Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Oljka in olivno olje

Primoz
Starost: n/aPridružen: 26. jan 2004Prispevkov: 138Kraj: MariborStatus:Offline
Objavljeno: 5. sep 2004 14:23
Povezava do prispevka

Oljka in olivno olje


 


Oljka kot drevo, je  simbol rodnosti, slave in miru. Slavila je zmagovalce, predstavljala pa je tudi  simbol  očiščenja in večnosti. Oljka predstavlja moč in Titansko odpornost. Je skoraj nesmrtna in  se je gojila že 5000 let pred  Kristusom na Kreti, Siriji, Palestini in Izraelu. Z širitvijo Grške kulture, se je  kultura gojenja oljke hitro razširila po celem Sredozemlju


Prepričanje, da olivno olje vrača moč in mladost je bilo razširjeno v Egiptu, Grčiji in Rimu. že Homer je dejal, da je oljčno olje tekoče zlato. Sonce, kamen, voda, tišina  in mir so  elementi olivnega olja.


Enkraten okus in vonj mu dajejo številne sestavine: aldehidi, polifenoli. alkoholi, estri, ogljikohidrati, ketoni, furani in druge sestavine kot so hexenol, heptanol, tirosol in hidroksistirosol, ki nastane med zorenjem in staranjem  le v kvalitetnih in vrhunskih oljih.. Oleinska kislina je nenasičena  maščobna kislina, ter jo je v deviškem olju med 55 in 85 %. Linolne je le 9 %. 


Antioksidanti kot so flavonidni polifenoli, in drugi preprečujejo okvare celic. 10 ml deviškega  olivnega olja vsebuje 5 mg antioksidantov. Vsebuje vitamine E, D, A in K, ki jih organizem ne tvori in so topni v olju, bogatem z esencialnimi maščobnimi kislinami. Največ je vitaminov kompleksa E. V jedilni žlici ( 5 ml ) je 1.6 mg vitamina E.


100 ml olja vsebuje: 70 % vode,  1.2 g beljakovin, 18.6 g maščob, 1

0
Nazaj na vrh
Staša
Starost: n/aPridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 8237Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 5. sep 2004 16:15
Povezava do prispevka

 


 


Maščobne kisline, se lahko spremenijo v trans maščobne kisline že s tehnološko obdelavo in takšne škodujejo organizmu bolj kot sam holesterol. Sama zgodba o zasičenih, nenasičenih, omega 3, omega 9 in omega 6 maščobnih kislinah je kompleksna in zahteva celovit pristop, razlago in razumevanje. Najbolj enostavna razlaga o koristnosti olj pa je takšna, da za uživanje priporočamo le hladna olja, ki  tehnološko niso predelana..


In tega se večina ljudi premalo zaveda. Tako da je to, da je olje "primerno za cvrtje, visoke temperature ...", totalen nateg!!


Tehnološko obdelana so vsa rafinirana (bela, navadna) olja (ponavadi sončnična, pa tudi nekatera sojina, arašidova ...) in kot taka že sama po sebi polna trans maščob. Zato se v prehrani priporočajo hladno stiskana olja, vendar tudi teh ravno zaradi tega, ker pri segrevanju spremenijo sestavo (tvorba trans in drugih škodljivih produktov), ne smemo segrevati. In ne poznam niti enega rastlinskega olja, ki bi imelo drugačne lastnosti. Dostikrat se kot primerno za segrevanje priporoča arašidovo, vendar nikakor ni boljše od ostalih. Najbolj obstojno je še vedno olivno, vendar to ne pomeni nič drugega kot to, da je pač na spodnji meji, ne pa, da je priporočljivo ali celo optimalno. Izjema med rastlinskimi olji so palmovo, kokosovo in kakavovo (pa mogoče še kakšno manj poznano), ki pa imajo popolnoma drugačno sestavo od ostalih rastlinskih olj. V največji meri namreč vsebujejo nasičene maščobe, ki so, kar se segrevanja tiče, zelo primerne, ker ne spreminjajo sestave. Kot pa vemo, so škodljive zaradi drugih lastnosti (trgigliceridi, holesterol). Najboljša je zmernost z nasičenimi maščobami, v kolikor hrane ne moremo pripraviti brez maščobe, uporabimo malo masla, na solatah pa uporabljamo hladno stiskana olja. Jaz si solate brez olivnega sploh več ne morem predstavljat. 


 


 


 

0
Nazaj na vrh
ana
Starost: 45Pridružen: 8. feb 2004Prispevkov: 4094Kraj: MariborStatus:Offline
Objavljeno: 5. sep 2004 17:50
Povezava do prispevka
staša, kakšno je pa po okusu kokosovo in palmovo olje? nevtralno?
Ne jokaj za soncem, ki je zašlo. Zaradi solza ne boš videl zvezd.
0
Nazaj na vrh
Staša
Starost: n/aPridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 8237Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 5. sep 2004 19:46
Povezava do prispevka

ana je napisal/astaša, kakšno je pa po okusu kokosovo in palmovo olje? nevtralno?


