cevke v dele telesa, za katere si sami želimo, da nam nikoli nihče ne bi tja nič vtaknil, hkrati pa se imamo za humano družbo.
 
Nikoli se nisem imela za neko radikalko kar se tiče ravnanja z živalmi, ljudi ne posiljujem s svojimi prepričanji (včasih pri kozmetiki prijazno namignem na cruelty free alternativo), pridržujem pa si pravico, da si v primerih oz. novicah, kot je tale, dam duška in povem, da je takšno ravnanje napačno, tako kot so to storile nekatere punce pred mano, brez, da bi morala komu polagati račune in debatirati o nujnosti takšnih raziskav in vrednosti človeškega življenja. Naj imajo tudi šimpanzi svojih 15 minut slave.
I do yoga so that I can stay flexible enough to kick my own arse if necessary.

Pain is inevitable. Suffering is optional.
0
Nazaj na vrh
estelle
Starost: 38Pridružen: 30. maj 2008Prispevkov: 3817Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 9. sep 2011 2:45
Povezava do prispevka
MeiMei je napisal/a
Z živalmi delamo tako kot s kamni - jih jemo, mučimo, oblačimo v obleke, jim lakiramo nohte, tlačimo cevke v dele telesa
 
 
 
Glej, ne moreš primerjati dejanja, kot je hranjenje z mesom, ki ga človek počenja že več tisoč ali milijon ali nevemkoliko let. S tem smo se praktično rodili. V kameni dobi so moški lovili... guess what... živali, ki so jih potem pojedli. Seveda so jedli tudi rastline.
Ne moreš tega primerjati s poskusi na živalih, ki niso nekaj "naravnega", kot prehranske verige v naravi. Niti ne spada v ta koš mučenje, ker ga delajo osebe, ki so po večini osebnostno motene. Prav tako je slednje najverjetneje tudi vzrok za oblačenje in lakiranje živalskih krempljev.
 
Pa prosim ne vzemi zgoraj napisano za slabo, sem samo želela povedati, kaj jaz mislim, IMHO, nimam nič proti tebi osebno. (Ker vem, da so vegetarijanstvo ipd. zelo problematične in konfliktne teme).
"As we advance in life it becomes more and more difficult, but in fighting the difficulties the inmost strength of the heart is developed." -
-- Vincent Van Gogh
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Šimpanzi prvič po 30 letih zagledali dnevno svetlobo
Stran 1 od 2
Pojdi na stran 1 , 2
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
V razvitih državah se pomanjkanje vitamina B12 običajno pojavi pri dojenih otrocih, katerih matere so vegetarijanke ali veganke.