Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Primerjava med prvo in drugo nosečnostjo

Pojdi na stran 1 , 2
Sahara
Starost: -14Pridružen: 7. apr 2009Prispevkov: 1205Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 15. avg 2009 22:51
Povezava do prispevka
Zanimajo me iskušnje tistih, ki ste že večkrat rodile. Je bilo drugič kaj manj boleče, hitrejše? Pa kam ste 'pospravile' prvorojence, ko ste šle s partnerjem rojevati? So se počutili prve dni zelo zapostavljene? Glede počutja se mi zdi, da gre v drugo lažje, nekako lažje in boljše se počutim, ne obrača se mi želodec ob mimohodu preznojenih oseb, imam ful energije ipd. Vesela bom vsega napisanega Smile
0
Nazaj na vrh
Malina
Starost: 41Pridružen: 15. jan 2004Prispevkov: 5137Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 15. avg 2009 22:55
Povezava do prispevka
tudi mene bi to zanimalo. za seboj imam samo eno nosečnost, le-ta se je proti koncu žal zakomplicirala in posledica je bil prezgodnji porod s CR, vsekakor pa se v naslednji (čez nekaj let) nadejam boljše izkušnje in bolj zdravega poteka.
http://odglavedopet.blogspot.com/

"I live in fantasyland... and I have oceanfront property!"
0
Nazaj na vrh
AngelEye
Starost: 38Pridružen: 28. apr 2006Prispevkov: 3479Kraj: ŠtajerskaStatus:Offline
Objavljeno: 18. avg 2009 19:50
Povezava do prispevka
Pomoje bo veliko različnih odgovorov, saj ene pravijo, da je 1.težje, druge da je 2.

Moram pa dodat, da po izkušnjah žensk, ki imajo že več otrok oz. 2, je lažje, če je prvorojenec starejši, npr. da že govori malo, hodi in razume (+3 leta) saj takšnemu otroku lažje poveš, da bo pri hiši še eden, da bo mamici pomagal uspavat itd. Ker, če je eden star 1-2 leti, pa drugi novorojenček, prvi se komaj na noge postavlja in na kahlico, govori svoje prve stavke...je težko biti poleg dojenčka in za petami otročku, ki osvaja prve korake. Moja opažanja in, če pomislim dobro tudi malo logike.

Sama nimam še nič, še ne planiram...je pa zeelo zanimiva tema tole in jo bom zagotovo spremljala :D 
All our dreams can come true, if we have the courage to pursue them. (W. D.)
0
Nazaj na vrh
Dominika
Starost: n/aPridružen: 16. jan 2009Prispevkov: 1020Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 18. avg 2009 22:01
Povezava do prispevka
Sahara veseli me, da si se odločila še za enega otroka in ti želim, da bi bila polna energije do samega konca. Sama se s to energijo v drugo ne morem pohvaliti, saj so mene spremljale prve mesece nosečnosti grozne slabosti, ki nikakor niso bile samo jutranje ampak celodnevne in nočne.Glede na to, da sem že imela  3- letno hčerko( ki me je še kako potrebovala) so bile te slabosti še toliko bolj moteče. Okoli 5 meseca, ko se je pa vse to umirilo je bilo pa prav luštno.
Ko sva šla z možem rojevati so najino hčerko popazili kar njegovi starši, lepo sva ji vse razložila in je komaj čakala kdaj bo spoznala sestrico.Že drugi dan po porodu sta z možem prišla na obisk, seveda sem se takrat kar precej posvetila starejši hčerki. Precej sem se bala , da bi ne dobila občutka zapostavljenosti in mislim da mi je tudi v prihodnje to kar dobro uspevalo. Dovolila sem ji da se je lahko vključila v marsikatero dejavnost povezano z novorojenčico, pač glede na njene zmogljivosti.
Ja porod v drugo je bil pa pri meni kar hiter, mogoče kar malo prehiter.Vse skupaj se je odvijalo v 20 minutah, mislim na dogajanje v porodni sobi.Tako da, ko mi sestra rekla da bomo pa sedaj rodili sem prvi trenutek mislila, da se pošteno heca.
Upam in ti želim da bi nekako tako bilo tudi pri tebi Sahara, mislim seveda na porod.
0
Nazaj na vrh
Sahara
Starost: -14Pridružen: 7. apr 2009Prispevkov: 1205Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 19. avg 2009 10:04
Povezava do prispevka
Dominika, hvala Smile Triletna hčerka, se mi zdi, da že ful več lahko razume in tudi uboga. Po drugi strani pa nisem hotela, da bi bilo med otroki preveč razlike. Naš fant bo čez teden dni dopolnil 2leti, družabnika dobi konec januarja. So stvari, ki so res težavne, npr. to, da se stalno hoče nositi, pač stegne rokice v zrak in prosi in prosi za naročje, se začne jokat in se ne premakne z mesta. Na kahlico še ne hodi (čeprav se res trudimo v to smer), govori le besede in ne stavke. Skratka z njim bo še ful dela, spominjam pa se, kako sem bila v prvi nosečnosti popolnoma utrujena v zadnjih mesecih in si sploh ne predstavljam, kako bo takrat, zato sem odprla to temo. No, najbolj nadležno je vsekakor to, da bi se on nosil. 
0
Nazaj na vrh
Manca1
Starost: 42Pridružen: 2. apr 2004Prispevkov: 776Kraj: KranjStatus:Offline
Objavljeno: 19. avg 2009 10:33
Povezava do prispevka
Sicer imam drugič rok proti koncu oktobra, ampak lahko vseeno kaj napišem tu.
V prvi nosečnosti so bile slabosti in bruhanje prisotno skozi celo nosečnost. Da ne govorim o močnih zgagah. Veliko več časa sem imela za počitek
Sedaj pa po službi ni variante, da bi šla počivat, glede na to, da sem sama z njo do večera. Ima res veliko energije, moje počutje je pa tudi veliko boljše kot pa v prvi nosečnosti.

