Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Vitiligo

suzuki
Starost: n/aPridružen: 28. jan 2006Prispevkov: 876Kraj: M.SobotaStatus:Offline
Objavljeno: 3. apr 2006 18:34
Povezava do prispevka
Hčerka in sin imata kožno bolezen,dermatolog je rekel, da je toVitiligo.
oba imata bele lise po rokah, hči jih ima več in so večje.Njej so se začele pojavljati bele lise tudi po telesu. Poleti, na soncu, pa obvezno rabi zelo dobro zaščito, saj je lani že dobila manjše opekline. Ima tudi občutljivo kožo, sin nekoliko manj.
Sedaj te pa prosim, če mi lahko kaj več poveš o tej kožni bolezni.Vemo samo, da je to pomanjkanje kožnega pigmenta Melanina in da naj bi nastala kot posledica stresa. Midva z možem tega nimava, niti nama ni znano, če bi imel kdo v družini mogoče.
Svetuj nam tudi, kako negovati te bele lise, kakšno milo, kremo, mogoče deodorant, priporočaš.
Ali je mogoče tudi s prehrano pomagati? 
Aja, mogoče starost: hčerka ima 23, sin pa 17 let.
pozdravček,suzuki
0
Nazaj na vrh
bushbaby
Starost: n/aPridružen: 4. apr 2004Prispevkov: 4438Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 10. apr 2006 18:49
Povezava do prispevka
Kopiram kar odgovor dr. Metke Adamič:

Natančen vzrok obolenja še vedno ni razjasnjen, obsataja več znanstvenih teorij glede tega. Še najbolj je verjetna avtoimuna teorija, ki meni, da organizem tvori protitelesa proti pigmentnim celicam na določenih kožnih predelih. V priizedetih predelih pigmentnih celic ni več. Kaj ga sproži, da se prične to dogajati, ne vemo natančno. Pogosto se namreč pojavlja istočasno z nekaterimi drugimi avtoimunimi obolenji, na primer ščitničnim, diabetesom, Addisonovo boleznijo, avtoimuno anemijo...Pri nekaterih je dedno pogojen. Prizadene do 1-2% ljudi.

Pri zdarvljenju se običajno najprej odločimo za nekajtedensko mazanje s kortikosteroidnimi mazili, vkolikor ni uspešno, je pri nas zaenkrat možno prizadeto kožo zdraviti s tako imenovano fotokemoterapijo - PUVA. PUVA se je izkazala za uspešno pri določenem deležu zdravljenih - opraviti pa je potrebno več sto obsevan, da dosežemo pričakovane rezultate oziroma repigmentacijo. Psoralen, ki ga moramo pri tem uporabiti, je v primerih ko so prizadete večje površine ( načeloma več kot 6 kv cm), potrebno jemati v obliki kapsul. Pri tem je tudi obsevanje vezano na celo telo. Pri tem imam nekoliko pomislekov - saj je teh obsevanj, kot sem omenila veliko. O vplivu ultravijoličnih žarkov na kožo pa je morda na tem mestu ne bi ponavljala. Tako, da je
seveda potrebno pretehtati :možnost uspeha v primerjavi z morebitno škodo, ki bi ob tem nastala. Smatra se, da pri približno 75% zdravljenih pride do neke stopnje repigmentacije po kakšnem letu obsevanja 2x tedensko. vendar moram obenem povedati, da solarij nikakor ni isto.

Ko pišete o zdravljenju z B žarki, imate mordav mislih novo metodo, ki se v zadnjem letu uveljavlja v svetu za zdravljenje vitiliga, tako imenovani EXCIMER "laserji", ki sevajo ultravijolično vijolične žarke B skupine, ki so visokoenergetski. Potrebnih je bistveno manj obsevanj, obsevanja so natančna - namreč obsevamo le del kože, ki je prizedt z natančno odmerjeno jakostjo žarka.poročajo pa o dobrih uspehih pri bolnikih z vitiligom. Pri nas v Sloveniji takšnega laserja zaenkrat še ni, prav gotovo pa je že v bližini (na primer vTrstu ali Grazu).
Uspešna obsevanja opisujejo tudi z ozkovalovno UVB svetlobo, ki jo prav tako uporabljajo v zadnjih letih, pri nas žal še ne. Čas zdravljenja oz obsevanja je krajši: 6-7 tednov (3x tedensko). Dobre uspehe s takšnim obsevanjem dosegajo na žariščih na obrazu, manj po okončinah.

