Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Zmote in zablode

Pojdi na stran 1 , 2 , 3 , 4
bojanaaa
Starost: n/aPridružen: 13. apr 2006Prispevkov: 1Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 13. apr 2006 18:33
Povezava do prispevka
Pozdravljene. Za vaš forum se izvedela preko sestra (in brata), ki sta tu že našla nasvete. Ne morem pa mirno preživeti nekaterih zanimivih znanstvenih študij, ki sta mi jih navajala in na katere sem se iskreno nasmejala (čeprav bi se verjetno morala jokati).

Glede na to, da se že več let službeno in ljubiteljsko ukvarjam s sestavinami različnih izdelkov, bi vas rada opozorila na nekatere zmote, ki se pojavljajo na forumih, tudi na tem, ter še nekaterih drugih. Narava mojega dela je testiranje kakovosti, in redko, pa vendar, tudi testiranje realnih učinkov nekaterih opevanih sestavin v primerjavi s placebom. Zato poznam tudi marsikateri nateg, in kar je še huje - zmotno mišljenje, ki škoduje. V kolikor se vam slednji prispevek zdi sporen, napačen, nekompatibilen z medicinskimi in farmakološkimi dejstvi (ah ja) ter seveda s prevladujočim mnenjem tega in še katerega drugega foruma, naj napisano enostavno ignorira - moj namen ni nikogar prepričevati in nikomur krasti veselja do lepote, temveč le odprti drug pogled.

> Prva zanimiva ideja, ki se pojavlja tako tu, kot tudi na deklaracijah izdelkov, je mišljenje o antioksidantih. Vsi vemo, kako prosti radikali poškodujejo celice, in zato morajo kreme in toniki in mleka (zakaj že) vsebovati cel kup antioksidantov. Vitamine A,C,E, ubikinon, ekstrakte grozdnih pešk, zeleni čaj, vsega boga. Zanimivo pa je to, da ni nobenih neodvisnih medicinskih raziskav, ki bi dokazovale, da lokalno nanašanje aok kakorkoli prispeva k lepši koži, počasnejšem staranjem. Zanimivo je, da nekatere sestavine, ki jih omenjate kot neškodljive, lahko celo povzročijo škodo. Recimo silikoni, ki se jih dodaja za mazljivost. No, ne bom trdila, ker ni dokazano, le špekulacije so. Popolnoma iste v negativni smeri, kot pozitivne za aok. Pri človeku, ki se ne bo pretirano izpostavljal stresorjem iz okolja, bodo rezultati enaki. žal.
>Drugi absurd je v zvezi z vlažnostjo in sijajem kože. Kreme izboljšajo strukturo kože -res? Celo po večletni uporabi kvalitetne kreme, ki vsebuje množico vlažilcev (testiranja pa so ponavadi nekajmesečna), po večih letih ni bilo sprememb v strukturi kože. Seveda, koža je bila lepša, če jo namažeš, vendar popolnoma enaka, ko so si jo testiranci nehali mazati. Torej, spremembe v teksturi in vidnosti gub so bile enake pri človeku, ki je na kožo večkratdnevno več let zapored apliciral vlažilno kremo, kot pri tistem, ki si jo je negoval le nekaj dni pred testiranjem.
>>Pilingi, za njih je sploh nesmiselno izgubljati besede. Vsi, z izjemo nežnih encimskih, poškodujejo kožo. Ali so majhne "žagice" ali pa velike, škoda je podobna.
>>Tretmaji s hidroksi kislinami. To je pa povod, da sem se sploh odločila, da se registriram. Povsod, vi pa še najbolj, svetujete redno eksfoliacijo s kislinami. Koža se hitreje obnavlja, res, pa vendar, ali boste po 15 letih res imeli bolj zdravo (obnovljeno kožo)? Sploh ena velika neumnost pa je, kar trdite v zvezi s SALICILNO kislino. Daneč se salicilna kislina v izdelkih množično opušča. Še glikolna se je izkazala za relativno agresivno (joj, kok vam bo po 20. letih clinical peela žal) - seveda, ima trenutni pomlajevalni učinek, vendar bi se lahko vprašali, kako zgladi. Olušči, in neprestano nastaja nova povrhnjica. Neprestano draženje pa povzroči poškodbe tudi v globjih tkivih.
Dolgotrajna uporaba salicilne kisline in njenih derivatov (ki so v glavnem topni v alkoholu in kot sem nekje prebral neumnost - poudarjam, se je ne da raztopiti v majhni količini alkohola, potem pa zamešati v večjo količino ostale mešanice kreme - saj se zgrudi) kožo ne le vlaži in ohranja kislost in ostali BSi, temveč tudi ireverzibilno stanjša. Koža pri dolgotrajnih tretmajih z relativno majhno količino salicilne kisline (2%) ostane trajno poškodovana. Stanjša se na najbol občutljivih mestih, in potem je človek na najbolj izpostavljenih mestih (obraz) izpostavljen mnogo hujšim dražljajem uv žarkov ipd.

