Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

5 najbolj umazanih stvari v vašem domu

27. mar 2020 8:03
0

Oglasno sporočilo

Raziskovalci z univerze Kolorado so zbrali vzorce prahu iz 1200 ameriških gospodinjstev in uspeli prepoznati več kot 9000 različnih vrst mikrobov, bakterij in gliv. Preprosto povedano, na vratih in pod blazinami kavča se skriva ogromno mikrobov, za katere niti ne veste, da so tam. In katere stvari so najbolj umazane v vašem domu?

1. Računalniška tipkovnica

Glede na to, koliko časa povprečni človek preživi za računalnikom, nas dejstvo, da je tipkovnica zelo umazana, niti ne preseneča. Ena izmed študij v letu 2018 je razkrila, da se na tipkovnicah najde različne seve bakterij, ki lahko povzročajo tudi resnejše bolezni. Torej, ko boste naslednjič čistili stanovanje, ne pozabite na računalniško tipkovnico.

2. Gobica za pomivanje posode

Če vaše gobice ne menjujete vsak teden, boste to začeli delati sedaj. Zakaj? Študija iz leta 2017 je pokazala, da gobice vsebujejo kar 362 različnih bakterij. Lokalno je gostota znašala kar 54 milijard na kvadratni centimeter gobice, kar je primerljivo z gostoto vzorcev blata.

3. Umivalnik

Umivalnik velja za najbolj umazano površino v kopalnici (celo bolj umazano od wc školjke). Po ugotovitvah študije iz leta 2018, naj bi kar 80 % površine umivalnika bilo pokrite s patogeni.

4. Kuhinjske krpe

Ko so raziskovalci z mavricijske univerze po enem mesecu uporabe analizirali 100 kuhinjskih krp, so ugotovili, da približno polovica od njih nosi neke vrste bakterij. Še več, krpe, prevzete iz večjih gospodinjstev, imajo navadno več bakterij kot tiste, ki so jih uporabljala majhna gospodinjstva.

5. Držalo (lonček) za zobne ščetke

Priročno držalo v kopalnici, v katerem se nahajajo zobne ščetke, vsebuje tudi več bakterij, kot se morda zavedate. Leta 2011 je NSF International ugotovil, da je približno 27 % vseh držal (lončkov) zobnih ščetk, ki so jih vključili v raziskavo, pozitivno pokazalo na bakterijo, ki vključje podobne seve kot E.coli in Salmonela. 

PREBERITE TUDI: Naravna čistila za dom

0

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • [*jag0da*] pred 13 h
   Odlična formula
  • Tanja 15. apr 2020 13:56
   Pozitivno presenečenje :)
  • Tanja 25. mar 2020 19:31
   Uau! Totalno pozitivno presenečenje
  • numi 24. mar 2020 18:18
   zimski
  • numi 24. mar 2020 18:00
   Dobra ampak
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Da se ne le več panično ne skrivam soncu, temveč celo namenoma sončim, verjetno ni več skrivnost.