Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Obstojnost antioksidantov

Pojdi na stran 1 , 2 , 3
xtinax
Starost: 16Pridružen: 15. mar 2004Prispevkov: 4071Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 17. sep 2004 10:00
Povezava do prispevka
krompir naj bi (po mnenju moje skrbne kemičarke mami) vseboval predvsem veliko kalija (se vidi zgoraj v tabeli). ta je pa pomemben za marsikaj, samo zdejle nimam časa it točno pogledat.
0
Nazaj na vrh
Simona
Starost: 45Pridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 5512Kraj: MariborStatus:Offline
Objavljeno: 17. sep 2004 10:03
Povezava do prispevka
Tanja je napisal/a

Če npr. naredim zeleni čaj v kovinski posodi (tiste srebrne, ki so že nekaj časa full in), ali se antioksidanti uničijo? Ali če zmešaš s kovinsko žlico? Zato me zanima, ali je moj zeleni čas sploh kaj antioksidanten?


Tanja, noben caj se ne pripravlja v kovinski posodi. V kovinski posodi samo prevrej vodo, zeleni caj pa se nato pripravi v glinenem, keramicnem ali porcelanastem vrcku. Ce dodajas vanj med ali mleko, pa se to zmeraj mesa z leseno zlico ali tistim posebnim "zajemalcem" za med.

Lep dan,
:*: Simona :*:
0
Nazaj na vrh
bushbaby
Starost: n/aPridružen: 4. apr 2004Prispevkov: 4438Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 17. sep 2004 12:59
Povezava do prispevka

Še moji komentarji:


  • Zelenjavo rezite in razkosavajte z ostrim nozem, saj je v poškodovanih zelenjavnih tkivih manj vitaminov A in C. - a ni tkivo poškodovano, ne glede na to, ali je nož oster, ali ne? Rez je vseeno narejen. ze,ampak pomembno je kaksen je ta rez, ce je noz oster, bo rez zelo natancen in se tkivo ne razbrazda oz. je cimmanjsa povrsina poskodovana..vsaj jaz si to tako predstavljam - aha, ok. Čeprav imam občutek, da je razlika minimalna...?
  • Tu predpostavljam, da je podobno, kot pri rezanju človeškega tkiva, poškodba je ob uporabi ostrega noža bistveno manjša, gladko prereže samo tkivo, na katerega neposredno naleti, ne odriva, tlači in stiska pa še sosednjih celic.
  • Zamrznjene zelenjave nikar ne odtajajte pred kuhanjem. - zakaj ne? Mar se ne uničijo vitamini ter ostale koristne sestavine zaradi pregrevanja (torej kuhanja)? zato se je ne sme odtajat, ker izgubi kvaliteto - v katerem smislu?
  • Nima je smisla prej odtaljevat, ker je sam postopek zamrzovanja (kot tudi obratni) poškodba tkiva (vodni kristalčki, ki nastajajo v celicah, jih (ker ima led večjo prostornino kot voda) poškodujejo - raztegnejo, porežejo. To je sicer malo za lase privlečeno, ampak odtaljevanje samo podaljšuje "agonijo" pred kuhanjem.
  • Zelenjavo, ki se kuha dalj časa, razrezite na velike kose, tako da bo vodi in toploti izpostavljene čim manj površine. - Kakšno vezo ima potem velikost kosov - saj se skuha tudi notranji del oz. je izpostavljen enaki temperaturi? da je cimmanj poskodovane povrsine, kjer ven uhajajo vitamini in minerali  - torej tisti, ki niso že propadli zaradi pregrevanja?
  • Pri večjih kosih v vodo uide manj takih in onakih snovi (minerali, zlasti kalij, vitamini ipd.), ker enostavno ne pridejo do roba kosa. Seveda pa se taka hrana kuha dlje, konec koncev je vsa prekuhana, in ostaja vprašanje, ali tudi znotraj ta velikih kosov ostane kaj več hranil kot bi jih ostalo v manjših kosih po krajšem času kuhanja.
  • Krompir pecite in kuhajte v olupkih, da boste ohranili kar največ vitaminov. - spet - saj jih pri kuhanju večina propade? pri krompirju so vitamini takoj za lupino, zato naj bi se kuhal z olupki vred;ce ga kuhas brez lupine pa sploh nima nobenih vitaminov.  - jih sploh ima? ker sem že večkrat zasledila, da je krompir full prazno živilo, sam škrob.

