Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Pesto alla genovese

pomlad
Starost: n/aPridružen: 27. okt 2003Prispevkov: 1424Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 10. sep 2006 2:17
Povezava do prispevka
Kupljen pesto ne bo nikoli niti približek pravega. In pika. Obstaja sicer mnogo teorij (in posledično smrtnih sovražnikov) o edinem pravem načinu priprave pesta, a vse strinjajo, da je potrebno uporabiti prvovrstne sestavine. Naslednjič, ko vas bo zelena omaka klicala s prodajnih polic, si oglejte, kaj vse so še stlačili v kozarček: sončnično olje, cashew oreščke, arašide, mlečno kislino... A je pravi pesto sama sveta preproščino. Prav zato je tako dober.

Zdaj, ko na vrtu še vlada izobilje kraljice zelišč, bazilike, je pravi čas za poskus priprave domačega pesta. Siri se najdejo v večjih supermarketih, le s pinjolami bo križ in če jih boste le kje izbrskali, bodo stale skoraj toliko kot suho zlato, vendar jih za pripravo pesta potrebujete zelo malo.

To je moja verzija recepta, ponavadi sicer delam po občutku in sem poskusila približno zapisati količine sestavin, vsekakor pa se držite lastne presoje.

Pesto alla genovese

Potrebujemo:

pribl. 150g sveže bazilike
30g pinjol
30g sira Pecorino (najraje vzamem Pecorino Romano, lahko pa uporabite tudi sardo, toscano...)
30g sira Parmigiano Reggiano ali Grana Padano
3 stroke česna
grobo sol
kakovostno olivno olje

Za pripravo omake je potreben še (lesen) terilnik, seveda pa se lahko poslužite kakšnih manj tradicionalnih priprav za sekljanje, vendar bo pesto izgubil na okusu.

Pa začnimo s pripravo:

Česen olupimo in ga drobno sesekljamo.

image file name: 2k4679081c5a.jpg

Obe vrsti sira nastrgamo (sir naj ne bo nikakor kupljen že nariban, kajti pri tistem je okus povsem plastičen).

image file name: 2k6181108d13.jpg

Baziliko operemo, odstranimo listke s stebel in jih osušimo. V terilniku stremo lističe z nekaj grobe soli, tako bo bazilika obdržala barvo.


image file name: 2k60978ce247.jpg

V terilniku stremo tudi pinjole.

Nato baziliko, pinjole, česen in sir skupaj obdelamo v terilniku.


image file name: 2k383040f2d5.jpg

Med mešanjem po potrebi dodamo olivno olje, tako da nastane gladka masa.


image file name: 2k4535eec844.jpg

Preden pesto postrežemo s testeninami, ga razredčimo z nekaj žlicami vode, v kateri so se kuhale testenine.
Odličen je tudi namazan na kruh, z mocarelo in paradižnikom; z mladim pečenim krompirjem; pečenimi bučkami na žaru...

Nazadnje urejeno 10. sep 2006 13:33; skupaj popravljeno 1 krat
"Begin at the beginning and go on till you come to the end: then stop." -Lewis Caroll- Alice in Wonderland
0
Nazaj na vrh
Malina
Starost: 42Pridružen: 15. jan 2004Prispevkov: 5137Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 10. sep 2006 9:06
Povezava do prispevka
mmmm, pomlad, kakšen prekrasen in bogato ilustriran recept ! najlepša hvala za tole in ob priliki bom zagotovo poskusila!
http://odglavedopet.blogspot.com/

"I live in fantasyland... and I have oceanfront property!"
0
Nazaj na vrh
:dune:
Starost: n/aPridružen: 19. feb 2006Prispevkov: 1306Kraj: PlanetStatus:Offline
Objavljeno: 10. sep 2006 12:53
Povezava do prispevka
Krasno napisano in predstavljeno!!!!!!!!!!!!!!!
 
