Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Obstojnost antioksidantov

Pojdi na stran 1 , 2 , 3
Tanja
Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45030Kraj: Planet LepoteStatus:Offline
Objavljeno: 16. sep 2004 0:09
Povezava do prispevka

Mene pa zanima, kako je z obstojnostjo vitaminov in ostalih antioksidantov, glede na to, da v kozmetiki mnogi niso preveč obstojni, če niso primerno obdelani ali shranjeni (torej v zraku in svetlobi nedostopni embalaži).


Če npr. naredim zeleni čaj v kovinski posodi (tiste srebrne, ki so že nekaj časa full in), ali se antioksidanti uničijo? Ali če zmešaš s kovinsko žlico? Ker sem že večkrat zasledila, da naj se npr. solata (in ostala zelenjava in sadje) ne bi "rezala" na kose z nožem, ker ob stiku antioksidantov s kovino le-ti propadejo.


Zato me zanima, ali je moj zeleni čas sploh kaj antioksidanten? Če del antioksidantov propade - koliko? Enako s sokovi, sadjem, zelenjavo, ki pridejo v stik s kovino (posoda, pribor..)?


Pa vit. C v prahu - koliko je sploh sam po sebi aktiven (v embalaži), koliko, ko ga zmešaš v čaj (ne prevroč, seveda), koliko časa je obstojen v hrani (in pijači)?


Upam, da se kateri kaj sanja o tem.

A health and beauty freak.
0
Nazaj na vrh
anka
Starost: 48Pridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 2322Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 16. sep 2004 0:13
Povezava do prispevka
Tanja je napisal/a

Če npr. naredim zeleni čaj v kovinski posodi (tiste srebrne, ki so že nekaj časa full in), ali se antioksidanti uničijo? Ali če zmešaš s kovinsko žlico? Ker sem že večkrat zasledila, da naj se npr. solata (in ostala zelenjava in sadje) ne bi "rezala" na kose z nožem, ker ob stiku antioksidantov s kovino le-ti propadejo.



Imam enake informacije, ampak žal nobene podrobnejše razlage.

LP,Anča
0
Nazaj na vrh
Miškolina
Starost: n/aPridružen: 4. jul 2004Prispevkov: 3061Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 16. sep 2004 1:04
Povezava do prispevka

Jaz bom pa kar prepisala nekaj iz knjige vitaminska biblija za novo tisočletje:


KAKO IZ SVOJE HRANE DOBITE KAR NAJVEČ VITAMINOV?



  • Če zelite izkoristiti vitamine B in C, ki so v svezi zelenjavi, jo samo operite, nikar pa je ne namakajte.
  • Ne glede na časovno stisko solato pripravite, tik preden jo postavite na mizo. Sadje in zelenjava, ki ju narezemo in pustimo stati, izgubita vitamine.
  • Zelenjavo rezite in razkosavajte z ostrim nozem, saj je v poškodovanih zelenjavnih tkivih manj vitaminov A in C.
  • Če svezega sadja ali zelenjave ne nameravate pojesti v nekaj dneh, je bolje, da kupite zamrznjeno zelenjavo. V pravilno zamrznjenem fizolu bo več vitaminov kot v svezem, ki ga ves teden hranite v hladilniku.
  • Zamrznjeno hrano takoj po nakupu shranite pri najmanj -18 stopinj Celzija, da bo ohranila kakovost in da se v njej ne bodo začele razvijati bakterije.
  • V zunanjih listih zelene solate, čeprav so trši od notranjih, je več kalcija, zeleza in vitamina A.
  • Zamrznjene zelenjave nikar ne odtajajte pred kuhanjem.
  • V listih brokolija je več vitamina A kot v brstih ali steblih.
  • V rizu z oznako parboiled je več vitaminov kot v glaziranem. Rjavi riz ima večjo hranilno vrednost kot beli.
  • V zamrznjenih obrokih, ki jih lahko skuhate kar v vrečki, bo več vitaminov kot v običajnih. Vsa zamrznjena hrana je boljša od konzervirane.
  • S kuhanjem v bakreni posodi lahko uničite vitamin C, folno kislino in vitamin E.
  • Da se med kuhanjem ne izgubijo hranilne sestavine, uporabljajte pripomočke iz nerjavečega jekla, stekla in emajla. (V posodah iz zeleza boste pač dobili dodatek te rudnine, prikrajšale pa vas bodo za vitamin C.)
  • Za hranila je najmanj škodljivo, če hrano kuhamo čim manj časa in v čim manj vode.
  • Zelenjavo, ki se kuha dalj časa, razrezite na velike kose, tako da bo vodi in toploti izpostavljene čim manj površine.
  • Zelenjavo iz konzerv splaknite, da odstranite odvečno sol.
  • Mleko v steklenici lahko izgubi riboflavin, pa tudi vitamin A in D, če ga ne hranimo na temnem. (Tudi v kruhu, ki stoji na svetlem, lahko hranila propadajo.)
  • V dobro zapečeni, hrustavi ali popečeni hrani je manj tiamina kot v drugi.
  • Krompir pecite in kuhajte v olupkih, da boste ohranili kar največ vitaminov.
  • Vodo, v kateri ste kuhali zelenjavo, uporabite za juhe, mesni sok za omake, sladki sirup iz sadnih konzerv pa za sladice.
  • Pri kuhanju zelenjave ne uporabljajte jedilne sode, če zelite izkoristiti tiamin in vitamin C, ki sta v zelenjavi.
  • Zelenjavo in sadje shranite v hladilnik takoj, ko ju prinesete s trga.

