Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Nekoč talentiran otrok, danes diagnoza ADHD ali: česa se lahko naučimo iz zgodbe Gillian Lynne

13. jun 2024 14:10
0

Gillian Lynne je odraščala v Angliji v tridesetih letih prejšnjega stoletja in bila stara sedem let, ko jo je mama peljala k psihologu, ker je bila šola zaskrbljena, da ima motnje v učenju. Gillian ni mogla sedeti pri miru, zato si je prislužila vzdevek 'nemirna ritka'. Gillian se je počutila brezupno, njeni učitelji so bili razočarani, njena mati pa je bila na koncu svojih moči.


Gillian Lynne kot 7-letna deklica, ki v šoli ni mogle sedeti pri miru. Danes bi dobila diagnozo ADHD in "zdravila".

Ogrožena prihodnost v šoli za otroke s posebnimi potrebami

Gillian je bila stara komaj sedem let, vendar je bila njena prihodnost že ogrožena. Njeno šolsko delo je bilo katastrofalno – vsaj tako je bilo mnenje njenih učiteljev. Naloge je oddajala pozno, pisala je grozno in njeni testi so bili slabi. Ne samo to – bila je tudi moteča za ves razred, saj se je v enem trenutku glasno vrtela, v drugem gledala skozi okno, zaradi česar je morala učiteljica prekiniti pouk, da bi Gillian spet pritegnila pozornost; v tretjem pa je z nečim drugim motila druge otroke okoli sebe.

Gillian to ni posebej skrbelo – navajena je bila, da jo avtoritete popravljajo, in se res ni imela za težavnega otroka – vendar je bila šola zelo zaskrbljena. To je prišlo do izraza, ko je šola pisala njenim staršem.

Šola je menila, da ima Gillian neke vrste učno motnjo in da bi bilo zanjo primerneje, če bi obiskovala šolo za otroke s posebnimi potrebami. Vse to se je dogajalo v tridesetih letih prejšnjega stoletja, torej pred 100 leti. Danes bi seveda rekli, da ima motnjo pomanjkanja pozornosti in hiperaktivnosti, in bi ji dali Ritalin ali kaj podobnega.

Toda takrat še niso izumili epidemije ADHD. Ljudje niso vedeli, da jo lahko "imajo", in so morali shajati brez diagnoze.

Gillianini starši so pismo iz šole sprejeli z veliko zaskrbljenostjo in začeli ukrepati. Gillianina mati je hčerko oblekla v njeno najboljšo obleko in čevlje, ji spela lase v čop in jo v strahu pred najhujšim odpeljala na pregled k psihologu. Gillian je kasneje povedala, da se spominja, kako so jo povabili v veliko sobo s hrastovimi oblogami, kjer so bile na policah knjige v usnju.


Gillian Lynne z mamo Barbaro leta 1932

V sobi je ob veliki pisalni mizi stal impozanten moški v suknjiču iz tvida. Gillian je odpeljal na skrajni konec sobe in jo posadil na velik usnjen kavč. Gillian se z nogami ni dotaknila tal, zaradi česar je bila previdna. Zaradi vtisa, ki ga bo naredila, je sedela na rokah, da se le ne bi vrtela.

Psiholog se je vrnil k svoji mizi in naslednjih dvajset minut spraševal Gillianino mamo o težavah, ki jih je imela Gillian v šoli, in o težavah, ki jih je po besedah šole povzročala. Čeprav nobenega vprašanja ni usmeril v Gillian, jo je ves čas pozorno opazoval. Gillian je bila zaradi tega zelo zaskrbljena in zmedena.

Že pri tako rosnih letih je vedela, da bo imel ta moški pomembno vlogo v njenem življenju. Vedela je, kaj pomeni obiskovati "posebno šolo", in s tem ni želela imeti ničesar skupnega. Resnično se ji je zdelo, da nima nobenih težav, vendar so vsi drugi mislili, da jih ima. Glede na to, kako je njena mati odgovarjala na vprašanja, je bilo mogoče, da je tako menila celo ona.

Ko še ni bilo diagnoze ADHD

Dogodek v zdravniški ordinaciji je korenito spremenil Gillianino življenje in je lekcija za vse starše, ki iščejo odgovore na vprašanje, kako vzgojiti otroke, ki štrlijo iz povprečja.