Prvorojenka bo sredi novembra stara 2 leti. Še vedno je v plenicah in jo imam namen odvajati pomladi naslednje leto. Hodi sama od 14-ega meseca starosti in v tem uživa. Nosim je ne, če se želi stiskati in objemati se raje usedeva na kavč. Govori res čisto malo besed, ima pa svoje besede in okrajšave za določene stvari in jo razumem kaj hoče.
S 1.9. gre v vrtec, ko bo pa treba rodit imam pa v spodnjem nadstropju na voljo taščo in tasta, ki jo bosta popazila.
Sem ji pa že od začetka nosečnosti govorila, da imam v trebuščku dojenčka in je čedalje bolj navdušena nad tem.
Vsak dan mora večkrat objeti trebušček, dati lupčka, celo žgačkati me začne po trebuščku ker se ji zdi to zabavno. Tudi ko gremo na kakšen sprehod in gre mimo mamica z vozičkom se takoj obrne in pogleda za dojenčkom.

0
Nazaj na vrh
Tea1
Starost: 50Pridružen: 4. feb 2004Prispevkov: 2803Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 29. avg 2009 15:17
Povezava do prispevka
Vsaj pri meni je tako, da so nekatere stvari pri vsaki nosečnosti lažje, nekatere pa vsakič težje... Itak pa ni pravil.  Prva nosečnost- idealna, brez slabosti, jaz polna energije, prekipevajoča na vseh področjih itd. Edini minus je bil sprožen porod, ker je dete zamujalo 6 dni, pa tudi to je bilo konec koncev čisto ok. Porod popolnoma bp, brez šivanja in drugih zapletov.
Druga nosečnost (prvi in drugi potomec sta narazen 2,5 leti)- precejšnja slabost, očitno manj energije, jaz totalna hormonska nepredvidljiva tempirana bomba, vse me je nekam bolelo (križ, medenica, ni da ni), proti koncu se je vse nekam umirilo in dete se je rodilo 11 dni čez rok. Tokrat smo ga čakali in porod je bil fantastično brzinski in enostaven- od razpoka mehurja doma do deteteta v naročju, je minilo manj kot uro.
Tretjič (tamala dva bosta 2 leti narazen) mi je bilo slabo za umret, dva meseca sem živela samo in zgolj od grejpfrutov. Zdaj, ko se je pa to uneslo, sem pa kar ok :)) Verjetno mi ni hudega, če sem v 32 in 33 tednu taborila na Cresu. Občasno sem tečna, zoprna, vse me boli,  rujena do skrajnosti, ampak ni take strašne sile.
Dejstvo je, da vsakič manj kompliciraš in ti je zaradi tega marsikaj lažje, nimaš pa toliko časa za počitek in je zato kaj tudi težje....
Statistično pa bojda tretji porod ni lažji od drugega, tako da sporočim kako bo...
Kar se pa razlike med otroki tiče- pri nas se je 2 in pol leti super obneslo, včasih se malo bojim, da nam bo tega pol leta zdaj krepko manjkalo.... Je pa seveda čisto odvisno od otroka do otroka...
Glede varstva med porodom- 6 hiš naprej imamo zlate sosede, s katerimi smo že skoraj na stopnji razširjene familije, tako da bojo, če bo treba vskočili oni (prvič so).
0
Nazaj na vrh
st
Starost: 11Pridružen: 24. apr 2005Prispevkov: 1859Kraj: SlovenijaStatus:Offline
Objavljeno: 2. sep 2009 19:56
Povezava do prispevka
Ok, še moje nakladanje.
Prva in druga nosečnost zelo zelo podobni. Brez nekih posebnih problemov, zapletov, brez kakršnekoli slabosti. Obakrat izgledalo kot bi pogoltnila žogo, le pri prvi proti koncu malce zastajanja vode oz. zatekanje nog, rok, zabuhlost obraza. Pri obeh hudo nenavadna želja po ledu, ledenih in mrzlih jedeh in pijačah, ne glede na vreme in temperature (tudi pozimi). Obakrat jedla ledena kocke, grizla, si delala zamrnjene pijače, npr. sok dala zamrzniti in potem z žličko jedla. Le pri drugi me zdravniki strašili glede velikosti bebeja, a se izkazalo ok. Celo izgleda, da bo drugi prvega že pri prvem mesecu prehitel, kar se tiče teže in velikosti (jutri bom bolje vedela, ker prvič imamo posvetovalnico), čeprav je prvi bil enako dojen in večji in težji takoj po porodu.
Prvi rojen dva dni pred rokom, drugi en dan pred rokom. Prvega rojevala 8ur, drugega za polovičko manj. Bolečine pri drugem bolj pogoste in intenzivne, kot bi prvo rojevanje dali na fast forward. Pri obeh spontani popadki, pri drugem tudi voda odtekla.
Ko sem rojevala drugega, je bil prvi v varstvu pri stari mami. Je bil eden prvih obiskovalcev. Vesel brata, nič ljubosumen ali zapostavljan. Smo izpostavljali starejšega in poudarjali, da je on to dobil, da mora on drugim povedati kaj zdaj ima itd., tako da se je počutil pomembnega in ljubljenega. Zaenkrat naj bo. Še kaj napišem ob priložnosti.

