Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Kvalitetno hranjenje vaše mačke!!

Sanny
Starost: 53Pridružen: 2. apr 2004Prispevkov: 2245Kraj: CeljeStatus:Offline
Objavljeno: 3. maj 2006 19:54
Povezava do prispevka
Jaz sem te napotke prekopirala iz med.over.net, ki jih je že prej kopirala maja_, zdi pa se mi, da nam lahko pridejo še kako prav:
 
Pozdravljeni!

Te napotke sem prekopirala iz foruma moj pes, objavila jih je YO, ki zelo dobro pozna problematiko zavrženih živali in se zelo trudi osveščat ljudi k pravilnemu ravnanju z živalmi.


Tukaj so napotki kako hraniti vašo mucko od rane mladosti in do njenih zrelih let Smile


NEGA MAČIC - VZREJA MLADIČEV

Prvih nekaj tednov so mladiči popolnoma nemočni in potrebujejo veliko pozornosti. Za vse, kar potrebujejo v tem času, poskrbi njihova mati, kasneje pa že začenjajo raziskovati bližnjo okolico in postajajo samostojnejši.

Postopoma se mladiči odvajajo materinega mleka, v njihovo prehrano pa začnemo uvajati netekočo hrano. Pri starosti deset do dvanajst tednov naj bi bili mladiči popolnoma odstavljeni in sposobni zapustiti mater.

PRVI DAN
Pravkar rojeni mladič je popolnoma odvisen od svoje matere. Njegove veke so zaprte, ušesa pa zavihana nazaj, tako da niti ne vidi niti ne sliši.

EN TEDEN
Po sedmih dnevih se mladičem odprejo oči. Še vedno so zelo ranljivi in nemočni in potrebujejo mamo. Med spanjem se mladiči tiščijo skupaj, da se počutijo varne in jim je toplo.

TRIJE TEDNI
Nekaj tednov kasneje se mladiči že popolnoma samostojno gibljejo in hočejo raziskovati. Zdaj jim že lahko damo malo netekoče hrane (glej spodaj).

ŠTIRJE TEDNI
Ko preidejo na netekočo hrano, jih lahko začnemo privajati na posodo za iztrebke. Posodo namestimo na mirno mesto, mucke pa postavimo vanjo po vsakem obroku. Nikoli ne potiskajmo mucki gobčka v iztrebke, če ji je ponesreči ušlo drugje.

PET TEDNOV
Mladiče hranimo z raznoliko hrano, da bodo pridobili dobre prehranjevalne navade za kasnejše življenje. Poleg konzervirane hrane za mladiče jim lahko dajemo tudi drobno zmleto kuhano meso in kuhane bele ribe.

ŠEST TEDNOV
S poskakovanjem na igračko se mladiči učijo lovljenja. Bučne igre z bratci in sestricami so priložnost za učenje napada in obrambe.

OSEM do DEVET TEDNOV
Pri starosti osem do devet tednov je treba mladiče cepiti proti mačji gripi in okužbam črevesja. Mladičev ne smemo pustiti na prosto, dokler niso cepljeni.


UMETNO HRANJENJE ? Hranjenje po steklenički

Mladiče brez matere lahko vzredimo tudi sami. Mladiči brez matere morajo biti na toplem, dobro hranjeni in čisti. Na začetku jih moramo hraniti vsaki dve uri s posebnim nadomestkom za mačje mleko. Po hranjenju moramo mladiču z navlaženim kosmom vate nežno obrisati zadnjik, da spodbudimo iztrebljanje.
Za navodila in nasvet povprašamo veterinarja.

PRIPOMOČKI ZA HRANJENJE - steklenička za hranjenje
- kapalka
- brizgalka
Vse pripomočke za hranjenje moramo sterilizirati, mleko pa pripravljati točno po navodilih.


ODSTAVLJANJE MLADIČEV

Mladiče pričnemo hraniti pri starosti tri do štiri tedne, preden jih mačka povsem odstavi. Takoj ko mladiču zrastejo zobje, je sposoben sam jesti drugo hrano. Navadno je to v starosti štiri do pet tednov. Takšnemu mladičku dajemo lahko poleg mleka kuhano kunčje meso ali kuhane bele ribe brez kosti. Nekateri mladiči (posebno mladiči siamskih mačk) lahko prebavijo zmleto meso, ko so stari približno pet tednov. Pri nekaterih mladičih lahko surovo meso pred 7. ali 8. tednom povzroči rahlo diarejo.

