Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Testirali smo pomivalne stroje: razlika v ceni med zmagovalcema je 1400 €!

4. apr 2024 17:00
0

S prenovo testnega programa so metodologijo testiranja pomivalnih strojev pripravili na sodobno konkurenco. Nov cikel rednega testiranja pomivalnih strojev pa prinaša tudi nekaj nevšečnosti.

Dokler nabor modelov po novem programu ne bo zadosten, ponujajo na www.zps.si tudi pogled na stare rezultate in na modele, ki so še dobavljivi v trgovinah. Ocenjene modele so razdelili v dve skupini glede na tip vgradnje. Logika trga je povedna: če je kupec pripravljen več denarja vložiti v videz kuhinje, bo bolj verjetno izbiral med vgradnimi aparati.

Rezultati primerjalnega testiranja so za člane prosto dostopni tukaj. Za druge stane dostop 5,90 €.

Kaj vse lahko preverite že v trgovini?

 • Jedilni pribor v stroj zlagamo ali v košarico ali na pladenj pod vrhom stroja. Pladenj je prijaznejši do hrbta, saj ne zahteva toliko sklanjanja pri zlaganju in ima praviloma boljše ocene za učinkovitost, košaro za pribor pa lažje premaknete v bližino kuhinjskega predala, ko pospravljate pomito posodo.
 • Preverite prilagodljivost košar za posodo. Pri boljših modelih lahko zgornjo košaro prestavljate na različne višine, del košare prilagodite za visoke vinske kozarce in košaro za pribor postavite tudi v zgornji del. Vsaka taka prilagoditev omogoči boljšo izrabo prostora. Ob tem preverite, kako trdne se vam zdijo košare in kako mehko drsijo. Tudi če nimate izkušenj, boste opazili razliko med modeli.
 • Ob pregledu ne pozabite na čiščenje. Pomemben je preprost dostop do odvodnega filtra, ki ga je treba redno razstavljati in čistiti ostankov živil. Pršilne ročice se snamejo za čiščenje ostankov, ki mašijo pršilne šobe. Že v trgovini poskusite sneti ročice in odpreti filter.

Nasveti

 1. Načrtujte, da stroj zaženete ponoči, ko je energija cenejša in je dovolj časa, da izberete počasnejši varčni program.
 2. Če je le mogoče, stroj povsem napolnite, če pa še ni poln, zaženite program splakovanja, ki z nekaj litri hladne vode splakne posodo v njem, namoči madeže in odstrani neprijetne vonjave.
 3. Vrata stroja vedno povsem zaprite, da vlaga v njem mehča zasušene madeže.
 4. Pomivalna sredstva v prahu so s trajnostnega vidika najbolj priporočljiva, saj lahko količino prilagajate stopnji umazanije, sol in sredstvo za splakovanje pa najbolje odmerja stroj sam.
 5. Tekoča sredstva imajo enake prednosti, le pri nakupu boste tekočino po nepotrebnem plačevali. Tekočim sredstvom je namreč dodana voda (tekočina), zato so v primerjavi s tistimi v prahu dražja glede na gram (čistilne) učinkovine.
 6. Sredstva v tabletah ni mogoče odmerjati, povrhu mora stroj imeti nastavitev pomivanja s tabletami, drugače po nepotrebnem dodaja sol in sredstvo za izpiranje. Tega vsi modeli nimajo.

PREBERITE TUDI: Test kombiniranih hladilnikov: razlika med zelo dobro ocenjenimi je tudi 900 evrov!

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ali vas zastrupljajo vaši tamponi? Ugotovitve študije so pokazale 16 kovin v široko dostopnih blagovnih znamkah tamponov.