Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Pivo lahko povzroči luskavico pri ženskah

7. sep 2010 15:07
0

Oglasno sporočilo

To velja le za navadno pivo, ne pa tudi lahka piva. Psoriaza ali luskavica je zelo pogosta avtoimuna bolezen, da je uživanje alkohola povezano z nevarnostjo za njen razvoj ali poslabšanje, pa so znanstveniki sumili že dlje časa.

Da bi ugotovili vpliv uživanja različnih vrst alkoholnih pijač na pojav oz. poslabšanje luskavice, so leta 1991 začeli z raziskavo, ki je vključevala 82869 žensk v starostni skupini od 27 do 44 let, ki so poročale, koliko in katere alkoholne pijače so uživale ter ali jim je bila postavljena diagnoza luskavica.

Leta 2005 je 1150 žensk poročalo o postavljeni diagnozi psoriaza. V primerjavi z ženskami, ki niso uživale alkohola, je bila nevarnost za nastanek psoriaze kar 72 % večja pri ženskah, ki so zaužile 2,3 ali več alkoholnih pijač na teden.
Alkoholne pijače pa so razdelili tudi po vrstah, pri čemer so ugotovili povezavo med uživanjem piva in pojavom psoriaze – in sicer so ženske, ki so popile pet ali več piv na teden, imele kar 1,8-krat več možnosti, da dobijo psoriazo. Lahko pivo, rdeče in belo vino ter likerji niso bili povezani s povečano možnostjo za nastanek psoriaze.

Raziskava je tako pokazala, da pivo vsebuje določene nealkoholne komponente, ki se ne nahajajo v drugih alkoholnih pijačah in vplivajo na povečanje možnosti za razvoj luskavice. Raziskovalci sumijo, da bi to morda lahko bil škrob, saj je pivo ena redkih nedestiliranih alkoholnih pijač, za katerih fermentacijo uporabljajo ječmenov škrob, ta pa vsebuje gluten, na katerega so občutljivi mnogi ljudje s psoriazo.

0

Galerija  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja pred 24 h
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Vsako leto se nahajamo na dveh ločenih koledarjih: gregorijanskem in astrološkem.