Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Partnerjev otrok iz prejšnje zveze

Pojdi na stran 1 , 2
bjost
Starost: n/aPridružen: 3. avg 2006Prispevkov: 25Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 5. maj 2009 13:19
Povezava do prispevka
Nekaj mesecev se dobivam s fantom, ki ima 9 letnega otroka iz prejšnje zveze. Resnično se imava zelo rada vendar pa je tu kar nekaj ovir, da ne poteka vse tako kot bi lahko. Med nama je kar nekaj km razlike, pa zopet ne toliko, da bi to bila velika ovira, večji problem je to, da on nima za otroka dogovorjenega urnika, kdaj je pri njem in kdaj pri mami, ker živijo zelo blizu, pride otrok k njemu kadarkoli je doma, živi pa sicer pri mami. Zaradi tega ne morem en dan vnaprej vedet ali ga bom lahko videla ali ne, nobenih planov ne moreva delat, dostrkrat je tako, da se dogovoriva da pride k  meni ob določeni uri, pa me potem pokliče, da ne more ali pa prestaviva uro, ker je prišel sin k njemu. Vsekakor podpiram, da je otrok na prvem mestu, vendar pa bi tudi sama rada kaj splanirala. Tako daleč, da bi me predstavil otroku še nisva. Tudi za vikende ko sva oba prosta ne vem ali bova kaj skupaj vnaprej, ker nikoli ne ve ali bo prespal kaj pri njemu in bil še naslednji  dan tam ali ne. Zaenkrat se še uspešno prilagajam, ker ga imam res rada, ampak vnaprej bo pa določene stvari treba doreči. Ne vem kako mu naj to omenim, da ne bo zgledalo, da ga hočem v kaj prisilit. Vem, da tudi njemu ni vseeno, mi je že omenil, da ga mori, ker nima to urejeno,ampak, da ne more reči otroku, če pride k njemu, sedaj pa moram iti, ali pa,obisk pričakujem.
Otrok je pač navajen, da lahko pride k njemu kadarkoli, ker je pač dolgo bil samski in je tako tudi navajen.Res ne vem, kako urediti to zadevo, da bi lahko vsaj malo planirala kako in kaj. Lepo prosim za nasvete.

Naslov sem popravila da približno ustreza vsebini.
Tanja

0
Nazaj na vrh
Sydelle
Starost: 33Pridružen: 3. dec 2008Prispevkov: 1752Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 5. maj 2009 14:24
Povezava do prispevka
Kolikor vidim pri svojih nečakih, mislim, da bi otrok pri devetih moral razumeti, če se mu primerno razloži, da se mora malo vnaprej dogovoriti z očkom. Pač, da se mu morda oba starša skupaj razložita, da ima ati tudi obveznosti in da to ne pomeni, da se bosta videla kaj manj, samo da se morata kak dan vnaprej dogovoriti. Pri nas je bilo sicer vnaprej določeno, da bova s  sestro pri očetu čez vikend, ker ne živimo tako blizu, ampak mislim, da to tukaj nima takega pomena. Pogovorit se morata vidva, potem pa oni trije. Otroci znajo biti lepo razumevajoči, če se jim pristopi na pravi način. imho :) 
0
Nazaj na vrh
samsara
Starost: 51Pridružen: 7. dec 2003Prispevkov: 4656Kraj: PtujStatus:Offline
Objavljeno: 5. maj 2009 14:42
Povezava do prispevka
Težka situacija. Za vse vpletene. Zakaj zate, si lepo opisala, za partnerja zato, ker ima gotovo rad oba, tebe in otroka, in hoče, da bi bila oba zadovoljna in srečna, in za otroka zato, ker je to pač njegov oče, ker je prav, da je ima pravico priti k njemu, ko to želi, in ker bo moral sprejeti v njun odnos še tebe- to pa je za otroke težje, kot si mislimo odrasli. In nenazadnje tudi za otrokovo mamo, saj boš ti, ki te sploh ne pozna, postala zelo pomemben del otrokovega življenja.
Jaz bi rekla, da vsak ultimat partnerju, postavljanje omejitev otroku, itd, ne bodo prinesli prave rešitve, vsaj ne take, ki bi vam dolgoročno prinesla zadovoljstvo in mir. Edina rešitev je, da te partner, ko bosta na to pripravljena, predstavi otroku. Potem pa boste gradili naprej.
0
Nazaj na vrh
Sydelle
Starost: 33Pridružen: 3. dec 2008Prispevkov: 1752Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 5. maj 2009 15:56
Povezava do prispevka
samsara je napisal/ain za otroka zato, ker je to pač njegov oče, ker je prav, da je ima pravico priti k njemu, ko to želi, in ker bo moral sprejeti v njun odnos še tebe- to pa je za otroke težje, kot si mislimo odrasli.


