Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Zakritost žensk (burka)

Pojdi na stran 1 , 2 , 3
dajla
Starost: 37Pridružen: 14. dec 2012Prispevkov: 7Kraj: izolaStatus:Offline
Objavljeno: 14. dec 2012 11:42
Povezava do prispevka

Pozdravljeni,

 

opravljam raziskovalno nalogo pri predmetu Kvalitativna analiza, pa me zanima kakšno je vaše mišljenje glede zakritih žensk v Sloveniji in po svetu? To je mišljeno na zakrite ženske v celoti, oz. samo ruta čez glavo - lase - burka!? Prosim vas za vaše mnenje in pomoč, pa hvala v naprej...

meled
0
Nazaj na vrh
Lubenica
Starost: n/aPridružen: 10. jul 2006Prispevkov: 6018Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 14. dec 2012 12:37
Povezava do prispevka

smileysmileysmiley

Tole je moj komentar tistim, ki tako početje dejansko podpirajo. Res, ob takih zaostalih idiotizmih drugega žal nisem sposobna izustit. Imam zelo trdno mnenje proti in od njega ne odstopam.

(da se razumemo- isto mnenje imam o pretiranem razkazovanju, pa v Sloveniji stanje še ni tako katastrofalno smiley)

0
Nazaj na vrh
CantLoveCantHurt
Starost: 33Pridružen: 25. sep 2008Prispevkov: 2109Kraj: MemoriaStatus:Offline
Objavljeno: 14. dec 2012 13:23
Povezava do prispevka

Jaz lahko iskreno povem da takšnih žensk  niti malo ne spoštujem oz. jih prav ne maram.

Yesterday, upon the stair,I met a man who wasn't there. He wasn't there again today. I wish I wish he'd go away...
0
Nazaj na vrh
Minta
Starost: 43Pridružen: 21. jan 2010Prispevkov: 825Kraj: Sever EvropeStatus:Offline
Objavljeno: 14. dec 2012 13:43
Povezava do prispevka

Na Finskem, sploh na jugu, je izjemno veliko priseljencev iz muslimanskih držav (sploh iz Somalije), tako da dnevno srečujem ženske v dolgih krilih in z rutami na glavi, pa tudi take bolj zakrite. Občasno opažam tudi zakrite Finke, ki so se verjetno poročile s tujci ter sprejele njihovo religijo. Kakorkoli, menim, da gre tule za zelo občutljivo temo. Kot Evropejki se mi seveda zakritost žensk zdi omejevanje svobode, nižanje njihove vrednosti itd. Ampak - tu gre le za neko točno določeno kulturo, v katero so bile te ženske rojene ter jo spoštujejo. Kolikor vem, mnoge zakritost izberejo tudi po svoji volji, ker same tako želijo (recimo v bolj svobodnejših arabskih državah). Še enkrat - občutljiva in precej kompleksna tema, moje mnenje pa je, da gre tu predvsem za vprašanje kulture (in posledično asimilacije priseljencev in še mnogo drugega zraven).

Kaunis on joka kauniisti tekee.
0
Nazaj na vrh
Stephanie
Starost: n/aPridružen: 30. nov 2012Prispevkov: 229Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 14. dec 2012 13:46
Povezava do prispevka

Menim, da je potrebno razlikovati med tistimi, ki so v zakrivanje na kakršenkoli način prisiljene in tistimi, katerim zakrivanje predstavlja nek izraze vere v katero verujejo, so v okviru nje odrasle in jim torej predstavlja njihovo identiteto.

V Evropi srečaš tako tiste, ki nosijo hidžab (teh je največ), nekaj jih je tudi tistih, ki nosijo nikab. Muslimank, ki bi nosile burko v Evropi še nisem opazila. V ostale prakse in načine zakrivanja se nisem nikoli poglabljala.

V kolikor muslimankam nošenje hidžaba predstavlja izraz njihove identitete in s tem ne ogrožajo drugih, se npr. v primeru prestopa državne meje razkrijejo v tolikšni meri, da so prepoznavne in jih je mogoče preverjati s sliko na potnem listu, ne vsiljujejo svoje vere drugim in vero drugih spoštujejo, potem naj ga nosijo. Bolj sem skeptična ob nošnji drugih pokrival, predvsem burke, saj njihov obraz ni prepoznaven.

0
Nazaj na vrh
rene
Starost: n/aPridružen: 17. jun 2005Prispevkov: 3686Kraj: spinning around ...Status:Offline
Objavljeno: 14. dec 2012 14:00
Povezava do prispevka

se strinjam z minto in stephanie.