  • Tole je pa meni malo mimo - saj olupkov itak ne pojemo, tisti vitamine, ki naj bi bili za lupino, torej olupimo in zavržemo. Kolikor jaz vem, je poanta res skoraj izključno v kaliju, ki v tem primeru pač "odide" v tekočino, kjer se krompir kuha. Zdravi ljudje s pomanjkanjem kalija ne bi smeli imeti težav.

  • To velja tudi na splošno - glede mineralov, ki naj bi nekam izginevali med kuhanjem: ostanejo v tekočini, v kateri se je stvar kuhala, če je to zelenjavna juha, tisto tekočino prav tako izkoristimo, enako velja za kompote, edino krompir ostane brez. Seveda pa se razgradijo (do neke mere) vitamini.

  • Glede čaja in kovinskih posod. Malo dvomim, da bi imele kak strašen vpliv na čaj, to sklepam na podlagi tega, da ga dobimo recimo, v čajni hiši, v LITOžELEZNEM čajničku (ki so btw skrajno dragi in zelo popularni za pripravo čaja v deželah njegovega izvora). Sicer se pa, Tanja, lahko vsem tem dvomom izogneš, če kupiš steklene čajnike (iz jenskega stekla, imajo v povsod, za manj kot 1000 sit - take jaz uporabljam), kjer ni morebitnih kvarnih vplivov kovin.

  • LP


  • [size=9:391e3108a4]Half a bee, philosophically
    Must ipso facto half not be.
    But half a bee has got to be.
    A vis a vis its entity- d you see?
    [/size:391e3108a4]
    0
    Nazaj na vrh
    Petra
    Starost: 44Pridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 6817Kraj: LjubljanaStatus:Offline
    Objavljeno: 17. sep 2004 13:04
    Povezava do prispevka

    @bushbaby


    Samo skuhas pa se vedno caj v zelezni posodi,ne?

    0
    Nazaj na vrh
    bushbaby
    Starost: n/aPridružen: 4. apr 2004Prispevkov: 4438Kraj: LjubljanaStatus:Offline
    Objavljeno: 17. sep 2004 13:17
    Povezava do prispevka
    Ne, jaz v kettlu vodo pogrejem (niti ne do vrelišča, to sem nekaj časa zganjala z rooibosem, pa sem ene dva dni bila čisto švoh, slabo mi je bilo, vrtelo se mi je (dobro, sem ga res veliko spila, kaka 2 l/dan - to je bil praktično ves moj vnos tekočin), pa sem imela natrija 110, tako, da zdaj ne pijem izključno čaja in ne prekuhane vode), no pogrejem vodo (za zeleni čaj pa direktno iz pipe) in zlijem v steklen čajnik. Če bi ga kuhala (čaj), bi ga tudi v tem steklenem čajniku (samo suh mora biti z zunanje strani, nobenih kapljic, da ne poči na plošči/plinu). Sem ogledovala tiste cute čajničke - litoželezne, samo so po 15000.
    [size=9:391e3108a4]Half a bee, philosophically
    Must ipso facto half not be.
    But half a bee has got to be.
    A vis a vis its entity- d you see?
    [/size:391e3108a4]
    0
    Nazaj na vrh
    Simona
    Starost: 45Pridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 5512Kraj: MariborStatus:Offline
    Objavljeno: 17. sep 2004 13:18
    Povezava do prispevka
    Petra je napisal/a

    @bushbaby


    Samo skuhas pa se vedno caj v zelezni posodi,ne?



    Ne, v rostfrai posodi zavres samo vodo. Caj pripravis v keramicnem/glinenem/porcelanastem vrcku - das vanj filter vrecko ali cajne listice. Po dolocenem casu pa vzames samo vrceko z listici ven in caj nalijes v skodelico, kjer si ga pripravis do konca.

