Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Stanje v državi

Akasha
Starost: n/aPridružen: 12. okt 2004Prispevkov: 7649Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 9. okt 2013 0:42
Povezava do prispevka
Kakšno je kaj vaše mnenje o stanju v naši državi zadnji čas in upoštevanje to, kar se nam napoveduje?
THE SPIRIT OF FIRE !!!
0
Nazaj na vrh
BlackCat
Starost: 38Pridružen: 24. jun 2007Prispevkov: 850Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 9. okt 2013 8:36
Povezava do prispevka

Jaz poročil najraje sploh ne bi gledala, ker me vedno spravijo v obup in me razjezijo. Jezi me predvsem to, da šparajo na javnih delavcih, revnih in upokojencih in z višanjem davkov, kar bo še dodatno obubožalo že tako obubožano prebivalstvo, ki bo manj trošilo, zaradi tega pa se bodo zapirala še dodatna podjetja, še več bo brezposelnih, ki jih bo treba vzdrževat in krog je sklenjen... Prav strah me je, kaj bo. Ker v zadnjem letu in pol samo gledam trgovine, in to v centru Lj, kako zapirajo. Na primer naj omenim zgolj Miklošičevo. Kaj je šele drugod. Po drugi strani pa me jezi, da ne šparajo nič na sebi. Ti ljudje v parlamentu si sploh ne predstavljajo, kako je živeti z malo denarja. Zase so pač poskrbeli, oziroma skrbijo.

Imam oba starša na zavodu, z bratom na srečo imava službe in sva preskrbljena in sva na svojem (sicer v najemu). Včasih (čeprav se mama in tata zelo otepata) jima plačava stroške in greva v trgovino. Oba sta čez 50 s sicer veliko izkušnjami, a to več ne šteje, ker je ljudi enostavno preveč. In vem da ne bosta dobila službe. Ko ne bosta več dobivala nadomestila pa se bomo menili naprej kaj in kako.

Razočarana sta predvsem zato, ker nama nočeta biti v breme in bi nama po vseh močeh rada pomagala priti do svojega doma. Ampak jaz si rečem da imamo še srečo, lahko bi bilo veliko veliko slabše.

Rada b upala na boljši ju3, ampak zaenkrat tega pomojem še ne bo. Naša država si še veliko let ne bo opomogla.

A moment of silence...
0
Nazaj na vrh
kokola
Starost: 23Pridružen: 13. feb 2008Prispevkov: 3747Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 9. okt 2013 11:28
Povezava do prispevka

Stanje v državi je katastrofalno..In čeprav si ne predstavljam,da bi bilo slabše,sem skor sigurna,da bo in to kmalu.

Krizo, katero naj bi začele banke s dajanjem posojil brez zavarovanja, nadaljujejo politiki s slabimi odločitvami. Obupno slabi zakoni, neučinkovito sodstvo, (tudi s sledjimi v zvezi) korupcija in delovanje po vezih in poznanstev nas je pripeljalo, kamor nas je. Poleg vsega pa je najhuje to, da večji kot so problemi, več časa se politika ukvarja z neumnostmi (recimo aktualna Jankovičeva kandidatura za predsednika stranke).

Jaz pravim tako, dokler ti zakon dovoljuje, da delaš nekaj slabega oz.kar se da enostavno izkoristit v slabo šibkega (in dobro), se bo to delalo.

Dokler bo doo odgovarjala le do višine OK in dokler družbeniki ne bodo odgovarjali s svojim premoženjem, bo prihajalo do zlorab - saj itak oni ne odgovarjajo.

Dokler te na podlagi novega ZDR-1 odpustijo z krajšimi odpoved.roki in manjšo odpravnino, se te bodo rešili prej kot bi se te sicer prej.

Dokler se da vse prepisat na ženo ali moža, da ne morejo nekega tajkuna ulovit, se bo to počelo.

Dokler boš lahk spravil v bedo 1000 ljudi, pol malo pojokal in se kao pokesal in dobil mizerno kazen, se bo to počelo.

Dokler boš lahk mel 3milione € premoženja in ne boš vedel, s kje si ga dobil, pa se ti vseeno ne bo zgodilo nič, boš to počel.

Ker se splača!!!! Že HRV nam je recimo lahko zgled, z njihovim  "zakonom o zamrznitvi premoženja". Pri nas seveda interesa po čem podobnem ni, ker je naš zakonodajalec ta glavni lopov, ki si v lastno skledo, ne bo pljuval. Idealno pa bi bilo imet dobre zakone, z čimmanjšo možnostjo izkoriščevanja le-tega.