Tudi sama delam pesto podobno, vendar sem bolj varčna s česnom, ki ga moj želodec ne prenaša.
S pinjolami se splača oskrbeti pri sosedih Italijanih, včasih pa se jih dobi tudi na ljubljanski tržnici.
Glede na majhno količino porabe kljub visoki ceni naše denarnice ne bodo preveč trpele!
Možnarček je pa itak must have!!!!!!!
 
P.S.
Sem pa že nekajkrat kupila odličen pesto "domače izdelave" na vago v delikatesi na tržnici v Stari Gorici.
 
 
0
Nazaj na vrh
LIVvy
Starost: 42Pridružen: 4. jan 2006Prispevkov: 4786Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 10. sep 2006 14:30
Povezava do prispevka
Tudi jaz doma sejem velike količine bazilike z namenom, da potem delam domač pesto. Možnar imam bolj majhen, tako da se pri večjih količinah poslužim kar multipraktika - izgubi na okusu, ampak pridobim na praktičnosti (niti sira ni potrebno ribati).
 
Pinjole se redno dobi na ljubljanski tržnici in v vsakem bolje založenem supermarketu (npr. najboljši sosed), vendar meni nobene od teh niso všeč. Najboljše še vedno kupim v Italiji.
Če nimate pinjol, jih lahko mirne duše nadomestite z navadnimi orehi.
 
Tole je pa moj pesto (sicer iz multipraktika, ampak iz prvovrstnih sestavin):
 
image file name: 2k1f3ec80325.jpg
 
image file name: 2k614e243e5f.jpg
0
Nazaj na vrh
rina76
Starost: 48Pridružen: 27. dec 2005Prispevkov: 138Kraj: VelenjeStatus:Offline
Objavljeno: 10. sep 2006 19:43
Povezava do prispevka
Tudi sama pripravljam pesto na enak način kot pomlad. Zanima me, kako ve shranjujete pesto za dalj časa. Jaz sem ga lasnko leto pripravila ogromne količine in sem ga zamrznila (brez sira). Je katera pesto že shranjevala v kozarčku in na kakšen način bi ga morala obdelati, da bi se obdržal čim dalj časa?
0
Nazaj na vrh
LIVvy
Starost: 42Pridružen: 4. jan 2006Prispevkov: 4786Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 10. sep 2006 23:37
Povezava do prispevka
Jaz ga shranjujem kar normalno v kozarcu za vlaganje (in v hladilniku seveda). Če je že načet, nalijem na vrh malo olivnega olja. Še vedno je zdržal, saj je vendar olje konzervans.
0
Nazaj na vrh
pomlad
Starost: n/aPridružen: 27. okt 2003Prispevkov: 1424Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 11. sep 2006 1:45
Povezava do prispevka
Tudi jaz ga shranjujem kot LIVvy, ampak ga ponavadi prej zmanjka, še preden bi se lahko sploh pokvaril.
LIVvy, tvoj pesto izgleda slastno (in si me prav pomirila, da nisem edina, ki je malo čez les in fotografira še celo v kuhinji).
dune, tvoja opomba glede količine česna je na mestu, jaz ga imam zelo rada, zato ga dodam malo več (in ogrožam okolico haha)
"Begin at the beginning and go on till you come to the end: then stop." -Lewis Caroll- Alice in Wonderland
0
Nazaj na vrh
Glory
Starost: 47Pridružen: 6. nov 2003Prispevkov: 3914Kraj: KoperStatus:Offline
Objavljeno: 11. sep 2006 12:57
Povezava do prispevka
Odlično se shrani tudi v zmrzovalniku (in niče ne zgubi). Drugače tudi
brez česna pride super. V trgovini pa je pesto in ne pesto alla
genovese ker ime je zaščiteno oz. ga lahko ima res pravi pesto alla
genovese (v It imajo prav z zakonom določeno).
Glory ima vas rada >:D<
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Pesto alla genovese
Stran 1 od 1
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Čedalje več žensk v srednjih letih se odloča za ločitev – in večino ločitvenih postopkov sprožijo prav ženske.