Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Pandemija ptičje gripe

študent
Starost: 44Pridružen: 5. avg 2004Prispevkov: 1621Kraj: KrtinaStatus:Offline
Objavljeno: 7. nov 2004 13:33
Povezava do prispevka
Washington - Ameriški zdravniki in predstavniki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so danes opozorili na nevarnost pandemije ptičje gripe in na nezadostno pripravljenost javnih zdravstvenih oblasti in izdelovalcev cepiva nanjo.





"Naslednji pandemiji gripe smo bližje kot kadar koli doslej", je ob robu srečanja Ameriške zveze mikrobiologov v Washingtonu danes dejal vodja oddelka za gripo pri WHO Klaus Stoehr.



Združitev moči v boju proti ptičji gripi



Da bi se soočili z nevarnostjo, bo WHO po njegovih besedah mobilizirala javne službe, farmacevtske laboratorije ter znanstveno srenjo, da bi olajšali pospešitev proizvodnje cepiva proti gripi. WHO pa bo 11. novembra v švicarski ženevi pripravila tudi srečanje proizvajalcev cepiva proti gripi in predstavnikov držav, da bi pripravili načrte ob vse večji grožnji izbruha pandemije ptičje gripe.



Prilagoditev virusa človeku le vprašanje časa



Stoehr je še dejal, da je glede na vse večji razvoj ptičje gripe v Aziji le vprašanje časa, kdaj se bo virus prilagodil človeku in se začel hitro prenašati s človeka na človeka ter tako povzročil resen izbruh pandemije te smrtonosne bolezni po vsem svetu.



Šest mesecev za razvoj novega cepiva





Ob tem je poudaril, da svetovna proizvodnja cepiva proti gripi obsega le 300 milijonov doz cepiva, ob tem pa bi trajalo najmanj šest mesecev za razvoj novega cepiva, ki bi ga uporabili ob pandemiji.



Čas za pripravo je sedaj



WHO želi na omenjenem srečanju v ženevi "položiti na mizo" vse zadeve, denarne in znanstvene, ki preprečujejo hitrejšo proizvodnjo večjih količin cepiva. "Če bomo nadaljevali tako kot doslej, potem ne bo na voljo dovolj cepiva, ko bo izbruhnila nova pandemija," je dejal Stoehr, in dodal, da "imamo sedaj priložnost, da se pripravimo." Udeležbo na srečanju je po Stoehrovih besedah že potrdilo 16 proizvajalcev cepiva proti gripi iz ZDA, Evrope, Japonske in Rusije. Na srečanju bodo sodelovali tudi visoki zdravstveni predstavniki teh držav.



Omejena možnost zoperstavitve pandemiji



Po navedbah strokovnjakinje za medicino Wendy Keitel iz Univerze Baylor v ameriškem Houstonu je "možnost, da se (pandemiji) zoperstavimo s proizvodnjo milijard doz cepiva, zelo omejena.







"O teh težavah moramo razmisliti sedaj. 90 odstotkov cepiva je proizvedenih v desetih državah, ki imajo skupaj manj kot deset odstotkov svetovnega prebivalstva," je še dejala Keitlova.



Na desetine milijonov žrtev pandemije



Za posledicami gripe po ocenah WHO vsako leto umre od 500.000 do milijon ljudi. V času pandemije, ki se zgodi vsakih 20 do 30 let, pa jih umre na desetine milijonov, je rekel Stoehr. V tem stoletju so sicer bile tri pandemije gripe, med njimi je bila najhujša pandemija španske gripe v letih 1918-1919, za katero se ocenjuje, da je terjala okoli 50 milijonov človeških žrtev. Pandemiji sta bili še v letih 1957-1958, ko je razsajala azijska gripa, in v letih 1968-1969, ko je po svetu pustošila hongkonška gripa. (STA)
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Pandemija ptičje gripe
Stran 1 od 1
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Zavedati se moramo ene pomembne stvari: eno so moda in trendi, ki pridejo in gredo; drugo pa je večna, ženstvena klasika.