Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Moški povojne generacije

Pojdi na stran 1 , 2
SwanHeart
Starost: n/aPridružen: 18. jul 2005Prispevkov: 1527Kraj: Nekje v temi s prekrizanimi rokamiStatus:Offline
Objavljeno: 1. sep 2009 18:19
Povezava do prispevka
Nisem nikjer zasledila te teme, zato odpiram novo.

Nekaj dni nazaj sva se s sosedo pogovarjali o forah nasih ocetov. Zdaj vem, da nas tata ni nobena izjema, vsaj kar se tega okolja tice, mogoce tudi da posplosujem. Opazam tudi zelo velike razlike med mozmi povojne generacije in moskimi nase generacije - torej sinovi teh moskih. Mogoce da je pri vas drugace, ampak tle kjer jaz zivim, sledijo vsi nekemu vzorcu in sicer:

Moski povojne generacije povecini ne bo zmaknu prsta, ko bo treba nastimat kosilo, nastimat mizo za kosilo, pomest, pobrisat potleh, zlikat, pocistit, obesit perilo in ga pobrati - no vsaj ko je v blizini zenska. On pocaka, da je kosilo napravljeno, se zlozi na stol, zmece vase (vmes se pusti, da se zena sprehodi do kuhinje in nalozi repete) in gre dalje na kavc (oprostimo to, da ima nacez urejanje okolice hise, nevem kako je to po blokih). Ce je lacen, si ne bo vzel sam, ampak bo samo reku "lacen sem", zenska pa bo takoj pohitela in mu nastimala za jest in se za pit zraven. Potem pa seveda tudi odnesla kroznik, pospravla, pocistla.

Fantje nase generacije pa, kokr sem jst opazla... bo pomagal skuhat, nastimal mizo, sel po pijaco, vmes se dal cunje prat, po obroku pa pomagal pospravt, opral posodo, pobrisal potleh in se vse kr spada zraven. Ce bo hotel repete, si bo sam vzel. Ko bo lacen, bo povecini sam poskrbel zase in si vzel.

Zdaj nevem... al je povojna generacija taka, ker so jih nase matere tako naucile in smo zenske mlajse generacije dosti bolj emancipirane in se ne damo izkoriscanju, al so mlajsi moski resnicno iz drugega testa in jim je nekaj do tega, da kaj pomagajo. Jaz sem sicer mojemu ze koj na zacetku zveze dala vedet, da ne mislim bit njegova dekla in da bo tudi kaj pomigal v gospodinjstvu, ce hoce da bo stvar laufala. Prav tako velja pri vecini mojih sosed... moski jim marsikaj pomagajo naredit po hisi. Ocitno da so bile nase mame drugace vzgojene in se bolj pustijo oz. so jih pac tko navadle, da skrbijo za njih kot matere.

No, kaj pravite ve? A posplosujem, se kje motim?
There is only 1 part of the universe you can change and that part is your own self.
0
Nazaj na vrh
paisley
Starost: 41Pridružen: 18. maj 2005Prispevkov: 2025Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 1. sep 2009 18:27
Povezava do prispevka
Moj je tudi iz povojne generacije po teh kriterijih. 
Women, not girls, rule my world. - Prince
0
Nazaj na vrh
Tanja
Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45016Kraj: Planet LepoteStatus:Offline
Objavljeno: 1. sep 2009 18:59
Povezava do prispevka
SwanHeart je napisal/aZdaj nevem... al je povojna generacija taka, ker so jih nase matere tako naucile in smo zenske mlajse generacije dosti bolj emancipirane in se ne damo izkoriscanju, al so mlajsi moski resnicno iz drugega testa in jim je nekaj do tega, da kaj pomagajo.

Jaz bi rekla, da gre eno z drugim. Ženske s(m)o bolj emencipirane in vemo, kaj hočemo, ne pustimo se (več) izkoriščati in to damo vedeti. In posledično so se bili moški prisiljeni prilagoditi. Tako jaz to vidim, ker predvidevam, da bi jih še vedno večina rada videla, da so postreženi 'spred in zad'. Verjamam pa, da so tudi izjeme, seveda.