KOLIKO ČASA POMARANČNI SOK OBDRZI VITAMIN C?


Pri pomarančnem soku, ki ga kupite v trgovini, je zivljenjska doba vitamina C priblizno 1 teden od dneva, ko odprete steklenico. Pri sveze iztisnjenem soku, ki ga hranite v dobro zaprti posodi v hladilniku, pa je zivljenjska doba vitamina C priblizno 3 tedne.

0
Nazaj na vrh
Oliven
Starost: n/aPridružen: 13. sep 2004Prispevkov: 188Kraj: TaborStatus:Offline
Objavljeno: 16. sep 2004 1:37
Povezava do prispevka
Največkrat jih izničijo temperatura in stik z kovinami. Prav zato redko dajo v isto kapsulo vitamine in minerale (duovit - rdeča in modra tableta).
0
Nazaj na vrh
Glory
Starost: 46Pridružen: 6. nov 2003Prispevkov: 3914Kraj: KoperStatus:Offline
Objavljeno: 16. sep 2004 19:42
Povezava do prispevka

Oliven je napisal/aNajvečkrat jih izničijo temperatura in stik z kovinami. Prav zato redko dajo v isto kapsulo vitamine in minerale (duovit - rdeča in modra tableta).


To ni popolnoma res ker večina multivitamiskih tablet vsebuje minerale... In to ne samo Ca, amapk tudi Mg, Se, Fe in druge...

Glory ima vas rada >:D<
0
Nazaj na vrh
Oliven
Starost: n/aPridružen: 13. sep 2004Prispevkov: 188Kraj: TaborStatus:Offline
Objavljeno: 16. sep 2004 19:52
Povezava do prispevka

Samo če hočeš maksimalen učinek-vprašaj bushbaby-skupaj je redko obstojno.

0
Nazaj na vrh
Tanja
Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45030Kraj: Planet LepoteStatus:Offline
Objavljeno: 16. sep 2004 20:02
Povezava do prispevka

Miškolina, hvala za trud, ampak nekatere "zapovedi" se mi nekako ne zdijo preveč logične.


In sicer:


  • Zelenjavo rezite in razkosavajte z ostrim nozem, saj je v poškodovanih zelenjavnih tkivih manj vitaminov A in C. - a ni tkivo poškodovano, ne glede na to, ali je nož oster, ali ne? Rez je vseeno narejen.

  • Zamrznjene zelenjave nikar ne odtajajte pred kuhanjem. - zakaj ne? Mar se ne uničijo vitamini ter ostale koristne sestavine zaradi pregrevanja (torej kuhanja)?

  • Zelenjavo, ki se kuha dalj časa, razrezite na velike kose, tako da bo vodi in toploti izpostavljene čim manj površine. - Kakšno vezo ima potem velikost kosov - saj se skuha tudi notranji del oz. je izpostavljen enaki temperaturi?

  • Krompir pecite in kuhajte v olupkih, da boste ohranili kar največ vitaminov. - spet - saj jih pri kuhanju večina propade?

  • Upam, da ima katera še kakšno razlago...


    Pa še vedno ne vem, ali je moj zeleni čaj kaj antioksidanten, če ga naredim v kovinski posodi...

    A health and beauty freak.
    0
    Nazaj na vrh
    Miškolina
    Starost: n/aPridružen: 4. jul 2004Prispevkov: 3061Kraj: LjubljanaStatus:Offline
    Objavljeno: 16. sep 2004 20:17
    Povezava do prispevka

     


  • Zelenjavo rezite in razkosavajte z ostrim nozem, saj je v poškodovanih zelenjavnih tkivih manj vitaminov A in C. - a ni tkivo poškodovano, ne glede na to, ali je nož oster, ali ne? Rez je vseeno narejen. ze,ampak pomembno je kaksen je ta rez, ce je noz oster, bo rez zelo natancen in se tkivo ne razbrazda oz. je cimmanjsa povrsina poskodovana..vsaj jaz si to tako predstavljam
  • Zamrznjene zelenjave nikar ne odtajajte pred kuhanjem. - zakaj ne? Mar se ne uničijo vitamini ter ostale koristne sestavine zaradi pregrevanja (torej kuhanja)? zato se je ne sme odtajat, ker izgubi kvaliteto
  • Zelenjavo, ki se kuha dalj časa, razrezite na velike kose, tako da bo vodi in toploti izpostavljene čim manj površine. - Kakšno vezo ima potem velikost kosov - saj se skuha tudi notranji del oz. je izpostavljen enaki temperaturi? da je cimmanj poskodovane povrsine, kjer ven uhajajo vitamini in minerali
  • Krompir pecite in kuhajte v olupkih, da boste ohranili kar največ vitaminov. - spet - saj jih pri kuhanju večina propade? pri krompirju so vitamini takoj za lupino, zato naj bi se kuhal z olupki vred;ce ga kuhas brez lupine pa sploh nima nobenih vitaminov.

    Pa še vedno ne vem, ali je moj zeleni čaj kaj antioksidanten, če ga naredim v kovinski posodi...tega pa tudi jaz ne vem

  • 0
    Nazaj na vrh
    Tanja
    Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45030Kraj: Planet LepoteStatus:Offline
    Objavljeno: 16. sep 2004 20:31
    Povezava do prispevka
  • Zelenjavo rezite in razkosavajte z ostrim nozem, saj je v poškodovanih zelenjavnih tkivih manj vitaminov A in C. - a ni tkivo poškodovano, ne glede na to, ali je nož oster, ali ne? Rez je vseeno narejen. ze,ampak pomembno je kaksen je ta rez, ce je noz oster, bo rez zelo natancen in se tkivo ne razbrazda oz. je cimmanjsa povrsina poskodovana..vsaj jaz si to tako predstavljam - aha, ok. Čeprav imam občutek, da je razlika minimalna...?
  • Zamrznjene zelenjave nikar ne odtajajte pred kuhanjem. - zakaj ne? Mar se ne uničijo vitamini ter ostale koristne sestavine zaradi pregrevanja (torej kuhanja)? zato se je ne sme odtajat, ker izgubi kvaliteto - v katerem smislu?
  • Zelenjavo, ki se kuha dalj časa, razrezite na velike kose, tako da bo vodi in toploti izpostavljene čim manj površine. - Kakšno vezo ima potem velikost kosov - saj se skuha tudi notranji del oz. je izpostavljen enaki temperaturi? da je cimmanj poskodovane povrsine, kjer ven uhajajo vitamini in minerali  - torej tisti, ki niso že propadli zaradi pregrevanja?
  • Krompir pecite in kuhajte v olupkih, da boste ohranili kar največ vitaminov. - spet - saj jih pri kuhanju večina propade? pri krompirju so vitamini takoj za lupino, zato naj bi se kuhal z olupki vred;ce ga kuhas brez lupine pa sploh nima nobenih vitaminov.  - jih sploh ima? ker sem že večkrat zasledila, da je krompir full prazno živilo, sam škrob.