Potem ko je Gillianina mati prisluhnila zaskrbljenosti učiteljev zaradi Gillianinega motečega vedenja, sta se psiholog in Gillianina mati umaknila iz ordinacije, da bi se pogovorila na štiri oči. Preden je zapustil pisarno, je zdravnik na svojem majhnem radiu v pisarni predvajal glasbo.


Gillian Lynne med nastopom

S hodnika pred pisarno sta gospa Lynne in zdravnik pokukala noter in opazovala Gillian, kako skače in se vrti po sobi, navdušena nad glasbo. Zdravnik se je obrnil k gospe Lynne in slavno dejal: "Z vašim otrokom ni nič narobe. Je plesalka."

Nato je Gillian priporočil, naj se vpiše v plesno šolo. In Gillianina mama je to tudi naredila.

Gillian je res vpisala v plesno šolo, o čemer je Gillian pozneje pripomnila: "Vsi so bili kot jaz! Morali so se gibati, da so lahko razmišljali. Bilo je čudovito!"

Gillian je nato naredila čudovito kariero v Kraljevem baletu. Sčasoma je diplomirala na Kraljevi baletni šoli in spoznala Andrewa Lloyda Webbra. Bila je odgovorna za nekaj najuspešnejših gledaliških predstav v zgodovini, kot sta Cats in Fantom iz opere.

Ne samo, da je razveseljevala milijone ljudi, bila je tudi multimilijonarka!

PREBERITE TUDI: Prehranska dopolnila za podporo ob ADHD
 

Izjemni dosežki in zapuščina Gillian Lynne

Dame Gillian Lynne, ki je umrla v 92. letu starosti, je preprosto spremenila naš pogled na ples.

Izjemna plesalka, ki je umrla leta 2018 v 92. letu starosti, je bolj kot kdor koli drug spremenila status in kakovost britanske glasbeno-gledališke koreografije. Še dobro, da je živela dovolj dolgo, da se je gledališče New London – prvotni sedež predstave Cats, pri kateri je imela pomembno ustvarjalno vlogo – preimenovalo v njeno čast. Pred Lynne se je ples pogosto zdel prijeten dodatek k domačim predstavam. Njen dosežek je bil, da je postal gonilna sila.

Lynneova je bila sposobna videti dramatične možnosti plesa, kar je izhajalo iz njenega šolanja v klasičnem baletu. Med drugo svetovno vojno se je pridružila baletnemu ansamblu Sadler's Wells (pozneje Kraljevi balet), kjer je plesala Črno kraljico v Šahovnici in Kraljico vilinov v Giselle. Sodelovala je z vrhunskimi osebnostmi, kot sta Frederick Ashton in Ninette de Valois, ter priznala vpliv Roberta Helpmanna, ki je imel kot igralec, plesalec in koreograf izjemen gledališki talent.

V zgodnjih letih je Lynne vnesla življenjsko energijo v številne dolgočasne britanske muzikale, kot so Pickwick, Love on the Dole in The Card, prelomnico pa je pomenilo leto 1976, ko jo je Trevor Nunn povabil, naj koreografira glasbeno različico komedije o napakah v izvedbi RSC. Njeni plesni nastopi in koreografije so postale izraz ekstaze in veselja in prav ta predstava je Camerona Mackintosha spodbudila, da je Nunna in Lynne angažiral kot soustvarjalca neverjetnega muzikala Andrewa Lloyda Webbra, ki je temeljil na pesmih TS Eliota o mačkah.


"Bolj kot kdor koli drug je spremenila status in kakovost britanske glasbeno-gledališke koreografije" ... Gillian Lynne v baletu Imperial
Georgea Balanchina, leta 1950.

Težave predstave so dobro dokumentirane, vendar je bilo tisto, kar je leta 1981 naredilo Cats za prelomni muzikal, to, da je ples zrasel iz situacije – polnočne konvencije mačk – in poganjal dogajanje. V tem okviru je Lynne ustvarila nekaj izjemnih številk: Wayne Sleep je v vlogi čarobnega gospoda Mistoffeleesa delal vrtoglave obrate in skoke, ples Jellicle Ball pa je postal vrelišče orkestriranih gibov. Koreografi, kot sta Agnes de Mille in Bob Fosse, so ples postavili v središče ameriških muzikalov. V Mačkah smo to prvič videli na britanskem odru.

