Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Zasvojena z nakupovanjem

Pojdi na stran 1 , 2 , 3
irmica
Starost: 122Pridružen: 15. feb 2006Prispevkov: 730Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 30. avg 2011 19:55
Povezava do prispevka
Še dobro, da mi je bil v novi LE všeč samo en lak za nohte. Kupila sem še dva, ki sta mi bila všeč pogojno. Gotovo bosta super za layering! Še eno škatlo z laki bo treba nekako stisnit v omaro...
Uups, pa čevlji od predvčerajšnjim, z vrtoglavo visokimi petami, kdaj jih bom obula? Božanski, gotovo, kar nerodno mi bo, ko bo mož opazil, kaj si omogočam za svoj denar.
Na razprodajah letos zase nisem nameravala kupovati, sem pa v trgovini, kjer sem kupila cunjice za petletnico, takoj ugledala nekaj kosov zase. Ni se končalo tam! Z malo trebuha po porodu še lažje nakupujem, ker mi bodo stvari gotovo kot ulite naslednje leto...
Hrčim gomile lepih predmetov za svoj lepši jutri, da že komaj diham med vso to kramo, hkrati pa si ne zmorem postaviti meje in kakšnega pravila (recimo, da gre po nakupu prav toliko starega iz hiše). Ugotavljam tudi, da bi lahko denar in čas namenila za kakšno bolj izpolnjujoče in smiselno početje, ampak to velja samo do naslednje super priložnosti. Do nakupa se počutim kot ultrauspešen lovec, po njem včasih nekoliko krivo, pa že spet vohljam. Navadno me potegne, ko se ne počutim ravno odlično, ko je več stresa v službi ali doma, ko se počutim ujeto.
Kako si lahko pomagamo? Imate sezname nujne opreme, kakšen namenski badžet, terminske plane ali lahko brez slabe vesti trošite, dokler vleče kartica?
Preveč dobrega je lahko... čudovito. (Mae West)
0
Nazaj na vrh
Akasha
Starost: n/aPridružen: 12. okt 2004Prispevkov: 7649Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 30. avg 2011 20:06
Povezava do prispevka
Pa te OSREČUJE kopičenje stvari?

Morda ti manjka nekaj drugega.....ne materialno.....in se s kopičenjem stvari samo preumerjaš od reševanja resničnih težav/nezadovoljstev.

Samo glede tega se moraš zakopati vase in se vprašati o tem, kaj je zate smisel v življenju in kje točno bi rada spremembe, da boš srečna....

THE SPIRIT OF FIRE !!!
0
Nazaj na vrh
Cheeks
Starost: 36Pridružen: 22. feb 2010Prispevkov: 935Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 30. avg 2011 20:36
Povezava do prispevka

...

Nazadnje urejal/a Cheeks 11. feb 2021 19:05; skupaj popravljeno 1 krat
0
Nazaj na vrh
summertime
Starost: 34Pridružen: 6. sep 2009Prispevkov: 628Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 30. avg 2011 20:38
Povezava do prispevka
Joj jaz imam to srečo, da enostavno nimam denarja, ko pride pa žepnina pa ne morm, da je ne bi zapravila in to takoj, še isto uro po možnosti... Ko nimam denarja pa veliko časa visim na internetu in gledam kaj vse bi mela- ne vem zakaj bi mela 5 tekočih pudrov in to seveda ne tistih poceni, ampak bi jih imela.

Osrečuje? Neizmerno osrečuje tisti trenutek, ko kupiš stvar pa mogoče še en teden, potem pa že takoj razmišljam kaj bi še imela... Bi rekla, da me bolj osrečuje delanje planov kaj vse bi imela, kot dejstvo kaj vse imam.

Seveda teoretično vem vse o potrošništvu ipd. študiram sociologijo seveda vem za kaj gre ampak v praksi enostavno ne zdrži, vsa bajna teorija ne pomaga...

