

No, meni se zdi tudi poudarjeno nakladanje. Maščobo topi dejstvo, da porabiš več kalorij, kot jih zaužiješ - zelo grobo gledano. Če bi bilo pa res tako enostavno, pa nobena ne bi imela ne celulita, ne maščobe... Samo kakšno papajo ali ananas kdaj pa kdaj, pa bi bilo.
Irra, brez skrbi, jaz zelo zdravo jem, krompirja, žit in podobnega skoraj ni na mojem meniju, mesa tudi malo. Pa vseeno ni tako enostavno.
Sicer pa pravim, da je zdrava raznovrstna prehrana - samo sadje ni ok. Poleg tega ena dieta ne deluje za vse; če bi, potem bi samo ena obstajala. Nekdo se bo pri eni dieti zredil, drugi shujšal, tretji nič od tega - preizkušeno.
Eko najprej prva stvar da vidite da govorim resnico... Aja sploh pa nisem Vukoman ampak to kar piše!!!!!!!!!!!!
Tabela glikemičnih indeksov (GI) | |||||||||||||||
Tabela, vaše vodilo pri izbiri hrane, ki ne povzroča hitrega porasta ravni sladkorja v krvi. Zaradi velikega povpraševanja po tabeli glikemičnih indeksov za živila objavljam tole tabelo in nekaj najosnovnejših informacij na to temo. Kmalu bo objavljena serija treh člankov, ki bodo govorili o ogljikovih hidratih, glikemičnem indeksu in njihovi povezanosti s hujšanjem. Eden teh treh člankov bo na dolgo in široko pojasnil vse v zvezi z glikemičnim indeksom. Pa vseeno, za tiste, ki jih zanima predvsem tabela živil in GI. Kaj sploh je glikemični indeks? Glikemični indeks je ustvaril dr. David Jenkins, zato da bi pomagal diabetikom lažje nadzorovati raven inzulina. Diabetiki, športniki, estetski atleti in tudi vsi tisti, ki želimo zmanjšati delež maščob oz. shujšati, želimo, da je količina našega krvnega sladkorja in inzulina čimbolj stalna. In ravno glikemični indeks (v nadaljevanju GI) pove hitrost porasta krvnega sladkorja. Višji GI ima neko živilo, hitrejši porast krvnega sladkorja povzroči. Hiter porast sladkorja v krvi ima na kratko tri negativne učinke:
Sedaj je vsakomur bolj jasno, zakaj slaščice, najrazličnejše sladkarije redijo ... in tudi številna druga živila. Pri izbiri hrane vam bo v veliko pomoč spodnja tabela. Hrane z visokim GI se izogibajte, večina hrane naj bo iz skupine s srednjo vrednostjo GI, še bolje pa je, če je GI nizek. Naj vas ne zavedejo GI določenih živil, lahko da gre za živila s precej maščobe. Jesti je treba čim manj mastno hrano in se izogibati naštetih živil iz stolpca z visokim GI.
|
Sadje velja po mnenju nekaterih konzervativnih dietetikov za vodilno v zdravi prehrani. Po njihovem mnenju je sadje nizko kalorično, neredilno in zelo bogato z vitamini. Ali to drži? žal ne vedno! Tlačiti v en koš tako široko skupino živil, kot je sadje, ki za povrh izvira še iz različnih koncev sveta, je površno in nestrokovno. Pri sadju je treba tako kot pri drugih živilih upoštevati njegovo (od sadeža do sadeža zelo različno) kalorično vrednost in pa (marsikdaj previsok) glikemični indeks, kar v veliki meri določa, koliko posamezna vrsta sadja redi! 72 44 66 39 66 38 65(zelo zrela) 25 60 22 60
Glede vsebnosti vitaminov v sadju morate vedeti naslednje. Tropsko sadje je ponavadi obrano nezrelo, torej je njegova vsebnost vitaminov zelo vprašljiva. Nato to sadje leži v hladilnicah in skladiščih, kar še dodatno botruje izgubi velikega deleža vitaminov. Za upoštevajte, da tropsko in nesezonsko sadje jeste zaradi dobrega okusa, ne pa zaradi zdravja.