Opisani so tudi uspešni kirurški posegi, ko na zdravih predelih odvzamejo delčke kože, jih presasijo na prizadete predele in z obsevanjem stimulirajo pigmentne celice k tvorbi pigmentna melanina. V nekaterih laboratorijih vzgajajo pigmentne celice, ki jih predhodno odvzamejo z zdarvih predelov, nato pa jih presadijo v prizadete areale. Tako da se na tem področju dogaja precej zanimivega. Glede na podatke iz literature in kongresov menim, da je možnosti za zdarvljenje vsak dan več in upanja za bolnike tudi.
Lep pozdrav.


Sicer se pri približno polovici ljudi, ki imajo vitiligo, ta pojavi pred 25. letom, oz. pri 95 % pred 40. letom. Do neke mere je deden. Poteka ni moč napovedati, pri nekaterih se širi, pri nekaterih ne. Deloma je povezan tudi z drugimi boleznimi, poznim nastopom sladkorne bolezni, obolenji ščitnice ipd. Poleg že zgoraj omenjenih možnosti zdravljenja obstajajo še bolj "eksotične" možnosti, ki se jih pri nas (še) ne poslužujejo (denimo, presajanje kože ipd.), nekateri opisujejo uspehe tudi z uporabo mazila, ki vsebuje imunosupresivno sredstvo takrolimus. Predvsem naj gresta oba k dermatologu, ki bo njuno bolezen vzel resno, zgoraj omenjene možnosti zdravljenja (mazanje s kortikosteroidnimi sredtsvi, obsevanja,...) sicer ne zagotavljajo uspeha, možen pa je. Obvezna je dosledna uporaba sredstev z zaščitnim faktorjem okrog 20, z UVA in B filtri, tako se do neke mere omili nastanek novih lis, pa tudi prikrije razlika med zagorelo kožo in predeli brez pigmenta.
Srečno Smile
[size=9:391e3108a4]Half a bee, philosophically
Must ipso facto half not be.
But half a bee has got to be.
A vis a vis its entity- d you see?
[/size:391e3108a4]
0
Nazaj na vrh
afro85
Starost: n/aPridružen: 6. apr 2006Prispevkov: 10Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 11. apr 2006 17:58
Povezava do prispevka
Mogoče če lahko še jaz tu nekaj povem, tudi jaz imam te bele lise predvsem na kolenih in zgornjem delu stopal in na vekah. Ko sem bila mlajša nekje 7 let so se mi ti beli fleki zelo razširli po koži in je bil kar precej neprijetno sploh poleti, ker sem bolj temne polti. Ampak ko sem stopla v puberteto so mi fleki počasi začeli izginjati in sedaj še jih nekaj imam vendar ne več v tako močni obliki kot pred leti. Nevem zakaj je razlog da so se mi zmanjšali, ampak sem prav vesela saj ni več tako moteče. Formule zakaj so mi izginili ne vem, ampak sem bila tudi jaz v tistem času zelo občutljiva na teh predelih mesta. Poskušala sem z različnimi kremicami, pudri vendar to ni to. Jaz pravim da je to najmanj kaj se mi lahko pri zdravju zgodi, le da ne bo hujše. lp
0
Nazaj na vrh
suzuki
Starost: n/aPridružen: 28. jan 2006Prispevkov: 876Kraj: M.SobotaStatus:Offline
Objavljeno: 12. apr 2006 8:22
Povezava do prispevka
Hvala, bushbaby  in afro85, sedaj mi je nekoliko lažje, ko vem,
zakaj sploh gre.Mi je pa čudno, da dermatolog ni nič povedal, samo da
ne ve, kako in od kod ta vitiligo nastane.Mogoče pa ne ve? Obema je
napisal neko kremo, vendar sta jo porabila in ne vem kakšna je bila,
ponovno pa k njemu nočeta iti, ker itak nič ne pomaga, sta rekla.
Mogoče bosta zdaj šla, ko bosta  tole prebrala, samo k drugemu
dermatologu jiva  bom  probala  naročiti, kateri
nebo  tako vzvišen in odrezav.
pozdravček,suzuki
0
Nazaj na vrh
Sebi
Starost: n/aPridružen: 2. nov 2005Prispevkov: 60Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 14. apr 2006 8:47
Povezava do prispevka
No kako je z zdravljenjem vitiliga (govorim iz lastnih izkušenj):
1 leto sem hodila na PUVO (fotokemoterapijo), pa ni nič pomagalo. Sicer so se v sredini belih flekov začele tvorbe melatonina (vidne kot drobne rjave pikice) ampak sva se z dermatologom odločila, da je to premajhen rezlultat glede na trud, ki ga vlagava.
1 leto sem se mazala z kremami, ki mi jih je predpisal za zdravljenje vitiliga - pa drugih posledic kot opeklin ni bilo.
Iz napisanega lahko sklepate, ga sem poiskusila vse, kar se v Sloveniji trenutno poiskusiti da.
Mislim, da se splača razmisliti ali je splača zdraviti (glede na to, da gre za avtoimuno bolezen) ali ne. V končni fazi gre samo za "estetko napako"... Kompleksi so pa druga stvar...
 