Gre pa tudi za to, kaj so gledali ob odraščanju; če je bilo pri njegovi družini tako, da je vse naredila mama in je oče le 'gledal v luft', kar se tiče gosp. opravil, je zagotovo prevzel ta vzorec (ali vsaj večina). Če pa je odraščal v družini, kjer sta si starša delila delo (in ni bilo 'ženskega' dela), potem je skoraj zagotovo prevzel ta vzorec. In tako prvemu kot drugemu je najbrž vzorec, v katerem je odraščal, edini pravi in sprejemljivi, ker on drugega ne pozna oz. mu ni 'pravi'.

Kar se tiče razlik med generacijami, je bil meni zelo zelo dober tale članek - mi je kar malo odprl oči, ker nikoli nisem o tem razmišljala kot o generacijskih razlikah, še manj o vzrokih, da je tako. Se pa vse poklapa.
A health and beauty freak.
0
Nazaj na vrh
:dune:
Starost: n/aPridružen: 19. feb 2006Prispevkov: 1306Kraj: PlanetStatus:Offline
Objavljeno: 1. sep 2009 19:45
Povezava do prispevka
Meni so tele vzorci malo logični, ker je bilo v generaciji naših staršev kar precej takih, katerih mame niso hodile v službo in so skrbele za dom, otroke in moža.
Se pravi, da je logično, da ima ta generacija tak vzorec zapisan. Torej pride domov, se usede za mizo, dobi porcijo plus repete, se uleže in tako naprej.

Naša generacija pa ni imela (po večini) mam s polno zaposlitvijo gospodinje, ampak polno zaposlene starše, zato s(m)o morali tudi sami kaj postoriti.


0
Nazaj na vrh
Anisja
Starost: 39Pridružen: 20. jan 2007Prispevkov: 1452Kraj: Na realnih tlehStatus:Offline
Objavljeno: 1. sep 2009 20:54
Povezava do prispevka
V glavnem bi se kar strinjala s tem vzorcem, samo pri mojem primeru je pa ravno obratno. Moj oče si je vedno (in še vedno) delil gospodinjska dela z mojo mamo, drugače pač ni šlo ker sta oba veliko delala. Je pa on tudi po naravi bolj mahnjen na čistočo. Mojega dragega pa moram kdaj pošteno suniti v rit, ko hočem da kaj pospravi. V teoriji sicer zagovarja delitev gospodinjskih del, v praksi pa na to kar pozabi. 

Sicer pa se nimam čez mojega kaj za pritoževati glede na to, da nekateri fantje naše generacije še danes verjamejo v to, da mora ženska popedenati vse v stanovanju in potem še njih in se hkrati veselo smehljati ko pobira umazane gate za svojim dedcem.
If you know EXACTLY what you are going to do, what is the point of doing it? (P.Picasso)
0
Nazaj na vrh
inga
Starost: 41Pridružen: 30. nov 2004Prispevkov: 2410Kraj: RatečeStatus:Offline
Objavljeno: 1. sep 2009 21:21
Povezava do prispevka
quote:a8e00682bd=":dune:"Meni so tele vzorci malo logični, ker je bilo v generaciji naših staršev kar precej takih, katerih mame niso hodile v službo in so skrbele za dom, otroke in moža.
Se pravi, da je logično, da ima ta generacija tak vzorec zapisan. Torej pride domov, se usede za mizo, dobi porcijo plus repete, se uleže in tako naprej.

Naša generacija pa ni imela (po večini) mam s polno zaposlitvijo gospodinje, ampak polno zaposlene starše, zato s(m)o morali tudi sami kaj postoriti.


