Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Sadni teden

Pojdi na stran 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7
Jerca
Starost: n/aPridružen: 15. maj 2004Prispevkov: 7789Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 26. jul 2004 19:17
Povezava do prispevka
Fruktoza !!
0
Nazaj na vrh
IRRA
Starost: n/aPridružen: 6. jul 2004Prispevkov: 76Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 26. jul 2004 22:25
Povezava do prispevka
Ham ...  Možno, da sem kej pomešala ... bom šla prav pogledat!

Da nam kake neumnosti okol govorila ...



Fruktoza pa je definitivno sadni sladkor, to je pa res ... sam mislim, da sem vidla nek "širši" izraz!



No kakorkoli jest bom pogledala tebi pa hvala za popravek



Lp IRA
0
Nazaj na vrh
Tanja
Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45030Kraj: Planet LepoteStatus:Offline
Objavljeno: 26. jul 2004 23:25
Povezava do prispevka
Sadje v prevelikih količinah vsekakor redi in lubenica ima enega najvišjih indeksov glicemije, tako, da ni za pretiravati. Je pa vsekakor zdravo.
A health and beauty freak.
0
Nazaj na vrh
Tanja
Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45030Kraj: Planet LepoteStatus:Offline
Objavljeno: 26. jul 2004 23:28
Povezava do prispevka

IRRA je napisal/a

Lubenica vsebuje čez 90% vode, ananas odplakne maščobo in celulit, papaja topi maščobo ...
To je vse skupaj eno navadno nakladanje ...




No, meni se zdi tudi poudarjeno nakladanje. Maščobo topi dejstvo, da porabiš več kalorij, kot jih zaužiješ - zelo grobo gledano. Če bi bilo pa res tako enostavno, pa nobena ne bi imela ne celulita, ne maščobe... Samo kakšno papajo ali ananas kdaj pa kdaj, pa bi bilo.

A health and beauty freak.
0
Nazaj na vrh
IRRA
Starost: n/aPridružen: 6. jul 2004Prispevkov: 76Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 27. jul 2004 13:43
Povezava do prispevka
Hojla ....



Tajna zelo dobro sklepaš, a v tvojih besedah je nekaj preveč ....



Napisala si .... samo kakšno papajo ali ananas kdaj pa kdaj pa bi bilo!!!



Tule je problem ... SAMO KDAJ ... kajti če se prehranjujemo z vso možno
težko prebavljivo hrano ti tudi kakšan ananas in kakšna papaja ne more
narediti čudežov ... pa se spravi namesto večerje vsak dan pojest en
velikanski ananas ... 1 mesec - potem pa mi poročaj o rezultatih!



Ne moreš pričakovat, da se bo tvoje telo po vsem možnem kar spravimo vase spremenilo po KAKŠNEM ananasu ali papaji!

Se strinjam, da je potrebno porabit toliko kot vnesemo ... lahko pa vnesemo toliko in tisto kar telo potrebuje in porabi.



Torej, če bi ananas, papajo, banane ali katerokoli drugo sadje jedla v
količinah, kot sedaj ješ meso, krompir in ostalo hrano - bi bila
maščoba, celilut in ostale stvari le slab spomin!



Ne verjameš? Nihče te ne sili, da ne preizkusiš!





Obstaja tudi neka teorija, ki je bila objevljana v ZNANOSTI žIVLJENJA
2003(str.:12)! Vsem je jasno, da je človeško telo sestavljeno iz 70%
vode in iz 30% iz ostalih snovi - v takem razmerju pa naj bi bila tudi
hrana, ki jo naše telo potrebuje ... Pa ne mislim spit 80% vode poleg
vse hrane, ki jo pojemo ... kajti tudi v vodi je veliko "primesi" ki so
dovoljene za "pitno vodo", to pa ne pomeni, da so vsebnosti klora in
ostalih dodatkov tudi dobri za naše telo - ker niso!

Poleg tega pa nobena voda ne more "omehčati" močne strukture mesa, odpraviti zasluzenosti žit itd.

Zato naj bi po tej teoriji, kot tudi mnogih drugih, bila najboljša
hrana za človeka ravno sadje in zelenjava in to v velikih količinah -
seveda presna!



Tako, da v tem primeru se ne strinjam s tabo. Veliko bolj dvomim v
pristnost raznih dodatkov, ki jih jemo k hrani, kot dobronamerne
substance. A kaj ko so vse obdelane in proizvedene umeto - tako kat
tudi razna fitnes hrana ... karkoli umetno, kemično pridelanega pa naše
telo zelo težko prebavi ali pa je prebava le tega sploh nemogoča.