0
Nazaj na vrh
bushbaby
Starost: n/aPridružen: 4. apr 2004Prispevkov: 4438Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 14. apr 2006 16:48
Povezava do prispevka
Suzuki, to je kronična bolezen, ki človeka nekako tudi zaznamuje, smiselno bi bilo najti dermatologa, ki sem jima bo posvetil in mu boste zaupali. Z različnimi oblikami zdravljenja tudi velja poskusiti, žal še zdaleč niso zadovoljivo učinkovita, kot denimo, pri Sebi, ampak ni pa rečeno, da ne bo nič zaleglo.
Ljudje na to "estetsko napako", kot pravi Sebi, gledajo različno, nekatere silno moti, drugih, tudi sredi obraza, pa ne. Odvisno od človeka, njegove osebnosti, načina spopadanja s težavami, sampodobe ipd., skratka, zapleteno. S čisto estetskega vidika se je za zdravljenje smiselno odločiti in poskušati, če so madeži na vidnih mestih, če je siceršnja, naravna pigamentacija kože temnejša,... Odločiti se mora človek sam, otrok s pomočjo staršev. Svoj drugačen videz je težko sprejeti, je pa tako sprejemanje še nekako najbolj "zdravo". Smile
[size=9:391e3108a4]Half a bee, philosophically
Must ipso facto half not be.
But half a bee has got to be.
A vis a vis its entity- d you see?
[/size:391e3108a4]
0
Nazaj na vrh
SwanHeart
Starost: n/aPridružen: 18. jul 2005Prispevkov: 1527Kraj: Nekje v temi s prekrizanimi rokamiStatus:Offline
Objavljeno: 6. maj 2006 15:15
Povezava do prispevka
Oj!
Jaz ga tudi imam, staknila pa sem ga pri 15ih, ko sem sla v srednjo solo. Najprej se mi je zacelo na rokah, okoli nohtov, mislili so, da so glivice. No potem pa mi je en dermatolog rekel, da je to vitiligo. naj povem, da imam motnje v delovanju relacije hipofiza - scitnica. Zdaj sem stara 26 let, z leti se mi je zadeva razsirila tud na druge dele telesa in sem poleti kot zemljevid. jaz sem se sicer tega ze navadila, moti me le to, da ne morem bit dolgo na soncu, ker mi dele brez pigmenta opece in sem rdeca kot rak. Pa se nevarno je.

Upam, da se bo nasla terapija, ki bo to stvar pozdravla, saj si zelo zelim, da bi bla rjava poleti, tako kot sem bla nekoc.

There is only 1 part of the universe you can change and that part is your own self.
0
Nazaj na vrh
SwanHeart
Starost: n/aPridružen: 18. jul 2005Prispevkov: 1527Kraj: Nekje v temi s prekrizanimi rokamiStatus:Offline
Objavljeno: 7. avg 2006 18:43
Povezava do prispevka
Glejte to, kaj sem nasla...

http://www.dermabest.com/

Vse ok, sam tam pise, da mora bit ostala koza pokrita. Ampak... kako neki naj bo pokrita, ce pa imam drobne pikce ze tudi tam?? Kaj menite o tem preparatu?

In se ena:

http://www.dermatint.com/



Novejša tema - klik.



There is only 1 part of the universe you can change and that part is your own self.
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Vitiligo
Stran 1 od 1
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
V razvitih državah se pomanjkanje vitamina B12 običajno pojavi pri dojenih otrocih, katerih matere so vegetarijanke ali veganke.