Skratka, marsikatera članica me bo skritizirala, pa vendar je za premislit, kaj je lepota. Sama sem imela problematično kožo, probala sem vse od Cleaneance K do Diacneala do Differina, vse je samo začasno umirilo, potem pa se je pojavil "boomerang" efekt. Po "zdravih" delih sem poskusila garnier fresh, superdefence, da ne govorim o dvajsetih jurjih, ki se jih, mlada in neumna, dala za super mešanico antioksidantnega seruma Idealist. Na problematičnih delih je bila koža samo bolj razdražena, na "normalnih" pa so se izrazile gube. Potem mi je, filajoč še z slepim zaupanjem sodelavk kako je to in ono super, vse dojadilo. Uporabo sem omejila na vodo, nežno milo, kdaj loccitanovo kopel in kako naravno glineno masko, kateri dodam še kamilico. Situacija se izboljša po nekaj mesecih - obraz sem si prala z navadno vodo in ne z raznimi Garnieri z jabolki in Schellerjevimi geli z algami in hruškami, in dobila brezhibno kožo. Gube so postale manj vidne, rdečica izginila, ko sem nehala uporabljati jojobino kremo. Lasje so mi po otroškem šamponu voljni in dišeči, ko pa se pogosto stuširam z navadno vodo, dišeč vonj telesa ohrani svoj vonj mnogo dlje kot po dragem gelu. Zanimivo je sploh, kako mleko obremeni kožo. Eterična olja lavandra, ognjiča in čajevca, ki tako zelo škodujejo koži v kopeli (prebrala tukaj), pa kožo naredijo mnogo bolj sijočo kot vlažilni gel za tuširanje. Manj je več, manj je lepše. Tud če imaš težke akne, jih tonik s salicilno kislino ne bo pozdravil. Le omilil, čez leta pa boste cvetele.

Kaj hočem povedati s tem "poljudnim" prikazom - to, da morda ne obstaja resnice. Oziroma da je ta v večini primerov lari fari. Ne bom zdaj pisala, kako po nekaterih vitaminih (tokoferol že pol stoletja sipamo v kreme, tudi v našem podjetju, pa vsi vemo da le zato, ker je poceni in folk nasede) koža popolnoma enako postane postarana zaradi kajenja ali izpostavljenja sevanju, kot če se mažete z lubrikantom. Z vsem spoštovanjem, sam morale bi videti, kar vidim jaz, te veličastne učinke retinola - stran vržen denar. Zato si upam trditi, čeprav je to le mnenje, da je večina vsega, kar preberete, eno veliko mazaštvo. Glejte, da vas kak dobronameren nasvet na pogrša. Uživam v lepoti - kaj pa vas naredi lepe?
0
Nazaj na vrh
ilafa
Starost: 37Pridružen: 8. dec 2004Prispevkov: 1854Kraj: KranjStatus:Offline
Objavljeno: 13. apr 2006 18:47
Povezava do prispevka
zelo zanimivo!