Starost: 3 tedni
Vrsta hrane: Mačje mleko v prahu, malo drobno sesekljanega kuhanega mesa ali konzervirana hrana za mačje mladiče in materino mleko.
Število obrokov: Na krožniku 4-6-krat na dan.

Starost: 4 tedni
Vrsta hrane: Mačje mleko v prahu, drobno sesekljano kuhano meso ali konzervirana hrana za mačje mladiče in materino mleko.
Število obrokov: Na krožniku 4-6-krat na dan.

Starost: 5 tednov
Vrsta hrane: Drobno sesekljano kuhano meso ali konzervirana hrana za mačje mladiče ter materino mleko.
Število obrokov: Netekoča hrana 4-5-krat na dan.

Starost: 6 do 8 tednov
Vrsta hrane: Povečujemo količino netekoče hrane in omejimo sesanje pri materi.
Število obrokov: Netekoča hrana 3-4-krat na dan.

Starost: 8 tednov in več
Vrsta hrane: Mladiči so odstavljeni. Pred šestim mesecem jim dajemo kravje mleko (če ga prenašajo) ali mleko z nizko vsebnostjo laktoze.
Število obrokov: Netekoča hrana 3-4-krat na dan.

POVPREČNE TEžE
en dan 70 - 135 g
en teden 110 ? 250 g
tri tedne 215 ? 420 g
štiri tedne 250 ? 500 g
pet tednov 290 ? 620 g
šest tednov 315 ? 700 g
sedem tednov 400 ? 900 g


NAPOTKI ZA HRANJENJE ? Deset osnovnih pravil

1 ? Kupujemo samo pripravljeno hrano priznanih proizvajalcev.
2 ? Mački ne dajemo hrane, pripravljene za pse ali druge živali.
3 ? Posoda in pribor za hrano naj bodo zmeraj čisti.
4 ? Mački ne dajemo hrane, če sumimo, da je pokvarjena.
5 ? Iz ribjega ali piščančjega mesa previdno odstranimo koščice.
6 ? Hrana naj ima sobno temperaturo.
7 ? Ko mačka neha jesti, hrano, ki jo je pustila, zavržemo.
8 ? Skrbimo za mačkino težo in pazimo, da se ne zredi.
9 ? Znova pogrete hrane ne dajemo nazaj v hladilnik.
10 ? Če mačka 24 ur zavrača hrano, se posvetujemo z veterinarjem (op. velja za odrasle živali, pri mladičih čas vsaj razpolovimo).

PRIPRAVLJENA HRANA ZA MAČKE - konzervirana hrana (sestavine: meso, ribe, želatina, maščoba, voda, vitamini in žito)
- suha hrana (briketirana hrana; Navadno služi kot sestavni del dnevnih obrokov. Mački ne sme zmanjkati sveže vode.)
- polsuha hrana
- mačji ?žvečilni gumi? (prožne ploščice za utrjevanje dlesni in zobovja)
- mačji bonboni (posladek, več okusov)
Op. Po nekaterih podatkih oz. prepričanjih naj bi briketirano hrano uporabljali le občasno, ker naj bi povzročala težke okvare ledvic (kamni, nefroze).
Op. Izbiramo hrano priznanih proizvajalcev!

SVEžA HRANA

Potrebe naše mačke po uravnoteženi prehrani najlaže zadovoljimo s pripravljeno hrano za mačke enega izmed priznanih proizvajalcev. Enkrat ali dvakrat tedensko pa ji lahko privoščimo tudi svež obrok ter tako obogatimo njen jedilnik.

PRIPRAVLJANJE SVEžE HRANE

SLASTNA POJEDINA
Mačke imajo navadno rade okus in čvrstost sveže hrane. Spremembe v jedilniku bodo vesele še toliko bolj, če jih sicer večidel hranimo s pripravljeno mačjo hrano v konzervah.
(op. Velja za muce, pri katerih jih na raznovrstno hrano navajamo od vsega začetka.)

NAJPRIMERNEJŠA HRANA ZA MAČKE

MESO in DROBOVINA

Svoji mački lahko občasno privoščimo slasten priboljšek, tako da ji skuhamo nekaj kosov sveže govedine, bravine, svinine ali drobovine. Meso, ki ga spečemo, ocvremo ali skuhamo, moramo ohladiti in sesekljati na majhne koščke, preden ga ponudimo.

GOVEDINA
Mačkam dajemo govedino kuhano ali surovo. Zrežemo jo na koščke ali nastrgamo. Mačke imajo najraje pusto govedino brez loja. V maščobo zelo nerade ugriznejo. Nekatere mačke imajo zelo rade sesekljano meso. Sesekljano mora biti na primerno velikost, ne predrobno, ker sicer mačka s sorazmerno majhnimi zobmi ne bo mogla krepko ugrizniti v tako kašasto jed. Iz predrobno zmletega mesa naredimo za mezinčevo konico debele svaljke, takšne bo mačka rada pojedla.

KUHANO MESO S TESTENINAMI
Z dodajanjem majhnih količin kuhanega riža, testenin ali krompirja olajšamo mački prebavo mesa in rib. Toda delež ogljikovih hidratov in zelenjave v njenem jedilniku naj bo zelo majhen.

TELETINA
Nekateri menijo, da teletina mačkam škoduje. Ta nesmisel ima verjetno korenine v ceni tega mesa, ki res ni ravno nizka. Teletina je nevarna le, če je pokvarjena.

KONJSKO MESO
Konjsko meso je zelo hranilno, vendar pa nekatere mačke dobe po njem drisko, zato bodimo pozorni na reakcijo živali.

JAGNJETINA
Za mačke pride jagnjetina v poštev šele za govedino. Najboljše je surovo, ne preveč mastno meso, posebno prsni deli. Kosti se ne lomijo v dolge osti, mačke pa zelo rade grizejo mehke dele kosti, ki vsebujejo veliko kalcija in fosfora, ki sta mladičem zelo potrebna za tvorbo kosti.

PERUTNINA
Mački lahko dajemo tudi manjvredne dele perutnine, vključno s kožo in drobovino. Narežemo jih na majhne koščke in odstranimo kosti.
Kurji želodčki in glave so za mačko prava poslastica. Kurje kosti so sicer zanjo nevarne, le glave so izjema. Lahko jim jih damo kar surove.

KUNČJE MESO
Košček kunčjega mesa je za mačko prava poslastica. Lahko dajemo tudi surovo.

SVININA
Svinina je še najmanj primerna za mačke. Surovo svinjsko meso lahko vsebuje vrsto parazitov ? trihine, vendar je meso, kupljeno pri mesarju, neoporečno. Svinjsko meso je razen drobovine premastno. Le kuhana svinjska drobovina je za mačke primerna hrana. Gnjat, prekajena slanina, salame ali slano meso v konzervah jim zelo škodijo in povzročajo prebavne motnje.

JETRA
Izmed drobovine ima mačka najraje jetra, ki jih lahko štejemo za njeno tradicionalno hrano. Ni nujno, da so ravno telečja, mačka bo z veseljem pojedla tudi jetra kakšne druge živali, njihova hranilna vrednost pa je prav takšna. mnogi menijo, da lahko dobi mačka od svežih jeter trihine. Bojazen je povsem neutemeljena, ker so trihine le v mišičastih delih mesa (predvsem svinjskega), v jetrih in ledvicah jih ni! Tudi drugo meso ni nevarno, če je dobro prekuhano. Jetra dajemo mačkam surova, kuhana ali rahlo prepražena, dva do trikrat tedensko. Mačke se zelo hitro navadijo nanje, morda imajo le sprva nekoliko težav s prebavo. Upoštevajmo tudi, da surova jetra odvajajo, kuhana pa zapirajo. Z njimi lahko torej po potrebi mački uravnavamo prebavo.

VRANICA
Nastrgano vranico dajemo mačkam dva do trikrat tedensko. Prevelike količine povzročijo diarejo.

SRCE
Tudi srca vseh klavnih živali so dobra hrana za mačke. Kot vsa drobovina je tudi srce hranilno. Mačkam ga ponudimo surovega ali kuhanega.