S temle se ne strinjam popolnoma. Vse je odvisno od tega, kako se stvar predstavi otrokom in kako reagirajo starši. Govorim iz svojjih izkušenj, saj sta se moja dva ločila ko sem bila nekje 4 - 5 let, nekaj let za tem (sej se sploh ne spomnim) pa se je meni, mami in mlajši sestri ''občasno'' pridružil še en prijazni striček, za katerega dolgo nisem vedela, kako ga opredeliti - ker sta bila z mamo skupaj (oz smo bili vsi skupaj) bolj čez vikende, nista pa nikoli razmišljala o kakšni poroki ali skupnem življenju. Pa niso bile te spremembe nekaj dramatičnega, ker je (očitno) mami znala vse skupaj primerno predstavit in ohranjat dobre odnose tudi z očetom itd.

Pomoje je tak, da bolj kot starši zaženejo paniko okrog takih stvari, bolj se otroci prestrašijo in večji je šok zanje. Devetletniki pa so že čisto razumna bitja in če se mu na miren način pove, da se je potrebno za obisk dogovoriti (kar tako ali tako velja za vse obiske) in da ne bo nič prikrajšan za čas z očetom, se bo že sprijaznil. Pač da se mu predstavi, da ni to noben ''big deal'' pa bo Smile Se pa morata tukaj najprej starša strinjati, da ni big deal Big smile
0
Nazaj na vrh
samsara
Starost: 51Pridružen: 7. dec 2003Prispevkov: 4656Kraj: PtujStatus:Offline
Objavljeno: 6. maj 2009 8:07
Povezava do prispevka
Sydelle, lepo, da imaš take izkušnje, želim, si, da bi tudi njim uspelo tako gladko, kot praviš. Morda imam samo jaz izkušnje z družinami, kjer so bili problemi.
0
Nazaj na vrh
Sydelle
Starost: 33Pridružen: 3. dec 2008Prispevkov: 1752Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 6. maj 2009 13:34
Povezava do prispevka
Ah, saj tudi jaz poznam take družine in vem, da lahko gre mnogo stvari narobe. Se mi zdi pa bistveno, kako reagirajo starši, ker otroci ponavadi samo posnemajo potem Smile
0
Nazaj na vrh
Mis
Starost: n/aPridružen: 16. sep 2005Prispevkov: 1707Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 7. maj 2009 10:38
Povezava do prispevka
Popolnoma se strinjam s Samsaro. Na srečo tudi jaz poznam nekaj pozitivnih izjem, kjer nov partner za otroka ni predstavljal nobenih težav (tako kot Sydelle). Vsem tem primerom so skupni razumni starši ter nov partner, ki so najprej razčistili med sabo, potem pa zadevo primerno predstavili otroku. Če med staršema vladajo zamere, ljubosumje potem je zadeva težko uspešna. Po mojih opazovanjih gre lažje, ko so otroci mlajši, najtežje pa, če so že v puberteti. Po drugi strani pa žal v večini primerov, ki jih poznam, ni šlo vse gladko, ponavadi res zaradi staršev, ki so si metali polena med noge, v nekaj primerih pa so starejši med sabo lepo sodelovali, a otrok nikakor ne sprejme novega partnerja.

Bjost, zelo dobro te razumem, saj nisi v vezi le s svojim fantom, temveč tudi z njegovim otrokom in posredno tudi z mamo njegovega otroka. Tudi če se postavim v kožo mame otroka, si lahko predstavljam, da ni lahko sprejeti, da bo kar naenkrat v življenju njenega sina še ena ženska. Tvojemu fant pa tudi zagotovo ni lahko, saj je nehote razpet med sina in tebe.

Strinjam se s Samsaro, da ultimat nikakor ni dobra rešitev. Jaz bi ti predlagala, da fantu razložiš tako kot si razložila nam. Da si želiš malo bolj urejenega življenja in da mu sicer ne želiš omejevati stikov s sinom, a nekako morata rešiti ta problem. Mislim, da bi bilo res najbolje, če bi te fant predstavil sinu in bi se nekako dogovorili (vsaj vidva s fantom), da imata nekaj časa samo zase, nekaj časa pa preživite skupaj.

Sigurno pa je taka veza vsaj na začetku bolj težavna kot če bi bil fant brez otrok.

