Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Pisarniško delo in hrbtenica

beybika84
Starost: 39Pridružen: 1. maj 2005Prispevkov: 1999Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 4. okt 2006 18:26
Povezava do prispevka
Čaw,

najbrž nas velika večina opravlja delo, kjer se veliko sedi za računalnikom. Zanima me ali obstajajo kakšni nasveti kako čim pravilneje sedeti, na koliko časa vstajati, se razgibavati ipd. da ne bi prišlo do kakšnih težav s hrbtenico? Jaz sem pred kratkim začela delati po 8 ur in nimam nobenih težav, razen to da se mi zdi da so tiste mišice na sredini hrbta neprestano v krču. Sicer me ne boli, ni pa prijeten občutek, ker tega prej ni blo.Sicer 3x tedensko kar "na hard" telovadim in je takrat bolje, ampak med delom samim se pa non-stop nekaj pretegujem, zvijam pa ni nič boljše.

Kaj se priporoča pri takih stvareh, obstjajo morda kakšne vaje in podobno? Razpišite se kako same rešujete tovrstne težave oz. se jim izogibate?

Bom hvaležna za vsak odgovor :=)

Lep dan še naprej.
Smeh je pol zdravja :)
0
Nazaj na vrh
cathy
Starost: n/aPridružen: 30. mar 2006Prispevkov: 252Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 4. okt 2006 20:38
Povezava do prispevka
beybika... jest sm prekomerno učenje in bolečo hrbtenico rešila s spinalsom... pa sem ful zadovoljna. ker imam nenormalno obliko hrbtenice me je ze v srednji šoli začelo ful boleti, ko sem se učila nekje po 2 uri... na faksu, pa sem si že takoj umislila spinalis, pa sem zadovoljna... sicer pa poskušam na uro, uro in pol naresti rahel premor... 
Včasih se sprašujem zakaj živim,
sem res edina ki trpim...
0
Nazaj na vrh
Lai Ming
Starost: -14Pridružen: 11. jan 2005Prispevkov: 13584Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 4. okt 2006 21:05
Povezava do prispevka
Beybika84, jaz vstanem na vsake pol ure in se dobro pretegnem, med
sedenjem pa menjam položaj; najprej sem zravnana, potem že skrčena, na
koncu pa me hrbet tako boli, da sem že čisto zvita Unhappy Najbolj mi pomaga
to, da pogosto vstanem in se pretegnem, razgibam, ali pa za kake pol
ure kaj drugega počnem (grem magari kopirat kaj ali urejat mape, tako
da malo hodim po pisarni). Bolj konkretnega nasveta nažalost nimam.
0
Nazaj na vrh
tanjal
Starost: 69Pridružen: 21. okt 2003Prispevkov: 5870Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 5. okt 2006 7:26
Povezava do prispevka
jaz tudi delam samo z računalnikom, tako da sem ves čas dela v prisilni drži. vratna hrbtenica me po več kot desetih letih takega dela seveda tudi boli, ampak vsaj malo si ublažim težave z rednim raztegovanjem ramenskega obroča. poleg tega pa tudi vratne mišice sproščam z vrtenjem glave v levo in desno in "kimanjem", to pomeni, da skloniš glavo naprej kolikor se le da. vsako uro in pol pa vstanem in se sprehodim kamorkoli, po vodo, v wc (tudi če mi ni nuja) in kaj podobnega, da se malo sprostim. kadar se le da, se odpravim po malico v bližnjo trgovino, da si še noge malo bolj pretegnem. lp.
tanjal
0
Nazaj na vrh
beybika84
Starost: 39Pridružen: 1. maj 2005Prispevkov: 1999Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 5. okt 2006 7:50
Povezava do prispevka
Punce hvala za odgovore Smile Sem se odločla, da vsakič ko bom morala kaj uredit v priltličju (delam v 3.štuku) bom šla takoj in si ne bom nalagala na kup kaj moram odnest dol, tako da bom šla ene 10x dnevno po stopnicah, ki jih je cca 80 Smile .... aja pa včeraj sem malo brskala po internetu v tej smeri in sem našla en kup vaj in sem si sestavla en 15-minutni "program" vadbe za hrbtenico ... take čisto osnovne vaje, ki jih naredim cca 6, ampak počutje je pa odlično - so mi krči in bolečine izginile takoj. Bom probala še danes vmožne vaje sestaviti v eno lepo obliko in bom dala sem na forum, tako da si še druge lahko pomagate s tem.
 