Katero sadje je torej priporočljivo uživati? Če vam je pomembna vsebnost vitaminov v sadju, posezite po sezonskem sadju (najbolje po tistem, ki ga utrgate z drevesa). Če vam je poleg tega pomembna tudi nizko kaloričnost in neredilnost, pa izberite sadje z nizkim glikemičnim indeksom (glej tabelo).
Vsekakor pa priporočam, da delež sadja v vsakodnevni prehrani ne presega več kot 15 do 20 odstotkov (zelo pomembna je namreč tudi raznovrstnost hrane, ki jo uživamo). Glikemični indeks sadja lubenica pomaranče rozine slive ananas jabolka banane grenivke marelice češnje mango
Tu mate pa glede vaših sadnih dnevov ... Joj kam sem se spustu hehehe v ženske debate... Sicer sem čisto po naključju našu to stran in se samo smejem kaka vprašanja mate ajoj
Sadje in zmanjševanje telesne teže
Med izgubljanjem telesne teže nam ob zdravi prehrani pogosto misli zanese na velik sočen sadež ali bolje rečeno, kar na celo skledo teh dobrot. Nemalo ljudi se odloča za diete s sadjem in vodo prepričani, da bodo s tem prečistili telo, pridobili nujno potrebne vitamine in shujšali. Sadeže razdelimo v pogledu zdrave hrane na dve polovici. Sadje vsebuje vitamine, bioflavonoide, vlaknine itd., vendar bi za zadostitev dnevnih potreb organizma potrebovali ogromno količino sadja. Po drugi strani pa, bi se morali, če nameravamo zmanjšati telesno težo, zadovoljiti le z enim ali dvema manjšima sadežema na dan. Krivec zato je sadni sladkor fruktoza, ki je v sadju.
Ko govorimo o zmanjšanju telesne teže, sadje delimo na dobro in slabo. Sadeži, ki imajo manj fruktoze ali sadnega sladkorja in več vlaknin, imajo nižji glikemični indeks in so zato bolj primerni za uživanje. Velja spomniti, da je manjše uživanja sladkorja ključ do zdravja in izgube odvečne maščobe.
Da ne boste preveč presenečeni ob navedenem, naj pojasnim, kako organizem sploh reagira na sadni sladkor ob zaužitju sadja.
Fruktoza je prevladujoč sladkor v sadju, katere presnova se zaključi v jetrih s pretvorbo v glikogen (pretvorba približno 200 kcal fruktoze dnevno). Če telo ne porabi fruktoze takoj za energijo, se le-ta shrani v jetrih v obliki glikogena (energijska rezerva za pozneje).
V jetrih je prostor za približno 50 gramov glikogena, ki ga lahko porabimo kadar koli. Mišice, ki tudi kopičijo glikogen za svoje delo, pa fruktoze ne morejo shraniti niti, če v mišicah primanjkuje glikogena. Ko so energijske rezerve v jetrih enkrat zapoljnene, se vsak višek fruktoze, ki ga nismo porabili za energijo, pretvori v trigliceride (maščobe). To je glavni in precej velik razlog, zakaj odsvetujem uživanje večjih količin sadja pri zmanševanju telesne teže.
Če poskušate v tem predpoletnem času izgubiti odvečno težo, uživajte sadje v zmernih količinah, pa še to predvsem v dopoldanskem času.
Tu pa mate odprto temo na forumu v zvezi s sadjem...
Irra, moja pripomba se je nanašala na zgoraj napisano. Ker če bi se hranili z glukozo...
Sadni sladkor je fruktoza.
Balea BEAUTY EXPERT kremni gel za telo vsebuje 5 ...
Šampon za lase Elseve Extraordinary Clay je ...
Intenzivno vlažilna in hranilna krema z ureo, ...
S 5 % UREA regeneratorja in učinkovine proti ...
Lahkoten gel serum za prefinjeno polt Z ...