pa dobrodošla med nami!
http://www.macjedlake.com
0
Nazaj na vrh
Tanja
Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45017Kraj: Planet LepoteStatus:Offline
Objavljeno: 13. apr 2006 18:48
Povezava do prispevka
Pa to je res neverjetno, kako so nekateri vztrajni ... Vsakič pod drugim nickom, vsakič jih odkrijemo, pa še kar vztrajajo. Aja, zdaj je nov pristop (kao da nagovarja nekdo, ki se ukvarja s tem in celo ve o čem govori).
A health and beauty freak.
0
Nazaj na vrh
ilafa
Starost: 37Pridružen: 8. dec 2004Prispevkov: 1854Kraj: KranjStatus:Offline
Objavljeno: 13. apr 2006 18:54
Povezava do prispevka
joj, a sem res tako naivna? a me lahko kdo informira?


http://www.macjedlake.com
0
Nazaj na vrh
Tinka
Starost: n/aPridružen: 27. mar 2005Prispevkov: 2751Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 13. apr 2006 19:02
Povezava do prispevka
Bojanaaa, ne razumem, kakšen je namen tvojega pisanja, sploh pa, če se res večkrat pojavljaš s podobno tematiko, kot pravi Tanja - pa ji čisto verjamem. Mogoče lahko poveš, kakašna je tvoja izobrazba in na katere znanstvene študije in raziskave se sklicuješ, če mogoče lahko navedeš vire.
Najbolje, da izdelke od Paula s Choice, ki sem se jih danes tako razveselila, kar v kanto za smeti vržem, kajne? (Pa povem naj, kje stoji naša kanta )
 
Lp, Tinka
0
Nazaj na vrh
Tikka
Starost: 42Pridružen: 11. maj 2005Prispevkov: 14022Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 13. apr 2006 21:12
Povezava do prispevka
Bojanaaa, daj ti malo IP zamenjaj (če že želiš nekaj minimalne verodostojnosti) in prosim navedi strokovne vire za tvoje trditve, če že tako vztrajno šikaniraš informacije na PL.
 
Vse uporabnice smo vedno odprte tudi za nasprotujoča si dejstva (za razliko od teh, ki jih sedaj poznamo) če so le ta podprta s strokovnimi viri - to pomeni strokovni članki znanstvenikov temelječih na raziskavah, ne s samogovori samooklicanih strokovnjakov.  
 
 
Nazadnje urejeno 13. apr 2006 21:19; skupaj popravljeno 2 krat
Per Aspera ad Astra
0
Nazaj na vrh
Lunča
Starost: n/aPridružen: 14. mar 2006Prispevkov: 1075Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 13. apr 2006 21:16
Povezava do prispevka
Jaz tudi ne razumem v čem je poanta tega posta. Mogoče sem pa samo preveč
neumna, da bi se mi zdel normalno, da ta trda voda, ki teče iz moje pipe
je tako blazno koristna za mojo kožo. In da je super, ko grešv
ljubljanski smog brez kreme, da se ti vse fino zažre v kožo.Preprosto
sem preveč butasta.

Naslednja stopnja bo, da bo gdč. bojanaaa trdila da so zobne paste strup za naše
zobe. Namesto toaletnega papirja naj pa uporabljamo žaganje ali pa kar
drevesno skorjo.

Zatorej, nazaj k naravi

(itak, že mečem kozmetiko v Tinkino kanto)


0
Nazaj na vrh
Jerca
Starost: n/aPridružen: 15. maj 2004Prispevkov: 7789Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 13. apr 2006 21:25
Povezava do prispevka
Tinka je napisal/a
..., ki sem se jih danes tako razveselila, kar v kanto za smeti vržem, kajne? (Pa povem naj, kje stoji naša kanta )
 
Lp, Tinka
.
0
Nazaj na vrh
*milla*
Starost: n/aPridružen: 26. apr 2005Prispevkov: 804Kraj: domžaleStatus:Offline
Objavljeno: 13. apr 2006 21:33
Povezava do prispevka
zakaj pa to delajo ženske?.. da se jim da .. aplavz za motivacjio in vzrajnost..
0
Nazaj na vrh
cathy
Starost: n/aPridružen: 30. mar 2006Prispevkov: 252Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 13. apr 2006 21:36
Povezava do prispevka
no... bom se jest neki dodala...
se bom zdržalamnenja kdo ma prov pa kdo ne... ampak piše, da čese katera ne strinja da naj post ignorira... ampak mogoče katera članica ni tega prebrala...
VSAK IMA PRAVICO DO LASTNEGA MNENJA IN SPOŠTUJMO TISTE KI IMAJO DRUGAČNO MNENJE... tko da men se ne zdi fer, da se boste zdej spravle na eno članico, ne glede na to da se posti ponavljajo...