    Lep dan,
    :*: Simona :*:
    0
    Nazaj na vrh
    Tanja
    Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45030Kraj: Planet LepoteStatus:Offline
    Objavljeno: 17. sep 2004 13:24
    Povezava do prispevka

    Alja, meni tista izjava zveni kot izjava kakšne slabe kozmetičarke. Kr neki.


    Saj imam steklen vrč, ampak tja prelijem čaj (precedim), ko je že narejen. Torej moram dati vodo v vrč in tja čaj... Pa potem spet precejat (da ne plavajo listi čaja po njem, ker jih uporabljam le v razsulu) - kam pa? 

    A health and beauty freak.
    0
    Nazaj na vrh
    Simona
    Starost: 45Pridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 5512Kraj: MariborStatus:Offline
    Objavljeno: 17. sep 2004 13:27
    Povezava do prispevka
    Tanja, kupi si taksne posebne filter vrecke kamor das noter caj v razsulu in potem samo tole vrecko v vrc, kjer prelijes z vroco vodo. Tako se izognes nepotrebni packariji po posodah in cajnikih.
    Lep dan,
    :*: Simona :*:
    0
    Nazaj na vrh
    Tanja
    Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45030Kraj: Planet LepoteStatus:Offline
    Objavljeno: 17. sep 2004 13:33
    Povezava do prispevka

    Simona hvala, ampak boljim se, da pri filter vrečkah kakšne koristne snovi ne pridejo (v celoti) skozi. Zato tudi kupujem čaje v razsulu.


    Kaj veš o tem (ali katera druga), če so ti filtri enaki klasičnim? Ker bi res rada, da vsi antioksidantki pridejo v čaj, ne da ostanejo v filtru.

    A health and beauty freak.
    0
    Nazaj na vrh
    Simona
    Starost: 45Pridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 5512Kraj: MariborStatus:Offline
    Objavljeno: 17. sep 2004 13:37
    Povezava do prispevka
    Tanja je napisal/a

    Simona hvala, ampak boljim se, da pri filter vrečkah kakšne koristne snovi ne pridejo (v celoti) skozi. Zato tudi kupujem čaje v razsulu.


    Kaj veš o tem (ali katera druga), če so ti filtri enaki klasičnim? Ker bi res rada, da vsi antioksidantki pridejo v čaj, ne da ostanejo v filtru.



    Tanja, saj caji v filter vreckah niso slabsi zaradi filtrov, ampak zato, ker je tam bolj "znj" kvaliteta caja.


    Ce kupujes caje v razsulu in jih potem dajes v tele kupljene filter vrecke (ki so mimogrede kot majhne vrecke 5x10 cm) pa zato ne izgubis nic antioksidantov, sploh imas ze v osnovi skoraj 100% boljsi caj, kot pa tisti ki ga lahko kupis v filter vreckah.


     


     

    Lep dan,
    :*: Simona :*:
    0
    Nazaj na vrh
    bushbaby
    Starost: n/aPridružen: 4. apr 2004Prispevkov: 4438Kraj: LjubljanaStatus:Offline
    Objavljeno: 17. sep 2004 14:18
    Povezava do prispevka
    Ja, tele vrečke (odkar jih je priporočila Zoey, hvala ) uporabljam tudi jaz, imajo v čajni hiši in DM (čeprav imam neko slutnjo, da so v dm dražji - 400 sit za 100 komadov - v enega gre kar ene 5 žlic čaja mirno; ampak sem izgubila račun iz Cha in ne morem primerjati cene). Tele vrečice gotovo ne vplivajo na kakovost čaja, da bi mu kaj manjkalo .
    [size=9:391e3108a4]Half a bee, philosophically
    Must ipso facto half not be.
    But half a bee has got to be.
    A vis a vis its entity- d you see?
    [/size:391e3108a4]
    0
    Nazaj na vrh
    Tanja
    Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45030Kraj: Planet LepoteStatus:Offline
    Objavljeno: 17. sep 2004 14:26
    Povezava do prispevka

    OK, hvala obema, bom probala s tem.


    Ne vem, zakaj imam občutek, da filtri malo zadržijo... Potem 100% ni nič od tega res...?

    A health and beauty freak.
    0
    Nazaj na vrh
    Malina
    Starost: 42Pridružen: 15. jan 2004Prispevkov: 5137Kraj: LjubljanaStatus:Offline
    Objavljeno: 17. sep 2004 15:30
    Povezava do prispevka

    tanja, sicer govorim na pamet, ampak po moje da je premer por v filtru večji od povprečne velikosti večine molekul antioksidantov (ki so ranga velikosti nekaj 10 do nekaj 100 nanometrov). bi se blo pa morda zanimivo pozanimat o tej velikosti filtrnih por.


    bushbaby je napisal/aNe, jaz v kettlu vodo pogrejem (niti ne do vrelišča, to sem nekaj časa zganjala z rooibosem, pa sem ene dva dni bila čisto švoh, slabo mi je bilo, vrtelo se mi je (dobro, sem ga res veliko spila, kaka 2 l/dan - to je bil praktično ves moj vnos tekočin), pa sem imela natrija 110, tako, da zdaj ne pijem izključno čaja in ne prekuhane vode), no pogrejem vodo (za zeleni čaj pa direktno iz pipe) in zlijem v steklen čajnik. Če bi ga kuhala (čaj), bi ga tudi v tem steklenem čajniku (samo suh mora biti z zunanje strani, nobenih kapljic, da ne poči na plošči/plinu). Sem ogledovala tiste cute čajničke - litoželezne, samo so po 15000.


    jaz pa ga imam, takega črnega (z bodicami; jaz mu rečem krokodil ), plus dve tanki beli porcelanasti skodelici+krožnička (darilo mojega zlatega fanta za lanski rd ). moram priznat, da jih ne uporabljam vsak dan-bolj za posebne priložnosti, je pa ob uporabi celoten obred še "slajši" in bolj "posvečen" .

    http://odglavedopet.blogspot.com/

    "I live in fantasyland... and I have oceanfront property!"
    0
    Nazaj na vrh
    Zoey
    Starost: n/aPridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 2502Kraj: LjubljanaStatus:Offline
    Objavljeno: 17. sep 2004 17:45
    Povezava do prispevka
    bushbaby je napisal/aJa, tele vrečke (odkar jih je priporočila Zoey, hvala )
    uporabljam tudi jaz, imajo v čajni hiši in DM (čeprav imam neko
    slutnjo, da so v dm dražji - 400 sit za 100 komadov - v enega gre kar
    ene 5 žlic čaja mirno; ampak sem izgubila račun iz Cha in ne morem
    primerjati cene). Tele vrečice gotovo ne vplivajo na kakovost čaja, da
    bi mu kaj manjkalo .


    zelo dvomim,da so v cha cenejsi,ker so v slamiču 1400 za 100 kom so pa v mullerju 100kom za 360 SIT,samo tisti so zelo beli,pa so pomoje malo pobarvani
    0
    Nazaj na vrh
    Simona
    Starost: 45Pridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 5512Kraj: MariborStatus:Offline
    Objavljeno: 17. sep 2004 18:44
    Povezava do prispevka
    Pa saj imas tele vrecke tudi v DM, Mullerju, v trgovinah z zdravo prehrano, Sparu, Mercatorju (hipermarketih).... pa nikjer niso vec kot 500 sit - je pa res, da so ene bolj bele kot druge. 1400 je pa ze res malo pretiravanje.
    Lep dan,
    :*: Simona :*:
    0
    Nazaj na vrh
    Pojdi na:
    Obstojnost antioksidantov
    Stran 2 od 3
    Pojdi na stran 1 , 2 , 3
    Pojdi na stran:
    Kozmetometer
    Zadnje ocene
    Zadnji izdelki
    • Tanja 19. mar 2023 20:52
      RES slabo, meni izsušuje kožo
    • Tanja 21. feb 2023 18:20
      Izvrsten, najboljši
    • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
      Svaljka se
    • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
      Ne preprečuje vonjav
    • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
      Ne neguje
    Forum
    Zadnje objave
    Najbolj brano
    Trenutno dogaja
    Izpostavljamo
    Kate se je vedno upirala pravilom hitre mode in cikličnim trendom, saj daje prednost klasičnemu slogu