Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Študija: število rakavih obolenj pri mladih se povečuje zaradi pospešenega staranja

11. apr 2024 13:32
0

Pospešeno staranje – ko je biološka starost posameznika višja od kronološke – bi lahko povečalo tveganje za nastanek rakavih tumorjev. To kažejo nove raziskave, ki so bile ta teden predstavljene na letnem srečanju Ameriškega združenja za raziskave raka (AACR) v San Diegu v Kaliforniji.

"Zgodovinsko gledano sta tako rak kot tudi staranje veljala predvsem za starejše prebivalstvo," je za Fox News Digital povedal Ruiyi Tian, MPH, podiplomski študent na Medicinski fakulteti Univerze Washington v St Louisu in eden od raziskovalcev študije. "Spoznanje, da je rak in zdaj tudi staranje v zadnjih desetletjih postalo pomembno vprašanje za mlajše demografske skupine, je bilo nepričakovano."

V študiji so diagnoze pri bolnikih, mlajših od 55 let, veljale za zgodnje rake. Raziskovalci so analizirali podatke 148.724 oseb z uporabo podatkovne zbirke UK Biobank. Na podlagi devetih biomarkerjev v krvi so ocenili biološko starost vsake osebe - nato so jo primerjali s kronološko starostjo.

Pri osebah z višjo biološko starostjo je bilo tveganje za zgodnji nastanek pljučnega raka za 42 % večje, tveganje za zgodnji nastanek raka prebavil za 22 % večje, tveganje za zgodnji nastanek raka maternice pa za 36 % večje.

Raziskovalci so tudi ugotovili, da je bilo pri osebah, rojenih po letu 1965, za 17 % večja verjetnost za pospešeno staranje kot pri osebah, rojenih v prejšnjih desetletjih.

"Glavne ugotovitve poudarjajo, da je pospešeno staranje vse bolj razširjeno med zaporednimi rojstnimi kohortami, kar lahko služi kot ključni dejavnik tveganja ali posrednik različnih dejavnikov tveganja, povezanih z okoljem in življenjskim slogom, ki vodijo do zgodnjega nastanka raka," je v elektronskem sporočilu za Fox News Digital povedal Tian.

"To odkritje nas izziva, da ponovno razmislimo o vzrokih za vse pogostejše pojavljanje zgodnjega raka med novejšimi generacijami. Bistveno je, da se zadnje generacije bolj zavedajo zdravja in upoštevajo posledice pospešenega staranja," je dejal.

"Upamo, da bodo te ugotovitve privedle do ukrepov za upočasnitev biološkega staranja kot "nove poti za preprečevanje raka", so zapisali raziskovalci, v kombinaciji s presejalnimi pregledi, prilagojenimi mlajšim posameznikom. V prihodnjih študijah si bo raziskovalna skupina prizadevala določiti dejavnike, ki spodbujajo pospešeno staranje in zgodnje pojavljanje raka, kar bo pomagalo pri razvoju bolj prilagojenih strategij za preprečevanje raka, je navedeno v sporočilu za javnost.

Ena od omejitev študije je, da so bili vsi udeleženci iz Združenega kraljestva, je opozoril Tian: "Zato naših ugotovitev ni mogoče neposredno posplošiti na populacije v drugih državah ali na rasne in etnične manjšine, ki niso bile zastopane v kohorti."

Dr. Brett Osborn, floridski nevrolog in strokovnjak za dolgoživost, s svojimi pacienti pogosto razpravlja o konceptu pospešenega staranja. "Če je oseba kronološko stara 40 let, to še ne pomeni, da je tudi biokemično stara 40 let," je za Fox News Digital povedal Osborn, ki ni sodeloval v novi raziskavi. 

"Z drugimi besedami, lahko obstaja razlika med starostjo posameznika – kar pomeni, koliko časa že stoji na tej zemlji – in notranjim biokemičnim zdravjem telesa ali njegovim pomanjkanjem."

Dr. Brett Osborn na Osbornovi kliniki meri biološko starost pacientov, da bi jim pomagal izmeriti tveganje za bolezni, povezane s starostjo.

"Običajno velja, da starejši, kot je nekdo kronološko, večja je možnost za razvoj bolezni, kot so rak, sladkorna bolezen, srčni infarkt in možganska kap," je dejal. "Podobno velja, če je biološka starost višja od izračunane biološke starosti – kar pomeni, da se starajo hitreje glede na kronološko starost. Njihova ura v bistvu tiktaka hitreje."

Osborn meni, da ima pri pospešenem staranju veliko vlogo debelost: "Stopnja debelosti narašča, to pa je glavni dejavnik tveganja za staranje in s starostjo povezane bolezni. Je vstopna točka za sladkorno bolezen tipa II, raka in Alzheimerjevo bolezen, če naštejemo le nekatere."

Debelost povzroča tudi "biokemične nepravilnosti", kot sta odpornost na inzulin in visoka stopnja vnetja v telesu, je opozoril zdravnik: "Ker se stopnja debelosti zaradi različnih razlogov povečuje, ne sme biti presenečenje, da se bo stopnja staranja pospešila, skupaj s stopnjo bolezni, kot je rak. Preprosteje povedano, ker bomo hitreje dosegli določeno biološko starost, se bodo s starostjo povezane bolezni pojavile prej."

Osborn je novo študijo Univerze v Washingtonu označil za "zelo zaskrbljujočo".

"To je vzporedno s poslabšanjem zdravja mlajših generacij, kar dokazuje – v tej študiji – povečano tveganje za nastanek raka pri isti populaciji," je povedal.

Osborn je napovedal, da bo poleg raka zaznati porast tudi pri drugih boleznih, povezanih s starostjo.

"Zdravje našega naroda – kaj šele Velike Britanije – je ogroženo, in če ne bomo sprejeli radikalnih ukrepov, se bo ta trend verjetno še poslabšal, preden se bo izboljšal," je opozoril.

"Mlajše prebivalstvo bo zbolelo za smrtonosnimi boleznimi v zgodnejši starosti."

PREBERITE TUDI: Konični proteini v “cepivih” za Covid-19 onemogočajo popravljanje okvar DNK

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Zavedati se moramo ene pomembne stvari: eno so moda in trendi, ki pridejo in gredo; drugo pa je večna, ženstvena klasika.