"Arguing on the internet is like winning the special olympics, even if you win, you are still retarded."
0
Nazaj na vrh
dajla
Starost: 37Pridružen: 14. dec 2012Prispevkov: 7Kraj: izolaStatus:Offline
Objavljeno: 14. dec 2012 14:22
Povezava do prispevka

hvala za odgovore do sedaj...že po anketi sem zvedela, da je okolica do kaj kritična do takih žensk - zakritih.

zanima me pa še... če bi vi bili delodajalec al bi tako žensko sprejeli v krog zaposlenih? recimo, da bi bila ta ženska zakrita in visoko izobražena?

ne smemo pozabit, da so po večini zakrite zaradi vere, ki jim zapoveduje, da naj ženske zakrijejo "mamljivi" del telesa. res pa je, da si to lahko vsak po svoje razlaga...kaj je za njega mamljivo, za ene so oči, usta, lasje, roke, noge, boki, itd.

ali take ženske ne zaslužijo spoštovanja okolice? ali zaslužijo tako zavračanje, če  lahko tako temu rečem?

 

 

še enkrat se vam zahvaljujem za odgovore...smiley

meled
0
Nazaj na vrh
Akasha
Starost: n/aPridružen: 12. okt 2004Prispevkov: 7649Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 14. dec 2012 14:37
Povezava do prispevka

Menim, da se je treba prilagoditi okolici. Če se nekam preseliš, to pomeni, da moraš določene navade v novem kraju  sprejeti.

V Sloveniji javno zakrivanje ni običajno.

Kakšne so doma, je vseeno...ampak na cesti (in v službi) naj se prilagodi.

Če gremo mi v muslimansko državo, se bo kot ženska treba vsaj delno pokriti, pa če hočemo ali ne. (tudi, če prihajamo "iz zahoda", kjer to ni potrebno)

Enako naj bo v obratni situaciji.

THE SPIRIT OF FIRE !!!
0
Nazaj na vrh
teatime
Starost: 35Pridružen: 18. feb 2010Prispevkov: 1268Kraj: CeljeStatus:Offline
Objavljeno: 14. dec 2012 15:06
Povezava do prispevka

Jaz menim, da je na te stvari treba gledati iz stališča kulturnega relativizma - torej, da o določeni kulturi presojamo z vidika te kulture in ne iz vidika lastne. Sicer na nek način razumem zakaj prihaja do takšnega "zahodnocentričnega" pogleda, predvsem zato, ker se na to vprašanje hitro vežejo nocije demokratičnosti, liberalnosti, svobode, enakosti... Ki so danes izredno pomembni pojmi. Ampak čeprav samo sebe smatram za zelo liberalno, ne morem reči, da se s takšnim mnenjem, ki o zakritosti žensk presoja zgolj v okvirih lastnega sveta strinjam.

Edit: dodajam še mnenje na drugo vprašanje -

menim, da bi morala na trgu delovne sile odločati zgolj kompetence in znanje posameznika in ne njegov zunanji izgled. In, če ne govorimo ravno o delovnem mestu za katerega je predpisan kodeks oblačenja (pa naj bo to uniforma ali kaj drugega), ne vidim razloga, zakaj zakrita ženska ne bi bila upravičena do delovnega mesta. Kot tudi ne vidim zakaj ne bi bil do njega upravičen nekdo s tetovažo, piercingom ali pa na primer z drugačnim stilom oblačenja. Seveda si nihče ne zasluži zavračanja ali nespoštovanja s strani okolice na podlagi njegove rase, verske, etnične pripadnosti, spola, starosti itd. (da ne naštevam v nedogled)

Coffee, tea and sympathy.
0
Nazaj na vrh
CantLoveCantHurt
Starost: 33Pridružen: 25. sep 2008Prispevkov: 2109Kraj: MemoriaStatus:Offline
Objavljeno: 14. dec 2012 15:55
Povezava do prispevka

Jaz se popolnoma strinjam z Akasho. smiley Kar se tiče zaposlitve - jaz osebno takšne ženske ne bi pod nobenim pogojem zaposlila zelo težko bi delala z nekom ki ga niti malo ne spoštujem. Ni težko najti neko drugo osebo, ki ima enake kvalifikacije in je dejansko pripadnik iste kulture.

Ne glede na vse te teorije o enakopravosti kultur, strpnosti itd. ostaja dejstvo da njihove kulture ne vidimo kot drugačno še manj kot enakovredno ampak nas večina  vidi njihovo kulturo kot slabšo/primitivno/zaostalo.

Kot so že druge povedala sodimo druge kulture s stališča lastne. V naši kulturi so ženske emancipirane; (enakopravne, samostojne, svobodne) in zato zelo težko razumemo tiste, ki to niso. Jaz jih ne spoštujem zato ker je zame osebno burka zgolj simbol tega kar so v resnici Question manjvredne in podrejene (pa ne mi govoriti da to ni res ker po njihovem pravu ženske sploh niso bitja ampak samo predmet namenjen užitku moških). Poznam žensko ki je sem prišla iz Pakistana (muslimanka) in si je v Italiji ustvarila novo življenje. Njo spoštujem, ker se uprla normam svoje kulture in zaživela življenje, ki si ga zasluži vsaka oseba.