Ne bom rekla, da zapravlam gore denarja, ker jih nimam ampak še vseeno zapravim preveč in sama ta želja po več in več me rahlo razžira, ker ne vem če se bom kdaj ustavila in kaj bo, ko/če bom imela več denarja... Bojim se, da bi raje kupila šminko kot kruh.
0
Nazaj na vrh
awy
Starost: 34Pridružen: 11. mar 2008Prispevkov: 641Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 30. avg 2011 21:10
Povezava do prispevka
Jaz nikoli nisem imela problema s tem, ker ne morem gledati svojega bančnega računa z majhnim zneskom. In če že pride do tega (ko kupim kako letalsko karto in imam potem precej manj denarja), me zagrabi panika in nič ne kupujem, šparam in veliko delam, da zaslužim "izgubljeno" nazaj.

Sploh pa imamo pri nas kar najprej take pogovore, koliko stvari imam in bi me obglavili, če bi si kupila kar ne potrebujem. Imam 20 majic in 10 lakov za nohte in se mama drži za glavo, da to ni normalno, da zakaj potrebujem 10 lakov za nohte in da po njenem bi si morala kupiti 1 na leto Malo bi jo poslala na forum, da se strezni Big smile

Torej, mogoče lahko začneš 10 pan project, v velikonočnem in božičnem času pa pride prav kakšen post od nakupovanja. Prvi teden je grozno, potem pa se gotovo navadiš. Potem pa kaki seznami...

Kar bi jaz še naredila je, da bi si zapisovala v beležko za vsako stvar, ki jo kupim zase, in na koncu meseca sešteješ. Potem vidiš koliko ubistvu porabiš za brezvezne reči.
0
Nazaj na vrh
greti
Starost: 38Pridružen: 6. dec 2010Prispevkov: 587Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 30. avg 2011 21:34
Povezava do prispevka
seznami res pomagajo, dobiš konec meseca realno sliko porabe. Si pa moraš res vsako stvar zapisati, tudi malenkosti, po 2, 3 evre, ker tudi to veliko nanese. Pa omare pregledaš, zložiš na novo, da pridejo tudi še tiste stvari na vrsto, ki jih npr. nisi nosila.
Če nisi prevelik hrček, lahko tudi kaj prodaš in si npr zadaš cilj, da ne kupiš nič novega, dokler ne prodaš n-kosov oblačil, čeprav na dolgi rok ne vem, kako je s tem...
Lahko tudi namerno "pozabiš" plačilno kartico doma in operiraš samo z gotovino: določiš znesek, ki ga smeš porabiti npr. v 14 dnevih, ko zmanjka, pač zmanjka. se navadiš potem bolje razporediti
0
Nazaj na vrh
Tanja
Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45016Kraj: Planet LepoteStatus:Offline
Objavljeno: 30. avg 2011 22:13
Povezava do prispevka
Tule je še ena delno sorodna tema, ki utegne biti v pomoč.

Sem pa ravno danes spet naletela na eno temo na MUA (klik), pri kateri sem se ponovno vprašala: Kje so meje? in Saj niti delček vsega tega ne moreš nikoli porabiti.

Sama sicer nimam težav s tem, se pa (sploh) pri kozmetiki nekako trudim držati pravila, da se vprašam:
  1. Ali res potrebujem?
  2. Koliko bom uporabljala?
  3. Koliko imam podobnih izdelkov?
  4. Ali bom to, kar že imam, sploh uspela kdaj porabiti?
In ko se to vprašam, se v 98 % primerov odločim, da ne bom kupila, čeprav bi pogosto in marsikaj 'zelo imela'. Sploh zadnji je vedno tista pika na i.
Podobno bi se seveda dalo vprašati tudi glede oblačil in obutve.

Vem, da lahko nakupovanje razveseljuje, ampak vseeno mislim, da si je treba postaviti neke meje - npr. toliko in toliko na mesec za 'nepotrebni' kozmetika in cunje shopping - in se ga držati. (Nekaj tednov ali mesecev abstinence pa najbrž v takih primerih tudi ne bi škodovalo - tudi porabljanje nakopičenih zalog daje precejšnje zadovoljstvo in potem, ko porabiš, s toliko večjim veseljem kupiš novo.)