LP Smile
Smeh je pol zdravja :)
0
Nazaj na vrh
beybika84
Starost: 39Pridružen: 1. maj 2005Prispevkov: 1999Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 5. okt 2006 7:52
Povezava do prispevka

cathy je napisal/abeybika... jest sm prekomerno učenje in bolečo hrbtenico rešila s spinalsom... pa sem ful zadovoljna. ker imam nenormalno obliko hrbtenice me je ze v srednji šoli začelo ful boleti, ko sem se učila nekje po 2 uri... na faksu, pa sem si že takoj umislila spinalis, pa sem zadovoljna... sicer pa poskušam na uro, uro in pol naresti rahel premor... 

to so pa tisti stoli, ki jih majo v city-parku ane?? koliko pa stanejo?

lp

Smeh je pol zdravja :)
0
Nazaj na vrh
majckena
Starost: 40Pridružen: 13. jul 2005Prispevkov: 1791Kraj: Daleč od oči, daleč od srcaStatus:Offline
Objavljeno: 5. okt 2006 9:55
Povezava do prispevka
Sama sem imela spinalis stol v prejšnji službi in moram povedat, da me je hrbtenica še bolj bolela. To so takšne vrste stoli, ki se upogibajo v različne smeri, tako da moraš non stop držati ravnotežje. Jaz se po mojem sploh ne bi mogla učit na njih, ker bi non stop razmišljala kako naj sedim in ne kaj se moram naučit ;). Drugače pa beybika84 vpiši v iskalnik spinalis stoli in boš naša njihovo spletno stran, cene in modele.
Pri boleči hrbtenici pa najbolj pomaga, kot ste že omenile telovadba, sprehodi po pisarni in pa čimbolj vzravnana drža pri sedenju.
0
Nazaj na vrh
I cukrcek I
Starost: 49Pridružen: 15. dec 2005Prispevkov: 1353Kraj: JeseniceStatus:Offline
Objavljeno: 5. okt 2006 14:50
Povezava do prispevka
Iz lastnih izkušenj:
1. Sedeti pravilno, torej, sedeti kot da si na žogi (zravnano). Ko se  to naučiš, bo lažje za mišice, čeprav je nam všeč nenaraven položaj sedenja (mimogrede se skrivimo)...Bolj smo pokonci pri sedenju, lažje bo za nas - mišice naj ne "zaspijo" - to je tista trdota, ki si jo omenil.
2. Pravilen stol - spinalis je za ene blagoslov, spet za druge katastrofa.
3. Telovadba . Lai Ming je omenila raztegovanje - zelo dobro. Kakšen počep in preteg na brzino ne bo škodoval, ker to je investiranje za bolj zdravo in gibko hrbtenico.Če imate stranke, stopite do stranišča - večkrat po malo...Če ni druge, vsaj večkrat vstanite s stola in naredite nekaj korakov - bo sigurno bolje kot smao sedenje...Bolj si fiksiran na stol, huje je za mišice...torej, razgibavanje.
4. Masaža - (ne na delovnem mestu ). Partner naj vas vsaj 2 x tedensko malo zmasira, ker boljša ko je cirkulacija, bolj prožna je mišica in s tem tudi počutje.
 
Hrbtenica je temelj v telesu, zato ne bo odveč za nekaj malenkosti poskrbeti, da se temelj ne poruši.
 
En sam pogled, lahko ustvari vesolje...(Morgenstern)
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Pisarniško delo in hrbtenica
Stran 1 od 1
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Zavedati se moramo ene pomembne stvari: eno so moda in trendi, ki pridejo in gredo; drugo pa je večna, ženstvena klasika.