Kdor ne govori, kar misli, tudi ne bo delal, kar govori.

We are masters of unspoken words and slaves of the ones we spoke of.

;-{)
0
Nazaj na vrh
Sahara
Starost: -14Pridružen: 7. apr 2009Prispevkov: 1205Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 9. sep 2009 14:27
Povezava do prispevka
Samo poročam malo: pri sedanji nosečnosti sem sedaj opazila, da mi je trebuh ful prej zrastel. Pa ni tako, da bi imela 'kaj od prej', ker sem med obema nosečnostima ful shujšala in imela trebuh ploh kot deska.
0
Nazaj na vrh
barby800
Starost: 39Pridružen: 11. dec 2008Prispevkov: 487Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 15. dec 2009 10:10
Povezava do prispevka
Sahara, a ti si sedaj v drugi nosečnosti veliko bolj utrujena kot v prvi? Ali imaš sinčka v vrtcu?
Sprašujem zato, ker imam 14 mesečno hčerko, ki se tudi zelo rada nosi in kar naprej crklja v naročju. Ker še študiram, je hčerka pri meni doma in me ima 100% ves dan zase.
Z možem se pogovarjava o še enem otroku. Problem je v tem, ker je bila moja prva nosečnost grozna! Tega res noben od naju noče še enkrat dati skozi. Zato taka dilema o tem, sli sploh imeti še enega otroka, ali ne. Porod je bil super hiter (30 min od predrtja mehurja), sama nosečnost pa en sam obup.
Ko bi vsaj vedela, ali bo (če bo) v drugo isto...

0
Nazaj na vrh
nikapika
Starost: -14Pridružen: 14. jan 2008Prispevkov: 1120Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 15. dec 2009 11:16
Povezava do prispevka
Nisem Sahara, pa si bom kljub temu dovolila pokomentirati.
 
Žal nam nihče ne more povedati, kako bo potekala druga oz. vsaka nadaljna nosečnost - razen če imamo kakšne kronične bolezni, ki vplivajo na nosečnost oz. obratno.
 
Lahko ti pa povem svojo izkušnjo: moja druga nosečnost je bila v primerjavi s prvo dosti bolj neprijetna - slabost do soraj dopolnjenih 4. mesecev (v prvo nič razen kakšnega nelagodja v želodcu), po 12 t. kup zdravstvenih težav in z njimi povezana moja zaskrbljenost in na splošno slabše počutje, sploh zadnjih 14 dni.
 