Da ne omenjam, da bi bil ta denar lahko tudi veliko bolj koristno porabljen ali naložen.
A health and beauty freak.
0
Nazaj na vrh
iza
Starost: 122Pridružen: 17. jan 2007Prispevkov: 4988Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 30. avg 2011 22:32
Povezava do prispevka
Tanja je napisal/a
Sem pa ravno danes spet naletela na eno temo na MUA (klik), pri kateri sem se ponovno vprašala: Kje so meje? in Saj niti delček vsega tega ne moreš nikoli porabiti.


Ok, tole je pa res že nezdrava obsedenost. Pa potem nekateri spodnji komentarji v smislu kako je to "lovely" .
0
Nazaj na vrh
Aralyn
Starost: 36Pridružen: 2. jan 2010Prispevkov: 1297Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 30. avg 2011 22:51
Povezava do prispevka
Mene nekaj res iskreno zanima. Recimo pri tejle, ki jo je Tanja linkala, ima gor verjetno 30 pudrov, ki niso iste barve. Kako maš lahko 30 pudrov različnih odtenkov? Jaz si enega ne upam kupit, ker se bojim da bom odtenek zgrešila. Confused Sem opazila že pri nekaj blogerkah, ki imajo take zaloge isti hec.

Sicer pa imam problem nakupovanja "zgolj" pri lakih za nohte. Vendar je tu precej velik. Zanimivo je to, da načeloma ne kupujem veliko lakov prav zase, ampak za swap pakete. Vendar tam kar nanese potem, če redno swapaš. In zadnje mesece čedalje bolj razmišljam o tem, da bo treba postaviti strožjo mejo, da še vedno preveč zapravim, čeprav ne kupujem dvojnikov in back up steklenič in pri LE kolekcijah kupim res samo tisto kar mi je res res všeč (sem že prebolela fenomen omejenih edicij, k sreči).

Tanja, to je dober sistem! Thumbs Up Čeprav, če bi se jaz vprašala 4. vprašanje, bi se verjetno diplomatsko nadaljevalo s podvprašanjem: pa že imam doma tak odtenek? in če ga nimam, gre z mano. Čeprav imam doma res ogromno lakov za nohte.
People listened instead of just waiting for their turn to speak. (C. Palahniuk, Fight Club)
0
Nazaj na vrh
awy
Starost: 34Pridružen: 11. mar 2008Prispevkov: 641Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 30. avg 2011 23:12
Povezava do prispevka
Pri kaki zdravi pameti potrebuješ 126 blush-ov, 380 senčil in da o šminkah in pudrih sploh ne govorim. Ta punca si mora ziher grist nohte, ker ni objavila svoje kolekcije lakov

To je obsedenost, ki bi se pomoje mogla že strokovno zdravit.
Nazadnje urejeno 30. avg 2011 23:17; skupaj popravljeno 1 krat
0
Nazaj na vrh
Linagi
Starost: n/aPridružen: 16. dec 2009Prispevkov: 184Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 30. avg 2011 23:16
Povezava do prispevka
Boh pomagaj..če tole niso testerji iz trgovine ali nakup dekorative še za prapravnukinje, pol je to res že klinično stanje 


0
Nazaj na vrh
KrvavaMeri
Starost: 36Pridružen: 5. nov 2007Prispevkov: 7853Kraj: Zagorje ob SaviStatus:Offline
Objavljeno: 30. avg 2011 23:26
Povezava do prispevka
Aralyn je napisal/aČeprav, če bi se jaz vprašala 4. vprašanje, bi se verjetno diplomatsko nadaljevalo s podvprašanjem: pa že imam doma tak odtenek? in če ga nimam, gre z mano. Čeprav imam doma res ogromno lakov za nohte.