Yesterday, upon the stair,I met a man who wasn't there. He wasn't there again today. I wish I wish he'd go away...
0
Nazaj na vrh
Iree
Starost: 56Pridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 9321Kraj: KranjStatus:Offline
Objavljeno: 14. dec 2012 18:06
Povezava do prispevka

Podpis pod Stephanie in zlasti Teatime - to je tako izčrpno povedano, da nimam pravzaprav nič za povedati, razen nekaj osebnih vtisov. Sem tolerantna do žensk, ki se kot znak vere odločijo za nošenje rute, vsekakor ne bi imela ničesar proti, če bi bila katera od njih moja sodelavka. Saj bi pravzaprav lahko imela tudi sodelavko v sariju, v kakšni afriški noši (z njihovimi orjaškimi pokrivali) ipd.... zakaj bi me to motilo? Kot primer ženske, ki živi v Sloveniji in se je iz raznih argumentiranih razlogov odločila za pokritost, verjetno poznate Failo Pašić Bišić:

Vir - tu je tudi njena predstavitev

In še njene besede s te strani:

»Neznanje je vir mnogih predsodkov in strahov. Želim si, da bi bil medkulturni dialog del osnovnošolskega programa, da bi se mladi že v osnovni šoli seznanili z ljudmi, ki imajo drugačne korenine. Nevednost, strah pred neznanim, posploševanje (etiketiranje) so vir vsega zla med ljudmi.«

Glede zaposlovanja pove tole:

"Po diplomi je bila zaradi nošenja muslimanske naglavne rute na Zavodu za zaposlovanje uvrščena v kategorijo težko zaposljivih oseb."

To, da bi morala ženska odložiti ruto, ki jo nosi po svoji izbiri, se mi zdi diskriminatorno.

Vendar pa si sama ne bi nikoli želela takšnega življenja niti ga ne bi mogla prenesti. Npr. poleti na plaži ali ob kakšnem jezeru se pač ne moreš obleči v kopalke in se vreči v vodo.

0
Nazaj na vrh
Stephanie
Starost: n/aPridružen: 30. nov 2012Prispevkov: 229Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 14. dec 2012 18:12
Povezava do prispevka
teatime je napisal/a

menim, da bi morala na trgu delovne sile odločati zgolj kompetence in znanje posameznika in ne njegov zunanji izgled. In, če ne govorimo ravno o delovnem mestu za katerega je predpisan kodeks oblačenja (pa naj bo to uniforma ali kaj drugega), ne vidim razloga, zakaj zakrita ženska ne bi bila upravičena do delovnega mesta. Kot tudi ne vidim zakaj ne bi bil do njega upravičen nekdo s tetovažo, piercingom ali pa na primer z drugačnim stilom oblačenja. Seveda si nihče ne zasluži zavračanja ali nespoštovanja s strani okolice na podlagi njegove rase, verske, etnične pripadnosti, spola, starosti itd. (da ne naštevam v nedogled)

Podpis!

0
Nazaj na vrh
JoLynn
Starost: n/aPridružen: 17. nov 2010Prispevkov: 1285Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 14. dec 2012 18:57
Povezava do prispevka

Se zelo strinjm s teatime in Iree. Nič diskriminatornega se mi ne zdi v tem, da so ženske pokrite (če so po lastni volji seveda), saj je to del njih, njihove vere, identitete... sploh pa me ne moti do te mere, da bi jim zaradi tega morala odreči spoštovanje. smiley Sprejemam jih kot del vsakdana, saj tudi v mojem kraju živi nekaj žensk, muslimank po veroizpovedi, ki so zaradi svoje zakritosti takoj razpoznavne. Ne vidim razloga, da bi se morale odkriti samo zato, ker živijo v okolju, kjer to ni običajno. Dokler so se sicer v okolje normalno vklopile (sporazumevanje, spoštovanje naših navad itd.), naj bodo oblečene kakor želijo.

Da so muslimanke podrejene se tudi ne morem stinjati. Včasih sem bila sicer tudi sama takega mnenja, dkler nisem šla na počitnice v državo, kjer prevladuje muslimanska vera in bila obkrožena s čisto običajnimi muslimanskimi družinami, kjer nisem dobila niti najmanjšega občutka, da so ženske podrejene ali kakorkoli prisiljene v to, da so zakrite. To je del njih in pika. Tako kot meni ne pade na pamet, da bi po ulici tekala gola ali brez modrca (kot npr. nekatera plemena, pri katerih je to običajno), tako njim ne pade na pamet, da bi razkrile noge, lase, obraz, roke... ne dvomim, da bi se počutile gole in ponižane. Tudi možje so se obnašali do njih čisto običajno in ljubeče, ni bilo videti da so kakorkoli diskriminirane oz. podrejene. Govorim o običajnih muslimanskih družinah, ne o ekstremnih primerih (ekstremizem je po mojem lahko diskriminatoren do žensk v vseh verah).

