Hladna paradižnikova juha s kumaro in papriko. Osvežilna, ledeno mrzla in svetovno znana zelenjavna juha iz paradižnika, kumar in rdeče paprike.
500 g paradižnika
2 rdeči papriki
1/2 kumare
1 čebula
130 g črnih oliv
1 pločevinka paradižnika
3 rezine belega kruha
1 jajce
2 žlice ekstra deviškega olivnega olja
sol
poprova mešanica
2 stroka česna
Predpriprava:
- V posodi pristavimo vodo za blanširanje paradižnika.
- V manjšem lončku pristavimo vodo za kuhanje jajca; posolimo.
- 2 rezini kruha položimo na plitev krožnik in prelijemo z decilitrom hladne vode. Stoji naj 15 minut, da se dobro namoči.
- Papriki operemo, očistimo in razsemenimo; eno narežemo na kocke.
- Jajce položimo v krop in kuhamo približno 10 minut.
- Paradižnike položimo v vrelo vodo in blanširamo 30 sekund. Nato ga odcedimo, olupimo, razkosamo na četrtine in razsemenimo.
- Kumaro operemo, podolžno razpolovimo, potem pa iz sredine z žličko odstranimo seme. Polovico narežemo na kocke.
- Čebulo in česen olupimo; čebulo narežemo na četrtine.
- Trdo kuhano jajce odstavimo, odcedimo in prelijemo s hladno vodo.
- Olive razkoščičimo.
- Vsebino pločevinke s paradižnikom stresemo v skledo in dobro zmešamo s paličnim mešalnikom. Potrebujemo približno 5 decilitrov paradižnikovega soka.
- Kruh dobro ožamemo, stresemo k paradižniku in zmešamo s paličnim mešalnikom. Nato dodamo nakockane papriko in kumaro, narezana paradižnik in čebulo ter olupljen česen. Znova dobro zmešamo, da dobimo gladko tekočino. Nazadnje dodamo 2 žlici olivnega olja, sol in poprovo mešanico. Premešamo, skledo pa pokrijemo z alu folijo in vsaj za 6 ur postavimo v hladilnik. Da se ohladi, pa tudi okusi sestavin se dobro premešajo.
- Prihranjeno papriko, pol kumare in olive narežemo na zelo drobne kockice. Trdo kuhano jajce olupimo in prav tako narežemo na drobne kockice.
- Preostali kos kruha narežemo na kockice, ki jih v suhi ponvi zlato rjavo opečemo.
Serviranje:
- Dobro ohlajeno juho po potrebi dodatno začinimo (bila naj bi pikantna), razdelimo v ohlajene jušne skodelice. Po vrhu jo potresemo z drobno nakockano papriko, kumaro, olivami in jajcem, nazadnje pa še z opečenimi kruhovimi kockami. Jed ponudimo kot hladno predjed, v Španiji pa jo s kozarcem suhega belega vina neredko postrežejo ob koncu obeda.
- Na vrtu oziroma pikniku lahko to jed postrežemo v kozarcih.
- Španci to specialiteto pripravljajo in ponudijo v glinasti posodi, ki pripomore k značilnemu okusu.
