Oljka in olivno olje
- Nega obraza &
telesa - Make up &
ličenje - Moda &
stil - Rekreacija &
hujšanjeZadnje novice
Najbolj brano
- Zdravje &
odnosiZadnje novice
Najbolj brano
- Nosečnost &
starševstvoZadnje novice
Najbolj brano
Oljka in olivno olje
In tega se večina ljudi premalo zaveda. Tako da je to, da je olje "primerno za cvrtje, visoke temperature ...", totalen nateg!!
Tehnološko obdelana so vsa rafinirana (bela, navadna) olja (ponavadi sončnična, pa tudi nekatera sojina, arašidova ...) in kot taka že sama po sebi polna trans maščob. Zato se v prehrani priporočajo hladno stiskana olja, vendar tudi teh ravno zaradi tega, ker pri segrevanju spremenijo sestavo (tvorba trans in drugih škodljivih produktov), ne smemo segrevati. In ne poznam niti enega rastlinskega olja, ki bi imelo drugačne lastnosti. Dostikrat se kot primerno za segrevanje priporoča arašidovo, vendar nikakor ni boljše od ostalih. Najbolj obstojno je še vedno olivno, vendar to ne pomeni nič drugega kot to, da je pač na spodnji meji, ne pa, da je priporočljivo ali celo optimalno. Izjema med rastlinskimi olji so palmovo, kokosovo in kakavovo (pa mogoče še kakšno manj poznano), ki pa imajo popolnoma drugačno sestavo od ostalih rastlinskih olj. V največji meri namreč vsebujejo nasičene maščobe, ki so, kar se segrevanja tiče, zelo primerne, ker ne spreminjajo sestave. Kot pa vemo, so škodljive zaradi drugih lastnosti (trgigliceridi, holesterol). Najboljša je zmernost z nasičenimi maščobami, v kolikor hrane ne moremo pripraviti brez maščobe, uporabimo malo masla, na solatah pa uporabljamo hladno stiskana olja. Jaz si solate brez olivnega sploh več ne morem predstavljat.
Ne enega ne drugega še nisem probala, imam pa kokosovo MASLO in je čisto nevtralno in sklepam, da je olje tudi.
tnx. potem pri uporabljaš hladno stiskano olivno olje ali še katero drugo? oz. nasploh me zanima katere maščobe (ojla, masla) uporabljaš.
Jaz bi včasih ubijala za bučno, tak mi je blo dobro, potem pa sem se nekako odvadila kar sama od sebe, ker mi je olivno res noro dobro.
Balea BEAUTY EXPERT kremni gel za telo vsebuje 5 ...
Šampon za lase Elseve Extraordinary Clay je ...
Intenzivno vlažilna in hranilna krema z ureo, ...
S 5 % UREA regeneratorja in učinkovine proti ...
Lahkoten gel serum za prefinjeno polt Z ...
Tanja je všečkal/a forumski zapis Kaj ste danes uporabile za osnovno nego obraza? II. del.