Lynne je svoje znanje nadgradila v kasnejših Lloyd Webberjevih muzikalih, kot sta Fantom iz opere in Ljubezenski vidiki. Ko je leta 2002 v Palladiumu koreografirala Chitty Chitty Bang Bang, je Alastair Macaulay, zdaj plesni kritik New York Timesa, poudaril, da je uporabila korake iz Luskalnika in da je plesni besednjak obvladala bolje kot mnogi umetniki, ki delajo v prestižnih nacionalnih baletnih hišah.

S plesa se je preusmerila v koreografijo in režijo, koreografirala je za Royal Shakespeare Company, Royal Opera House in English National Opera, številne predstave v West Endu, kot je Chitty Chitty Bang Bang, in tri Lloyd Webberjeve muzikale: Cats, The Phantom of the Opera in Aspects of Love. V svoji osupljivo dolgi in raznoliki karieri (na Twitterju se je opisala kot "delujoča neagentinka") je na televiziji celo režirala Muppetke in na platnu igrala ob Errolu Flynnu ("Z Errolom sem imela afero," se je nekoč spominjala, "ampak to so jo imeli vsi.").

A nobeno od teh klasičnih šolanj, niti odrske in filmske slave niso napovedale tega, kar bo zagotovo njena trajna zapuščina – preobrazbo te umetniške oblike iz klasične zvrsti v energičen sodobni ples, ki bo navdušil ogromno število mladih in ne tako mladih, da se bodo odločili za ples, tako kot gledalci kot izvajalci.

Lynneina zapuščina pa je vsepovsod okoli nas v delu njenih priznanih naslednikov, kot so Stephen Mear (Gypsy), Bill Deamer (Follies) in Peter Darling (Matilda). Prišla je v svet, kjer se je ples pogosto zdel kot nepomemben dodatek, in ga s svojo gledališko spretnostjo in neumornim delom spremenila v nekaj, kar je sestavni del glasbene oblike.

Česa se lahko naučimo iz zgodbe o Gillian Lynne?

Starše je treba spodbujati, naj spremljajo in opazujejo svoje otroke, še zlasti, če poučujejo otroke z disleksijo, disgrafijo, diskalkulijo in ADHD, ki so zunaj klasičnih šolskih okvirov. Kaj bi se zgodilo, če bi mlada Gillian Lynne odraščala dandanes? Zagotovo bi vznemirjala svoje učitelje in starše. Verjetno pa bi se vsaka (nepotrebna) zdravstvena pomoč, ki bi jo prejela, končala s testiranjem, diagnozo in zdravili.


Gillian Lynne na treningu

Mnogi otroci številnih stvari ne počnejo na enak način kot večina otrok, ki se učijo bolj tradicionalno. Učijo se z drugačnim tempom, z drugačnimi metodami in pogosto jih zanima učenje v resničnem življenju – pri tradicionalnem učenju se zlahka naveličajo. In nenazadnje: ni normalno, da se od otrok, ki so polni energije, pričakuje, da bodo ure in ure, cele dneve, sedeli pri miru.

Čas je, da se odmaknemo od vsiljenih predstav o tem, kako bi moralo biti; kakšni bi morali biti vsi otroci, in se vprašamo, kako pričakovanja družbe in staršev ovirajo otroke. Kaj pomeni biti izobražen? Kakšni so naši cilji pri izobraževanju naših otrok? Zakaj?

Ali jih učimo zato, da bodo lahko dosegli cilje, zaradi katerih boste kot starši videti dobro? Vsi otroci se rodijo z neverjetnimi darovi in talenti, ki pa jih v sodobnem svetu povsem pohodijo in zatrejo, saj se pričakuje, da so oz. bodo – in bomo – vsi otroci in ljudje enaki.

Dovolite, da neverjetna zgodba o uspehu Gillian Lynne spremeni vaš pogled na izobraževanje. Kako lahko spremenite svoja pričakovanja do otrok? Lahko neverjetna zgodba Gillian Lynne spremeni vaš pogled na vse otroke, ki se delujejo zunaj vsiljenih okvirjev?

PREBERITE TUDI: Ganljiva zgodba o otroštvu genija Thomasa Edisona vam bo dala misliti

0

Galerija

  Preberi še


  Razvrsti po:
  Kozmetometer
  Zadnje ocene
  Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
   RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
   Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
   Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
   Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
   Ne neguje
  Forum
  Zadnje objave
  Najbolj brano
  Trenutno dogaja
  Izpostavljamo
  Ali vas zastrupljajo vaši tamponi? Ugotovitve študije so pokazale 16 kovin v široko dostopnih blagovnih znamkah tamponov.