Ravno to sem želela dodati. Jaz dodatnih ličil ne kupujem, da bi jih kadar koli porabila (sploh nimam tega v mislih), ampak da imam večjo izbiro. Zato se obvezno znebim vseh identičnih/podobnih in zgrešenih odtenkov, ker hočem obdržati samo tisto, kar dejansko uporabljam ali za kar obstaja možnost, da bom uporabila (npr. zeleni liner pride zelo redko na vrsto, ampak vem, da mi pristaja na barvo oči in ga tisti dan rada nosim). Prav alergična sem na izdelke, ki zasedajo prostor in jih ne uporabljam. Malo meji na OCD, kar je za čisto drugo temo.
Torej kupujem, ker želim povečati izbiro. In včasih, ampak res samo včasih, ker se potem bolje počutim. Ko imam zanič dan, mi ga lahko popravi nakup kakšnega izdelka. Ampak zdaj sem že 20 dni brez nepremišljenih nakupov (edino La Femme blushe sem kupila, ker sem se bala, da bo pošel Coral, ki sem ga res dolgo iskala) in mi nič ne manjka. Še vedno spremljam vse lepotne bloge, gledam tutoriale, hodim v drogerije, testiram izdelke, vendar ne trošim denarja.
mejkap - blog o ličenju
0
Nazaj na vrh
estelle
Starost: 38Pridružen: 30. maj 2008Prispevkov: 3817Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 30. avg 2011 23:28
Povezava do prispevka
Akasha je napisal/aMorda ti manjka nekaj drugega.....ne materialno.....in se s kopičenjem stvari samo preumerjaš od reševanja resničnih težav/nezadovoljstev.
 
Točno to je prava (psihološka) razlaga. To praznino v sebi skušamo nekako zapolniti in to je v tem primeru z nakupovanjem in kopičenjem stvari.
 
Drugače pa tudi sama priznam, da se zelo težko držim nazaj in konstantno hodim po robu zmožnosti. Kar mi ni niti slučajno všeč. Sem se poskušala zelooo brzdati, pa sem se takrat počutila grozno - totalno na dnu.
 
To je tisto, ko ti možgani pravijo, da ne delaš prav - še več, točno veš zakaj nekaj delaš (beri prvi odstavek posta), ampak se temu vseeno ne moreš odpovedati.
"As we advance in life it becomes more and more difficult, but in fighting the difficulties the inmost strength of the heart is developed." -
-- Vincent Van Gogh
0
Nazaj na vrh
mijauuu
Starost: 37Pridružen: 9. avg 2009Prispevkov: 1045Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 30. avg 2011 23:33
Povezava do prispevka
Ja... jaz lahko samo svetujem takim, ki preveč zapravljajo in so še mlade: ustavite se in premislite takoj, čimprej! Hm, jaz nisem nikoli imela problemov s prekomernim nakupovanjem, vse se konča pri želji, da bi imela to in ono... pol pa vedno se vedno vprašam a mi to rabi. In skoraj vedno je odgovor ne. Tukaj na PL vidim toliko lepih stvari... ful stvari si želim, pa si ne upam nič kupit... še zdaj ko ne najdem kakega študentskega dela prav ne morem nič kupit... v celem poletju sem si od oblek kupila dvoje pare hlač... Če že zapravim, zapravim za druge... to mi gre pa boljše od rok... samo lahko pa si hitro razočaran, ko vidiš, da te začnejo ljudje izkoriščat... ampak to je druga zgodba.

