V prehodnem obdobju med jesenjo in zimo, ko nas temperaturne spremembe spravljajo v obup, nas večji del podleže lažji ali težji obliki prehlada. Čeprav se toplo oblačimo, ogrinjamo v debele plašče ali bunde in zavijamo v tople šale in kape, se nadležnemu nahodu včasih kar ne moremo izogniti.
Razlogi za prehlad
Krivcev za prehlad je lahko več: šibek imunski sistem, neustrezne prehranske navade, ki povzročajo kopičenje strupov v našem telesu, čustvene težave, ki šibijo obrambni mehanizem, pomanjkanje hranilnih snovi, čezmerno uživanje antibiotikov in virusi ter bakterije, ki napadajo naš organizem.
Okužbam z virusom prehlada se po mnenju strokovnjakov ne moremo izogniti, lahko pa marsikaj dosežemo z zdravim načinom življenja, ki je pomembno zagotovilo za "uspeh" (beri - zdravje/zdrav organizem z visoko stopnjo obrambnih sposobnosti).
Da nam ne bo treba na bolniško ali izostajati od pouka (četudi se včasih prileže) oziroma preprosto preležati nekaj dni kar tako, se je dobro seznaniti, kako se lahko zaščitimo pred prehladom in ali se ga lahko lotimo, še preden se on nas!

Nekaj napotkov za zdrav način življenja
Pod motom "živeti zdravo" se skriva marsikaj. Lahko ga začnemo izpolnjevati z uživanjem prehrane, obogatene z vitamini in minerali. Preventivno delujejo s karotenom bogata živila, kot je npr. korenje, paradižnik, rumene ali rdeče vrtnine in sadje, temno zelena listnata zelenjava in solata (sem sodi špinača, brokoli, blitva, ohrovt, zelje, motovilec ...), saj krepijo odpornost sluznice. Po domače rečeno, k zdravju zagotovo veliko pripomore redno uživanjem zadostne količine sadja in zelenjave.
Najboljša zaščita proti virusnim okužbam je uživanje vitamina C, ki se skriva v kiviju, pomarančah, limonah in soku bezgovih jagod. Priporočljivo se je ukvarjati s športom (vsaj rekreacijsko), izogibati stresnim situacijam (se jih naučiti ublažiti ali sprejemati bolj pozitivno) in se čim bolj pogosto gibati na svežem zraku. V obdobju, ko je prehlajenih ljudi največ, se je pametno izogibati množicam v zaprtih prostorih, kjer mrgoli bacilov, in poskrbeti za temeljito higieno, predvsem z rednim umivanjem rok.

Kako okrepimo imunski sistem?
Ključnega pomena je zagotovo krepitev imunskega sistema, saj z njim povečamo obrambno sposobnost telesa. Okrepljen imunski sistem si lahko zagotovimo na več načinov. Priporočljivo je uživanje limon. Vsako jutro na tešče spijemo sok ene do dveh limon, ki ga zmešamo z vodo in dvema žličkama medu. To počnimo vsaj mesec dni.
Naslednja možnost je uživanje posebne mešanice, ki jo naredimo iz soka treh limon, žličke morske soli in litra vode. Premešamo, da se peni in pojemo 1 žličko na dan.
Naslednja zdravilna mešanica je sestavljena iz 2 dcl vode, kamor primešamo košček kvasa, žlico medu in 1-2 žlici jabolčnega kisa. Pijemo jo dva tedna do mesec dni in sicer vsak dan pol ure pred zajtrkom ali kosilom.
Priporočljivo je uživanje medu z matičnim mlečkom, cvetnim prahom in propolisom. Med uživamo 2- do 3-krat na dan vsaj en mesec.
Lahko pa se odločimo tudi za pitje korenčkovega soka, ki mu v razmerju 1 :1 dodamo mleko. Pijemo ga po požirkih 2 dcl in sicer vsak dan 14 dni.
Da bi okrepili imunski sistem, se lahko lotimo tudi zdravilnih kur. Enkrat na leto opravimo grozdno kuro, pri čemer od 14 do 30 dni jemo čim več grozdja, kar pomeni od pol do 1 kilograma na dan.
Dvakrat na leto (pred pomladjo in jesenjo) pa izvajamo 14-dnevno kuro, pri čemer pred kosilom spijemo mešanico iz 20 g kvasa, žlice medu in kefirja, jogurta ali kislega mleka. Vse skupaj dobro premešamo in takoj spijemo.

