DOPOLNILNA PREHRANA
Dodatki niso nadomestilo za dobro hrano. Z zdravo prehrano dobite zvečine vse
hranilne snovi, ki jih potrebujemo. Telo si iz nekaterih hranil nabira
rezerve. V telesnem maščevju se naprimer skladiščijo v maščobi topni
vitamini (A,D,E in K). Kalcij in mnogi drugi minerali lahko preidejo iz
kosti tja, kjer jih telo potrebuje. To pomeni, da v obdobju nekaj
tednov ali mesecev potrebujete določeno količino teh hranil, vendar ne
škodi, če jih zaužijete vsak dan enako. Nekatere druge hranilne snovi,
na primer vodotopna vitamina (B in C), se ne skladiščijo zato jih
morate nadomeščati vsak dan.
V nekaterih stanjih so dodatki priporočljivi:
- Zagotovijo bistvena hraniva med nosečnostjo in v starosti
- Pomagajo zdraviti bolezni na primer okužbe,, pri katerih telo hitreje izrablja določena hraniva
- Pomagajo preprečevati bolezni zaradi pomanjkanja hranil v prehrani
- Pomagajo pri zdravljenju bolezni pri katerih pomaga povečana količina določenih hranilnih snovi
- Pomagajo preprečevati ali zdraviti srčnožilne bolezni ali diabetes
Na nalepkah na izdelkih so napisani odmerki, in sicer odstotek odmerka
hranila ali priporočeni dnevni odmerek v kapsuli ali tableti. Najboljša
izbira sta pogosto vsesplošno uporabni multivitaminski in mineralni
dodatek, ki je primeren za posebne težave ali posebno življenjsko
obdobje, čeprav so včasih priporočljivi dodatki posameznih hranilnih
snovi. Nekateri dodatki se učinkoviteje izrabijo kot drugi.
- Kalcij ? z magnezijem, cinkom in vitaminom D
- železo ? z vitaminom C in bakrom
- Magnezij ? s kalcijem, žveplom in vitaminom B6
- Selen ? selen na podlagi kvasa z vitamini A,C in E
- Cink ? cinkov glukomat (pri prehladih in gripi) z vitaminom A in bakrom
- Vitamin A kot mešani karotenoidi (npr. betakaroten)
- Vitamin B kot kompleks vitamina B
- Vitamin C v pripravkih s flavonoidi (včasih imenovani bioflavonoidi)
- Vitamin E ? z mešanimi tokoferoli
Povprečno zdrav človek pretvori linolne in alfalinolenske kisline, ki so znane
kot esencialne maščobne kisline, v pomembne telesne kemikalije, kot so
hormoni in prostaglandini, ki uravnajo številne telesne procese.
Nekateri ljudje ne morejo dobro pretvarjati esencialnih maščobnih
kislin, zato jim prehranski strokovnjaki lahko priporočijo dodatke iz
olja svetlina, lanenega semena in ribjega olja.
V drugo skupino dodatkov, ki postajajo vse bolj priljubljeni, spadajo
tisti, ki vsebujejo eno ali več esencialnih aminokislin (molekul, ki
sestavljajo beljakovine). Obstaja veliko različnih vrst aminokislin in
te so zelo pomembne pri gradnji in obnavljanju telesnih tkiv. Običajno
jih dobivamo iz hrane, bogate z beljakovinami. Toda kakor pri drugih
hranilnih snoveh lahko več bolezenskih stanj poškoduje sposobnost
telesa, da bi jih vsrkalo ali izkoristilo. Ljudje, katerih prehrana
vsebuje omejen razpon beljakovin, morali razmisliti o jemanju dodatka,
v katerem je širok razpon aminokislin.