Da smo ženske v naši kulturi emancipirane, samostojne... pa se mi zdi tudi svojevrsten pesek v oči. Na papirju seveda, je pa druga pesem, če pogledaš koliko slovenskih Janezev za štirimi stenami fizično ali psihično maltretira svoje partnerke, da o varanju in finančni odvisnosti sploh ne začnem. Ampak samo zato, ker je kristjan in gre vsako nedeljo k maši in v pušico vrže par evrov, se ga pač ne tretira kot tirana in nasilneža, ampak mu je vse oproščeno. In tudi njegova žena velja za emancipirano, saj vendar živi v demokraciji, ima volilno pravico, vozi avto... Pa je zato kaj boljša od muslimanke? My ass, če pa doma "pade po štengah" vsak teden in nima besede pri skupnemu odločanju v družini. 

Nič me torej ne motijo, vsekakor si zaslužijo spoštovanje in brez problema bi jih sprejela v svoj krog zaposlenih. Sama pa se česa takega seveda ne bi nikoli posluževala, saj to ni del mene, moje vzgoje, vere... in končno, moje želje.

0
Nazaj na vrh
Aralyn
Starost: 36Pridružen: 2. jan 2010Prispevkov: 1297Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 14. dec 2012 19:34
Povezava do prispevka

teatime, Iree in JoLynn, vse tri se strinjate med sabo, jaz pa se lahko pod vse skupaj komplet podpišem, sploh pod:

teatime je napisal/a

menim, da bi morala na trgu delovne sile odločati zgolj kompetence in znanje posameznika in ne njegov zunanji izgled. In, če ne govorimo ravno o delovnem mestu za katerega je predpisan kodeks oblačenja (pa naj bo to uniforma ali kaj drugega), ne vidim razloga, zakaj zakrita ženska ne bi bila upravičena do delovnega mesta. Kot tudi ne vidim zakaj ne bi bil do njega upravičen nekdo s tetovažo, piercingom ali pa na primer z drugačnim stilom oblačenja. Seveda si nihče ne zasluži zavračanja ali nespoštovanja s strani okolice na podlagi njegove rase, verske, etnične pripadnosti, spola, starosti itd. (da ne naštevam v nedogled)

 

in

JoLynn je napisal/a

Da smo ženske v naši kulturi emancipirane, samostojne... pa se mi zdi tudi svojevrsten pesek v oči. Na papirju seveda, je pa druga pesem, če pogledaš koliko slovenskih Janezev za štirimi stenami fizično ali psihično maltretira svoje partnerke, da o varanju in finančni odvisnosti sploh ne začnem. Ampak samo zato, ker je kristjan in gre vsako nedeljo k maši in v pušico vrže par evrov, se ga pač ne tretira kot tirana in nasilneža, ampak mu je vse oproščeno. In tudi njegova žena velja za emancipirano, saj vendar živi v demokraciji, ima volilno pravico, vozi avto... Pa je zato kaj boljša od muslimanke? My ass, če pa doma "pade po štengah" vsak teden in nima besede pri skupnemu odločanju v družini.

Osebno poznam žensko, ki nosi ruto, zaradi vere. V vseh ostalih rečeh je nihče ne bi označil za 'nekaj posebnega' v družbi, le ruta očitno nekatere tako zmoti, da zijajo vanjo. Pa se tudi meni ne zdi čisto nič drugače, kot če bi kazala tattoo na roki, ne ena ne druga stvar pa se mi nikakor ne zdita problematični. Je pa res, da nekateri tudi buljijo v punco s tattojem na roki, ali z zabrito glavo. Stvar predsodkov pač.

People listened instead of just waiting for their turn to speak. (C. Palahniuk, Fight Club)
0
Nazaj na vrh
Minta
Starost: 43Pridružen: 21. jan 2010Prispevkov: 825Kraj: Sever EvropeStatus:Offline
Objavljeno: 14. dec 2012 20:10
Povezava do prispevka

Meni se zdi diskriminatorno, da ne bi zaposlili ženske samo zaradi veroizpovedi in tega, da nosi ruto. Važne so kvalifikacje.

Kaunis on joka kauniisti tekee.
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Zakritost žensk (burka)
Stran 1 od 3
Pojdi na stran 1 , 2 , 3
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo