jerca se mi dozdeva ja
samsara, te bom spomnila naslednjič, ko boš na kavici spet vneto čebljala "piki to, piki ono, jaz ti pač ne morem rečt nič drugega kot piki, za mene si piki in pika"
vse od naštetega je ok, le seitana ne maram
jerca se mi dozdeva ja
samsara, te bom spomnila naslednjič, ko boš na kavici spet vneto čebljala "piki to, piki ono, jaz ti pač ne morem rečt nič drugega kot piki, za mene si piki in pika"
vse od naštetega je ok, le seitana ne maram
Poglej moj prejšnji post.
Seitana? Si jedla kakšno trdo, posušeno zadevo? Pravi seitan je super!
samsara, sej sem že zakoj vidla, ampak se nisem obešala na take malenkosti (samo s stola sem skoraj padla od smeha )
verjetno ne no ampak zaenkrat ne bi eksperimentirala
jaz trenutno recimo ne jem niti rib, bi jih pa verjetno na morju, ko drugega skoraj nimaš, če greš ven jest
s tem, da se jaz ne prištevam med vegetarijance - jaz preprosto ne jem mesa, jem pa vse ostalo - kako mi boste rekli, pa je vaša stvar
Točno tako kot jaz.
Pikica, tukaj je en zanimiv link (v hrvaškem jeziku):
Pa še dva:
http://www.svet-je-lep.com/prehrana/vedska_kuhinja/recepti.p hp
http://www.modrijan.net/recepti.htm?show_cat=12
Pikica še odgovor na vprašanje o receptih. Moja priljubljena jed (je pa vsakič drugačna) sedaj poleti, ko je na vrtu na kupe razne zelenjave je naslednja:
- vzameš največji pekač, ki gre v pečico, ga malce premažeš z oljem (ali pa tudi ne, če je teflonski) in vanj zložiš vse ali karkoli od navedenega:
- mlade bučke ali jajčevce, ki jih prerežeš na pol, na notranji strani v meso zarežeš nekakšno mrežo in v reže potisneš mešanico svežih začimb in/ali tanke rezine paradižnika in sira. Lahko jih tudi izdolbeš in sredico sesekljaš in zmešaš s skuto, jajcem, sirom, začimbami, malce ovsenih kosmičev in podobno, ter nato naložiš nazaj.
- paprike, ki jih samo razrežeš na pol in očistiš seme,
- por ali mlado čebulo, tudi prerezano na pol oziroma na cca 1cm debele rezine pri starejši čebuli,
- paradižnik, večje zarežeš tako, da se odprejo na četrtine, male kar cele,
- en velik kos po možnosti dimljenega tofuja, ki ga prej narežeš na 1cm rezine in nekaj časa mariniraš v sojini omaki. Lahko seveda tudi sejtan ali pa če imaš rada tudi kakšne vegetarijanske klobase ali hrenovke .
- kakršnekoli gobe,
- par mladih krompirčkov.
Vse posoliš in obilno potrosiš s svežimi začimbami. Meni je najboljša mešanica bazilike, oregana in peteršilja. Zloži čim bolj skupaj, tako da se posamezne sestavine navzamejo vonja drugih. Večje kose lahko obložiš še z rezinami sira in posipaš s kakšnimi semeni (bučke obložene z rezino sira in bučnimi semeni so ). V pečici nato to pečeš na 200 stopinj nekje 30 min. Če uporabiš veliko zelenjave z dosti vode, kot so npr. bučke, bo se v pekaču nabralo kar nekaj tekočine, ki jo lahko na koncu odliješ. V tem primeru se pa krompirčki bolj skuhajo kot spečejo. Seveda lahko zraven skuhaš tudi kakšen riž. Jaz to jem običajno kot edino jed, saj je dovolj raznoliko, oziroma dodam kakšno zeleno solato in kos polnozrnatega kruha. Za tiste, ki niso preveč ljubitelji zelenjave, dam na mizo še kos parmezana in vse skupaj ko je pečeno prelijem s par žličkami olivnega olja. Časa za to jed pa potrebuješ samo toliko, da očistiš zelenjavo.