 
Podpis pod napisano. Če bi bila doma in ne bi delala min. 8 ur na dan, kot delam, mi je logično, da opravim vsa gospodinjska opravila. Če pa hodim v službo, tako kot partner pa ni logično da prevzamem vsa gospodinjska dela nase. Si je treba razdelit, ker tudi jaz pridem domov zmatran in imam svoje hobije v popoldanskem času.
 
Anisja je napisal/a
Mojega dragega pa moram kdaj pošteno suniti v rit, ko hočem da kaj pospravi. V teoriji sicer zagovarja delitev gospodinjskih del, v praksi pa na to kar pozabi. 

Podpis. Doma se je naučil točno takega vzorca, da mama kuha, pere, pospravlja, otroke gor spravlja, in poleg tega hodi v službo, fotr pa oddela tist šiht pol je pa cel dan frej in se pusti pedenat. Na misel mu ne pride, da bi obesil perilo ali vzel sesalec v roke....
Da te bar mogu probuditi...
0
Nazaj na vrh
galyka
Starost: 45Pridružen: 26. okt 2006Prispevkov: 2090Kraj: Nm-LjStatus:Offline
Objavljeno: 1. sep 2009 21:40
Povezava do prispevka
Moj je tak zaradi tašče, mi je prav žal če se ona s tem ne strinja... Ona jim je vsem rit odnašala, bog ne daj da bi kdo kaj naredil doma, jaz se pa matram da ga spremenim. Ja pri 30+ je to ful lahko  Ok, pri tamalem ful pomaga, ne morem nič rečt, pomije posodo, odnese smeti, hm... Posesal je tudi že parkrat, ko jaz nisem mogla, ampak samoiniciativno pa no go - in to me najbolj moti, ker nič ne vidi...
Recimo moj brat je najmlajši, ni mu bilo treba delat gospodinjskih opravil, ampak zna pa vse, pomit, skuhat, posesat, kopalnico umit, ipd. in tut naredi, če je sam doma. Se mu pozna, da je moral študirat od doma in tam pač ni mama servisa pa res je, da je ful pedanten in mu gre umazanija na živce.
Aja, je pa tut res, da pri nas doma sta oba starša delala po hiši enakopravno, kar se spet vidi na mojem bratu. Vzorci pač...




Nasmehni se, nekdo te ima rad!
0
Nazaj na vrh
SwanHeart
Starost: n/aPridružen: 18. jul 2005Prispevkov: 1527Kraj: Nekje v temi s prekrizanimi rokamiStatus:Offline
Objavljeno: 1. sep 2009 21:51
Povezava do prispevka
O ja, sej mojmu tud lepo pase da mu kdo streze, ampak sej... ko si zasluzi, dobi tudi postrezeno. Ampak se vedno vztrajam, da on pripravi mizo in vse kar je potrebno preden se usede in zacne z obrokom. Pa tudi, ponavadi on kosi z nami (moji starsi in jaz) samo ob nedeljah, ko je pri meni, samoiniciativno vstane, pobere kroznike in ostalo in sam nese v kuhinjo, ter potem pomaga pri pospravljanju. Je bilo eno obdobje, ko je je govoru, ja daj bova posravla pocas, pol pa sem sama ostala v kuhinji ker se je prav spodobno umaknu. Ko je v zadnje to reku, sem ga kr lepo spiknila "da po novem ta bova pospravla pomeni bom pospravla, ker se on prav potuhnjeno odstrani". Seveda sem ga spiknila prav tja kjer je bilo treba, tako da zdaj vedno pomaga, zadnjic sem mu tudi rekla da to pri njem zelo cenim. Sicer mu moram se dati in obnoviti kako lekcijo, ker obcasno pozabi na dolocena pravila, ampak mislim da se lepo klese.

