Maščobne kisline, se lahko spremenijo v trans maščobne kisline že s tehnološko obdelavo in takšne škodujejo organizmu bolj kot sam holesterol. Sama zgodba o zasičenih, nenasičenih, omega 3, omega 9 in omega 6 maščobnih kislinah je kompleksna in zahteva celovit pristop, razlago in razumevanje. Najbolj enostavna razlaga o koristnosti olj pa je takšna, da za uživanje priporočamo le hladna olja, ki tehnološko niso predelana..
In tega se večina ljudi premalo zaveda. Tako da je to, da je olje "primerno za cvrtje, visoke temperature ...", totalen nateg!!
Tehnološko obdelana so vsa rafinirana (bela, navadna) olja (ponavadi sončnična, pa tudi nekatera sojina, arašidova ...) in kot taka že sama po sebi polna trans maščob. Zato se v prehrani priporočajo hladno stiskana olja, vendar tudi teh ravno zaradi tega, ker pri segrevanju spremenijo sestavo (tvorba trans in drugih škodljivih produktov), ne smemo segrevati. In ne poznam niti enega rastlinskega olja, ki bi imelo drugačne lastnosti. Dostikrat se kot primerno za segrevanje priporoča arašidovo, vendar nikakor ni boljše od ostalih. Najbolj obstojno je še vedno olivno, vendar to ne pomeni nič drugega kot to, da je pač na spodnji meji, ne pa, da je priporočljivo ali celo optimalno. Izjema med rastlinskimi olji so palmovo, kokosovo in kakavovo (pa mogoče še kakšno manj poznano), ki pa imajo popolnoma drugačno sestavo od ostalih rastlinskih olj. V največji meri namreč vsebujejo nasičene maščobe, ki so, kar se segrevanja tiče, zelo primerne, ker ne spreminjajo sestave. Kot pa vemo, so škodljive zaradi drugih lastnosti (trgigliceridi, holesterol). Najboljša je zmernost z nasičenimi maščobami, v kolikor hrane ne moremo pripraviti brez maščobe, uporabimo malo masla, na solatah pa uporabljamo hladno stiskana olja. Jaz si solate brez olivnega sploh več ne morem predstavljat.