Zakaj se bo recimo obdavčilo črne/ilegalne gradnje?? Zakaj bo davek višji na premoženje, izvora katerega se ne da dokazat? Iz tega sledi samo eno: ja, lahko krademo! Pač bomo plačali višji davek, a še vedno bomo od ukradenega meli več plusa kot minusa; torej se splača. Kje so časi, ko si šel v zapor, če si kaj ukradel? Ja, saj se zgodi en tak primer na 100 mogoče, s tem, da je vsem jasno, da maš večjo šanso, da te zaprejo če ukradeš 100e, kot pa če jih milijon. Razlika je menda v tem kak je tvoj priimek ipd.

Obvezno je treba poostrit nadzor, z namenom, da se zmanjša korupcija. Naj bo zakon res enak za vse!

Kar se tiče ekonomije..Naj politika pomisli kake so posledice novih davkov, pa menda manjše minimalne plače in še veljega šparanja. Človek, ki ima manj, manj troši, ergo nižji BDP. Ergo stečaji, ergo odpuščanje, ergo še manjši BDP in več lačnih in obubožanih ljudi...

Kiksnili so tudi, po mojem mnenju s tem, ko se je razpisalo preveč mest za razne fakse. Zdaj je na trgu en kup diplomiranih ljudi, ki ne najdejo službe, ker ni potrebe - ni dovolj delovnih mest. V takem sistemu in času, kot je dandanes, pa si vseeno lahko  srečen, če po xy letih študija (učenja, truda, časa) dobiš šiht v trgovini (če maš srečo, da te ne smatrajo kot prekvalificiranega) in da maš srečo, da dobiš za svoje delo 500€ plače.

Obup,skratka. Po mojem je edina rešitev, da se spokamo v tujino (in to kake Skandinavske države, Nemčijo, Avstrijo)..Se preselit in it čimdlje stran od tle - kar tudi planiram.

Mene osebno trenutno na svojo državo ne veže več nič, pa sem vedno bila ponosna Slovenka in vse, kar spada zdraven. Zdaj pa nimam na kaj bit ponosna. Mogoče edino na naše športnike (ki pa tud večinoma živijo v tujini Tongue ), drugega pozitivnega pa ne vidim. Kar je bilo dobro, so itak vse uničili. Kar pa še niso, pa bojo.


All I've learned from my mistakes is that I can't stop repeating them.
0
Nazaj na vrh
meme
Starost: n/aPridružen: 24. avg 2011Prispevkov: 1393Kraj: /Status:Offline
Objavljeno: 9. okt 2013 19:31
Povezava do prispevka

Tudi meni stanje v državi niti malo ni všeč. Poročil že dolgo ne gledam več, ker človek ne ve, ali bi se jokal ali smejal. Na eni strani gledamo vedno večjo bedo, revščino, izkoriščanje delavcev, kratenje pravic, odvzemanje nekih ''bonitet'', ki pa srednjemu/nižjemu sloju dejansko pomenijo vir preživetja. Ter na drugi strani vile, bazene, avte, luksuz... Pa ne, ker bi bile te osebe posebno pridne, delavne ali kaj podobnega, ampak ker imajo veze, so izkoriščale luknje ali pa pasivnost sodstva.

Čeprav se mi zdi, da se v zadnjem času vsaj na področju gospodarskega kriminala dogaja nek napredek. Dočakali smo kar nekaj obsodilnih sodb zvenečih imen (kako je s samo izvršitvijo teh sodb pa je že drugo vprašanje).

Mislim, da bi rabili prenovo zakonodaje predvsem na področju odvzema premoženja. Če  ima nekdo črno gradnjo: zakaj jo rušit? Objekt je že zgrajen, poseg v okolje je že bil storjen in še vedno učinkuje. Naj se hišo zapleni, proda na javni dražbi, jo podari kakšni dobrodelni organizaciji ali kaj takega... Vsem, ki ne znajo pojasniti izvora premoženja se naj ta odvzame (Srbi so na tem področju precej napredni, kot je meni znano).
Končno se zganejo inšpektorji in nadzirajo oz. začenjajo nadzirati delo lokalov. Halo, v Ljubljani plačam za belo kavo od 1.5€-2€ za skodelico (po večini mrzle pene), potem pa še izvem, da lokal od te pretirane cene sploh ne plača davka in torej služi dvojno? smiley

Najbolj pomembno pa se mi zdi, da imamo pri nas pomanjkanje vrednot (na sploh) in tudi izgubo vere v pravni sistem, velikokrat povsem upravičen. Da se bomo rešili iz tega začaranega kroga bo potrebno še veliko veliko dela.

