Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Informiranost o negativnih posledicah poroda in nosečnosti

Pojdi na stran 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8
mimika
Starost: 41Pridružen: 30. okt 2005Prispevkov: 6588Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 29. okt 2010 12:33
Povezava do prispevka
quote:ed025bc66e="madeira*"
Simona je napisal/aTiste, ki imate potrebo vedet kaj vse lahko gre narobe, pa dajte malo poguglat recimo o raznoraznih kromosomskih napakah ploda, prirojenih boleznih, težavah, ki nastanejo zaradi pomanjkanja kisika med samim porodom in tako dalje. Kaj se zgodi, če pride do prezgodnjega poroda (recimo pred 30. tednom) in kakšne so posledice pri otroku, kaj se zgodi če plod v maternici odmre ali ga morajo zaradi kakšne izjemno hude okvare splavit po 12 tednu (če ne veste: najprej se z injekcijo prekine življenje, potem pa sledi dejanski porod mrtvega otročka) in še bi lahko naštevala....
Tole si pa dejansko ti prvič napisala v  temo. Mislim, da nobena do zdaj ni omenjala teh res hudih zapletov. Kljub temu pa še vedno mislim, da je prav, da človek ve, da je tudi to mogoče. Čeprav se strinjam, da ni prijetno branje
Tako je, tema v svojem bistvu ni namenjena "izrednim" dogodkom in "vedenju, kaj vse gre lahko narobe", ampak težavam, s katerimi se sreča marsikatera sveža mama. Ni mi pa jasno, kaj bi bilo narobe s tem, da veš, kakšne psihofizične in socialne spremembe lahko pričakuješ in konec koncev tudi to, da se tudi druge spopadajo s podobnimi težavami. Če pa res nočeš vedeti prav ničesar, pa ne beri teme, simpl kot pasulj (čeprav bi bilo v tako skrajnem primeru bolje za potencialno mamo, predvsem pa za otroka, da ga sploh ne bi imela).

Edit: pa še podpis pod Mis.
“Be daring, be different, be impractical, be anything that will assert integrity of purpose and imaginative vision against the play-it-safers, the creatures of the commonplace, the slaves of the ordinary.” - Cecil Beaton
0
Nazaj na vrh
Simona
Starost: 44Pridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 5512Kraj: MariborStatus:Offline
Objavljeno: 29. okt 2010 12:47
Povezava do prispevka
Izredno ali ne, tudi takšne so lahko posledice nosečnosti in poroda. Pa mimogrede, sploh niso tako redke. In če že zagovarjate informiranost za vsako ceno je prav, da se pozanimate tudi o tem.
 
Lep dan,
:*: Simona :*:
0
Nazaj na vrh
Tikka
Starost: 42Pridružen: 11. maj 2005Prispevkov: 14022Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 29. okt 2010 12:47
Povezava do prispevka
Simona je napisal/a
Pa še to: če bi res prišlo do takšnih zapletov, bi bil forum zadnja stvar za iskanje informacij. Informacije bi iskala v strokovni literaturi, člankih, ali forumih na katerih odgovarjajo strokovnjaki (dr.) in pri svojih ginekologu, zdravniku, pediatru - vse ostalo je v takih slučajih samo "baba čula - baba rekla".


1. v tej temi ni bilo govora o takih zapletih
2. ljudje različno gledamo na pomembnost informacij
3. ljudje različno gledamo na pomen forumov, jaz se sploh ne strinjam, da je forum zadnja stvar za iskanje informacij. Zame forum ni baba čula-baba rekla, saj obstajajo forumi namenjeni točno kot pomoč v takih primerih in veliko ljudi dobi več iz forumov (tolažbe, nasvetov, na koga naj se obrnejo v stroki ipd.) kot od same stroke ali z Googla in storkovnih spletnig strani. Tudi v tej temi so si že večkrat mamice izrazile zahvale za podporo in razumevanje, čeprav za mnogo manjše težave/posledice, glede na tiste, ki si jih naštela.

Vsak po svoje, resno. Jaz si bom prebrala tudi o hudih posledicah, ker sem pač taka (podpis pod Mis), verjamem pa da to lahko nekoga prestraši in brezveze vznemirja, ampak mislim naslov teme da dokaj jasno odraža kakšne informacije so na voljo v njej, to da ti umre otrok pri porodu ali da ima downow sindrom pa ne bi ravno opredelila kot 'stranski učinek'.





