sea je napisal/aTanja, kakšne pa so povezave vitamina C in diabetesa?
Sea, šele zdajle vidim.

Tradicionalna medicina večinoma (again) deluje le na simptome sladkorne bolezni, to je umetno zmanjševanje ravni sladkorja v krvi, kar je (vsaj) nezadosten način zdravljenja. Raziskave so pokazale, da je eden izmed glavnih vzrokov za pojav diabetesa dolgotrajno pomanjkanje ključnih vitaminov in ostalih snovi, predvsem C, E, B kompleksa in kroma. Jemanje le-teh lahko prepreči nastanek ali celo izboljša obstoječe stanje diabetesa.
Npr. visoke količine vit. C zmanjšajo količino sladkorja v krvi in pozitivno vplivajo na ravnovesje v presnovi glukoze. V raziskavi, v kateri so pacienti jemali med 300 in 500 mg vit. C na dan, so že opazili izjemno izboljšanje v ravnovesju glukoze; raven sladkorja v krvi se je v povprečju zmanjšala za 30 % in dnevna potreba po inzulinu za 27 %.
Ta raziskava (ki sem jo prebrala v rumenem tisku

), je bila opravljena že daljnega leta 1937 (!) in če bi njene rezultate razširili med zdravnike in paciente, bi bilo rešenih na tistoče življenj - oz. v tem času najbrž že na milijone. Pa seveda bi se porabilo tudi precej manj inzulina ...
V drugi raziskavi je zdravnik - sladkorni bolnik v tri tedne trajajočem 'poskusu' jemal vit. C, katerega količino je postopoma večal, dokler ni dosegel 11 g na dan, jemal pa ga je v manjših količinah tekom dneva, da je telo kar najbolje izkoristilo (saj vemo, da kar ne rabimo v danem trenutku, polulamo). Rezultati so pokazali, da je za vsak dodan gram vit. C lahko zmanjšal količine inzulina za 2,5 enote in tako z 32 enot prišel na 5 enot na dan!