Bom pa še ti kaj napisala, samo povej kaj te zanima (testenine, bolj zelenjavne jedi, jedi s sojo, sejtanom?)
Lep pozdrav
Andreja
ajdova kaša z gobami Na olju popražimo čebulo, da postekleni, ne sme pa porjaveti. Dodamo ne predrobno narezane gobe in pražimo, da tekočina izhlapi. Dodamo česen, peteršilj, majaron in gorčico, solimo in popramo po okusu ter dodamo še prebrano ajdovo kašo. Premešamo, zalijemo z malo manj kot dvojno količino vode (podobno, kot pri kuhanju riža). Pokrito kuhljamo kakih 20 minut, da voda izgine in se kaša zmehča. |
Špinačna lazanja z lešniki Špinačo operemo in damo mokro v kozico. Na precej močni temperaturi segrevamo tako dolgo, da se sesede. Dobro odcedimo. Prav tako segrejemo jušno osnovo, kateri dodamo čebulo, česen in dušimo, da se zmehčata. Primešamo špinačo, lešnike in baziliko. V veliko nepregorno posodo naložimo plasti špinače, testenih plošč in paradižnika. Vsako plast tenko posolimo, popopramo. Na vrh damo sir. Lazanjo pečemo 45 min oz. tako dolgo, da zlato porjavi. Ponudimo vročo s sesekljanim peteršiljem in nalistanimi lešniki. |
Vegan ragu (če ga podtaknete mesojedcu sploh ne bo opazil razlike!)
Sestavine: (za eno osebo)
Piki, jaz imam receptiv za celo knjižnico, pa ti kdaj lahko kaj prinesem.
Sicer pa . Upam, da veste, na kaj se to nanaša.
Samsara, prideš morda v nedeljo v Celje? Se priporočam, prosim!
Hmm ja, od receptov k porodom in tako naprej.Očitno je to dokaj aktualna tema. No jaz sicer jem več ali manj brezmesno hrano, tudi ribe in jajca. Skoraj 5 let nisem jedla niti malo mesa. Zdaj pa je tako, da ne kompliciram. Če se da, ne jem mesa, če ni druge izbire... Je pa to res minimalno. Še enkrat na teden ne. In se nikoli nikamor nisem prištevala, niti se ne bom.
Res pa imam zeloo rada zelenjavo in mi zato tudi tovrstni recepti prav pridejo. Dokaj jih je v krišnovi kuhinji - ti so res nekaj posebnega. Pa dosti najdem tudi pri Jaimiju. Malo kombiniranja, domišljije in to je to!!!
Čisto preprosta solata (trenutno vsak dan na mojem jedilniku):
polovica kumare (olupljena, narezana na rezine)
polovica paprike (narezana)
zelena solata (npr. kristalka)
radič
po želji rukola
za tiste, ki imate rade paradižnik pa še seveda paradižnik
olive
Vse sestavine stresete v skledo, solite, dodate česen in bazliko (po možnosti svežo, drugače pa je tudi posušena vredu). Prelijete z balzamičnim kisom in olivnim oljem, potresete z nekaj mandlji in parmezanom (v kosu - z nožem ga narežete na manjše kose).
Zelo dober dodatek je tudi na koščke narezan in popečen tofu.
lahko brez česna in oliv? ker se drugače ful njami sliši ampak olive in česen
Balea BEAUTY EXPERT kremni gel za telo vsebuje 5 ...
Šampon za lase Elseve Extraordinary Clay je ...
Intenzivno vlažilna in hranilna krema z ureo, ...
S 5 % UREA regeneratorja in učinkovine proti ...
Lahkoten gel serum za prefinjeno polt Z ...