Imam mamo, ki je mislim, da že bolna v tem smislu, da kupi kar vidi. Dobesedno. In z leti je res še slabše. Doma govori samo kako mora nehati kupovat stvari in dati kaj stran... v trgovini pa... oooo poceni majčka,... o poceni čevlji... pa kupi dva para.... za vsak slučaj..... oooo čevlji, ki jih ne bom nikoli obula... groza! Meni gre tako na bruhanje vse to kopičenje! Pa kozarčki, pa škatlice... pa še v trgovinah s hrano uspe nabrati toliko stvari... da pol moramo metat v smeti hrano... Pa za psa mamo verjetno kakih 10 velikih vreč briketov trenutno... Pri vsemu temu seveda, ne more nič dat od sebe... vrčt stran itd... Kupi neko darilo za nekoga in naslednji dan si gre kupit to isto stvar.... Nekoč ni bilo tako hudo. Res ne. Vmes je še hudo in trajno nekaj zbolela in tako zgubila službo... kljub temu ne more prenehat s PREkupovanjem. Ko je pred kakimi 15 leti tudi zgubila službo je dosti bolj pazila. Zdaj pa nič. Dobila denar od pokojnega očeta in to troši za bedarije. Pol meni prinaša kake bedne obleke in podobno... in je še užaljena, ker se mi zmeša. Prepričana je da nimam oblek... Groza.
Tako da vsem svetujem, da se čim prej vzamejo v roke. Res, vprašajte se če potrebujete, kar zagledate. Rečite si, da boste počakali en dan preden kupite in upajte, da vas bo doma minilo. Vzamite si čas in premislite. Počasi! Ali preprosto ne hodit v trgovine.
Irmica, vidim, da si napisala, da si kupovala za 5letnico, če je to tvoja hči res krepko premisli... ker to je del tudi njene vzgoje. Lahko te bo posnemala in bo to slabo, ker bo lahko še potencirano, lahko se pa obrne totalno kontra in si ne bo nikoli nič upala privoščit, hkrati ne bo gojila več tako pozitivna čustva do tebe... Se ji boš zdela že malo "nora".... če se smem izrazit tako... Pač res premisli. Jaz vidim, da je moja mami z leti res vedno slabša pa si že celo življenje želi prenehati s tem in ne more... meni se pa res trga glede tega... Vbistvu ima v sobi res že toliko oblek, kot če prideš v kak velik h&m ali zaro, knjig pa za naredit knjižnico... Malo sem se razpisala, ker me take zadeve res izživcirajo. To butasto ameriško ali že kitajsko potroštništvo!

!!!Premisli na ljudi, s katerimi živiš in te imajo radi, katerim si za zgled, katerimi stojiš ob strani, če oni tega ne odobravajo, misli tudi na njihovo dobro... Jaz hudo trpim, ko mami kupi kaj nepotrebnega, torej ko kaj kupi nasploh.
https://www.facebook.com/panchidorchi
0
Nazaj na vrh
estelle
Starost: 38Pridružen: 30. maj 2008Prispevkov: 3817Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 30. avg 2011 23:39
Povezava do prispevka
Moja mama pa je ravno kontra kot od mijauuu. Špara pri vsem in na vsem, jaz recimo zelo težko dobim denar od nje. Ko jo prosim keš mi včasih da, vendar imam spet pranje možganov. Ni govora, da bi si ona kupovala take in drugačne čevlje, več kot 1 torbico, kaj šele (dražjo) kozmetiko. Za rd nisem dobila denarja, ampak delnice. Včasih sva šli kakšnih 3x na leto na velik shopping, ko mi je plačala vsa oblačila, sedaj si skoraj vsak kos moram kupiti sama, ker imam kao že vse to doma. Tudi ponošeni trenč bi se še dal nositi eno leto, čeprav sem ga že predlani hotela odpisati in sem ga še lani nosila.
 
Naj povem, da sem takrat, ko sva šli na šopinge, živela doma, dobivala pravtako štipendijo kot sedaj, za stroške, hrano, prevoz ipd. mi ni bilo treba plačevati (logično, ker sem bila doma) in sem si lepo lahko dajala na stran. Sedaj pa se mi zdi, da ji ne gre v glavo, kako to, da si ne morem vsaj malo našparat in dati na stran, kaj šele da mi zmanjka denarja?!
"As we advance in life it becomes more and more difficult, but in fighting the difficulties the inmost strength of the heart is developed." -
-- Vincent Van Gogh
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Zasvojena z nakupovanjem
Stran 1 od 3
Pojdi na stran 1 , 2 , 3
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Usnjena krila obožujejo tudi zvezdnice – od Meghan Markle do Olivie Palermo.