Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Liberalci in ateisti bolj inteligentni

7. dec 2010 10:05
1

Oglasno sporočilo

Za inteligentnejše ljudi je statistično značilno, da so bolj naklonjeni družbenim vrednotam ter verskim in političnim prepričanjem, ki so novost v človeški zgodovini. Natančneje, liberalizem, ateizem ter pri moških (ne pa pri ženskah) zvestoba enemu partnerju so povezani z višjo inteligenco.

Po tej teoriji inteligentnejši ljudje prej sprejmejo evolucijsko nove preference in vrednote, inteligenca pa ni povezana s 'starejšimi' preferencami in vrednotami, ki so se evolucijsko izoblikovale tekom milijonov let. 'Evolucijsko nove' so tiste ideje, ki niso biološko zasnovane in ki jih naši predniki verjetno niso posedovali.

Ena od prejšnjih študij je pokazala, da so posamezniki, ki bedijo dlje v noč, inteligentnejši. Ker naši predniki niso imeli umetne razsvetljave, so se zbujali kmalu po vzhodu in šli spat kmalu po zahodu - bedenje v noč je torej evolucijska novost. V tej študiji dokazujejo, da smo ljudje evolucijsko ustvarjeni kot bolj konservativni - v ospredju je skrb za družino in prijatelje. Liberalna misel, da moramo skrbeti za nedoločeno število posameznikov, s katerimi nismo v sorodu in jih morda nismo nikoli videli, je evolucijsko nova.

Raziskovalci so hipoteze podprli z dolgoročno raziskavo med mladostniki - tisti, ki so se identificirali kot zelo liberalni ali ateistični, so imeli višji IQ kot tisti, ki so se identificirali kot zelo konservativni in religiozni.

Zanimivo je tudi to, da je bila med ljudmi vedno delno prisotna poligamija - pri tem so od žensk pričakovali, da bodo zveste enemu partnerju, pri moških pa to ni bilo nujno. Zvestoba enemu partnerju je torej evolucijska novost za moške in teorija predvideva, da inteligentnejši moški cenijo zvestobo bolj kot manj inteligentni. Eden od zanimivih in pričakovanih rezultatov študije pa je tudi ta, da to, koliko posameznik ceni evolucijsko 'stare' vrednote, kot so poroka, družina, otroci in prijatelji, ni odvisno od njegove inteligence.

1

Galerija

  loading...


  Preberi še


  Razvrsti po:
   • kAItza

   • 7. dec 2010 21:49

    Se pravi se mora vsak človek ,ki hoče veljat za inteligentnega (ali se vsaj tako počutiti) odpovedati veri, spancu in večim partnerjem? hudo...

   0
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Dow* pred 6 dnevi
   dobra
  • Dow* pred 7 dnevi
   super
  • Dow* pred 7 dnevi
   v redu
  • gakiko 19. avg 2021 21:40
   dober, neproblematičen
  • Sannnja5 22. jan 2021 11:52
   schauma šampon
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Najpogostejši stranski učinki so krvni strdki, ki vodijo v možgansko kap in smrt, ter miokarditis.