Z zdravilnimi zelišči v boj proti prehladu
Boja proti prehladu se lahko lotimo tudi s pitjem zeliščnih čajev, kot so npr. bezgov (cvetovi, jagode), lipov (cvetovi) in šipkov (plodovi) čaj.
Kje dobiti vsa ta zelišča?
Najlaže se je podati na najbližjo tržnico, kjer navadno ponujajo širok izbor zdravilnih zelišč. Mimogrede lahko za nasvet ali recept povprašate prodajalke, ki imajo navadno na zalogi precej koristnih "zdravstvenih" nasvetov. Vsaj po mojih izkušnjah je tako! Tako mi je prodajalka čajev na ljubljanski tržnici proti prehladu svetovala uživanje ajbiševega čaja, ki preprečuje zasluzenost v grlu in pljučih in ima veliko vitamina C ter zvišuje odpornost telesa. Potem so tu še bezeg, suličasti trpotec, slezenovec, materina dušica, hibiskus, slez, smrekovi vršički in trobentica. žajbelj, ki ga precej pogosto uporabljamo, pa že sodi med kurativo, saj deluje kot anstiseptik za vneto grlo in torej v ta članek, ki je posvečen preventivi, žal ne sodi.
Za vzdrževanje odpornosti spijemo skodelico (2 dcl) čaja na dan. Opravimo kuro, ki jo začnemo prvi mesec z zadnjo črko r (torej september) in končamo zadnji (torej februarja). Čaj pijemo tri tedne, nato naredimo 5 dni premora in pozneje spet nadaljujemo uživanje čaja. Kot rečeno do febraurja. Če pa kljub vsemu vmes zbolimo, nadaljujemo pitje drugih vrst zdravilnih napitkov.

Preprosti recepti proti prehladu
Tuširanje s toplo in mrzlo vodo
Za utrjevanje in zviševanje obrambne odpornosti telesa je priporočljivo umivanje telesa z mrzlo vodo ali menjajočimi prhami, kar krepi krvne žile oziroma utrjuje telo, da se na zunanje dražljaje mraza ne odziva več tako zelo občutljivo.
Obiskovanje savne
Obiskovanje savne je nadvse koristno za krepitev odpornosti, pri čemer moramo paziti, da se visoki vročini izpostavljamo samo zdravi. Sicer namreč savna lahko povzroči hude okvare srca in krvnega obtoka.
Uživanje tekočine - na veliko!
Več vode v našem telesu namreč omogoča večjo gibljivost celic imunskega sistema. Priporočljivo je piti mešanico mineralne vode in sadnega soka, v razmerju 4 1, in sicer najmanj 2,5 l na dan.

Če v boju proti prehladu odpovemo ... kaj potem?
Prvi znaki prehlada so tu. Smrkamo, kašljamo in kihamo. Oči se nam solzijo in ušesa nas bolijo. Kaj zdaj? Panika? Ne, zakaj? Še vedno gremo lahko v posteljo in se dodobra spotimo ali pa posežemo po številnih zdravilnih napitkih, kot so napitek iz dišeče vijolice (vsa zel), gozdnega slezenovca (cvetovi), islandskega lišaja (vsa zel), velecvetnega lučnika (cvetovi), materine dušice (vsa zel), mrzličnika (listi), ozkolistnega trpotca (listi), timijana (vsa zel), žajblja (listi) ali slezi (korenina, listi). Lahko si pripravimo čaj iz ene same zeli, lahko pa jih tudi poljubno kombiniramo v mešanice in zraven uživamo čim več limone in medu. S takšnim zdravljenjem naj bi bilo naše okrevanje hitro in učinkovito. Pomembno je zagotovo tudi uživanje hrane, bogate z vitamini in minerali. Sem sodijo sveže sezonsko sadje in zelenjava, surova hrana, solate, naravni riž in naravno pridelan krompir z lupino.
Pomagamo si tudi s hrenom in čebulo. Hren naribamo in čez dan po malem uživamo. Lahko ga tudi skuhamo z mlekom ali naribamo in dodamo žlico medu.
Naredimo lahko čebulni sirup. Čebulo razrežemo na rezine, damo v kozarec in nanje zlijemo nekaj cvetličnega medu. Povrhu se nabere tekočina, ki jo s kavno žličko sproti pobiramo in uživamo kot zdravilo. Naslednja možnost je praženje sladkorja (3 žličke), ki ga zalijemo s pol litra vode. Dodamo mu dve sesekljani čebuli in pustimo, da počasi vre na šibkem ognju. Sirup jemljemo po žličkah, in sicer večkrat na dan. Alternativa temu je, da mešanici dodamo šilce žganja, ki ga zalijemo z mlekom in spijemo. Zrezano čebulo lahko z medom skuhamo v gost sirup in jemljemo vsako uro po eno žlico.
Preprosta in dokaj prijetna metoda je, da kateremu koli čaju prilijemo šilce žganja in se spravimo k počitku. žganje bo pomagalo k prijetnemu občutku, še bolj pomembno pa je to, da se pri tem dobro spotimo. Če bo vse potekalo po maslu, se bomo zjutraj že zdravi potikali/vandrali naokrog. Seveda, če nam je bolezen uspelo pravočasno ujeti za "roge".
Postregla sem vam z nekaterimi bolj ali manj znanimi metodami, katero boste vzeli za svojo in jo uporabili, je seveda vaša odločitev. Vseeno pa vsem želim veliko sreče v boju proti prehladu. Naj bo pravočasen, če že ne preventiven. Saj veste, kako pravimo: Po toči zvoniti je prepozno. Naj nam bo to vsem v opomin!
Pripravila: Alenka Teran Košir