JEZIK
Mačkam dajemo kuhanega, če pa je žilav, naj ga na koščke narezanega jedo surovega.

LEDVICE
Nekatere mačke slastno pojedo tudi ledvice, najsi bodo goveje, ovčje, telečje ali svinjske. Ledvice nimajo velikega hranilnega učinka.

PLJUČA
Pljuča so brez večje hranilne vrednosti in zelo primerna hrana za predebele mačke. Sočasno jim dodajamo vitamine.

VAMPI
Zgodi se, da vampov mačke ne cenijo preveč. Priporočljivo je, da jih mešamo z mesom.

RIBE IN RAKI

Mačke imajo zelo rade ribe in rake. Če imajo priložnost, si jih kar same ulovijo. Seveda mora biti tudi ta hrana sveža in nepokvarjena. Sicer je zelo nevarna za mačko. Rečne ribe naj bodo kuhane, ker lahko mačke, če jih zaužijejo surove, dobe ribjo trakuljo.

KUHANE RIBE
Meso osliča, trske, vahnje in drugih belih rib je primerno za mačke, ki se slabo počutijo ali nimajo teka. Ribe nikoli ne smejo biti surove, temveč jih moramo blago popeči ali skuhati. Iz kuhane ribe je bolje odstraniti kosti, ker se lahko ostra in močna ribja koščica zatakne v prebavilih.

KONZERVIRANE RIBE
Obroki s sardinami, skušami in slaniki iz konzerve so zelo hranljivi.
S konzervo tunine ali lososa lahko na hitro nasitimo našo mačko. Prej odstranimo kosti.

JAJCA
Jajca dajemo mačkam samo občasno. Posebno priporočljiva so za breje mačke, doječe samice in mladiče. Stepena damo v mleko ali pa v trdo kuhana narežemo na manjše koščke. Nalahno vmešano jajce je izvrsten lahek obrok.
Op. Nikoli ne dajemo surovega beljaka.

OVSENI KOSMIČI
Kosmiči, pripravljeni s toplim mlekom so priljubljena jed odraščajočih mladičev. Ne smemo jih sladkati.

OSTANKI JEDI
Ostankov hrane, ki so navadno mešanica mastnih koščkov mesa, hrustancev, kosti in sesedene maščobe, krompirja ter zelenjave, raje ne dajajmo mačkam, ker lahko vsebujejo tudi živalskemu organizmu škodljive začimbe.
Tisti, ki jim je žal zavreči ostanke, naj si raje omislijo kokoši.

KOSTI
Pri glodanju kosti mačke niso preveč spretne. Večje kose površno oglodajo in pustijo. Rade imajo prav tiste, ki jim lahko škodujejo, na primer piščančje. Velike goveje in telečje kosti so nenevarne, ker se ne cepijo v osti, tudi če jih mačka pregrizne. Nenevarne so še vratne in prsne ovčje kosti, kosti nog parkljarjev in kurji vratovi. Nožnih kosti mačke ne cenijo preveč.

ZELENJAVA
Zelenjavo, ki je vir vitaminov, dajemo mačkam v majhnih količinah, nikoli kot samostojen obrok. Kot dodatek k mesni hrani je primerna zelenjava kuhan in neslan stročji fižol, beluši, čebula, por, grah, korenje. Surovo lahko dodajamo nastrgano korenje, cvetačo, paradižnik, zeleno, peteršilj, endivijo, drobnjak, špinačo in zeleno solato. Mačkam ne dajemo začinjene ali mastne zelenjave.
Za odrasle mačke je priporočljivo, da jim vsakih štirinajst dni primešamo v hrano strok strtega česa, le-ta namreč preprečuje glistavost.
Op. Glistavost kljub dodajanju česna preprečujemo in odpravljamo s sredstvi za odpravljanje notranjih zajedalcev (npr. Pratel), ki jih mački dajemo na 3-4 mesece.

SADJE
Nekatere mačke imajo rade sadje, zlasti grozdje, pomaranče in jagode.