Ce je kaj na tem svetu, ne bom dovolila da postanem suznja svojmu mozu kot je moja mama (vcasih imam obcutek, kot da je njen otrok, ne moz). Pa ceprav ona pravi, da svet ni narejen tako kot jst mislim in da bom morala stisnit zobe. Ma halo... to misljenje je za 50 let nazaj, ne za danes.
There is only 1 part of the universe you can change and that part is your own self.
0
Nazaj na vrh
Tanja
Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45016Kraj: Planet LepoteStatus:Offline
Objavljeno: 1. sep 2009 22:09
Povezava do prispevka
SwanHeart je napisal/aCe je kaj na tem svetu, ne bom dovolila da postanem suznja svojmu mozu kot je moja mama (vcasih imam obcutek, kot da je njen otrok, ne moz). Pa ceprav ona pravi, da svet ni narejen tako kot jst mislim in da bom morala stisnit zobe. Ma halo... to misljenje je za 50 let nazaj, ne za danes.

Jep, očitno je tvoja mama ostala tam, kot je bila pred 30, 40 leti, ni šla s časom naprej. In sploh ne vidi, da je svet okoli nje šel.

Sicer je tole precej sorodna tema.
A health and beauty freak.
0
Nazaj na vrh
_Teheran_
Starost: 40Pridružen: 24. jun 2005Prispevkov: 822Kraj: Tatami Status:Offline
Objavljeno: 2. sep 2009 0:20
Povezava do prispevka
My father is Vojno lice if i can say so! Life was a struggle....

Ne vem, vem da nisem edini. Če začnem opisovat način oz. vzgojo ki sem jo preživljal, bo dooolgo trajalo..
To be a warrior is not a simple matter of wishing to be one. It is rather an endless struggle that will go on to the very last moment of our lives. Nobody is born a warrior, in exactly the same way that nobody is born an average man. We make ourselves into one or the other.
0
Nazaj na vrh
ronza
Starost: n/aPridružen: 6. maj 2004Prispevkov: 3813Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 2. sep 2009 8:57
Povezava do prispevka
moj dedek po mamini strani ni opravljal kaj dosti gospodinjskih del, očetova mama pa se je ločila in so otroci precej pomagali doma. oče še vedno opravi približno polovico gospodinjskih del, res je, da nikoli ne lika, ampak tudi mama ne pleska in kita stanovanja Wink
pri mojem doma so bili prav tako ločeni in zna vse (razen lika izjemno štorasto, ampak to sva rešila tako, da se lepo obesi in ni treba likat), nekatere stvari bolj natančno od mene, obsesija mu je pranje in obešanje (le v omare se noče zložit kar samo ). ga pa seveda tudi lenoritis zgrabi Wink priznam pa, da mene tudi.

0
Nazaj na vrh
moka
Starost: 40Pridružen: 25. nov 2007Prispevkov: 66Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 2. sep 2009 10:05
Povezava do prispevka
Moj daddy-o naredi doma vse (OK, likat ga še nisem videla, ampak to se mu oprosti). Kuha, pospravlja, sesa, da cujne prat... je tudi zelo handy - man, tako da večinoma vse stvari sam popravi in uštima v in okoli hiše.
 
Kar mi je zanimivo, ker ima sicer še 3 brate, ki pa jih je mama (enega še vedno) pedenala od spredaj in zadaj! Eden sicer še nekaj kuha, druga gospodinjska opravila pa mislim, da mu ne grejo... ostala dva pa nič od nič! Tako, da glede na to, da so bili vsi 4 kolikor toliko podobno vzgajani, menim, da ima veliko pri tem tudi občutek posameznega človeka za čistočo oz. če ne drugega, verjamem, da je marsikateri moški toliko uvideven do svoje žene/punce in pomaga okoli hiše, ker se mu to zdi edino prav. Zakaj bi morala samo ženska pospravljat? Te časi so dejansko preživeti! 
 
