Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

24 ur fokus: Duševno zdravje otrok v Sloveniji

prima pomoč
Starost: 30Pridružen: 31. dec 2016Prispevkov: 2Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 20. feb 2017 14:53
Povezava do prispevka

Nekaj statistike iz reportaže 24ur:

 • Skoraj petina otrok ima težave v duševnem zdravju, a pomoči ne dobijo pravočasno.
 • Že vsak 8. otrok potrebuje strokovno pomoč, 8000 otrok jo letno najde.
 • Vedenjske motnje so se v zadnjih 25 letih povečale za 65%.
 • 3 % šoloobveznih otrok ima diagnosticirano hiperkinetično motnjo, več fantov kot deklet. So nemirni, težko se koncentrirajo.

Kar se je zgodilo v zadnji 20 letih je razpad družin, razpad vrednot, vse je postalo zelo poljubno in dano na izbiro. S tem se je razrahljala struktura, ki otrokom daje varnost, potrebno za zdrav duševni razvoj. Hkrati imamo odrasli premalo časa , da se otrokom temeljito posvetimo. Vedenjske in čustvene težave so tako eden od krikov otrok po pomoči.

Puberteta je kritično obdobje za razvoj ali poslabšanje duševne motnje, spremembe v možganih so zelo burne, mladostniki pa se srečujejo še s spreminjajočimi zahtevami okolja. Nekaj je stanje odraščanja, včasih pa je stanje bolj resno. Mladostniki z akutno duševno motnjo bi morali biti v začetku videni in obravnavani enkrat tedensko ali vsaj enkrat na dva tedna, naročanja pa potekajo enkrat mesečno, enkrat na tri mesece ali celo na pol leta. To je nedopustno.

Čakalne dobe v javnem zdravstvu so predolge. Tega se zavedamo vsi, a zakaj ne ukrepamo? Zakaj strokovnjaki ne ponudimo več pomoči? Koliko psihologov in terapevtov ostaja v ozadju, brezposelnih ali neaktiviranih? [b]Obvestimo javnost o dostopnih, hitro dosegljivih oblikah strokovne pomoči za otroke, ki že obstaja pa čeprav izven sistema javnega zdravstva[/b]. Ponavadi v obliki plačljivih psihološko-terapevtskih storitev, v okviru zasebnih ambulant in zavodov, pa tudi že izven institucij (npr. v obliki coachingov za otroke in starše na domu).

Informiranje javnosti o splošnem stanju in tendencah s strani medijev je sicer dobro, a brez rešitve in poudarka na izhodu iz zaskrbljujočega stanja ljudi ne navdaja z upanjem. Mediji na žalost in prepogosto ne izpostavljajo rešitev ali že obstoječih oblik pomoči, dostopne otrokom in njihovim staršem. Namesto propagiranja duševnega zdravja objavljajo zgolj zaskrbljujoče podatke ter vcepljajo še več negotovosti in strahu, ki ju je že tako preveč.

 

Sprašujem se, ali to počno izključno zaradi povečanja lastne branosti torej v promocijske namene?

 

http://www.24ur.com/specialno/nega_in_zdravje/skoraj-petina-otrok-ima-tezave-v-dusevnem-zdravju-a-pomoci-ne-dobijo-pravocasno.html

http://www.24ur.com/specialno/nega_in_zdravje/otroci-s-stiskami-na-psihiatra-cakajo-vec-mesecev.html

 

mag. Ranja Salmič, univ. dipl. psih., MSc

Prima pomoč, www.prima-pomoc.si

 

0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
24 ur fokus: Duševno zdravje otrok v Sloveniji
Stran 1 od 1
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
 • [*jag0da*] 14. jul 2020 11:04
  Odlična formula
 • Tanja 15. apr 2020 13:56
  Pozitivno presenečenje :)
 • Tanja 25. mar 2020 19:31
  Uau! Totalno pozitivno presenečenje
 • numi 24. mar 2020 18:18
  zimski
 • numi 24. mar 2020 18:00
  Dobra ampak
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
  • Tjaška je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

   pred 5 h
   Čestitke PLANET LEPOTE Smile še leto do polnoletnosti Wink
   Všeč mi je barvitost in ličnost člankov in strani ... Pogrešam pa čase, ko še ni bilo toliko reklam da pridemo do člankov ... No pa saj vem, nekako je treba tudi zaslužiti Wink bomo ...
   0
  • VICKY je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

   pred 17 h
   Najprej čestitke PL za rojstni dan; spremljam vas že kar nekaj let, najbolj dragocena pa so nepristranska testiranja na Kozmetometru in vsaj zame - seznanitev s sestavinami kozmetičnih izdelkov, ki mi je odprla popolnoma nov pogled na kozmetiko. ...
   0
  • Vesna20 je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

   pred 19 h
   Na PL mi je najbolj všeč, da je zbranih veliko informacij na enem mestu, najdeš hitro, kar potrebuješ in veliko je povratnih informacij iz prakse, kar je najbolj pomembno. Ne pogrešam ničesar, vse je super, vse pohvale.
   0
  • sanda je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

   pred 19 h
   Ne glede na to, da sem bila včasih bolj aktivna članica na PL, tudi sedaj, ko pridem in iščem kakšno informacijo, jo vedno najdem, sploh kadar iščem kakšno kremico Wink Tako, da meni je uporabno vse, ne pogrešam ničesar.
   0
  • Travica je komentiral/a članek NAGRADNA IGRA: Planet Lepote praznuje 17. rojstni dan!.

   pred 1 dnevom
   Vse najboljše, planetek! Smile
   Najbolj všeč mi je, da ostaja PL zvest sam sebi in da ni sponzoriran od nikogar. Tako lahko zaupam člankom in nasvetom, ki jih najdem tukaj. Verjamem, da ostane takšen še vnaprej.
   0
Izpostavljamo
Danes pred 17 leti je nastal otročič, ki je kaj kmalu postal prvi in največji ženski spletni portal.