Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Otroci in spanje

Pojdi na stran 1 , 2
Pika Nogavička
Starost: -14Pridružen: 10. feb 2006Prispevkov: 1162Kraj: ŠtajerskaStatus:Offline
Objavljeno: 23. avg 2009 10:26
Povezava do prispevka
Ker imam priložnost videti kar nekaj majhnih otrok, vidim tudi, kako se oz. jih spravljajo spat. In me zanima kar nekaj reči v zvezi s tem, ker imate ve že izkušnje.

- Se vaš otrok sam "odloči", kdaj je čas za spanje?
- Ima ustaljen ritem spanja? (Gre spat ob približno isti uri?)
- Kdaj, če se sploh da, lahko starši malo predrugačijo otrokov ritem; da recimo ne bi hodil tako pozno spat, ampak bi šel vsak dan ob približno isti "normalni" uri?

Ravno zadnjič se je zgodilo, da se je otrok sam spomnil, kdaj bi šel zvečer spat, meni je bila ura že kar pozna, njegovim staršem pa ne, s tem da popoldne ni spal, to bi še nekako razumela, da ne more potem biti ob 7h že v postelji. In potem vedno razmišljam, če lahko starši že od dojenčka naprej kaj ukrenejo in priredijo otrokov ritem na to, da gre spat npr. ob 7h, 8h, ne pa šele ob 10h?

Kako pa jih supavate, dojenčke in malo večje? Pravljice, uspavanke, ali enostavno samo v posteljo in je to to?

Kaj pa, ko otrok dejansko ne more zaspati?
"Drage kroglice pregelk, nikdar nočem biti vel'k."
0
Nazaj na vrh
Sydelle
Starost: 33Pridružen: 3. dec 2008Prispevkov: 1752Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 23. avg 2009 17:38
Povezava do prispevka
Jaz sicer nimam svojih otrok, lahko pa povem, kako je bilo pri nama s sestro. Ko sva bili majhni, nama je mami zvečer pred spanjem prebrala pravljico, sva pa morali (vsaj glede na to, kar vidim danes) dokaj zgodaj spat. Tudi, ko sem bila že jaz večja, sem se morala prilagoditi mlajši sestri, ker sva bili skupaj v sobi. Mene se je tak ustaljen ritem kar prijel in tudi zdaj sama večinoma hodim spat nekje od desetih do enajstih (med počitnicami malo kasneje, kadar cel dan zabušavam in še nisem utrujena, med šolo sem pa do desetih ponavadi). Tamala pa tudi med šolo bedi do polnoči, čeprav drugače potrebuje več spanca (med vikendi spi do kosila, jaz pa vedno vstanem nekje do osmih).

Meni se zdi zelo pomembno, da se otroka navadi na en red. Kasneje, ko je večji, si sigurno zna že sam urediti spanje, ampak če nima osnove ... vidim recimo pri fantovi mlajši sestri (13 let), ki ostaja pokonci večinoma do enih, izjemoma pa celo do štirih zjutraj - seveda pa potem spi do dveh. Meni bi se kaj takega v osnovni šoli zdelo nezaslišano Big smile ampak njej starši nič ne morejo, tudi če ji rečejo kaj, ker se ji je vedno dovolilo na tak način. Se mi zdi pa zelo stresno (in to po nepotrebnem) ob prehodu v šolsko leto, ko je nujno zgodaj vstajat.
0
Nazaj na vrh
Pika Nogavička
Starost: -14Pridružen: 10. feb 2006Prispevkov: 1162Kraj: ŠtajerskaStatus:Offline
Objavljeno: 23. avg 2009 17:44
Povezava do prispevka
Tudi jaz in brat sva imela red in sva šla lepo ob 20h v posteljo. Se mi pa zdi, da to ni več praksa, vsaj pri otrocih, ki jih poznam, vidim, da sami določajo, kdaj bodo šli spat, kar se meni ne zdi ok. 5-letnik bi moral biti za moje pojme ob 22h, 23h že zdavnaj v postelji.

