Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Obsedenost z nakupovanjem bi morala biti uvrščena med duševne motnje, trdijo strokovnjaki

9. avg 2018 8:30
0

Oglasno sporočilo

... kompulzivna nakupovalna motnja. Redno nakupovanje, katerega rezultat je nekontrolirano in nepotrebno zapravljanje denarja bi lahko pomenilo več kot le izgubo nadzora nad samim seboj, so posvarili strokovnjaki. 

PREBERITE TUDI: Zanimiva dejstva o črnem petku (ki jih morda še niste vedeli)

V nakupovanju več ali manj uživamo vsi, vendar se nakupovalne navade lahko razvijejo v obsedenost z nakupovanjem, so posvarili strokovnjaki, ki razkrivajo, da je 7 odstotkov odraslih že razvilo to motnjo. Klinični psiholog, profesor Astrid Mueller, ki se ukvarja prav z odvisnostmi, poudarja, da bi se morali bolj zavedati nevarnosti tega stanja. “Čas je, da prepoznamo kompulzivno nakupovanje kot resno duševno stanje, kar bi nam pomagalo razviti boljše metode zdravljenja in postavljanja diagnoz”.

Čeprav vsi vemo, da obstaja kompulzivno nakupovanje oz. obsedenost z nakupovanjem, pa bi morali opraviti še veliko raziskav, da bi temu lahko dali oznako ‘duševna motnja’ Eden izmed tipov kompulzivnega nakupovanja so igre na srečo. Odvisnost od njih je že bolj prepoznana in sprejeta kot duševna motnja. Oboje spremlja nezadržna želja po zapravljanju in nakupovanju.

Nakupovanje je tudi način soočanja z negativnimi čustvi. Motnja se lahko razvije ne glede na ekonomsko stanje, saj izdelki niso nujno dragi. Dogaja se tudi, da nekdo kupi zelo veliko enakih izdelkov, samo zato, ker je bila ponudba tako zelo ugodna, da se ji niso mogli upreti,
 

PREBERITE TUDI: Hitra (junk) hrana povzroča odvisnost

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Binas pred 5 dnevi
   Všeč
  • CandyCane 10. avg 2018 16:36
   Vau...res najboljši
  • CandyCane 10. avg 2018 16:29
   Eden najljubših
  • Akasha 7. avg 2018 21:14
   Bogato
  • Akasha 7. avg 2018 20:46
   Nič posebnega
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Rdeča šminka je ženstvena. Rdeča šminka je seksi.