Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Amarant

Pojdi na stran 1 , 2
Sydney
Starost: 41Pridružen: 14. maj 2004Prispevkov: 6530Kraj: CeStatus:Offline
Objavljeno: 25. okt 2009 17:25
Povezava do prispevka
Pozna kdo to žitarico? Način priprave, glavna jed, priloga?

Zadnjič sem ga jedla...in v fori naj povem, da sem potem opazila, ko sem šla na veliko potrebo, da je šlo to iz mene nepredelano. Je to normalno? LOL
0
Nazaj na vrh
tikkah
Starost: 33Pridružen: 31. jul 2007Prispevkov: 88Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 26. okt 2009 10:05
Povezava do prispevka
Ravnokar jem amarathove napihnjence z orehi, ekološkim arašidovim maslom, banano in ovsenim mlekom. Meni je amarath zakon, energijske ploščice iz njega, kot priloga namesto riža. Sploh pa so qunioa, amarath, kamut, proso in ajda zakon žitarice.
0
Nazaj na vrh
Elvisa
Starost: 48Pridružen: 30. jan 2004Prispevkov: 400Kraj: IzolaStatus:Offline
Objavljeno: 27. okt 2009 9:38
Povezava do prispevka
Do zdaj sem amarant videla v taki napihnjeni obliki (v DM). A to se potem še skuha, da ga lahko postrežem kot nadomestek rižu.
0
Nazaj na vrh
st
Starost: 11Pridružen: 24. apr 2005Prispevkov: 1859Kraj: SlovenijaStatus:Offline
Objavljeno: 27. okt 2009 10:21
Povezava do prispevka
Sem kliknila na to temo, ker ...wtf...amarant-kaj je to? In wow, nekaj za papcat, pa še paše moji krvni skupini, kar sploh ni napačno, kajne?!
kopiram...
Amarant izvira iz mehike. pridelava je enostavna, kajti rastlina ne rabi veliko vode, umetna gnojila in pesticidi pa niso potrebni. Amarant ne vsebuje glutena, ki daje testu elastičnost, zato se pri pripravi dietnih kruhov meša s koruzno moko. Uporablja se za izdelavo številnih izdelkov, kot so testenine, pecivo in kaša. Uporablja se tudi v mešanicah s stročnicami in v drugi hrani. Amarant vsebuje približno 19% beljakovin, 5.6% vlaknin in 6% maščob v obliki esencialnih olj ter veliko železa, magnezija in kalcija. Beljakovine vsebujejo aminokislini lizin in metionin, ki sta redki aminokislini v rastlinskem svetu. Amarant ima čudovit, nenavadno sladek okus po lešnikih in oreških, ter prijeten vonj. Že kot dodatek obogati vsak kruh. Običajno se pri peki kruha dodaja od 25-30% moke iz amaranta. Pri kuhi pa moka iz amaranta lahko nadomesti vse vrste moke.
Ne samo, da je bogatejši s proteini kot večina običajno uporabljenih žit, vsebuje tudi lisin inmetionin, ter je bolj uravnotežen.

Amarant s svojimi 13-19% proteinov dosega skoraj 100% na teoretični proteinski lestvici žit. Na primer, Amarantovih 75 je znatno več kot žitnih 56.9, koruznih 44, sojinih 68 ali celo mlekčnih 72.5 (kravje mleko).

Amarant je prav tako bogat z vlakninami.

Amarant ima visoko vsebnost kalcija in železa, kot tudi mnogo vitaminov, ter sledi minerlov, ki jih ne najdemo v večini ostalih žit.

Najboljša plat vsega je, da ima Amarant ob svoji izredni hranilni vrednosti, tudi dober okus.

Kdor ne govori, kar misli, tudi ne bo delal, kar govori.

We are masters of unspoken words and slaves of the ones we spoke of.

;-{)
0
Nazaj na vrh
Sydney
Starost: 41Pridružen: 14. maj 2004Prispevkov: 6530Kraj: CeStatus:Offline
Objavljeno: 27. okt 2009 18:39
Povezava do prispevka
No, meni se sliši obetavna stvar...pa res ni slabega okusa, vsaj meni ne, ker imam rada te žitarice.
Za kosilo je bil v prilogi z mesom in zelenjavo v omaki, kasneje sem jedla kar samega, ohlajenega Smile

Tisto o prebavljanu mi pa vseeno še ni čisto jasno.

A ve katera kaj več še iz lastnih izkušenj o amarantu?
0
Nazaj na vrh
sasska
Starost: -14Pridružen: 4. apr 2006Prispevkov: 2974Kraj: CeljeStatus:Offline
Objavljeno: 27. okt 2009 19:13
Povezava do prispevka
Js nisem opazila nobenih posebnosti pri prebavljanju, pa ga že kar nekaj časa jem. Bom naslednjič še ekstra pozorna in poročam. Mogoče že jutri, še nimam planov za kosilo. 
.
0
Nazaj na vrh
Elvisa
Starost: 48Pridružen: 30. jan 2004Prispevkov: 400Kraj: IzolaStatus:Offline
Objavljeno: 28. okt 2009 9:09
Povezava do prispevka
V kakšnem razmerju se ga pa kuha? Sem gledala na embalaži, ampak nič ne piše.
Npr. kvinoja gre v razmerju 1 skodelica kvinoje z 2,5 skodelice vode.
0
Nazaj na vrh
st
Starost: 11Pridružen: 24. apr 2005Prispevkov: 1859Kraj: SlovenijaStatus:Offline
Objavljeno: 28. okt 2009 9:40
Povezava do prispevka
Bom, kar tukaj vprašala- a kdo ve, kaj je  teff za ena žitarica, ne najdem prevoda.
Dark Teff sandwich breadzgleda jami!