Kdaj se lahko začne vzpostavljati tak red? Že pri dojenčku?
"Drage kroglice pregelk, nikdar nočem biti vel'k."
0
Nazaj na vrh
DMS
Starost: 45Pridružen: 16. mar 2007Prispevkov: 870Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 23. avg 2009 18:31
Povezava do prispevka
Pri nas je blo zmeraj obilo rjovenja in protestiranja, ko je blo treba it spat. In še potem sva s sestro vse mogoče bedarije zganjale, medtem ko so bli tastari še pokonc. Morale sva pa se začet spravljat spat po Dnevniku, se mi zdi. Nimam recepta, pri nas so bili zmeri problemi s tem Big smile Bomo vidli, kako bo zdaj, v moji družini, hehehehehe, če bom imela sama kej več uspeha. Nimam pa še plana, booo.
Največkrat jem zarečen kruh!
0
Nazaj na vrh
Sydelle
Starost: 33Pridružen: 3. dec 2008Prispevkov: 1752Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 23. avg 2009 18:39
Povezava do prispevka
No, kolikor sem gledala jaz te varuške po televiziji, je najpomembnejša neka rutina (večerja, umit, pravljica/risanka?), da se otroci umirijo in vejo, kaj sledi. Itak pa isto svetujejo tudi odraslim, ki imajo težave zaspat.
0
Nazaj na vrh
DiLeMa
Starost: 37Pridružen: 2. okt 2005Prispevkov: 1218Kraj: CeljeStatus:Offline
Objavljeno: 23. avg 2009 19:25
Povezava do prispevka
Pri nas je bil glede spanja vedno red, kot otrok sem morala hodit spat natanko ob osmih, potem v sedmem in osmem razredu osnovne šole pa ob devetih (izjemoma malo kasneje, če sem glih gledala po televiziji kak film, ki je ponavadi trajal od osmih do pol desetih).

V gimnaziji sem se seveda že sama odločala kdaj bom hodila spat, mi je pa mami vseeno med deseto in enajsto zvečer ponavadi namignila, da bi blo fino, če se čim prej spokam v posteljo.

Uglavnem, jaz mislim, da je zelo neodgovorno od staršev, da pustijo malim otrokom, da se samovoljno odločajo glede tega, kdaj bodo šli v posteljo. Taki otroci imajo pomoje čisto zmeden bioritem, pa tudi sestra je učiteljica in mi je povedala, da so taki otroci večinoma zelo neprespani in prve ure v šoli dobesedno dremajo, slabše sodelujejo in tako dalje.

Sej smo imeli pri nas tudi borbe in sem težila in cmizdrila ko je bilo treba v posteljo, ampak mami nikakor ni popustila, ker je vedela, da je v moje dobro. Tako sem potem sčasoma videla, da se nima smisla upirat in sem šla ob uri kar sama lepo v posteljo, mami pa me je prišla pocartat za lahko noč.
Ljubezen ni odraz enega samega dogodka, enega samega pogleda ali dotika. Ljubezen se v človeka prikrade počasi in potiho ... in potem se enkrat enostavno zaveš, da imaš nekoga neskončno rad. Zaradi množice vseh njegovih dejanj, pogledov, besed, dotikov, čutenj ... ki ga delajo takšnega, kot je. Mogoče se tega zaveš medtem, ko misliš nanj in ga neskončno pogrešaš, ali pa ko ga pogledaš v oči in v njih najdeš vse, kar obožuješ.
0
Nazaj na vrh
marko2005
Starost: n/aPridružen: 6. feb 2009Prispevkov: 40Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 23. avg 2009 20:14
Povezava do prispevka
V posteljo gresta oba med 20 in 21 uro.
Vedno hodimo spati ob isti uri

dojenčku ne moreš vsiljevat nobeden ritem spanja!!

Vedno grem skupaj z njima ležat.Ležim dokler ne zaspita
Če ne koreta zaspati pač ležita,enkrat jih je zmanjka
0
Nazaj na vrh
Pika Nogavička
Starost: -14Pridružen: 10. feb 2006Prispevkov: 1162Kraj: ŠtajerskaStatus:Offline
Objavljeno: 23. avg 2009 21:29
Povezava do prispevka
No, saj zato, ker nimam še svojih izkušenj čisto direkt, sprašujem, kako je z dojenčki. Sem si mislila, da pri njih ne gre kakšna rutina, glede na to, da še jedo ponoči in to.

Kdaj pa se lahko začne z rutino? Pri 3, 4 je po moje prepozno, čeprav bolje pozno, kot sploh ne.
"Drage kroglice pregelk, nikdar nočem biti vel'k."
0
Nazaj na vrh
galyka
Starost: 45Pridružen: 26. okt 2006Prispevkov: 2090Kraj: Nm-LjStatus:Offline
Objavljeno: 23. avg 2009 21:59
Povezava do prispevka
Pri nas pri skoraj 3 mesecih ni rutine, ker se dojiva na 2 uri, ne glede na dan ali noč. Upam da bo potem, ko bomo začeli z gosto hrano kaj boljše...
Sem se pa danes spomnila na tole temo, ko je bilo po mestu polno otročkov, tam od 3 - 5 let, pokonci še ob 21. Imam mešane občutke ali je to ok ali ne. Najbrž če je to bolj izjema, ne bi smelo bit narobe?
Me zanima kaj samsara pravi, ona pozna te stvari. Smile