0
Nazaj na vrh
kokola
Starost: 23Pridružen: 13. feb 2008Prispevkov: 3747Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 10. okt 2013 9:08
Povezava do prispevka
meme je napisal/a

Končno se zganejo inšpektorji in nadzirajo oz. začenjajo nadzirati delo lokalov. Halo, v Ljubljani plačam za belo kavo od 1.5€-2€ za skodelico (po večini mrzle pene), potem pa še izvem, da lokal od te pretirane cene sploh ne plača davka in torej služi dvojno? smiley

Pa ne, da mislim, da take kontrole niso ok, sploh ne. Če nekdo deluje protizakonito, naj za to odgovarja, in amen! Al je lokal al fizična oseba al politična stranka al Mihec al Pihec al Janša al Jankovič ipd., nima veze.

Samo mislim, da so ti trenutni nadzori malo tako tako, bolj nek obliž za javnost, češ waw, država se trudi lovit lumpe in preganjat sivo ekonomijo.. Btw, kje so bili pa do zdaj?? Ma to so vseeno majhne ribe, ti lokali nas niso spravili v krizo. Naj dajo inšpektorjem delat kake pomembnejše zadeve, naj jim dajo nadzirat  poslovanje političnih strank, al tajkunov... Ah, ne, sej res, ni interesa po tem. Ta gostilniška siva ekonomija je kapljica v morje. Veliki denarji, velike kršitve, velike ribe so drugje. Ma kot rečeno za tako ni interesa, poleg vsega pa je lažje lovit majhne ribe. Kot rešeno v prejšnjem mojem postu - če ukradeš 100€, greš v zapor, če jih ukradeš miljon pa...


All I've learned from my mistakes is that I can't stop repeating them.
0
Nazaj na vrh
TEJAgirl
Starost: 40Pridružen: 9. nov 2007Prispevkov: 1958Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 10. okt 2013 11:21
Povezava do prispevka
Samo mislim, da so ti trenutni nadzori malo tako tako, bolj nek obliž za javnost, češ waw, država se trudi lovit lumpe in preganjat sivo ekonomijo.

Točno to. Dejmo narodu mal drobtin, da bojo veseli.

Do velikih rib pa sploh ne pridejo, ker so itak vsi med seboj povezani.

Ena moja zelo dobra prijateljica dela v neki (dokaj znani) odvetniški pisarni, ko to slišiš, kaj se v resnici v ozadju sploh dogaja, si lohk sam rečeš WTF?!?

0
Nazaj na vrh
Binas
Starost: 36Pridružen: 17. nov 2011Prispevkov: 1239Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 10. okt 2013 19:33
Povezava do prispevka
Akasha je napisal/aKakšno je kaj vaše mnenje o stanju v naši državi zadnji čas in upoštevanje to, kar se nam napoveduje?
 

Bi rekla, da se predvsem veliko debatira in govori, pljuva. Po večini pa same riti. Ko je treba kaj ukrenit, udarit in navalit, biti glasen in imeti načrt kako  drugače postaviti zadeve. Se vsi taglasni samo poskrijejo. Jamranje in bentenje čez druge je pa enostavno. Vsi samo na lastno rit gledajo in si hočejo čim več nagrabit (firmo pa u faliment!) Dokler smo narod s takim mišlenjem, karakterjem bo šlo vse cugrunt. Za spremembe rabimo vsi pljunit v roke, vzeti kramp in lopato, pa pooreng postavit zadeve. Vztrajat. Načeloma, kadar si bolj psihopatski in vztrajen od pohlepnih in pokvarjenih bankirjev, politikov-le ti klonejo. Kar pogledat Islandce-zafurali do fundalimenta, potem pa je ljudem prekipelo in imajo sedaj direktno demokracijo....Ali da to dosežeš, se rabi ljudstvo podvizat in sodelovati.

Šifrer ima pesem Umrla je država...ja, to se zdej dogaja po korakih (ki pa se vlečejo že desetletje).

Po drugi strani pa, če zavrtiš Milana Kamnika- Koroška, vidiš, da imamo tudi mi en del situacije in da lahko sami nekaj nardimo.

100% predanost, 100% zagnanost.....vmesne poti ni!
http://tecem26.blogspot.com/
0
Nazaj na vrh
Akasha
Starost: n/aPridružen: 12. okt 2004Prispevkov: 7649Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 10. okt 2013 19:54
Povezava do prispevka

Jaz postajam ob vseh novicah v medijih vedno bolj depresivna.... Ko grem po cesti, se prav vidi, da smo nazadovali, saj je ljudi na cestah manj, lokali se zapirajo, vse je dražje.... Ljudje na cesti tudi že izgledajo zamorjeni....

