Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Odpoved delovnega razmerja

Pojdi na stran 1 , 2
seka87
Starost: 36Pridružen: 26. jul 2008Prispevkov: 43Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 27. jul 2009 19:41
Povezava do prispevka
Čau!

Nisem zasledila podobne teme, zato sem odprla kar novo.. upam da nisem podobne teme spregledala.

Imam problem. Redno sem zaposlena kot trgovka že skoraj 9 mesecev. S plačo sem zadovoljna, vendar dogajanje v trgovini mi niti malo ni všeč. Sem najmlajša v trgovini, ki je redno zaposlena, in seveda sem zadnja ki je prišla na novo, in se včasih do mene obnašajo kot da nimam pojma o ničemer, da nič ne nardim. To pa zdaleč ni res, ljudje ki delajo z mano in ki vidijo kaj vse naredim me pohvalijo, in celo govorijo da sem nora ker se tok trudim in podobno. Šefi vidijo samo napake, a kolko je narejenega pa skos spregledajo. Pohvalo v teh 9-ih mesecih če sem slišala 1x ali 2x od šefov. Samo en dan v tednu sem frej, nikoli ne zamudim, včasih delam celo 12 dni zaporedoma brez prestanka, oni pa taki do mene. To res psihično že vpliva na mene. Enkrat ali dvakrat sem se že zjokala zaradi njihovega hinavskega vedenja (na samem seveda, ne pred njimi). Moja sodelavka, ki dela na mojem oddelku, vendar v kontra izmeni, je ful hinavka. Do mene kao v redu, vse mi lepo pove, me pohvali, a za hrbtom slišim da se pritožuje nad mano. Ona je tam že skor od začetka trgovine, ful se šteka s šefi, in zato ima očitno privilegije. Rekli so mi, da je vsak ki je delal z njo na oddelku, zdržal maksimalno leto, dve. Pol so pa dali odpoved, ker je več niso mogli prenašat. Itak ji pa noben nič ne more ker so šefi dobri z njo, so prijatelji, hodjo baje na pijačke v prostem času pa tak... V glavnem sem se skor že odločila da bom dala odpoved kmalu, vendar sem si premislila. Konec avgusta mi poteče pogodba, ravno ko bom na dopustu. Prošnje že pošiljam za novo zaposlitev. Zdaj odvisno, če bom našla zaposlitev bi preprosto prekinila pogodbo, ali pa ko bi mi dali novo pogodbo bi pač rekla da ne bom podpisala, če bi dobila novo zaposlitev. Dokler ne dobim nove zaposlitve itak ne bom prekinjala pogodbe, ker nočem it na dopust s skrbmi, kako bom našla službo ko pridem nazaj. Zanimivo pa je, da so mi 9 mescev vedno podaljševali pogodbo, ne glede na to kok "nič ne nardim".

Torej ali mi lahko kdo pove kako je s tem, a so kake posledice če ti sam prekineš pogodbo, ali je bolje da počakaš na iztek pogodbe, v primeru da imaš zagotovljeno novo zaposlitev?
Če se mi pogodba izteče ravno med dopustom, a mi morajo dat pogodbo za podpisat pred dopustom ali ko se vrnem?
Če bi naprimer dobila priložnost za novo zaposlitev v drugem podjetju, ali mislite da lahko izkoristim ta dopust ki mi pripada še od te firme (ker jaz imam že plačan dopust in vse), bi to novi delodajalci razumeli, ali bi me hladno odslovili , ali pa če bi razumeli če bi jim rekla da bom delala pri zdajšnji firmi še do izteka pogodbe, pol bi pa šla k njim delat?
Ali mi regres pripada tudi če neham delat?

Sem bolj nova na tem področju, tak da prosim za pomoč, ker nimam pojma o teh zadevah. Prosim za pomoč in odgovore!!!

Seka87
0
Nazaj na vrh
nat
Starost: 43Pridružen: 31. mar 2008Prispevkov: 185Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 28. jul 2009 9:51
Povezava do prispevka
1. Pogodbo lahko prekineš kadarkoli. Večjih posledic ni, le da moraš biti pozorna na odpovedne roke in konkurenčne klavzule.
2. Nova pogodba mora zečeti veljati prvi delovni dan po dopustu.
3. Take zadeve so stvar dogovora med tabo in bodočim delodajalcem. Nisem še bila v taki situaciji, ampak glede na izkušnje so delodajalci pri takih zadevah precej fleksibilni.
4. Regres je vezan na pravico do letnega dopusta. Če si torej dobila letni dopust, ti pripada, ne glede na to, če prekineš delo. Če si delala več kot 6 mesecev celoten znesek, sicer pa sorezmerni del.