  • Miškolina, hvala za trud!

    A health and beauty freak.
    0
    Nazaj na vrh
    Staša
    Starost: n/aPridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 8237Kraj: n/aStatus:Offline
    Objavljeno: 16. sep 2004 20:49
    Povezava do prispevka

    Se mi porajajo ista vprašanja kot tebi (sploh v zadnjem postu). No, glede krompirja, res je skorajda sam škrob, a seveda vsebuje tudi nekaj vitaminov in mineralov (vitaminska bomba seveda ni). Btw., tukaj imaš primerjavo surovega in kuhanega krompirja:


    SUROVI:




































    Minerals
    Calcium, Ca

    mg


    12


    11


    1.368

    Iron, Fe

    mg


    0.78


    11


    0.04

    Magnesium, Mg

    mg


    23


    11


    0.452

    Phosphorus, P

    mg


    57


    11


    0.88

    Potassium, K

    mg


    421


    11


    11.942

    Sodium, Na

    mg


    6


    73


    0.76

    Zinc, Zn

    mg


    0.29


    11


    0.003

    Copper, Cu

    mg


    0.108


    11


    0.016

    Manganese, Mn

    mg


    0.153


    11


    0.026

    Selenium, Se

    mcg


    0.3


    299


    0.031

    Vitamins
    Vitamin C, total ascorbic acid

    mg


    19.7


    141


    0.769

    Thiamin

    mg


    0.080


    11


    0.006

    Riboflavin

    mg


    0.032


    11


    0.013

    Niacin

    mg


    1.054


    10


    0.04

    Pantothenic acid

    mg


    0.296


    11


    0.036

    Vitamin B-6

    mg


    0.295


    11


    0.148

    Folate, total

    mcg


    16


    11


    3.324

    Folic acid

    mcg


    0


    0


    0

    Folate, food

    mcg


    16


    11


    3.324

    Folate, DFE

    mcg_DFE


    16


    0


    0

    Vitamin B-12

    mcg


    0.00


    0


    0

    Vitamin A, IU

    IU


    2


    0


    0

    Vitamin A, RAE

    mcg_RAE


    0


    0


    0

    Retinol

    mcg


    0


    0


    0

    Vitamin E (alpha-tocopherol)

    mg


    0.01


    2


    0

    Tocopherol, beta

    mg


    0.00


    2


    0

    Tocopherol, gamma

    mg


    0.00


    2


    0

    Tocopherol, delta

    mg


    0.00


    2


    0

    Vitamin K (phylloquinone)

    mcg


    1.9


    11


    0.6


    KUHAN:

































    Minerals
    Calcium, Ca

    mg


    5


    6


    1.31

    Iron, Fe

    mg


    0.31


    6


    0.041

    Magnesium, Mg

    mg


    22


    6


    1.282

    Phosphorus, P

    mg


    44


    6


    2.407

    Potassium, K

    mg


    379


    6


    10.859

    Sodium, Na

    mg


    4


    6


    0.616

    Zinc, Zn

    mg


    0.30


    6


    0.027

    Copper, Cu

    mg


    0.188


    6


    0.03

    Manganese, Mn

    mg


    0.138


    6


    0.013

    Selenium, Se

    mcg


    0.3


    0


    0

    Vitamins
    Vitamin C, total ascorbic acid

    mg


    13.0


    3


    0.712

    Thiamin

    mg


    0.106


    6


    0.007

    Riboflavin

    mg


    0.020


    6


    0

    Niacin

    mg


    1.439


    6


    0.11

    Pantothenic acid

    mg


    0.520


    0


    0

    Vitamin B-6

    mg


    0.299


    6


    0.005

    Folate, total

    mcg


    10


    6


    0.387

    Folic acid

    mcg


    0


    0


    0

    Folate, food

    mcg


    10


    6


    0.387

    Folate, DFE

    mcg_DFE


    10


    0


    0

    Vitamin B-12

    mcg


    0.00


    0


    0

    Vitamin A, IU

    IU


    3


    0


    0

    Vitamin A, RAE

    mcg_RAE


    0


    0


    0

    Retinol

    mcg


    0


    0


    0

    Vitamin E (alpha-tocopherol)