Včasih se sprašujem zakaj živim,
sem res edina ki trpim...
0
Nazaj na vrh
Jerca
Starost: n/aPridružen: 15. maj 2004Prispevkov: 7789Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 13. apr 2006 21:44
Povezava do prispevka
To je moški. Se tudi lepo vidi, ko se enkrat vmes v tekstu zmoti,...never mind.
0
Nazaj na vrh
Anne
Starost: n/aPridružen: 13. jan 2005Prispevkov: 2229Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 13. apr 2006 21:51
Povezava do prispevka
Mogoče hoče s pisanjem odvrnit svojo ženo od tega, da zapravi pol njegove mesečne plače za kozmetiko
0
Nazaj na vrh
Stella Alex
Starost: 15Pridružen: 17. nov 2004Prispevkov: 3562Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 13. apr 2006 21:53
Povezava do prispevka
Moški? ... 
 
joj - kako se mu/ji da vse tole...pa toooliko tipkanja.
To pa je "mal sik"....
****************************
Lep pozdrav,
Stella A.
0
Nazaj na vrh
MegWhite
Starost: 43Pridružen: 13. jun 2005Prispevkov: 1128Kraj: KoperStatus:Offline
Objavljeno: 13. apr 2006 22:13
Povezava do prispevka
mene pa prsti srbijo, da bi zgornji esej lektorirala, ker mrgoli od napak, kot bi tarzan pisal.
jaz se strinjam s cathy. različna mnenja ne škodujejo. napadanje a priori, pa čeprav ve očitno veste, kdo je oseba, ki je to napisala, je nekoristno. jaz sem iz spornega posta potegnila predvsem to, da nobena resnica ni absolutna in da naj vsak po svoji zdravi pameti presoja, kaj bo dajal na kožo. jaz povsem ne verjamem nikomur, niti neodvisnim znanstvenim poizkusom (poizkuse delajo ljudje, ljudje pa niso popolni). seveda ne verjamem niti bojani ali bolje bojanu (sexual identity crisis?).
če pa bi se med vsemi viri informacij o kozmetiki, ki jih imam na voljo morala odločiti za enega, ki mu kolikor toliko zaupam, bi bil to vsekakor ta forum. ampak vsake kremce, ki jo hvalite, spet ne bom šibala kupit. Smile

Anne, hehe, dobra ta Smile
Thank you ...namaste... and god luck.
0
Nazaj na vrh
Dina
Starost: 43Pridružen: 12. jun 2004Prispevkov: 3221Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 13. apr 2006 22:30
Povezava do prispevka
bojanaaa je napisal/a Zanimivo je sploh, kako mleko obremeni kožo.
Eterična olja lavandra, ognjiča in čajevca, ki tako zelo škodujejo koži
v kopeli (prebrala tukaj), pa kožo naredijo mnogo bolj sijočo kot
vlažilni gel za tuširanje. Manj je več, manj je lepše.




Huh, če bi bila edina stvar, ki bi jo jaz dajala na kožo eterično olje,
bi izkrvavela. Ne resno, meni že ob obilni uporabi mleka za telo na
večih mestih (predvsem roke) v hladnejših mesecih koža poka do krvi. Če
bi imela dovolj denarja bi si dala zgradit bazen, notri pa mleko za
telo, da bi se eno uro na dan namakala notri.

Tako da manj je več, vsaj kar se kreme tiče niti najmanj ne drži. To si
pa upam trdit, pa imaš lahko Nobelovo nagrado za raziskave v kozmetiki,
ampak s tem imam pa 25-letne vsakodnevne izkušnje.
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Zmote in zablode
Stran 1 od 4
Pojdi na stran 1 , 2 , 3 , 4
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Zavedati se moramo ene pomembne stvari: eno so moda in trendi, ki pridejo in gredo; drugo pa je večna, ženstvena klasika.