Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Sladkor pospešuje staranje kože

6. feb 2014 8:00
0

Oglasno sporočilo

Razlog za to je proces, imenovan glikacija, v kateri se sladkor v krvi veže na proteine in ustvari škodljive nove molekule, imenovane napredni 'glikacijski končni produkti' (advanced glycation end products – AGE). In več sladkorja zaužijete, več AGE nastane.

Najbolj podvržena glikaciji pa sta ravno temeljni beljakovini, odgovorni za mladosten in napet videz kože; kolagen in elastin. Ko se slednja povežeta z odvečno glukozo, ta sicer prožna vlakna postanejo trda in neelastična. To vodi v povečano nastajanje gub in daje kuži pust, utrujen videz," je povedala dr. Doris J. Day, profesorica dermatologije iz newyorškega univerzitetnega medicinskega centra Langone. Da je stanje še slabše, AGEs tudi motijo proces nastajanja novega kolagena in elastina, zaradi česar je obnavljanje kože še težje.

PREBERITE TUDI: 3 vrste najslabše hrane, če želite čisto in mladostno kožo


Medtem ko glikacije ne moremo povsem preprečiti pa se jo lahko upočasni. Ključ leži v preventivi – ko je kolagen že poškodovan zaradi glikacije, je stanje zelo težko popraviti, zato upoštevajte naslednje nasvete, da čim bolj zmanjšate proces glikacije v svoji koži:

 • Zmanjšajte količino zaužitega sladkorja na minimum ali ga ukinite, prav tako čim več enostavnih hidratov (bela moka in izdelki iz nje ipd.)
   
 • Uporabljajte zaščitni faktor vsak dan: v koži, izpostavljeni UV sevanju, nastaja veliko več AGE kot v zaščiteni koži, poleg tega AGE deaktivirajo naravne antioksidante v telesu, s čimer postane koža še bolj podvržena poškodbam, nastalim zaradi UV sevanja.
   
 • Jejte svežo hrano oz. raje kuhajte namesto cvrite in pecite: vlaga v hrani je pomembna in najslabša je hrana, pripravljena na visoki temperaturi in brez vlage, torej pretirano pečena ali ocvrta. Zato raje kuhajte, če je možno, na pari, idealno pa je seveda jesti čim več sveže zelenjave.

PREBERITE TUDI: Tudi strokovnjaki končno priznavajo: pomanjkanje vitamina D posledica izogibanja soncu

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Zavedati se moramo ene pomembne stvari: eno so moda in trendi, ki pridejo in gredo; drugo pa je večna, ženstvena klasika.