0
Nazaj na vrh
seka87
Starost: 36Pridružen: 26. jul 2008Prispevkov: 43Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 28. jul 2009 10:20
Povezava do prispevka
Najlepša hvala za odgovore, odgovorila si mi use od a do ž kar sem hotla vedet 

Zaželte mi srečo pri iskanju.. Čau

Seka87
0
Nazaj na vrh
AngelEye
Starost: 38Pridružen: 28. apr 2006Prispevkov: 3479Kraj: ŠtajerskaStatus:Offline
Objavljeno: 2. avg 2009 22:51
Povezava do prispevka
Kolikor vem, se da dopust prenesti, seveda je  vse odvisno od novega delodajalca. Poleg tega razumem, da je težkod elat v takšnem okolju, ampak verjemi, da boš vedno in marsikje naletela na takšne osebke. Moja sestra tudi dela v trgovini in je po letu dni dobila službo za nedoločen čas, prej podaljševanje, včasih je dobila tudi po dopustu novo pogodbo v podpis. Njo so imeli za poskusnega zajčka kar nekaj časa, prav tako je eni izmed šefic dala vedet, da z njo ne bo pometala, da delo ne more bit vedno narejeno tako kot ona hoče in ima do neke mere mir (v narekovajih). Biti tiho in kimat ni lahko, tako, da če ti kdo kaj očita, naj ti v obraz in prav tako ti (seveda na lep in demokratičn način) odreagiraj temu primerno. Ne pusti se pometat šefom in sodelavcem, kjerkoli že boš zaposlena.

Odpovedni rok je ponavadi cc mesec dni, kar pomeni, da daš uradno odpoved in čez mesec dni lahko odkorakaš skozi vrata...so izjeme, kjer ti dovolijo prej...ampak kakor kje.

Veliko sreče Wink
All our dreams can come true, if we have the courage to pursue them. (W. D.)
0
Nazaj na vrh
seka87
Starost: 36Pridružen: 26. jul 2008Prispevkov: 43Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 13. avg 2009 23:07
Povezava do prispevka
Torej če preprosto ne podpišem nove pogodbe, ko mi jo bojo ponudili, mi ne morejo nič ane? Slišala sem da je kao priporočljivo da delodajalcu prej poveš da ne misliš več podaljševat pogodbe.. Nikoli pa nisem zvedela zakaj oz. kaj se lahko naredi v nasprotnem primeru? Ker po mojem bojo v mojem podjetju kar presenečeni ker noben ne ve da načrtujem pustit vseskup. Kmalu se mi poteče pogodba. Ali mi mora podjetje izplačat dopust če ga nisem do konca izkoristila?

V torek imam eno preizkušnjo za novo službo in še en razgovor. Imam kar dober občutek, po mojem se bo dobro končalo, ker sta obe službi super, no vsaj slišat je blo vse dobro Držte pesti!

Seka87
0
Nazaj na vrh
nat
Starost: 43Pridružen: 31. mar 2008Prispevkov: 185Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 14. avg 2009 10:13
Povezava do prispevka
Ali boš podpisala novo pogodbo ali ne, je čisto tvoja stvar. To, da delodajalcu prej poveš, da ne želiš ve podaljšanja pogodbe, je stvar medsebojnh odnosov, ki nima nobenih pravnih posledic. Tebi se namreč delovno razmerje izteče z datumom, navedenim na pogodbi in do vključno tega datuma si z delodajalcem v pravnem razmerju, po tem datumu pa, v kolikor ne podpišeš nove pogodbe, ne več.

Kar se tiče dopusta.
     ZDR (Zakon o delovnih razmerjih)

                    164. člen


(sklenitev pogodbe o zaposlitvi z drugim delodajalcem)


(1) Delavec izrabi letni dopust pri delodajalcu,
kjer je pridobil pravico do njegove izrabe, razen če se z delodajalcem
ne dogovorita drugače.


(2) Ob prenehanju delovnega razmerja je delodajalec dolžan dati delavcu potrdilo o izrabi letnega dopusta.

Zgoraj citirano pomeni, da se s sedanjim delodajalcem bodisi dogovoriš, da letni dopust izkoristiš pred potekom pogodbe o zaposlitevi, oz. se z obema delodajalcema (novim in starim) delodajalcem dogovorš, da bo preostali del letnega dopusta izrabila pri novem delodajalcu. Vendar pa tole zadnje pride v poštev samo v primeru, da boš takoj, po poteku pogodbe o zaposlitvi s sedanjim delodajalcem, sklenila novo pogodbo z novim delodajalcem. Vsekakor pa ti je sedanji delodajalec dolžan izdati potrdilo o izrabi letnega dopusta.

Svetujem ti, da v vsaj v primeru, da ti bo uspelo dobiti katero od služb, za katere imaš razgovore, o tem sedanjega delodajalca čimprej obvestiš, saj se boš v tem primeru z sedanjim delodajalcem lahko korektno dogovorila v zvezi z letnim dopustom oz. izrabo le-tega. Sicer pa se letni dopusti ne izplačujejo, razen v redkih primerih, ko gre za dogovor med delavcem in delodajalcem.

0
Nazaj na vrh
seka87
Starost: 36Pridružen: 26. jul 2008Prispevkov: 43Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 14. avg 2009 12:21
Povezava do prispevka
Najlepša hvala za odgovore. Bom poslušala nasvete. Verjetno se bom probala dogovorit da dopust prenesem v drugo firmo, saj če bom dobila zaposlitev bom samo pod pogojem če pogodbo podpišem čimprej po izteku sedanje pogodbe. Če bojo komplicirali se raje ne bom igrala, bom ostala pri sedanji zaposlitvi, ker se da nardit da na koncu ostanem brez ene in brez druge službe..