Kdor ne govori, kar misli, tudi ne bo delal, kar govori.

We are masters of unspoken words and slaves of the ones we spoke of.

;-{)
0
Nazaj na vrh
Eowyn
Starost: 40Pridružen: 8. jan 2005Prispevkov: 1214Kraj: KranjStatus:Offline
Objavljeno: 28. okt 2009 12:19
Povezava do prispevka
Včeraj sem kupila amarant (sem ga že nekaj časa opazovala na policah ), bom videla kakšen bo. Všeč mi je tudi kvinoja, kot priloga oz. za rižoto namesto riža.
Je katera že probala kamut, kakšnega okusa je?
0
Nazaj na vrh
ana25
Starost: 122Pridružen: 26. jan 2005Prispevkov: 9323Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 29. okt 2009 9:23
Povezava do prispevka
Kamut mene zelo spominja na piro, veliko se uporablja v orientalski, arabski kuhinji.
 
Amarant imajo v DM-u tudi v takih malih ploščicah a la Frutabela in je meni super. Za doma kuhat pa malo manj, okus samega mi ni baš nekaj, sem pa jedla odlično sladico iz njega v indijski vege restavraciji.
0
Nazaj na vrh
st
Starost: 11Pridružen: 24. apr 2005Prispevkov: 1859Kraj: SlovenijaStatus:Offline
Objavljeno: 29. okt 2009 9:38
Povezava do prispevka
Kaj še imajo v DM-u poleg amaranta, a ostala žita, o katerih je govora, tudi? Js bi pa to probala.

Kdor ne govori, kar misli, tudi ne bo delal, kar govori.

We are masters of unspoken words and slaves of the ones we spoke of.

;-{)
0
Nazaj na vrh
sasska
Starost: -14Pridružen: 4. apr 2006Prispevkov: 2974Kraj: CeljeStatus:Offline
Objavljeno: 29. okt 2009 15:37
Povezava do prispevka
Sydney je napisal/a

Tisto o prebavljanu mi pa vseeno še ni čisto jasno.

A ve katera kaj več še iz lastnih izkušenj o amarantu?


Sem ga včeraj jedla in imam sedaj enake izkušnje kot ti. Nekaj ga je bilo neprebavljenega. Ga bom naslednjič poskusila s paličnim obdelat. Upam, da ne bo preveč tekoče, drugače bo pa omaka.


Elvisa je napisal/a
V kakšnem razmerju se ga pa kuha? Sem gledala na embalaži, ampak nič ne piše.
Npr. kvinoja gre v razmerju 1 skodelica kvinoje z 2,5 skodelice vode.



Delam po občutku, če je premalo vode jo dodam. Se mi pa zdi, da ne vpije toliko vode kot riž ali kvinoja.


Eowyn je napisal/a
Je katera že probala kamut, kakšnega okusa je?



Js sem ga enkrat delala, pa mi ni bil nekaj ekstra všeč. Se sploh ne spomnem več okusa. Me je pa motilo predvsem to, da se zelo dolgo kuha, pa še namakat ga je treba prej... mogoče je skrajni čas, da si omislim ekonom lonec...




.
0
Nazaj na vrh
Sydney
Starost: 41Pridružen: 14. maj 2004Prispevkov: 6530Kraj: CeStatus:Offline
Objavljeno: 6. nov 2009 8:08
Povezava do prispevka
Sasska, a misliš, da zaradi tega ne dobiš vseh njegovih učinkov? Jaz mislim, da jih telo vseeno dobi, hkrati pa mogoče poskrbi še za kul prebavo, kot npr. lan? To je moje laično razmišljanje...mogoče se katera oglasi s kako strokovno razlago Wink
0
Nazaj na vrh
Kiely
Starost: 38Pridružen: 7. feb 2007Prispevkov: 3384Kraj: KielywoodStatus:Offline
Objavljeno: 6. nov 2009 8:42
Povezava do prispevka
Sej, če se ga ne prebavi samo nekaj, potem ni panike. Ga verjetno še vedno veliko dobiš. Sicer pa piše, da se ga prebavi in absorbira 90%, kuhanega seveda. Mogoče sta ga premalo kuhani (ni bil dovolj kuhan) pa se zato ni prebavil.


0
Nazaj na vrh
st
Starost: 11Pridružen: 24. apr 2005Prispevkov: 1859Kraj: SlovenijaStatus:Offline
Objavljeno: 26. nov 2009 0:30
Povezava do prispevka
Sem gledala amarant - a to so tako male pikice, kot zdrob recimo? In, kako iz tega lahko narediš pokovko?  Je to to al kaj?

Pred parimi dnevi sem kupila moko in naredila palačinke - fuj! Tako, da jo bom uporabljala le kot dodatek oz. v majhnih količinah zraven...zadev.

Kdor ne govori, kar misli, tudi ne bo delal, kar govori.

We are masters of unspoken words and slaves of the ones we spoke of.

;-{)
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Amarant
Stran 1 od 2
Pojdi na stran 1 , 2
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Raziskovalci so našli več dokazov, da ima suhi post (postenje brez hrane in tekočine) izjemen vpliv na splošno zdravje.