Torej kar se tiče SADJA, dafinitivno vsebuje kalorije, saj jih vsebuje
vse ... nihče pa me ne bo prepričal, da se zredi od sadje ne zredi se
pa od mesa, testenin, škroba, kruha, čokolad, sladkorja .... itd. To
boste lahko dokazale pa samo takrat, ko se boste prehranjevale
izključno s sadjem!

... do takrat pa me ne prepričate, da ste se zredili od lubenice!



Lepo vas prosim!

Lp IRA
0
Nazaj na vrh
Tanja
Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45030Kraj: Planet LepoteStatus:Offline
Objavljeno: 27. jul 2004 13:47
Povezava do prispevka

Irra, brez skrbi, jaz zelo zdravo jem, krompirja, žit in podobnega skoraj ni na mojem meniju, mesa tudi malo. Pa vseeno ni tako enostavno.


Sicer pa pravim, da je zdrava raznovrstna prehrana - samo sadje ni ok. Poleg tega ena dieta ne deluje za vse; če bi, potem bi samo ena obstajala. Nekdo se bo pri eni dieti zredil, drugi shujšal, tretji nič od tega - preizkušeno.

A health and beauty freak.
0
Nazaj na vrh
IRRA
Starost: n/aPridružen: 6. jul 2004Prispevkov: 76Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 27. jul 2004 13:48
Povezava do prispevka
Jerca ... sem pogledala in našla:



-  da pri nepravilni prehrani dosežemo postopek skladiščenja
glukoze, ki jo  organizem izvaja v postopku, imenovanem
glikogeneza, kjer jetra in celice mišic pretvarjajo glukozo v glikogen
- odstranijo glukozo iz cirkulacije in ta postane nedosegljiva celicam!

Vir.: Znanost življenja 2003



Tako, da mislim, da je bila glukoza kar praviln izraz.

Se ti pa zelo močno zahvaljujem za popravilo, brez tebe sigurno nebi šla brskat po literaturi. Hvala



Lepo pozdravljana,

IRA


0
Nazaj na vrh
Vucoman113
Starost: n/aPridružen: 25. jul 2004Prispevkov: 71Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 27. jul 2004 14:34
Povezava do prispevka

Eko najprej prva stvar da vidite da govorim resnico... Aja sploh pa nisem Vukoman ampak to kar piše!!!!!!!!!!!!










Tabela glikemičnih indeksov (GI)













Tabela, vaše vodilo pri izbiri hrane, ki ne povzroča hitrega porasta ravni sladkorja v krvi.


Zaradi velikega povpraševanja po tabeli glikemičnih indeksov za živila objavljam tole tabelo in nekaj najosnovnejših informacij na to temo. Kmalu bo objavljena serija treh člankov, ki bodo govorili o ogljikovih hidratih, glikemičnem indeksu in njihovi povezanosti s hujšanjem. Eden teh treh člankov bo na dolgo in široko pojasnil vse v zvezi z glikemičnim indeksom. Pa vseeno, za tiste, ki jih zanima predvsem tabela živil in GI. Kaj sploh je glikemični indeks?

Glikemični indeks je ustvaril dr. David Jenkins, zato da bi pomagal diabetikom lažje nadzorovati raven inzulina. Diabetiki, športniki, estetski atleti in tudi vsi tisti, ki želimo zmanjšati delež maščob oz. shujšati, želimo, da je količina našega krvnega sladkorja in inzulina čimbolj stalna.

In ravno glikemični indeks (v nadaljevanju GI) pove hitrost porasta krvnega sladkorja. Višji GI ima neko živilo, hitrejši porast krvnega sladkorja povzroči. Hiter porast sladkorja v krvi ima na kratko tri negativne učinke:




  • Zaradi hitrega porasta sladkorja v krvi hitro naraste količina inzulina, zato se velik del našega krvnega sladkorja spremeni v maščobo. Človeško telo v krvi skladišči za približno 80 kalorij sladkorja. Torej ob zelo hitrem porastu krvnega sladkorja pridobivamo tako odvečno maščobo, tudi če ne jemo mastne hrane.



  • Višek inzulina porablja glukozo, namenjeno možganom. Če pade količina sladkorja tudi v možganih, postanemo depresivni, brez volje in motivacije za delo, trening, počutimo se slabo, pogosto dobimo napad lakote in se znova zatečemo k hrani.