V galvnem še enkrat hvala.

Lep pozdrav,

seka87
0
Nazaj na vrh
natashka
Starost: n/aPridružen: 23. feb 2009Prispevkov: 254Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 21. avg 2009 11:17
Povezava do prispevka
Hey:) Rada bi te samo opozorila na to, da obstajajo določene posledice, če sama prekineš PZ (pogodbo o zaposlitvi). V tem primeru namreč nisi upravičena do nadomestila za čas brezposelnosti ( v primeru,da ne najdeš zaposlitve seveda). Tako bi ostala brez službe pa še brez nadomestila zavoda ( zato je bolje,da počakaš do izeka PZ). Če pa si boš našla novo zaposlitev in jo sklenila takoj pa tako ni nobenega problema:)

Upam,da sem dovolj razumljivo napisala in da se ti vse izzide tako kot si želiš.


0
Nazaj na vrh
natashka
Starost: n/aPridružen: 23. feb 2009Prispevkov: 254Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 21. avg 2009 11:23
Povezava do prispevka
Pa še glede tisteg kar je napisal/a Nat - glede ZDR. ZDR je bil z novelo A spremenjen, tako da si informacije išči v ZDR-A,saj so se določene stvari bistveno spremenile. Tako tudi 164.člen ni več takšen, kot navaja Nat ( pa ne mislim nič hudega s tem, mišljeno je zgolj kot dobronamerno opozorilo). Mislim,da je zate oz. za odgovor na tvoje vprašanje primernejši 162/II,ki se glasi:

 Če delavec med koledarskim letom sklene pogodbo o zaposlitvi z
drugim delodajalcem, mu je vsak delodajalec dolžan zagotoviti izrabo
sorazmernega dela dopusta glede na trajanje zaposlitve delavca pri
posameznem delodajalcu v tekočem koledarskem letu, razen če se delavec
in delodajalec dogovorita drugače.«.


lp

0
Nazaj na vrh
nat
Starost: 43Pridružen: 31. mar 2008Prispevkov: 185Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 21. avg 2009 16:07
Povezava do prispevka
Uf, sem očitno površno pogledala. Hvala za popravek, Natashka:).
0
Nazaj na vrh
natashka
Starost: n/aPridružen: 23. feb 2009Prispevkov: 254Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 21. avg 2009 16:15
Povezava do prispevka
Ni panike:) Saj tud sama najverjetneje ne bi vedla, če ne bi pred kratkim opravljala izpita iz delovnega prava:)

Lp, N
0
Nazaj na vrh
seka87
Starost: 36Pridružen: 26. jul 2008Prispevkov: 43Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 11. sep 2009 12:51
Povezava do prispevka
Hvala za izčrpne odgovore V glavnem pogodbe preprosto nisem podaljšala, saj mi je drugi delodajalec obljubil novo delovno mesto. Zdaj samo čakam da začnem delat. Upam, da bo vse šlo tak kot je treba.

Lp

Seka87
0
Nazaj na vrh
e.majchy
Starost: 29Pridružen: 8. apr 2013Prispevkov: 8Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 8. apr 2013 10:15
Povezava do prispevka

Imam vprašanje..

Odpuščena bom iz posl.razloga, 20.4. mi začne teč odpovedni rok in mi poteče okol 25.5. Zanima me kdaj se morem prijavit na zavod in kako je glede nadomestila (prejemala ga bom 3 mesece). Kaj pa se zgodi po poteku teh 3 mesecev? Pride v poštev kaka denarna pomoč al?

Na banki imam prihranke-vezan depozit za 1leto, cel čas delovnega razmerja (to je bila moja prva služba) sem šparala  za nakup stanovanja, pa se zdaj bojim, da nadomestila ne bom prejemala. Sem mal pogledla na spletu pa nč ne najdem. Unhappy

A mi svetujete naj denar dvignem in prekinem vezavo?

Hvala.

0
Nazaj na vrh
Alena
Starost: 45Pridružen: 12. maj 2004Prispevkov: 23299Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 8. apr 2013 10:44
Povezava do prispevka

Prijaviš se takoj, ko prenehaš delat.

Denar bi jaz dvignila, in to čim prej. Ne vem pa ali kaj gledajo transakcije, je že nekaj časa kar sem bila na zavodu.

0
Nazaj na vrh
e.majchy
Starost: 29Pridružen: 8. apr 2013Prispevkov: 8Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 8. apr 2013 11:19
Povezava do prispevka

Torej 25.5., a ne? Omenjen je sicer nek 30 dnevni rok, samo ne vem od kdaj teče - al od dneva odpovedi al od poteka odpovednega roka.

Jaz bom sicer po 20.4. že doma, ker imam še dopust.

0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Odpoved delovnega razmerja
Stran 1 od 2
Pojdi na stran 1 , 2
Pojdi na stran:

Preberi še


Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
S čokolado obloženi malinovi grižljaji z arašidovim maslom so božanska poslastica, ki bo potešila željo po sladkem.