Mi je pa ravno pred kratkim prijateljica razlagala kako drugačne vzgojne metode ima njena mama še danes glede hčer in sinov... hčerki morata pospravljat, sinovom ni treba, ker pazi to..."so pa le fantje...je treba razumet" go figure!
0
Nazaj na vrh
celica
Starost: 37Pridružen: 28. apr 2007Prispevkov: 333Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 2. sep 2009 15:23
Povezava do prispevka
SwanHeart je napisal/a
Ce je kaj na tem svetu, ne bom dovolila da postanem suznja svojmu mozu kot je moja mama (vcasih imam obcutek, kot da je njen otrok, ne moz).


Se popolnoma strinjam. Raje sem sama, skrbim sama samo zase (to kar bi itak vsak odrasel človek moral znat, razen če je invalid), ne pa da še enemu dedu spredi-zadi strežem, kar je takim osebkom še celo samoumevno (v tem primeru bi se sama sebi zdela dvojno neumno).

SwanHeart je napisal/aPa ceprav ona pravi, da svet ni narejen tako kot jst mislim in da bom morala stisnit zobe.


Ob takih mi pa itak gre pritisk v višave...
0
Nazaj na vrh
Tanja
Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45016Kraj: Planet LepoteStatus:Offline
Objavljeno: 2. sep 2009 15:28
Povezava do prispevka
celica je napisal/a
Pa ceprav ona pravi, da svet ni narejen tako kot jst mislim in da bom morala stisnit zobe.

Ob takih mi pa itak gre pritisk v višave...

Jep ... toliko bolj, ker to pride od ženske.
Pa saj smo že 9547395738x ugotovile, da so ženske ženskam najhujše sovražnice oz. najraje pljuvajo v lastno skledo.
A health and beauty freak.
0
Nazaj na vrh
lilja4ever
Starost: n/aPridružen: 23. apr 2005Prispevkov: 2360Kraj: Somewhere around NothingStatus:Offline
Objavljeno: 2. sep 2009 19:40
Povezava do prispevka
^^ Točno to. Najbolj žalostno je, da je dejansko večina žensk prepričana, da je tako prav. Kolikokrat jaz slišim kak pogovor v stilu "baje si mora on sam likati srajce ... veš kaj, kakšno ima to ženo", itd. Torej je to nekaj skreganega z logiko, nekaj popolnoma nenormalnega, če si moški sam zlika majico - to ga namreč dela za copato, žensko pa za nesposobno in vredno za vsa mogoča obrekovanja. Ker je pač samoumevno, da je to absolutno žensko delo. Če ga slučajno naredi moški, je to že domala čudež, on je pa bogi, da si poleg ženske mora likat svoje srajce. Pa tudi vsa ostala kao gospodinjska opravila bi naj bila popolnoma v ženski domeni - in če se ženska raztrga poleg njih, je to nekaj pričakovanega, samomevnega ... če moški prime za kuhalnico in trikrat premeša mineštro, mu je pa že treba postaviti spomenik.
Resnično me sili na bruhanje ob takšnem mišljenju in med drugim tudi ob tem pomislim, da jaz resnično nisem za ta svet.
 
Veliko so si ženske kar same krive, da so velikokrat obravnavane kot "manjvredne" - trdno verjamem v to. Zato se tudi (morda rahel OT) po mojem mnenju bolj tolerirajo od njih razne neumnosti - npr. kakšne blamaže (v prepričanju, da so seksi, kajpak) v javnosti ... večina se jih samo zasmeji, zamahne z roko in jih ne jemlje resno, češ, saj je itak tupa ženska, kdo bi ji zameril ... če bi to isto naredil moški, bi pa že začeli razmišljat, kaj hudiča je za tem (ker brez razloga, zgolj zaradi pozornosti, se moški tega ne bi posluževal ... je le "bolj razvit" od ženske). Upam, da kdo ve, kaj mislim povedat.
I think your whole life shows in your face and you should be proud of that. - Lauren Bacall
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Moški povojne generacije
Stran 1 od 2
Pojdi na stran 1 , 2
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Zavedati se moramo ene pomembne stvari: eno so moda in trendi, ki pridejo in gredo; drugo pa je večna, ženstvena klasika.