Jst bi pa rada delila mojo zgodbo z vami, ki je danes dosegla epilog.
že v sredo popoldne se je pri meni začelo nelagodje v trebuhu, začelo me je zvijati, napihovati. V četrtek se je vse skupaj stopnjevalo. Izgubila sem apetit in sploh nisem mogla niti pomisliti, da bi kaj zaužila, ker me je tako napenjalo in črvičilo v trebuhu, imela sem tudi vodeno diarejo. Včeraj se mi je začelo še spahovati, vendar se je vse skupaj začelo proti večeru umirjati. Danes sem že skoraj ok.
Najprej sem zato krivila češnje, ker sem se jih čez vikend fino najedla, vendar mi je bilo čudno, da bi to trajalo toliko časa in da bi se to pojavilo šele v sredo.

Čudno pa mi je bilo tudi to, da je imela podobne simptome tudi mami, ki pa ni jedla češenj. Drugega nisva jedli nič neobičajnega.
Potem pa se je danes mami spomnila, da je mogoče zato kriva borovničeva marmelada za diabetike, ki sem jo prvič kupila in ki vsebuje namesto sladkorja, umetno sladilo sorbitol - 330 g marmelade, vsebuje namreč kar 162g sorbitola.
Potem sem šla pogledat na internet in najdem cel kup strani, ki opisujejo ravno moje znake v povezavi s sorbitolom.

(ena od teh je recimo ta:
http://www.foodintol.com/food_intolerance/hot_ibs.htm )Opisujejo, da lahko že 10g sorbitola na dan povzroči sindrom razdražljivega črevesja (napenjanje, napihnjenje želodca, povečano peristaltiko črevesja, diareja..). Jst sem ga pojedla minimalno 15 g/dan, s tem da sem marmelado jedla zjutraj v sredo in četrtek. Ravno tako jo jedla tudi mami. Včeraj je nisem jedla in je danes že skoraj ok.
Tako, da vas opozarjam pred živili, ki vsebujejo veliko količino sorbitola.
Mi je pa po eni strani čudno, kako lahko vsebuje marmelada za diabetike (ki imajo že brez tega veliko težav) tako velike količine sorbitola.

Zdajle sem še enkrat prebrala nalepko na marmeladi in opazila, da piše na njej: Pri čezmernem uživanju lahko sorbitol deluje odvajalno .

Jst sem pojedla te marmelade čisto normalno količino (2 kosa kruha z marmelado).