To bolj na pamet govorim, ampak melona je gotovo boljša, vsaj, kar se
glikemičnega indeksa tiče. Pri lubenici niso problem kalorije, pač pa
to, da je vsa kalorična vrednost v preprostih sladkorjih, ki jih
praktično ni treba prebavljati in gredo skoraj takoj v kri, posledično
dobi trebušna slinavka sporočilo, da je sladkorja v krvi preveč (pri
lubenici več kot po nekem običajnem sendviču iste mase), in ga z
insulinom takoj pospravi v celice (in pri presežku neposrednih zalog
glikogena v jetrih predela v učinkovito shranjevalno obliko za energijo
(=maščevje)). Bottom line je, da se splača malo podučiti o glikemičnih
indeksih hranil (sadja in zelenjave), ker tu ni neke logike, ki bi bila
očitna na prvi pogled. Lubenico sestavlja predvsem voda (pa zoprne
peške

), ampak toliko preprostih ogljikovih hidratov, kot jih
vsebuje, je odločno preveč (vsaj za kakšno učinkovito hujšanje).