Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Raziskava: Črnila za tetovaže vsebujejo rakotvorne kemikalije

30. avg 2022 16:42
0

Po pregledu različnih vzorcev priljubljenih barvil za tetovaže so raziskovalci ugotovili, da skoraj 50 odstotkov barv vsebuje kemikalije, ki lahko povzročijo raka.

Na srečanju Ameriškega kemijskega društva v Chicagu v zvezni državi Illinois so raziskovalci z univerze Binghamton v sredo predstavili svojo študijo, ki jo je vodil John Swierk, docent anorganske kemije na tej šoli.

Swierk je opozoril, da sta v barvi za tetoviranje dva dela: pigment in nosilna raztopina. Pigment je molekularna ali trdna spojina, medtem ko nosilne tekočine prenašajo pigment skozi različne plasti kože.

Polovica barv vsebuje potencialno rakotvorne kemikalije

Znanstvenik je pojasnil, kako je s svojo ekipo testiral 56 priljubljenih barv, nato pa odkril, da jih polovica vsebuje kako kemikalijo, ki ni bila navedena na etiketi. "Vsakič, ko smo pregledali eno od črnil, smo našli kaj, kar me je presenetilo," je povedal. "Na primer 23 od 56 različnih črnil, ki smo jih do zdaj analizirali, kaže na prisotnost barvila, ki vsebuje azo."

Swierk je opozoril, da se lahko azobarvila ob izpostavljenosti številnim bakterijam ali pod vplivom ultravijolične svetlobe, ki prihaja s sončno svetlobo, razgradijo in postanejo rakotvorna. Kemik je tudi priznal, da se je treba o pigmentih in njihovi varnosti še veliko naučiti.

"Ne vemo nujno, v kaj se pigmenti razgradijo, zato je to resno zaskrbljujoče," je dejal. "Možno je, da imate pigmente, ki so sami po sebi varni, vendar se na soncu razgradijo v nekaj škodljivega."

V enem vzorcu so raziskovalci v črnilu odkrili etanol, ki se lahko uporablja kot sredstvo za redčenje krvi. Vendar še vedno ni ugotovljeno, ali lahko to ogrozi zdravje ljudi ali ne.

Zaskrbljujoči so tudi nanodelci

V drugem delu študije je raziskovalec raziskal velikost delcev v 16 črnilih, ki se uporabljajo za tetovaže. Ugotovili so, da je polovica teh črnil vsebovala delce, manjše od 100 nanometrov, kar je nadvse zaskrbljujoče, saj so ti delci dovolj majhni, da prodrejo skozi celično membrano in lahko povzročijo škodo.

Swierk je razložil o teh izjemno majhnih delcih v črnilu in o tem, da lahko povzročijo zdravstvene težave, vključno z rakom. "Ko se zmanjša velikost, se začnejo pojavljati pomisleki, da bodo nanodelci prodrli v celice, vstopili v jedro celic, povzročili škodo in težave, kot je rak," je dejal.

Opozoril je tudi, da ne obstajajo nobene posebne vrste pigmentov, ki bi se uporabljali posebej za tetovaže. "Velika podjetja proizvajajo pigmente za vse, kot so barve in tekstil. Ti isti pigmenti se uporabljajo tudi v barvah za tetovaže," je dodal.

V začetku letošnjega leta je Evropska unija prepovedala uporabo dveh pigmentov, in sicer modrega 15:3 in zelenega 7. Odločitev je bila sprejeta po tem, ko je podjetje ugotovilo, da lahko nekatere kemikalije v črnilu povzročijo raka ali genetske mutacije, prepoved pa je bila uvedena v 27 evropskih državah. Sicer se barvi še vedno uporabljata v Združenih državah Amerike.
 

PREBERITE TUDI:

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Nošenje bele barve v vročih poletnih mesecih je skorajda obvezno – in tako so tudi lahke in zračne bele obleke obvezen del poletne garderobe.