    mg


    0.01


    0


    0

    Vitamin K (phylloquinone)

    mcg


    2.1


    0


    0

    0
    Nazaj na vrh
    Staša
    Starost: n/aPridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 8237Kraj: n/aStatus:Offline
    Objavljeno: 16. sep 2004 20:52
    Povezava do prispevka
    Tanja je napisal/a

    Pa vit. C v prahu - koliko je sploh sam po sebi aktiven (v embalaži), koliko, ko ga zmešaš v čaj (ne prevroč, seveda), koliko časa je obstojen v hrani (in pijači)?



    Kolikor mi je znano, ga je potrebno spiti takoj ko ga raztopiš.

    0
    Nazaj na vrh
    Tanja
    Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45030Kraj: Planet LepoteStatus:Offline
    Objavljeno: 16. sep 2004 22:01
    Povezava do prispevka

    Hvala Staša, saj ga itak ne smem (preveč) jest; ne po prehrani glede na krvne skupine, pa še zato ne, ker so to full hidrati.


    Pa tako dober je!

    A health and beauty freak.
    0
    Nazaj na vrh
    Staša
    Starost: n/aPridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 8237Kraj: n/aStatus:Offline
    Objavljeno: 17. sep 2004 0:55
    Povezava do prispevka

    Krompir je bil samo primer, kar se tiče vitaminov in mineralov v kuhani in surovi hrani. (Ker si omenjala škrob in vlakna, sem šla gledat, koliko slednjih dejansko vsebuje, potem pa sem še kar tiste vit. in min. gor vrgla ).


    Hja, res je dober, sploh kakšen pire ali pa krompirjeva solata ... boljše, da se ne spomnim

    0
    Nazaj na vrh
    Alja
    Starost: -13Pridružen: 19. okt 2003Prispevkov: 3759Kraj: NaokoliStatus:Offline
    Objavljeno: 17. sep 2004 8:08
    Povezava do prispevka
    Meni je ena ženska ki se ukvarja z zdravo prehrano svetovala naj vsak dan pojem en krompir v oblicah in je rekla da je zdrav.
    Kar te ne ubije, te okrepi!
    0
    Nazaj na vrh
    Staša
    Starost: n/aPridružen: 17. okt 2003Prispevkov: 8237Kraj: n/aStatus:Offline
    Objavljeno: 17. sep 2004 9:52
    Povezava do prispevka

    Prednosti zelenjave so vlaknine in veliko vitaminov, pri obojem pa je krompir bolj spodaj na lestvici, tako da mi ni najbolj jasno, zakaj bi bil zdrav. Mogoče pa vsebuje kakšno drugo snov v večji količini kot otala zelenjava ... Lahko vprašaš, zakaj bi naj bil zdrav?

    0
    Nazaj na vrh
    Pojdi na:
    Obstojnost antioksidantov
    Stran 1 od 3
    Pojdi na stran 1 , 2 , 3
    Pojdi na stran:
    Kozmetometer
    Zadnje ocene
    Zadnji izdelki
    • Tanja 19. mar 2023 20:52
      RES slabo, meni izsušuje kožo
    • Tanja 21. feb 2023 18:20
      Izvrsten, najboljši
    • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
      Svaljka se
    • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
      Ne preprečuje vonjav
    • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
      Ne neguje
    Forum
    Zadnje objave
    Najbolj brano
    Trenutno dogaja
    Izpostavljamo
    Kate se je vedno upirala pravilom hitre mode in cikličnim trendom, saj daje prednost klasičnemu slogu