VODA Mačka dobi večino tekočine, ki jo potrebuje, iz zaužite hrane. Pogosto je videti, da le malo pije, kljub temu pa moramo poskrbeti, da bo imela ves čas na voljo dovolj sveže vode. Kadar ji dajemo suho ali napol suho hrano, ji moramo zagotoviti še več vode, saj tovrstni obroki vsebujejo zelo malo vlage. Zato je priporočljivo, da ne pretiravamo z obroki suhe hrane.

MLEKO
Mleko, ki sicer vsebuje številne hranljive snovi, ni nujno za zdravo mačjo prehrano (op. velja za mačke po dopolnjenem 6. mesecu starosti). Kravje mleko lahko nadomestimo z napitki, ki vsebujejo manj laktoze.
Nekatere mačke ne morejo prebaviti mleka. Mački s pogostimi prebavnimi motnjami ne dajajmo kravjega mleka, saj je morda prav to vzrok za njene težave.
(op. Težave s prebavljanjem mleka nikar ne rešujte z redčenjem mleka z vodo ? takšno mleko povzroča diarejo in ga priporočamo pri zaprtju).


Vir:
Popolna nega in vzgoja mačke, Andrew Edney, dr. vet. med.
Naše mačke, Leskovic, Slavec

*********************************************
We all know that cats rull the world!
Velike stvari naredijo ljudje, ki imajo velike misli in se nato odpravijo v svet, da uresničijo svoje sanje. (Ernest Holmes)
0
Nazaj na vrh
cathy
Starost: n/aPridružen: 30. mar 2006Prispevkov: 252Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 3. maj 2006 20:47
Povezava do prispevka
tole zadevo sem sama že prebirala na furumu ljubiteljev živali, pa moram reči, da mi je strašno pomagala pri vzgoji moji muckov. Eden je star leto in pol, drugi šteje šele en mesec (s tem so sploh težave)...
Ampak uporabna zadeva, predvsem kdaj lahko začno mački določeno vrsto hrane prebavljati.

kakšne izkušnje pa imate vi z mlekom (navadnim, ne mačjim) in vašo muco?
Včasih se sprašujem zakaj živim,
sem res edina ki trpim...
0
Nazaj na vrh
Anuska
Starost: 42Pridružen: 30. mar 2006Prispevkov: 1635Kraj: GorenjskaStatus:Offline
Objavljeno: 3. maj 2006 21:22
Povezava do prispevka
Glede mleka....Naš Flip ga ima rad, ampak razredčenega z vodo, že od majhnega, ker če mleka ne redčim, vedno dobi drisko. Drugače ga pa kar dosti spije..... 
0
Nazaj na vrh
vixi
Starost: -14Pridružen: 1. sep 2005Prispevkov: 3749Kraj: Ljubljana-LogatecStatus:Offline
Objavljeno: 4. maj 2006 7:59
Povezava do prispevka
Kdo so "priznani" proizvajalci hrane?
Meni se zdijo vsi večinoma samooklicani strokovnjaki, ki jih v reklamah podpirajo "veterinarji" na honorar. Psu sem kupovala Bosch in kasneje Tehnical, ki sta se mi zdela zaupanja vedna, mačku (zunanjemu pritepenčku) pa zdaj kupujeva vse po vrsti. Če bi vprašala mačka, bi pohvalil Whiskasovo govedino in Lycat ribo, to rad poje - verjetno pa to ni nobeno merilo za kakovost, kot tudi ne cena konzerve.
In heaven all the interesting people are missing | Friedrich Nietzsche
Vixi's Craft Duck
0
Nazaj na vrh
ilafa
Starost: 37Pridružen: 8. dec 2004Prispevkov: 1854Kraj: KranjStatus:Offline
Objavljeno: 4. maj 2006 12:02
Povezava do prispevka
Običajno je tako, da kvalitetno hrano spoznaš po količini, ki jo mucek poje in po količini pokakanega - kvalitetne hrane bo pojedel manj (saj že z majhno količino dobi vse kar rabi) in tudi kakci bodo manjši, saj v hrani ne bo veliko balasta.
http://www.macjedlake.com
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Kvalitetno hranjenje vaše mačke!!
Stran 1 od 1
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Zavedati se moramo ene pomembne stvari: eno so moda in trendi, ki pridejo in gredo; drugo pa je večna, ženstvena klasika.