Per Aspera ad Astra
0
Nazaj na vrh
madeira*
Starost: 41Pridružen: 16. apr 2007Prispevkov: 4877Kraj: Pri morjuStatus:Offline
Objavljeno: 29. okt 2010 12:49
Povezava do prispevka

Saj sem napisala.

quote:bc5e78096e="madeira*"

Mislim, da nobena do zdaj ni omenjala teh res hudih zapletov. Kljub temu pa še vedno mislim, da je prav, da človek ve, da je tudi to mogoče. Čeprav se strinjam, da ni prijetno branje
 
 
Vse, kar Kanibal napiše, + 1. :D
0
Nazaj na vrh
Tikka
Starost: 42Pridružen: 11. maj 2005Prispevkov: 14022Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 29. okt 2010 12:50
Povezava do prispevka
Jaz sem pa itak že zdavnaj napisala, da nimam problemov z informacijami in da me v bistvu pomirjajo, zajema tudi najbolj hardcore variante (pri teh ponavadi začnem).

Per Aspera ad Astra
0
Nazaj na vrh
Lisa
Starost: -14Pridružen: 27. jan 2006Prispevkov: 927Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 29. okt 2010 13:18
Povezava do prispevka
Simona je napisal/a
Žal se negativne posledice nosečnosti in poroda vedno tičejo tako mame kot dojenčka.

Tudi to, da ti stopalo zraste? Zdaj sem slučajno dala ta primer, lahko bi npr. strije omenila in seveda, niti ni nujno, da je večje stopalo negativna posledica. Mene zanimajo telesne spremembe ženske v nosečnosti in po porodu.
0
Nazaj na vrh
A cad
Starost: 46Pridružen: 25. maj 2007Prispevkov: 265Kraj: CeljeStatus:Offline
Objavljeno: 29. okt 2010 13:39
Povezava do prispevka
Tikka je napisal/aA cad Za višino mi je jasno, zakaj pa v dolžino? Majhna stopala so pa ja the cutest, jaz sem vedno nekoliko fouš puncam, ki imajo majhna stopala.

Ja no bolje to kot kosmat trebuh ali strije pa še 36št.  imam tako, da bi preživela

Simona ti pa zdej pelješ v skrajnost....menim, da tema teče v pravilni smeri,....torej fizično in psihično doživljanje nosečnosti, poroda in dojenčka.
Govora o deformacijah in te vrste komplikacijah do zdaj ni bilo.
0
Nazaj na vrh
Ketka
Starost: 46Pridružen: 2. mar 2006Prispevkov: 1541Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 29. okt 2010 14:19
Povezava do prispevka
Simona je napisal/a
Tiste, ki imate potrebo vedet kaj vse lahko gre narobe, pa dajte malo poguglat recimo o raznoraznih kromosomskih napakah ploda, prirojenih boleznih, težavah, ki nastanejo zaradi pomanjkanja kisika med samim porodom in tako dalje. Kaj se zgodi, če pride do prezgodnjega poroda (recimo pred 30. tednom) in kakšne so posledice pri otroku, kaj se zgodi če plod v maternici odmre ali ga morajo zaradi kakšne izjemno hude okvare splavit po 12 tednu (če ne veste: najprej se z injekcijo prekine življenje, potem pa sledi dejanski porod mrtvega otročka) in še bi lahko naštevala....
 
Zakaj pa ne bi? Mogoče bi bilo pa fino vedeti, da nisi edini, ki se ti je to zgodilo. In da veš, da se lahko vsaj z nekom pogovarjaš. Verjemi, da zdravniki ne predstavljajo enakega poslušalstva pa če so jih še toliko videli. Pa tega ti tudi noben ne pove, da rojevaš mrtvega otroka zraven vseh ostalih in da slišiš, kako na sosednji postelji prijoka živ in zdrav otrok.
0
Nazaj na vrh
Cendrillon
Starost: 122Pridružen: 19. avg 2008Prispevkov: 484Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 29. okt 2010 21:19
Povezava do prispevka
Katja je napisal/aTeoretično se ti lahko pripraviš 100% in potem pride ta mali palček, ki recimo joče in joče in ti enostavno ne veš, kaj hoče od tebe.
Ga nahraniš, previješ, on pa še kar joče. In potem po kakšnem tednu jokanja, postaneš živčen.