Veliko sreče!
0
Nazaj na vrh
bjost
Starost: n/aPridružen: 3. avg 2006Prispevkov: 25Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 7. maj 2009 10:58
Povezava do prispevka
Najlepša hvala za vsa mnenja. Popolnoma se zavedam, da se bo slej kot prej treba odkrito pogovoriti. Mislim pa, da mora fant sam predlagati, da me predstavi otroku, nočem jaz v nekaj silit, vendar pa razmišljam, kdaj bi to lahko pričakovala upravičeno, če je po dveh mesecih to že mogoče ali kdaj bi sploh na to lahko računala, da bi bil čas, da ga spoznam.
Malo bom še počakala in mogoče ob pravem trenutku začela to temo, ker itak ne bom mogla več dolgo zadrževat v sebi tega kar me muči.
0
Nazaj na vrh
Mis
Starost: n/aPridružen: 16. sep 2005Prispevkov: 1707Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 7. maj 2009 11:15
Povezava do prispevka
Moje mnenje je, da je, kadar ti v zvezi nekaj leži na srcu, to potrebno partnerju čimprej povedati. V nasprotnem primeru se zadeva nalaga in pride do izbruha. Ko človek enkrat izbruhne, težko kontrolira čustva, tok glasu in lahko hitro pride do prepira. Na tvojem mestu bi fantu samo povedala, kaj čutiš (ne bi mu še ničesar predlagala). Tako bo vsaj vedel, da ti nekaj manjka in bo lahko sam predlagal, kako bi zadevo rešil on. Daj mu možnost, da izve, kaj ti ni prav. Boš videla, kako bo odreagiral on. Konkretnih rešitev mu še ne bi predlagala, da ne bo imel občutka, da preveč pritiskaš nanj. Nenavsezadnje je on oče in svojega otroka najbolj pozna.
0
Nazaj na vrh
Sydelle
Starost: 33Pridružen: 3. dec 2008Prispevkov: 1752Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 7. maj 2009 16:20
Povezava do prispevka
Mis je napisal/aPopolnoma se strinjam s Samsaro. Na srečo tudi jaz poznam nekaj pozitivnih izjem, kjer nov partner za otroka ni predstavljal nobenih težav (tako kot Sydelle).


Ja, ja, s tem se tudi jaz strinjam. Jaz sem mislila, da je (za zdaj) bolj problem v usklajevanju urnikov in v teh nenapovedanih obiskih, zaradi katerih si težko kaj splanirata.
0
Nazaj na vrh
Sinthija
Starost: n/aPridružen: 12. maj 2004Prispevkov: 9772Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 12. maj 2009 17:34
Povezava do prispevka
To je občutljiva tema, otroci. Ker je pri njih treba bit previden, da se kaj ne zašuštra.
se pa strinjam, da je to problem pri vajinem planiranju, če nimata z bivšo usklajenih urnikov obiskov. Je pa tudi res, da glede na to, da so bili do zdaj vsi navajeni, da sin lahko pride kadarkoli, je to težko kar naenkrat spremenit.
In tudi ni tako enostavno.
Sicer ne vem koliko časa je od tega kar sta šla z mamo njegovega sina narazen, ampak to planiranje obiskov ni samo povezano s tem kako otroku to razložiti, da se ne bo počutil prizadet ali prikrajšan in si mislil:"Do zdaj sem lahko šel k atiju kadar sem hotel, zdaj ne smem več, a mu mogoče nisem več pomemben?" To planiranje je povezano tudi s tem, da mora tudi bivši razložit, da ima punco in se z njo dogovorit o planiranju, ona se mora pa seveda s tem strinjat, če želita na dober način brez posledic to razložit otroku. Ni vse tako simple. Prav je, da se pogovorita o tem.Je pa res, da se vse da, a je potreben čas in potrpežljivost vseh vključenih. Ter tudi podpora fantu s tvoje strani, veliko pogovora o vsem tem in razumevanja tudi s tvoje strani. Sicer pa je on oče in svojega sina najbolj pozna. Tako da potrpežljivo in ne pritiskat na fanta.
Sicer pa,če je ljubezen, odprt pogovor in razumevanje ter potrpežljivost, se vse da.
"Najlepši okras ženske je ljubezen. Najlepša oblačila na ženski pa so roke moškega, ki ga ljubi."
0
Nazaj na vrh
bjost
Starost: n/aPridružen: 3. avg 2006Prispevkov: 25Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 19. maj 2009 7:16
Povezava do prispevka
Fantu sem omenila kar me teži. Povedal mi je, da že kar nekaj časa razmišlja kaj naj naredi in da ga tudi mori vse to, samo da določenih sprememb ne more narediti čez noč v otrokovem življenju. Tega se seveda zavedam, kar sem mu tudi povedala, ampak da na nek daljši rok pričakujem, da  bova lahko kako stvar splanirala vnaprej, ne pa vse zadnji trenutek. Potem je tu še njegov študij ob delu, ki tudi zahteva kar nekaj časa in energije, tako da vse skupaj ni enostavno.Vem pa, da je brez veze nekaj pritiskat in silit ampak, da je važna potrpežljivost.
0
Nazaj na vrh
AngelEye
Starost: 38Pridružen: 28. apr 2006Prispevkov: 3479Kraj: ŠtajerskaStatus:Offline
Objavljeno: 9. jun 2009 21:39
Povezava do prispevka
Zveza praviš, da traja 2 meseca, zdaj ne vem koliko je to ''resno'', da bi se že predstavila otroku. Po drugi strani se vidi, po tvojih postih sodeč, da temu vseeno morda ni tako in boš verjetno kmalu spoznala sina svojega fanta, bodočega pastorka. Moraš biti pripravljena na reakcije, ker konec koncev otrok pri 9 letih ni več tako nedolžen/neveden in se že veliko zaveda, v primerjavi s tem kar je bilo pred nekaj leti. V mislih imam predvsem to, da bo fantek kmalu vedel kaj pomeni ta ''očkova'' prijateljica v resnici je Wink Kot drugo pa mislim, da bi bilo pametno, da se pozanimaš o odnosu med tvojim fantom in njegovo bivšo ženo/punco, s katero ima otroka - ali sta v dobrih odnosih ipd. saj bo to vplivalo na vaš odnos, konec koncev te bo morala tudi ona sprejeti in spoznati, da ji nisi konkureca v vlogi mame.

