Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Čedalje več moških ima prenizek testosteron – kako ga dvigniti na naraven način?

12. dec 2022 12:12
0

Testosteron je hormon, ki ga proizvajajo moda in vpliva na moški videz in spolni razvoj, spodbuja nastajanje sperme in spolni nagon ter pomaga pri izgradnji mišic in kostne mase.

Proizvodnja testosterona se s starostjo običajno zmanjšuje. Po podatkih raziskav ima približno 40 odstotkov moških, starih 45 let in več, prenizko raven testosterona.


Levo: moško telo s premalo testosterona - desno: moško telo z dovolj testosterona. Kam sodi vaše?

Raziskave tudi kažejo, da moškim iz leta v leto upada stopnja testosterona, za kar so glavni krivec premalo gibanja, sploh s težo; odvečna telesna maščoba in hormonski motilci. Ti se skrivajo v plastiki, pesticidih (torej neekološko pridelani hrani) in drugih sodobnih toksinih.

Kako lahko dvignete testosteron?

Pravzaprav zelo preprosto in sicer na več načinov.

 1. je vsekakor, da se znebite odvečne telesne maščobe, saj je ta zdravju škodljiva na več načinov – nizek testosteron je le eden od njih;
 2. je ta, da začnete trenirati, sploh z utežmi (ali lastno težo). Tudi to bo vplivalo na dvig testosterona, s tem pa tudi boljše psihično in fizično počutje;
 3. lahko si pomagate z naravnimi prehranskimi dopolnili, kakršno je npr. grško seno, kar je pokazala tudi meta analiza raziskav.

Kako vam lahko pomaga grško seno?

Grško seno, imenovano tudi triplat, je že tisočletja pomembna sestavina v tradicionalni medicini in je še danes izjemno cenjeno zaradi svojih koristi za zdravje. Številne študije so pokazale, da lahko jemanje prehranski dopolnil triplata na naraven način dvigne raven testosterona in izboljša simptome, povezane z nizkim testosteronom, kot je nizek libido. 

Poleg tega prehranska dopolnila z grškim senom pozitivno vplivajo tudi na telesno pripravljenost, spolni nagon in energijo moških.

V 8-tedenski študiji pri 49 športnih moških je bilo na primer ugotovljeno, da je jemanje prehranskega dopolnila s 500 mg grškega sena dnevno dvignilo raven testosterona ter v primerjavi s skupino s placebom znatno izboljšalo fizično moč in znižalo telesno maščobo.

12-tedenska študija na 50 moških je pokazala, da se je pri tistih, ki so dnevno jemali 500 mg prehranskega dopolnila grškega sena, raven testosterona znatno izboljšala. Študija je pokazala, da se je raven testosterona pri kar 90 % udeležencev povečala za 46 %. Poleg tega se je pri večini skupine z dopolnilom iz triplata izboljšalo razpoloženje, energija, libido in število spermijev.

Poleg tega je 12-tedenska študija na 120 moških, starih od 43 do 75 let, pokazala, da se je pri tistih, ki so dnevno jemali 600 mg izvlečka semen grškega sena, v primerjavi s kontrolno skupino na placebu povečala raven testosterona in izboljšal libido.

Sicer pa na reven testosterona vplivajo tudi mikrohranila, kot so vitamin D, cink, magnezij, selen in omega-3 maščobne kisline. Če jih primanjkuje, telo preprosto ne more proizvesti dovolj testosterona.

Če boste torej kombinirali intenzivne treninge s težo; shujšali, če je potrebno; ter dodali potrebna prehranska dopolnila, boste lahko v zelo kratkem času dvignili svoj testosteron na ustrezno raven – s tem pa tudi neprimerljivo izboljšali svoje počutje in zdravje.

Ostale koristi

 • Lahko zniža visoko raven sladkorja v krvi.
 • Vsebuje protivnetne spojine, kot so flavonoidni antioksidanti, ki lahko pomagajo zmanjšati simptome nekaterih vnetnih stanj, kot je astma.
 • Lahko zniža holesterol: v pregledu 12 študij je bilo ugotovljeno, da je znatno znižal raven skupnega holesterola pri ljudeh s prediabetesom in sladkorno boleznijo tipa 2.
 • Lahko ima protirakave učinke: študije v epruveti so pokazale, da lahko izvleček triplata uniči nekatere rakave celice, kot so limfomske celice in celice raka dojk.

Grško seno lahko kupite tukaj.

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Obstaja kar nekaj zvezdnic, katerih hčere so njihove naslednice, ali pa so jim vsaj vizualno vsaj malo podobne.