Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Starejši ljudje, ki so aktivnejši, manj pozabljajo besede

15. maj 2018 9:22
0

Oglasno sporočilo

Kisik, ki se v telesu ustvari zaradi gibanja, ščiti del možganov, ki je zadolžen za jezik, pravi raziskava. Pravijo tudi, da pozabljanje besed ne izhaja iz težav s spominom, temveč je problem z delovanjem jezika in oblikovanjem zvoka, ki ga nadzirajo možgani. Kisik, ki se pridobi zaradi gibanja pa ta del krepi in ščiti.

PREBERITE TUDI: Gibanje zavira staranje


Saj poznate tisti zoprn trenutek, ko se nikakor ne morete spomniti besede, čeprav jo imate 'na koncu jezika'? Te situacije se z leti vse pogosteje ponavljajo. Raziskave so pokazale, da imajo ljudje, ki se veliko gibajo, manj teh težav. Pravzaprav naj pozabljanje besed sploh ne bi bilo povezanih s težavami s spominom. To se zgodi, ko nam je na voljo le spomin na besedo, začasno pa smo jo nezmožni ustno oblikovati. Rezultati pa so pokazali, da bolj, kot je bil človek zdrav in aktiven, manj je imel teh situacij pozabljanja besed. Starost osebe in število besed, ki jih oseba pozna, prav tako določajo pogostost doživljanja trenutkov, ko ne najdemo besede. 

Dostop do zvočne oblike besed v naših možganih je bistvenega pomena za tekoče govorjenje in njegova motnja ima zelo opazne negativne učinke. Medtem ko veliko raziskav potrjuje prednosti redne vadbe in gibanja v starosti, pa ta raziskava prvič razkriva še eno stran in sicer, da sta dobra telesna pripravljenost in jezikovno izražanje povezana. Kisik, ki se pridobi zaradi gibanja krepi in ščiti del možganov, zadolžen za govorjenje. Ohranjanje dobrega jezikovnega znanja je izredno pomembno za starejše odrasle.

Starejši ljudje pogosto težko najdejo besede, in to občutijo kot še posebej neprijetno. Govorjenje je namreč spretnost, na katero se vsi vsak dan zanesemo, saj nam komunikacija z drugimi pomaga ohranjati družbene odnose in neodvisnost tudi v starosti. 

PREBERITE TUDI: Top vadba, ki najbolj upočasnjuje staranje

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Obstaja kar nekaj zvezdnic, katerih hčere so njihove naslednice, ali pa so jim vsaj vizualno vsaj malo podobne.