Zdaj, ko na vrtu še vlada izobilje kraljice zelišč, bazilike, je pravi čas za poskus priprave domačega pesta. Siri se najdejo v večjih supermarketih, le s pinjolami bo križ in če jih boste le kje izbrskali, bodo stale skoraj toliko kot suho zlato, vendar jih za pripravo pesta potrebujete zelo malo.
To je moja verzija recepta, ponavadi sicer delam po občutku in sem poskusila približno zapisati količine sestavin, vsekakor pa se držite lastne presoje.
Pesto alla genovese
Potrebujemo:
pribl. 150g sveže bazilike
30g pinjol
30g sira Pecorino (najraje vzamem Pecorino Romano, lahko pa uporabite tudi sardo, toscano...)
30g sira Parmigiano Reggiano ali Grana Padano
3 stroke česna
grobo sol
kakovostno olivno olje
Za pripravo omake je potreben še (lesen) terilnik, seveda pa se lahko poslužite kakšnih manj tradicionalnih priprav za sekljanje, vendar bo pesto izgubil na okusu.
Pa začnimo s pripravo:
Česen olupimo in ga drobno sesekljamo.

Obe vrsti sira nastrgamo (sir naj ne bo nikakor kupljen že nariban, kajti pri tistem je okus povsem plastičen).

Baziliko operemo, odstranimo listke s stebel in jih osušimo. V terilniku stremo lističe z nekaj grobe soli, tako bo bazilika obdržala barvo.

V terilniku stremo tudi pinjole.
Nato baziliko, pinjole, česen in sir skupaj obdelamo v terilniku.

Med mešanjem po potrebi dodamo olivno olje, tako da nastane gladka masa.

Preden pesto postrežemo s testeninami, ga razredčimo z nekaj žlicami vode, v kateri so se kuhale testenine.
Odličen je tudi namazan na kruh, z mocarelo in paradižnikom; z mladim pečenim krompirjem; pečenimi bučkami na žaru...