Bi se pa jaz osebno odločila za razliko med otrokoma vsaj 3 leta, saj večji otrok ne potrebuje 100 % tvoje pozornosti, več razume, bolj je samostojen in je zaradi vsega tega nekoliko lažje usklajevat med dojenčkom in prvorojencem.
0
Nazaj na vrh
barby800
Starost: 39Pridružen: 11. dec 2008Prispevkov: 487Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 15. dec 2009 11:39
Povezava do prispevka
Hvala, Nikapika. Saj jaz tudi razmišljam podobno, da je boljš, če je razlika med otrokoma ene 3 leta, da je prvi bolj samostojen...
Napovedati, kakšna bo nosečnost je itak nemogoče. Poznam nekaj žensk, ki so imele v drugo celo več težav kot v prvo. Tako kot si rekla, več slabosti, itd.



0
Nazaj na vrh
sasska
Starost: -14Pridružen: 4. apr 2006Prispevkov: 2974Kraj: CeljeStatus:Offline
Objavljeno: 15. dec 2009 13:33
Povezava do prispevka
Res ne moreš vedet, kako bo v drugo, vsako to vprašam, ki ima več otrok in so čisto različni odgovori... js samo upam, da bo velikooo boljše. Ker imeti otroka in takšno nosečnost, kot je bila moja... si ne predstavljam. 
.
0
Nazaj na vrh
samantha
Starost: 49Pridružen: 31. mar 2005Prispevkov: 2129Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 15. dec 2009 17:26
Povezava do prispevka
Tudi jaz bi imela še enega otroka, pa je bila moja prva nosečnost tako naporna, da si ne želim še enkrat tadi tega skozi.
Tolažim se s tem, da bo mogoče lažje, ker že vem, kaj me čaka.
0
Nazaj na vrh
Sahara
Starost: -14Pridružen: 7. apr 2009Prispevkov: 1205Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 15. dec 2009 17:52
Povezava do prispevka
Evo, se bližam koncu druge nosečnosti in si lahko kar sama odgovorim. Smile Druga nosečnost ni bila (no, ni še konec) težja od prve, nasprotno, ampak nekaj od tega gre zagotovo pripisati temu, da sem bila prvič visoko noseča v najhujši poletni vročini, sedaj pa je fino hladno (pa nisem ljubitelj zime, ampak vseeno se je težko premikati kot slon v najhujši vročini). Slabo mi na srečo ni bilo ne prvič, ne drugič. Nekaj gre gotovo pripisati temu, da sedaj, odkar imam otroka, živim bolj zdravo, sem več na zraku, več je heca, spanja, zdrave hrane. V prvo me je bilo tudi vsega ful strah: kaj pomenijo določeni izvidi, kaj so izvidi za NS, cela znanost se mi je zdela nabava vozočka, zdelo se mi je, da ne bom znala previjati otroka, da ne bom znala dojiti, da bom izkrvavela med nosečnostjo (žal je takrat ena punca umrla takoj po porodu). Skratka, bila sem precej prestrašena.

V drugo ni časa za to prestrašenost zaradi službe in prvega otroka, hkrati pa tudi že vem, kako zadeve potekajo. So pa druge težave. Sinček mi še vedno zleze v naročje, se kuja sredi stopnišča, treba ga je še prepravljati.... več je pospravljanja stanovanja. Hočem reči, s fizičnega vidika, glede opravkov, je ful težje., s psihičnega pa lažje. Ne vem, več je samozavesti in manj kompliciranja v glavi.

Imam pa še zmerom določene skrbi. Obe moji sosedi imata isto stare otroke in sta v isti fazi druge nosečnosti in obe sta že hospitalizirani zaradi izvidov glede krvi ipd. To bi se mi zdelo strašno. Zaradi tega me tudi zelo skrbi, da bi dobila novo gripo. Še vedno mi ni jasno, kako bo, ko bom šla rodit, kje bo tamal (kajti sorodniki po moji strani živijo kar nekaj km preč, moževi starši pa niso več živi).

Najhuje pa mi je to, da ko bom v porodnišnici, tamal ne bo smel priti na obisk, zaradi nove gripe (vsaj tak režim je v kranjski porodnišnici).

Uf, sem se razpisala. Ampak res dosti primerjam med sabo, si ne znam pomagati.

0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Primerjava med prvo in drugo nosečnostjo
Stran 1 od 2
Pojdi na stran 1 , 2
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Zavedati se moramo ene pomembne stvari: eno so moda in trendi, ki pridejo in gredo; drugo pa je večna, ženstvena klasika.