Ne enega ne drugega še nisem probala, imam pa kokosovo MASLO in je čisto nevtralno in sklepam, da je olje tudi.

0
Nazaj na vrh
ana
Starost: 45Pridružen: 8. feb 2004Prispevkov: 4094Kraj: MariborStatus:Offline
Objavljeno: 5. sep 2004 20:04
Povezava do prispevka

tnx. potem pri uporabljaš hladno stiskano olivno olje ali še katero drugo? oz. nasploh me zanima katere maščobe (ojla, masla) uporabljaš.

Ne jokaj za soncem, ki je zašlo. Zaradi solza ne boš videl zvezd.
0
Nazaj na vrh
Staša
Starost: n/aPridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 8237Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 5. sep 2004 20:10
Povezava do prispevka
Za solate olivno (mi je tudi daeč najbolj okusno), za kake piščančje-zelenajvne jedi pa še sezamovo in arašidovo, ampak bolj rekdo (oboje dodam na koncu zaradi okusa -  ne pečem nič na njiju). Meso pečem brez maščobe, če pa delam kaj takega, da se prime (palačinke), pa ponev malo pomažem s kokosovim maslom al pa kar navadnim, če nimam kokosovega.
0
Nazaj na vrh
ana
Starost: 45Pridružen: 8. feb 2004Prispevkov: 4094Kraj: MariborStatus:Offline
Objavljeno: 5. sep 2004 20:13
Povezava do prispevka
hvala!  se bom v bodoče skušala držat tvojih navad. razen pri bučnem olju za solato bo težka - moj namreč prisega nanj (hja...štajerci).
Ne jokaj za soncem, ki je zašlo. Zaradi solza ne boš videl zvezd.
0
Nazaj na vrh
Miškolina
Starost: n/aPridružen: 4. jul 2004Prispevkov: 3061Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 5. sep 2004 20:16
Povezava do prispevka
Staša pa to kokosovo maslo pusti kakšen specifičen okus ali kako?
0
Nazaj na vrh
ana
Starost: 45Pridružen: 8. feb 2004Prispevkov: 4094Kraj: MariborStatus:Offline
Objavljeno: 5. sep 2004 20:18
Povezava do prispevka
quote:302fb879d2="Staša"imam pa kokosovo MASLO in je čisto nevtralno in sklepam, da je olje tudi.
Ne jokaj za soncem, ki je zašlo. Zaradi solza ne boš videl zvezd.
0
Nazaj na vrh
Miškolina
Starost: n/aPridružen: 4. jul 2004Prispevkov: 3061Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 5. sep 2004 20:20
Povezava do prispevka
ahaa..hvala ana
0
Nazaj na vrh
ana
Starost: 45Pridružen: 8. feb 2004Prispevkov: 4094Kraj: MariborStatus:Offline
Objavljeno: 5. sep 2004 20:24
Povezava do prispevka
 malenkost.
Ne jokaj za soncem, ki je zašlo. Zaradi solza ne boš videl zvezd.
0
Nazaj na vrh
Staša
Starost: n/aPridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 8237Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 5. sep 2004 22:34
Povezava do prispevka

ana je napisal/ahvala!  se bom v bodoče skušala držat tvojih navad. razen pri bučnem olju za solato bo težka - moj namreč prisega nanj (hja...štajerci).


Jaz bi včasih ubijala za bučno, tak mi je blo dobro, potem pa sem se nekako odvadila kar sama od sebe, ker mi je olivno res noro dobro.

0
Nazaj na vrh
sasska
Starost: -14Pridružen: 4. apr 2006Prispevkov: 2974Kraj: CeljeStatus:Offline
Objavljeno: 10. mar 2010 22:15
Povezava do prispevka
A s segrevanjem olivno olje izgubi kakšno dobro lastnost... če ga dam npr. na koncu v juho? Se mi zdi, da sem včasih vedela, zdaj se pa ne spomnim teh stvari... pa lešniki, če jih popražim, niso več zdravi? 
.
0
Nazaj na vrh
st
Starost: 11Pridružen: 24. apr 2005Prispevkov: 1859Kraj: SlovenijaStatus:Offline
Objavljeno: 23. jul 2011 11:20
Povezava do prispevka
Imamo to znamko v naših trgovinah?
Sant' Andria, proizvajalec Oleificio Sandro Chisu

image file name: 2kc7bb08d07e.jpg



Kdor ne govori, kar misli, tudi ne bo delal, kar govori.

We are masters of unspoken words and slaves of the ones we spoke of.

;-{)
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Oljka in olivno olje
Stran 1 od 1
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Zavedati se moramo ene pomembne stvari: eno so moda in trendi, ki pridejo in gredo; drugo pa je večna, ženstvena klasika.