Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Mediteranska dieta, olivno olje in oreščki so naravno zdravilo!

15. maj 2015 11:59
0

Oglasno sporočilo

...  so ugotovili še, da je celo tako zdrava, da lahko odpravi oz. pozdravi določene bolezni. Ena izmed njih je metabolni sindrom, izboljša pa tudi kognitivno funkcijo. Za to se lahko zahvalimo antioksidativnemu delovanju olivnega olja in zelenjave, pa tudi (nepraženim) oreščkom. Čedalje več raziskav potrjuje, da ima hrana izjemen vpliv na nas – dejansko smo natanko to, kar jemo. Tako kar se tiče fizičnega kot tudi duševnega zdravja. Oksidativni stres, ki pomeni nekakšno obliko zastrupljanja telesa, nas spremlja na vsakem koraku. Dobra novica je, da ga lahko v veliki meri izničimo z uživanjem antioksidantov, s tem pa ohranimo in celo povrnemo zdravje.

Randomizirana klinična raziskava je bila opravljena med 447 kognitivno zdravimi prostovoljci v povprečni starosti 67 let, ki pa so bili v veliki nevarnosti za bolezni srca in ožilja. 155 jih je začelo z mediteransko prehrano in kar litrom olivnega olja na teden; 147 z mediteransko dieto in 30 grami nepraženih oreščkov na dan in 145 jih je začelo z dieto z nizko vsebnostjo maščob. Po 4 letih so jim raziskovalci opravili nevrofiziološke teste in preverili stanje njihovih kognitivnih sposobnosti.

Ugotovili so, da je imela skupina na nizko-maščobni dieti velik upad kognitivnih sposobnosti, medtem ko so se slednje skupini na mediteranski dieti z oreščki močno izboljšale, še bolj pa skupini na mediteranski dieti z litrom olivnega olja na teden. "Rezultati naše raziskave kažejo, da mediteranska dieta z olivnim oljem ali oreščki močno zavira upad kognitivnih sposobnosti oz. jih celo izboljša. Zdrava prehrana se ej tako ponovno izkazala kot idealen način preventive na vseh področjih zdravja," so zaključili raziskovalci.
Raziskava je bila objavljena v strokovni reviji JAMA Internal Medicine.

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Zaradi visoke cene in priljubljenosti je oljčno olje pogosto predmet goljufij na različnih stopnjah predelave, pakiranja in distribucije.