Nasmehni se, nekdo te ima rad!
0
Nazaj na vrh
Zvezdica
Starost: 44Pridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 1115Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 24. avg 2009 7:13
Povezava do prispevka
Otrok ti kaj kmalu začne podirati teorije in jasno začrtana prepričanja iz časa, ko ga še nisi imel. 
Jaz sem tudi včasih čudno gledala starše, ki še ob 9h ali 10h zvečer gonijo vozičke po mestu (ali pa na morju recimo), češ, saj otrok se vendar matra in bi moral spati. Potem je hčerka kmalu poskrbela, da sem jih razumela. Namreč, vsi otroci ne zaspijo z lahkoto in najina je žal ena izmed njih. Spalni proces je pri nas zvečer kalvarija, sploh zdaj, poleti, ko je daljši dan. Po vseh mogočih mukah, ko sva jo dajala spat ob osmih (ker se mi zdi to pametna ura za enoletnega otroka), sva na koncu ugotovila, da pred deseto ne zaspi na NOBEN način. Raje se dere, kot da jo kdo daje iz kože, pomaga pa nič! Ker se doma hitro zadolgočasi, je torej edina rešitev, da jo dava v voziček in gremo na sprehod. Danes sva tudi midva ena izmed 'mučiteljev', ampak s tem smo rešili grozljiv problem spanja - tiste, ki imate probleme s tem, veste, o čem govorim. Zdaj jo okoli pol desetih dava v posteljico in v nekaj minutah je ni več.

Še vedno sicer mislim, da je teoretično pametnejša zgodnejša ura, vendar, kot rečeno, teorija je eno, v praksi pa potem spoznaš, da stvari niso vedno take, kot si si jih zamislil. Vsak otrok ima pač svoje potrebe, muhe, zahteve itd., ki niso nujno take, kot pričakujemo starši.

0
Nazaj na vrh
Sydney
Starost: 41Pridružen: 14. maj 2004Prispevkov: 6530Kraj: CeStatus:Offline
Objavljeno: 24. avg 2009 7:49
Povezava do prispevka
Zvedzica, kako pa spi čez dan? Koliko in kdaj?
0
Nazaj na vrh
Zvezdica
Starost: 44Pridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 1115Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 24. avg 2009 8:07
Povezava do prispevka
Zaspi okoli 13.30 za uro do dve, in to čisto brez težav. Če jo dam npr. spat še enkrat popoldne, je pa ogenj v strehi. Po vsem tuhtanju sem prišla do tega, da zaspi res brez težav le takrat, ko sama čuti, da je zaspana. Če ji želim spanje vsiliti, imamo pa tak cirkus, da se ga ne da opisati.
0
Nazaj na vrh
Manca1
Starost: 42Pridružen: 2. apr 2004Prispevkov: 776Kraj: KranjStatus:Offline
Objavljeno: 24. avg 2009 9:54
Povezava do prispevka
Pri nas je bilo pa tako, da se je tamala že pri par mesecih starosti navadila, da gre spat ob šestih zvečer ter je prespala vse tam do petih, šestih zjutraj. Ji je tak ritem čisto odgovarjal. Brez dojenja in bujenja vmes. Ker je ok pridobivala na kg so mi rekli, naj jo kar pustim spati čez noč.
Težave so se začele potem ponoči z izraščanjem zob, pa tudi sedaj se dostikrat zgodi, da se ponoči zbudi, ji dam za pit malo vode in zaspi nazaj.

Tam pri cca. 8 mesecih sva uro spanja prestavile na sedmo zvečer, sedaj pa že kar precej časa hodi spat med osmo in pol deveto zvečer. Zjutraj je pa pokonci včasih  že ob pol šestih, včasih ob šestih, ali pa celo potegne tam malo čez sedmo uro. Bo pa novembra dopolnila 2 leti.
Čez dan spi tam od 1-2,5 ur maksimalno.

Za čas morja je pa dalj časa pokonci, vendar še vseeno gre spat do pol desetih zvečer.
0
Nazaj na vrh
Pika Nogavička
Starost: -14Pridružen: 10. feb 2006Prispevkov: 1162Kraj: ŠtajerskaStatus:Offline
Objavljeno: 24. avg 2009 20:01
Povezava do prispevka
Manca1, fino 

Drugače se mi je pa kar zdelo, da je v praksi kaj podobnega, kot opisuje zvezdica. Me prav zanima, kako bo pri meni v praksi Smile
"Drage kroglice pregelk, nikdar nočem biti vel'k."
0
Nazaj na vrh
karmen_j
Starost: n/aPridružen: 12. okt 2005Prispevkov: 491Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 24. avg 2009 23:07
Povezava do prispevka

jej, kako ste pridkani. Moja Aja zaspi, ko je zaspana, to je načeloma med 22. in 23 uro zvečer, spi do dveh zjutraj, potem pa se zbuja vsako uro in pol in tako vse do pol sedmih zjutraj. Še malo pa bom razglasila, da vstopam v svet zobmijev neprespanih staršev.
 
Lp. Karmen
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Otroci in spanje
Stran 1 od 2
Pojdi na stran 1 , 2
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Zavedati se moramo ene pomembne stvari: eno so moda in trendi, ki pridejo in gredo; drugo pa je večna, ženstvena klasika.