  • Inzulin bistveno upočasni oz. ustavi porabo odvečnih maščob kot vir energije. Torej vpliva na maščobni metabolizem, tako da začne telo naenkrat varčevati z maščobami.


Sedaj je vsakomur bolj jasno, zakaj slaščice, najrazličnejše sladkarije redijo ... in tudi številna druga živila. Pri izbiri hrane vam bo v veliko pomoč spodnja tabela. Hrane z visokim GI se izogibajte, večina hrane naj bo iz skupine s srednjo vrednostjo GI, še bolje pa je, če je GI nizek. Naj vas ne zavedejo GI določenih živil, lahko da gre za živila s precej maščobe. Jesti je treba čim manj mastno hrano in se izogibati naštetih živil iz stolpca z visokim GI.














Tabela glikemičnih indeksov (GI)
visok GI je nad 60srednje visok GI je med 40 in 60nizek GI je pod 40

  • 100 - glukoza
  • 95 - francoski kruh
  • 91- Gatorade
  • 85 - pečen krompir
  • 84 - corn flakes (koruzni kosmiči)
  • 83 - krompir, instant
  • 82 - rižev krispy
  • 82 - riževi keksi
  • 82 - krompir iz mikrovalne pečice
  • 80 - vanilijevi vaflji
  • 76 - krof
  • 76 - pomfri
  • 74 - graham krekerji
  • 74 - slani keksi
  • 74 - pire krompir
  • 73 - med
  • 73 - zrnat čips
  • 72 - lubenica
  • 72 - smoki
  • 71 - korenček
  • 70 - beli kruh
  • 70 - toast
  • 69 - drobtine
  • 68 - pijače kot npr. Fanta
  • 68 - čokoladica Mars
  • 67 - lešniki
  • 66 - ananas
  • 66 - gobova juha
  • 65 - sladkor
  • 65 - instant ovseni kosmiči
  • 65 - rogljički
  • 64 - rozine
  • 64 - vložene marelice
  • 64 - rdeča pesa
  • 64 - makaroni s sirom
  • 61 - sladoled
  • 61 - hamburger (kruh)
  • 60 - otrobi

  • 60 - sirova pica
  • 59 - borovničeva torta
  • 57 - pomarančni sok
  • 57 - testo za pico
  • 56 - kuhan krompir
  • 56 - bel riž, dolgozrnat
  • 55 - rjav riž
  • 55 - keksi iz ovsene moke
  • 55 - jagodna marmelada
  • 55 - marelična marmelada
  • 55 - pop corn
  • 55 - sadni koktajl
  • 55 - koruza
  • 55 - mango
  • 54 - sladki krompir
  • 54 - krompirjev čips
  • 53 - grobo mlet polnozrnat kruh
  • 52 - banana, dobro zrela
  • 52 - kivi
  • 50 - fižol v pločevinki
  • 49 - ovseni kosmiči
  • 49 - sirovi tortelini
  • 49 - čokolada
  • 48 - kuhan fižol
  • 48 - grenivkin sok
  • 47 - riž, beli, kuhan na pari
  • 46 - laktoza
  • 44 - juha iz leče
  • 44 - kosmiči z veliko vlaknin
  • 43 - grozdje
  • 43 - pomaranča
  • 43 - puding
  • 42 - polnozrnati muesli
  • 41 - špageti (brez omake)
  • 41 - polnozrnat kruh
  • 41 - jabolčni sok (nesladkan)

  • 37 - paradižnikova juha
  • 36 - jabolko
  • 36 - hruška
  • 36 - polnozrnati špageti
  • 35 - energij. tablica (Power bar)
  • 34 - čokoladno mleko
  • 33 - PR bar
  • 33 - jogurt, sladkan
  • 32 - posneto mleko
  • 31 - sojino mleko
  • 31 - suhe marelice
  • 30 - zelen fižol
  • 30 - banana, polzrela
  • 29 - leča
  • 27 - mleko, polnomastno
  • 25 - grenivka
  • 25 - breskve
  • 25 - ječmen
  • 24 - slive
  • 23 - fruktoza
  • 22 - češnje
  • 18 - soja
  • 14 - arašidi
  • 14 - nemasten jogurt, 0,1 %

  •  

    0
    Nazaj na vrh
    Vucoman113
    Starost: n/aPridružen: 25. jul 2004Prispevkov: 71Kraj: n/aStatus:Offline
    Objavljeno: 27. jul 2004 14:45
    Povezava do prispevka


    Sadje velja po mnenju nekaterih konzervativnih dietetikov za vodilno v zdravi prehrani. Po njihovem mnenju je sadje nizko kalorično, neredilno in zelo bogato z vitamini. Ali to drži? žal ne vedno! Tlačiti v en koš tako široko skupino živil, kot je sadje, ki za povrh izvira še iz različnih koncev sveta, je površno in nestrokovno. Pri sadju je treba tako kot pri drugih živilih upoštevati njegovo (od sadeža do sadeža zelo različno) kalorično vrednost in pa (marsikdaj previsok) glikemični indeks, kar v veliki meri določa, koliko posamezna vrsta sadja redi!

    Glede vsebnosti vitaminov v sadju morate vedeti naslednje. Tropsko sadje je ponavadi obrano nezrelo, torej je njegova vsebnost vitaminov zelo vprašljiva. Nato to sadje leži v hladilnicah in skladiščih, kar še dodatno botruje izgubi velikega deleža vitaminov. Za upoštevajte, da tropsko in nesezonsko sadje jeste zaradi dobrega okusa, ne pa zaradi zdravja.

    Katero sadje je torej priporočljivo uživati? Če vam je pomembna vsebnost vitaminov v sadju, posezite po sezonskem sadju (najbolje po tistem, ki ga utrgate z drevesa). Če vam je poleg tega pomembna tudi nizko kaloričnost in neredilnost, pa izberite sadje z nizkim glikemičnim indeksom (glej tabelo).

    Vsekakor pa priporočam, da delež sadja v vsakodnevni prehrani ne presega več kot 15 do 20 odstotkov (zelo pomembna je namreč tudi raznovrstnost hrane, ki jo uživamo).


































    Glikemični indeks sadja
    lubenica

    72

    pomaranče

    44

    rozine

    66

    slive

    39

    ananas

    66

    jabolka

    38

    banane

    65(zelo zrela)

    grenivke

    25

    marelice

    60

    češnje

    22

    mango

    60


    0
    Nazaj na vrh
    Vucoman113
    Starost: n/aPridružen: 25. jul 2004Prispevkov: 71Kraj: n/aStatus:Offline
    Objavljeno: 27. jul 2004 14:49
    Povezava do prispevka

    Tu mate pa glede vaših sadnih dnevov ... Joj kam sem se spustu hehehe v ženske debate... Sicer sem čisto po naključju našu to stran in se samo smejem kaka vprašanja mate ajoj Wink


    Sadje in zmanjševanje telesne teže


    Med izgubljanjem telesne teže nam ob zdravi prehrani pogosto misli zanese na velik sočen sadež ali bolje rečeno, kar na celo skledo teh dobrot. Nemalo ljudi se odloča za diete s sadjem in vodo prepričani, da bodo s tem prečistili telo, pridobili nujno potrebne vitamine in shujšali. Sadeže razdelimo v pogledu zdrave hrane na dve polovici. Sadje vsebuje vitamine, bioflavonoide, vlaknine itd., vendar bi za zadostitev dnevnih potreb organizma potrebovali ogromno količino sadja. Po drugi strani pa, bi se morali, če nameravamo zmanjšati telesno težo, zadovoljiti le z enim ali dvema manjšima sadežema na dan. Krivec zato je sadni sladkor fruktoza, ki je v sadju.

    Ko govorimo o zmanjšanju telesne teže, sadje delimo na dobro in slabo. Sadeži, ki imajo manj fruktoze ali sadnega sladkorja in več vlaknin, imajo nižji glikemični indeks in so zato bolj primerni za uživanje. Velja spomniti, da je manjše uživanja sladkorja ključ do zdravja in izgube odvečne maščobe.


    Da ne boste preveč presenečeni ob navedenem, naj pojasnim, kako organizem sploh reagira na sadni sladkor ob zaužitju sadja.

    Fruktoza je prevladujoč sladkor v sadju, katere presnova se zaključi v jetrih s pretvorbo v glikogen (pretvorba približno 200 kcal fruktoze dnevno). Če telo ne porabi fruktoze takoj za energijo, se le-ta shrani v jetrih v obliki glikogena (energijska rezerva za pozneje).

    V jetrih je prostor za približno 50 gramov glikogena, ki ga lahko porabimo kadar koli. Mišice, ki tudi kopičijo glikogen za svoje delo, pa fruktoze ne morejo shraniti niti, če v mišicah primanjkuje glikogena. Ko so energijske rezerve v jetrih enkrat zapoljnene, se vsak višek fruktoze, ki ga nismo porabili za energijo, pretvori v trigliceride (maščobe). To je glavni in precej velik razlog, zakaj odsvetujem uživanje večjih količin sadja pri zmanševanju telesne teže.

    Če poskušate v tem predpoletnem času izgubiti odvečno težo, uživajte sadje v zmernih količinah, pa še to predvsem v dopoldanskem času.

    0
    Nazaj na vrh
    Vucoman113
    Starost: n/aPridružen: 25. jul 2004Prispevkov: 71Kraj: n/aStatus:Offline
    Objavljeno: 27. jul 2004 14:53
    Povezava do prispevka

    Tu pa mate odprto temo na forumu v zvezi s sadjem...


    http://www.mojportal.com/forum/showflat.php?Cat=&Board=P rehrana&Number=305&page=0&view=collapsed&sb= 5&o=&fpart=1

    0
    Nazaj na vrh
    Jerca
    Starost: n/aPridružen: 15. maj 2004Prispevkov: 7789Kraj: LjubljanaStatus:Offline
    Objavljeno: 27. jul 2004 19:00
    Povezava do prispevka

    IRRA je napisal/aHojla ...

    Tudi banane ne redijo, če smo že pri tem ... in sladkor, torej glukoza, ki jo dobimo iz sadja je tisti pravi sladkor.


    Irra, moja pripomba se je nanašala na zgoraj napisano. Ker če bi se hranili z glukozo...


    Sadni sladkor je fruktoza.

    0
    Nazaj na vrh
    Sinthija
    Starost: n/aPridružen: 12. maj 2004Prispevkov: 9772Kraj: n/aStatus:Offline
    Objavljeno: 28. jul 2004 12:37
    Povezava do prispevka
    Ne me zdaj pretepst, ampak meni se to, da nekateri izločajo iz prehrane krompir, žita, ipd. ne zdi ravno zdravo. Ok, dejstvo je, da se lažje shujša brez tega v prehrani, ampak na splošno kar se zdravja tiče, pa se mi to ne zdi zdravo. Ker zdrava in raznolika prehrana bi naj bila takšna, da se je od krompirja, sadja, zelenjave, ipd., vendar vsega po malo. Ker marsikatero živilo, ki se črta iz prehrane, da se lažje hujša, je na nek način zdravo. Imam doma eno knjigo in si niti mislit nisem mogla za kaj so nekatere stvari dobre, dokler je nisem prebrala!
    "Najlepši okras ženske je ljubezen. Najlepša oblačila na ženski pa so roke moškega, ki ga ljubi."
    0
    Nazaj na vrh
    Tanja
    Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45030Kraj: Planet LepoteStatus:Offline
    Objavljeno: 28. jul 2004 13:15
    Povezava do prispevka
    Sinthija, jaz imam pa knjigo, ki govori o tem, da je marsikatera "hrana" zgolj škodljiva. Mleko je že tak primer, pšenica tudi, pa še marsikaj. Ampak, dokler od pridelave tega živi veliko ljudi, ne moreš pričakovat, da bodo realno to priznali, ne?
    A health and beauty freak.
    0
    Nazaj na vrh
    Angellina
    Starost: 35Pridružen: 14. jan 2004Prispevkov: 6907Kraj: celjeStatus:Offline
    Objavljeno: 28. jul 2004 14:08
    Povezava do prispevka
    Mleko bi naj bilo baje v resnici full škodljivo.Tako piše v Znanosti zivljenja.
    Normalnost je relativna.
    0
    Nazaj na vrh
    Pojdi na:
    Sadni teden
    Stran 6 od 7
    Pojdi na stran 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7
    Pojdi na stran:
    Kozmetometer
    Zadnje ocene
    Zadnji izdelki
    • Tanja 19. mar 2023 20:52
      RES slabo, meni izsušuje kožo
    • Tanja 21. feb 2023 18:20
      Izvrsten, najboljši
    • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
      Svaljka se
    • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
      Ne preprečuje vonjav
    • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
      Ne neguje
    Forum
    Zadnje objave
    Najbolj brano
    Trenutno dogaja
    Izpostavljamo
    Kate se je vedno upirala pravilom hitre mode in cikličnim trendom, saj daje prednost klasičnemu slogu