No bom kar sama napisala kaj sem našla o tem:
tole naj bi bila sestava (maščobne kisline) v kokosovem olju:
C8 ...... 8.86 (Caprylic)
C10......6.17 (Capric)
C12......48.83 (Lauric)
C14......19.97 (Myristic)
C15......Traces (0.01)
C16.......7.84 (Palmitic)
C18.......3.06 (Stearic)
C18:2 ....0.76
C18:1.....4.44
C20........0.05 (Arachidic)
Kakor sem se uspela zgrunati sta le ti dve odebeljeni nenasičeni. C18:2 sklepam da je linolna kislina (omega 6) in pa C18:1 oleinska kislina (omega 9)
Te številke možno da predstavljajo sestavo v procentih (nič ni pisalo - seštevek daje ~100)
Potem sem pa pogledala še sestavo masla:
upam, da je to realna slika in da so vsebnosti maščobnih kislin prave
Tu je pa med nenasičenimi oleic (oleinska kislina - omega 9), linoleic (linolna kislina - omega 6), linolenic (linolenska kislina - omega 3(LNA) ali omega 6(GLA))
Tako, da če smatramo, da so zgornji rezultati napisani v procentih lahko povzamemo:
kokosovo olje: 5,2% nenasičenih maščob
maslo: 32,2%
in razlika je očitna.
Če ima katera kaj za popravit pa kar

na napakah se učimo ne.
No sem našla še nekaj:

Sicer imam pa doma v skripti napisano (ko na faxu delali analizo maščob), da naj bi maslo vsebovalo 30-40% oleinske kisline, 23-25% palmitinske, 10-13% stearinske, 9-13% nasičenih maščob krajše verige(C4-C12), 7-9% miristinske in 4-5% linolne kisline. Kar se kar sklada z zgornjo slikico. Vse je valjda odvisno od masla, pridelave...
Za kokosova maščobo pa piše:
55-73% nasičenih maščob krajše verige (C4-C12), 17-20% mistirinske, 4-10% palmitinske, 2-10% oleinske, 1-5% stearinske, 0-2% linolne kisline.
Zdaj me je prav sram, ko vidim, da imam vse doma napisano jaz se pa tega ne zavedam. Lahko vidite kako pridna študentka sem