Najboljših rešitev za situacijo se pri nas ne uvede, ker ima vedno kdo svoje posebne interese, zakaj tega ne.... (s tem mislim recimo vsesplošno obvezne davčne blagajne, veliko manj občin, še več kazenskih postopkov zoper tiste (VSE!!), ki so izvajali kazniva dejanja, zaplemba vsega premoženja nepojasnjenega izvora, ukinitev študentskega dela v sedanji obliki, še več boja proti sivi ekonomiji, izkoreninjenje fiktivnih vpisov, izkoreninjenje zlorab ugodnosti socialne države.....itd itd.....)

Šparanje vse povprek je res slaba stvar. Glede marsičesa pa je povsem racionalno in dobro, da se porabo zelo omeji, ampak to ima svoje meje. Treba bi bilo biti selektiven.

Če se špara vse povprek, bo gospodarstvo pokončano. Kaj to pomeni - nam je vsem jasno.

Sicer menim, da tudi zasebno nobenemu ne bi škodilo, če malo bolj premišljeno troši za nepotrebne reči (offtopic, ena raziskava je pokazala, da se oblačilo dandanes v povprečju obleče 6x, potem se ga zavrže!!!!)....ampak da pa ljudje nimajo za plačilo hrane in nujnih položnic, čeprav so po 8 in več ur dnevno v službi - tu se vse konča!!!

Treba bi bilo ustvarjati delovna mesta, ne večati socialne transfere. Tudi v današnjih časih še vedno slišim resnične zgodbe, kako ljudje pač nočejo delati, ker več dobijo s transferi, pa še doma ob tem lenarijo. S tem se podpira nedelo - in to je jasen znak, da je treba kaj spremeniti.

Če ne bi imela službe, bi bila tudi minimalna plača bolje kot nič - torej bi vzela tako delovno mesto, vmes pa bi seveda ves čas iskala kaj boljšega....

Zanimivo je, da od ljudi slišim, kako so pa ponekod med delavniki že dopoldne lokali in trgovski centri še vedno polni, da niti parkirnega mesta ne dobiš. To se tudi nekam tepe z ugotovitvami o revščini v državi....

Eden glavnih problemov je res slovenska mentaliteta, dopuščanje in toleriranje korupcije in podobnega....

Dostikrat se tudi zdi, da po situaciji bolj udrihajo tisti, ki niso pri koritu, če bi bili, bi bila pa z njihove strani čista tišina....

Strinjam se z enim od zgornjih postov, da je problem tudi, da se je dopuščal prevelik vpis na študij za nezaposljive oziroma slabše zaposljive  poklice.

Tudi moj poklic je tak, da ne bi bilo popolnoma nobene škode, če 5 let noben nov ne diplomira. Kar je seveda nerealna ideja.

 

 

THE SPIRIT OF FIRE !!!
0
Nazaj na vrh
Keks
Starost: 33Pridružen: 28. jan 2010Prispevkov: 988Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 10. okt 2013 23:54
Povezava do prispevka

Morali bi spodbuditi ekonomijo, gospodarstvo, razvoj podjetji. In še nekaj me moti: veliko se piše o mladih inovatorjih, češ kako bi morali vsi mladi nekaj izumit, itd. To so redki posamezniki, večina bo pa imela navadne službe. Krivijo pa mlade, češ spomni se nekaj in bo OK. Ja, vsi smo rojeni geniji. Tako krivdo prelagajo na nas. 

Zaradi mene si lahko nadzorniki delijo nagrade, vendar če uspešno poslujejo ne pa da so še 50x več v minusu, seveda naj nagradijo tudi delavce.

In glede Jankoviča in podobnih: tukaj ti je lahko jasno kaj se v ozadju dogaja, ovadbe, preiskave, ampak on ni kriv. 

Pa še nekaj me zelo moti: vsake toliko časa ob kakšnem prazniku razni upokojenci in Janša privlečejo na plan partizane in rdeče, pa komuniste in podobno. A bi lahko zgodovino prepustili zgodovinarjem in jo pustili v preteklosti? Res, ker je najpomembnejša stvar trenutno v državi to, kaj je Jožek rekel Franceku pred 70 leti? Saj to so pomembne stvari, ampak  še pomembnejše je kako državo spraviti iz krize. In ja ti dedki me res razjezijo (ne stranka Desus, ampak ti razni borci iz I. in II. svet. vojne, ki jih je vsako leto več ??). Naj se raje vprašajo koliko ljudi bi se danes borilo za Slovenijo? Za koga? Za politike in bankirje? 