Pa kako lahko, če si se pa iz knjig 100% pripravil????

Ja, tudi teoretično se lahko pripraviš na otroka. Če povem svojo izkušnjo: sama ob prvem otroku nisem vedela kaj dosti kako bodo stvari izgledale, kaj lahko pričakujem, kako se bo moje življenje spremenilo itd. in si samo želim, da bi že tedaj vedela kar vem danes, tudi s pomočjo knjig.
Ravno v knjigah izveš tudi da, ima otrok veliko več potreb kot le to, da ga nahraniš in previješ, to lahko slišite v vsaki materinski šoli (čeprav so ravno njihovi nasveti sila neživljenski). Otrok popolnoma redefinira pojem družine (s psihološkega vidika). Otrok izzove vse nerazrešene konflikte med partnerjema, kar je lahko zelo boleče in včasih postane tudi odločilna točka za nadaljni razvoj partnerstva. Otrok izzove tudi situacije, ki nas lahko pripeljejo na rob živčnega zloma in takrat bomo videli kako se znamo samoobvladovati. Vzgoja je zelo velik izziv in tu nam knjige in izkušnje drugih še kako lahko pomagajo.
Žal poznam veliko ljudi, ki vzgojo in skrb otroka zaključijo tako, da rečejo, ah saj ta otrok je samo razvajen, že pri pol leta me izsiljuje, zraven pa jih podpira še okolica. To je zame ignoranca in osebna nedozorelost ter nepripravljenost stvari spremeniti na bolje. Zato zelo podpiram temo, v kateri se debatiroajo različni vidiki in načini ter posledice nosečnosti, poroda in vzgoje.   

mimika je napisal/aČe pa res nočeš vedeti prav ničesar, pa ne beri teme, simpl kot pasulj (čeprav bi bilo v tako skrajnem primeru bolje za potencialno mamo, predvsem pa za otroka, da ga sploh ne bi imela).

Se strinjam.
0
Nazaj na vrh
Sinthija
Starost: n/aPridružen: 12. maj 2004Prispevkov: 9772Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 2. nov 2010 8:02
Povezava do prispevka
Točno o teh posledicah in spremembah, ki jih je napisala Cendrillon, sem jaz govorila.
 
In ne, definitivno ne veš, da je vse to možno, dokler tega kje ne prebereš ali pa nimaš vsaj delnega vpogleda v starševstvo preko koga, ki se mu to dogaja.
 
In ne vem zakaj ene tako pretiravate in ste tako strašno proti informiranosti. Sploh tiste, ki ste že mame.
 
Sem mislila, da je to, da mora ženska biti mučenica in vse tegobe izkusiti na svojih plečih in da je ženska nekaj vredna le, če je mama, miselnost starih generacij in je preteklost, a kot vidim, je očitno še daleč od tega
 
 
"Najlepši okras ženske je ljubezen. Najlepša oblačila na ženski pa so roke moškega, ki ga ljubi."
0
Nazaj na vrh
Alena
Starost: 45Pridružen: 12. maj 2004Prispevkov: 23299Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 2. nov 2010 10:16
Povezava do prispevka
Meni se še vedno zdi ta tema super, da se človek lahko informira o nosečnosti, porodu,...iz prve roke. Saj zato pa smo tu.
Če komu ne paše naj je pač ne bere.
Meni vem, da je veliko pomenilo, ko so punce, sploh na začetnih straneh zelo odkrito pisale o določenih stvareh.
0
Nazaj na vrh
Simona
Starost: 44Pridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 5512Kraj: MariborStatus:Offline
Objavljeno: 2. nov 2010 10:21
Povezava do prispevka

A ste sploh dobro prebrale, kaj sem napisala? Sem za informiranost, ampak v vse možne komplikacije in črne scenarije se pa ni potrebno spuščat in jih vedet vnaprej. In moj prvi odstavek se je nanašal ravo na takšne nepredvidene zaplete (ki mimogrede sploh niso ne redki, ne ekstremni), za katere sicer veš, da do njih lahko pride, ni pa jih potrebno preučit že vnaprej. Ta most pač prečkaš, če prideš do njega.

Simona je napisal/a

Tiste, ki imate potrebo vedet kaj vse lahko gre narobe, pa dajte malo poguglat recimo o raznoraznih kromosomskih napakah ploda, prirojenih boleznih, težavah, ki nastanejo zaradi pomanjkanja kisika med samim porodom in tako dalje. Kaj se zgodi, če pride do prezgodnjega poroda (recimo pred 30. tednom) in kakšne so posledice pri otroku, kaj se zgodi če plod v maternici odmre ali ga morajo zaradi kakšne izjemno hude okvare splavit po 12 tednu (če ne veste: najprej se z injekcijo prekine življenje, potem pa sledi dejanski porod mrtvega otročka) in še bi lahko naštevala....
 
Tega si nobena nosečnica ne želi vedet v nosečnosti, ker jo ne glede na to kako skulirana je vseeno podzavestno skrbi, da se ne bi zgodilo njej in se po nepotrebnem obremenjuje z takšnimi in drugačnimi negativnimi mislili.  Zato je moje mnenje vseeno še vedno takšno, da o takšnih morebitnih komplikacijah ni potrebno pisat na dolgo in široko. S takšno oviro se spopadeš, če naletiš nanjo - vnaprej se na kaj takega ne moreš nikoli dovolj dobro pripravit niti tega ne moreš preprečit - zakaj torej bi bil v naprej obremenjen s takimi komplikacijami v nosečnosti?
 
Po drugi strani se mi pa zdi povsem naravno, da se informiraš kako v nosečnosti čimbolj zdravo jest, katere stvari ja in katere ne, kaj se lahko zaradi samega poroda spremeni - pridobljena teža, strije, odvečna koža, večja št. noge, morebitni šivi zaradi raztrganin ali CR, dojenje, skrb in nega dojenčka in posledično morebitno pomanjkanje spanja ter drugačne spremembe v življenju.
 
 
 
Pa mimogrede Sinthija, čeprav se ne strinjamo glede mnenj, ni potrebno biti žaljiva.
Lep dan,
:*: Simona :*:
0
Nazaj na vrh
Sinthija
Starost: n/aPridružen: 12. maj 2004Prispevkov: 9772Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 2. nov 2010 11:05
Povezava do prispevka
Simona, jaz nikjer v svojih postih nisem bila žaljiva.
 
Je bil masikateri drug post v teh dveh temah veliko bolj žaljiv kot moji.
 
Če sem te pa s čim užalila, pa se opravičujem.
"Najlepši okras ženske je ljubezen. Najlepša oblačila na ženski pa so roke moškega, ki ga ljubi."
0
Nazaj na vrh
Cendrillon
Starost: 122Pridružen: 19. avg 2008Prispevkov: 484Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 12. mar 2011 9:43
Povezava do prispevka
Sicer ne vem, če vprašanje paše v to temo, pa vendar: ali je bila katera tako grdo zašita, da je premišljevala o plastiki presredka? Gre za korekcijo brazgotine po epiziotomiji... in ne, vprašanje ni provokacija
Če ima katera kakšne informacije, kje, kako...
0
Nazaj na vrh
MeiMei
Starost: 118Pridružen: 26. jan 2009Prispevkov: 3084Kraj: Here and now.Status:Offline
Objavljeno: 15. mar 2011 11:47
Povezava do prispevka
Cendrillon,
 
tvoje sporočilo sem citirala v ustrezno temo. Smile
 
Ker se je v temi Stranski učinki nosečnosti in poroda razvnela divja debata o tem, ali naj se o negativnih posledicah, komplikacijah, boleznih itd. sploh komentira, je bila debata naknadno razdeljena v temo Informiranost...
 
Skratka, če komentirate dejanske posledice poroda ali nosečnosti to naredite v temi Stranski učinki, če pa se ukvarjate s tem, ali naj se kot nosečnica ali bodoča mamica sploh ukvarjate s potencialnimi nevarnostmi, ki jih nosečnost in porod predstavljata za vas in vašega otroka, pa nadaljujte v tej temi.
 
Komplicirano, ni kaj. Wink
I do yoga so that I can stay flexible enough to kick my own arse if necessary.

Pain is inevitable. Suffering is optional.
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Informiranost o negativnih posledicah poroda in nosečnosti
Stran 7 od 8
Pojdi na stran 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Usnjena krila obožujejo tudi zvezdnice – od Meghan Markle do Olivie Palermo.