Pač izhajam iz primera, ki ga sama poznam, kjer je mati precej maščevalna oz. neprijazna do bivšega moža, njegove nove partnerke in njegovih staršev, posledično otrokove babice in dedka po očetovi strani in ščuva otroka proti njim, ki so vsi nadvse prijazni do otroka, in tudi otrok je raje pri očku. Ta fantek je novo očkovo partnerko zasipal s vprašanji na prvem srečanju (in bil je mlajši od 9 let): ali se bosta poročila, bom dobil sestrico? Big smile
All our dreams can come true, if we have the courage to pursue them. (W. D.)
0
Nazaj na vrh
Abbi
Starost: n/aPridružen: 23. avg 2007Prispevkov: 105Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 17. feb 2014 19:32
Povezava do prispevka

Pozdravljene,

imam vprasanje za vas:

kako bi odreagirale, ce vam partner nebi povedal, da ima otroka iz prejsnje zveze in bi o tem izvedele sele po nekaj letih partnerstva? Moji prijateljici se je namrec to dogodilo in kar naenkrat se je njen fant, za katerega je mislila, da ga pozna zelo dobro, spremenil iz samskega moskega v oceta z boleco preteklostjo. Pred tem je to zatiral in njegova razlaga je bila, da ni vedel ce ji lahko zaupa oz. ni vedel ce se bo zveza razvila v kaj resnega,... Me zanima kako bi ve odreagirale, ker sama ji nekako nisem znala prav svetovati. Seveda jo sedaj ta novica razžira in niti ne ve kako bi se spopadla s to situacijo. Kaj pa menite ve o tem?

Lp Smile

Življenje je lepo...
0
Nazaj na vrh
Tikka
Starost: 42Pridružen: 11. maj 2005Prispevkov: 14022Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 18. feb 2014 9:17
Povezava do prispevka

Uff, tale je pa zanimiva.

Mislim, prvo, kar bi predlagala, je, da se poskuša pogovoriti z njim, da izve kaj več.

Skrivanje takih reči lahko skriva še vse kaj drugega. Če gre za zelo bolečo preteklost pa je nedvomno treba o tem govoriti in kot partnerka je prav, da mu ob tem stoji ob strani in zdej ne dela drame ali panike. Jaz osebno bi celo predlagala partersko terapijo, ker glede na to, da ni bilo prave komunikacije med njima, al ker je on res tako travmatiziran, ali ker ni čutil, da ji lahko to zaupa, ali ker skriva še vse kaj drugega in ni oseba za katero se predstavlja, da je? (pač ne vem, iz tega kar si napisala je vse možno).

Terapija je nedvomno najhitrejša pot do normaliziranja razmerja, posebno v takih primerih ko gre za očitno travmo ali nezaupanje.

Njegova razlaga drugače nima pravega smisla (ni resnična oz. pravi razlog - ali je res huda travma, strah, zatiranje enih negativnih čustev, slaba vest), a bi opozorila, da je bolečina vsakega posameznika zelo subjektivna stvar, kako jo doživlja in dojema, zato tu ne gre posploševati.

Per Aspera ad Astra
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Partnerjev otrok iz prejšnje zveze
Stran 1 od 2
Pojdi na stran 1 , 2
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Zvezdnice, kot so Jennifer Lawrence, Kate Hudson, Serena Williams in Emma Stone so na rdeči preprogi zažarele v (kot) poročnih oblekah.