Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Mediteranska dieta zmanjša nevarnost za depresijo

29. dec 2009 13:43
0

Oglasno sporočilo

Ljudje, ki se prehranjujejo na omenjeni način - gre za tako imenovano 'Mediteransko dieto' oz. način prehranjevanja, so v veliko manjši nevarnosti, da bodo zboleli za depresijo. Španski raziskovalci so preučevali 11000 ljudi in ugotovili, da so imeli tisti, ki so najbolj vestno sledili mediteranskemu načinu prehranjevanja, za 30 % manj depresije kot tisti, katerih hrana je bila revna z omenjenimi sestavinami (ribe, zelenjava, nepraženi oreški, polnozrnati izdelki).
 

mediteranska dieta­


­Raziskovalci predvidevajo, da takšna prehrana izboljša krvni pretok, zmanjšuje vnetne procese in popravlja poškopdbe celic, ki so nastale zaradi kisika, kar vse vpliva na manjšo možnost za nastanek depresije. Raziskava je bila objavljena tudi v časniku General Psychiatry journal in je še dodatno potrdila že znano dejstvo, da mediteranska dieta oz. zdrav način prehranjevanja zmanjšuje nevarnost za nastanek depresije, srčnih bolezni, diabetesa, astme in raka.

Pri preučevanju so raziskovalci preverjali devet komponent: uživanje mononenasičenih maščob napram nasičenim, omejeno uživanje alkohola, omejeno uživanje mlečnih izdelkov in mesa, uživanje večjih količin olivnega olja oreškov, zelenjave, sadja in rib.

PREBERITE TUDI: Mediteranska dieta, olivno olje in oreščki so naravno zdravilo!

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Zaradi visoke cene in priljubljenosti je oljčno olje pogosto predmet goljufij na različnih stopnjah predelave, pakiranja in distribucije.