Je pa po drugi strani res, da se tudi v ostalih državah ni blesteče. Veliko ljudi misli, da se bo preselilo v Švico, Skandinavijo, ZDA, itd. in tam našlo oh in sploh službo. Ja večje možnosti so, je pa tudi dražje, še vedno najbolj ne radi zaposlujejo tujce, druga kultura in delovne navade itd. 

Druge države so že iz krize, mi pa še vedno na globoko v njej. In čeprav sem ponosna Slovenka in imam rada slovenski jezik, si včasih želim, da bi dobili vlado iz Bruslja in njihove inšpektorje, pa naj malo počistijo slovensko elito.  

Forget what has hurt you in the past, but never forget what has taught you.
0
Nazaj na vrh
Akasha
Starost: n/aPridružen: 12. okt 2004Prispevkov: 7649Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 11. okt 2013 0:29
Povezava do prispevka

Podpis glede pogrevanja zgodovine.

Iz zgodovine se je treba kaj naučiti za boljše odločitve v prihodnosti, potem pa se ukvarjati s sedanjostjo, še sploh, če je ta slaba.

 

THE SPIRIT OF FIRE !!!
0
Nazaj na vrh
Minta
Starost: 43Pridružen: 21. jan 2010Prispevkov: 825Kraj: Sever EvropeStatus:Offline
Objavljeno: 12. okt 2013 15:23
Povezava do prispevka

Jaz sem ena tistih, ki trenutno tudi zaradi stanja v državi ostaja v tujini; že pred to najhujšo krizo sem odšla na magistrski študij in domnevam, da sedaj niti ne bi mogla oditi, ker verjetno sploh ne bi dobila nobene slovenske štipendije (za kar sem sicer hvaležna matični državi).

Kakorkoli, nad Slovenijo sem sedaj vedno bolj razočarana - v skandinavski državi, kjer sem, se res da sploh ne cedita med in mleko, ampak je vsekakor bolje poskrbljeno, še posebej za brezposelne, študente itd. Davki so res višji, ampak mislim, da jih država zelo dobro porabi: ko sem delala prakso na tukajšnji osnovni šoli, sem se samo čudila zastonj kosilu za vse učence (dva obroka na izbiro), naboru pravih inštrumentov v glasbeni učilnici, računalnikom in računalniški opremi nasploh, brezplačnemu centru za mladino z možnostjo popoldanske zabave... res dosti bolje kot v Sloveniji. Poleg tega kar naprej odpirajo neke nakupovalne centre ali pa širijo obstoječe; sicer nisem pristašinja potrošniške družbe, ampak mislim, da le to odraža boljši standard in kupno moč. Seveda pa je nekaj problemov tudi tukaj, ker podjetja denimo prenašajo delo v cenejše azijske države, nekaj se jih je tudi zaprlo (predvsem na področju tehnologije)...  politična situacija je kljub temu stabilnejša, tudi morala se mi zdi na višjem nivoju.

 

V Sloveniji bi žal s svojo izobrazbo, ne glede na magisterij, trenutno samo vegetirala; zelo me jezi dejstvo, da se brez vez skoraj ne da zaposliti. Nekaj dni nazaj sem brala članek, ki je obravnaval precejšnje število fiktivnih razpisov prav na mojem področju (kultura) - če že je razpis, je fiktiven in napisan za točno določenega vnaprej izbranega kandidata. Poleg tega sem nekaj časa delala za uradno slovensko institucijo in na lastne oči videla, kako in za kaj se troši denar slovenskih davkoplačevalcev. smiley Brez komentarja, res- otroci v šolah pa stradajo. smiley Ljudje, ki izvajajo mobing nad podrejenimi (in ne obvladajo niti osnov slovenskega pravopisa, btw), prav tako ostajajo na vodilnih mestih in pri koritu - še en smiley. Kot pravim - tudi v tujini sploh ni vse rožnato, in zelo nujno je dobro znanje jezika ter prilagodljivost in kompromisi, vendar tudi zaradi stanja v matični državi zaenkrat ostajam v prostovoljnem izgnanstvu.

Kaunis on joka kauniisti tekee.
0
Nazaj na vrh
kokola
Starost: 23Pridružen: 13. feb 2008Prispevkov: 3747Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 18. nov 2014 21:29
Povezava do prispevka

Še vedno katastrofalno. Ne kaže, da bo (v kratkem) kaj drugače.


All I've learned from my mistakes is that I can't stop repeating them.
0
Nazaj na vrh
Merika19
Starost: 32Pridružen: 23. maj 2011Prispevkov: 626Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 18. nov 2014 21:43
Povezava do prispevka

Še vedno tonemo...

0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Stanje v državi
Stran 1 od 1
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo