Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Zanositev in Lamictal (antiepileptik)

Blazy84
Starost: n/aPridružen: 7. jan 2008Prispevkov: 996Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 15. jan 2009 21:31
Povezava do prispevka
Pozdravljene vse (bodoče) mamice!
Nisem prepričana, če podobna teme že obstaja (našla nisem ničesar), zato sem odprla kar novo.

Zanima me, če je katera bolje informirana o vplivanju Lamictala oz. drugih antiepileptikov na plod, ali je zanositev z njimi varna, ali so možne kakšne komplikacije?
Naj omenim, da imam terapijo z Lamictalom (2x50mg) zaradi simptomatskih glavobolov že prib. 4 leta, prej sem bila na Tegretolu, nisem pa nikoli imala napada (diagnoza ni epilepsija).

Z ginekologom in nevrologom o tem še nisem resneje govorila, ker še nisem nameravala tako kmalu zanositi...

Hvala za kakršnokoli informacijo oz. osebno izkušnjo!


0
Nazaj na vrh
LaraMia
Starost: 41Pridružen: 16. jun 2008Prispevkov: 20Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 15. jan 2009 23:46
Povezava do prispevka
Glej, z antiepileptiki na splošno je takole, da imajo teratogen (po domače škodljiv) vpliv na plod, kar pomeni, da obstaja možnost, da se otrok rodi z okvarami v predelu hrbtenice in hrbtenjače (npr. spina bifida), razcepljeno (zajčjo) ustnico, trdim in mehkim nebom, okvare srca, ipd. Ve se, da antiepileptiki poleg svojih ostalih učinkov nižajo raven folne kisline v telesu, za katero se ve, da je odgovorna za nastanek tovrstnih okvar.

Konkretno pri Lamictalu je bilo narejenih več študij na živalih, nekatere od njih so dale nasprotujoče si rezultate, ki pa jih je treba jemati z malo rezerve . Na ljudeh iz etičnih razlogov seveda takšnih študij ne moremo opravljati, so pa pri nosečnicah, ki so jemale Lamictal, opazili višjo pojavnost zgoraj naštetih okvar.

Zdaj kar se načrtovanja nosečnosti tiče (no, pa v bistvu je z vsem tako), je takole: vedno poskušamo narediti tako, da imamo čim več koristi in ob tem naredimo čim manj škode (načelo cost/benefit). V tvojem primeru, ker jemlješ antiepileptike zaradi trdovratnih glavobolov (kot preventivo, predvidevam, za zmanjšanje frekvence) in ne zaradi epilepsije, kar bi bila pa spet druga zgodba, bi ti svetovala, da z Lamictalom za čas nosečnosti prenehaš... Seveda se je o tem pametno posvetovati s svojim osebnim zdravnikom ali nevrologom. Prav tako bi mogoče naredila en majhen premor med prenehanjem jemanja Lamictala in načrtovano zanositvijo, da se zdravilo popolnoma izplavi iz telesa (max. 3 mesece). Poleg tega ne pozabi na jemanje folne kisline (vsaj 400 mcg/dan), ki jo je prav tako priporočeno začeti jemati 3 mesece pred načrtovano zanositvijo (+12 tednov po njej)!

Pa veliko sreče (in veselja) pri načrtovanju družine! Wink
0
Nazaj na vrh
BlackCat
Starost: 38Pridružen: 24. jun 2007Prispevkov: 850Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 15. jan 2009 23:52
Povezava do prispevka
Sem pogledala malo na zdravila.net in našla tole, direkt iz smpc-ja (obširno strokovno navdilo).
kopiram:

4.6 Nosecnost in dojenje
Plodnost
Vnos lamotrigina v raziskavah o vplivu na razmnoževanje pri živalih ni imel škodljivih ucinkov na plodnost.
O vplivu lamotrigina na plodnost pri cloveku ni podatkov.
Nosecnost
Tveganje, povezano z antiepilepticnimi zdravili na splošno
Bolnicam v rodni dobi je potrebno dati nasvet specialista. Kadar bolnica nacrtuje zanositev, je potrebno ponovno preuciti potrebo po antiepilepticnem zdravljenju. Nenadni ukinitvi antiepilepticnega zdravljenja se je potrebno izogniti, saj lahko vodi do ponovnih napadov, ki bi lahko imeli resne posledice za mater in za nerojenega otroka.
V primerjavi s splošno populacijo, v kateri pricakovana incidenca nastanka kongenitalnih malformacij znaša približno 3%, je tveganje za nastanek kongenitalnih malformacij otrok mater, ki so bile zdravljene z antiepileticnimi zdravili, povecano za dvakrat ali trikrat. Nepravilnosti, o katerih so porocali najpogosteje, so razcepljena ustnica, kardiovaskularne malformacije in nepravilnosti nevralne cevi.
Socasno zdravljenje z vecimi antiepilepticnimi zdravili je povezano z vecjim tveganjem za razvoj kongenitalnih malformacij kakor pri samostojnem zdravljenju z enim zdravilom, zato je potrebno samostojno zdravljenje z enim zdravilom uporabiti vedno, kadar je to mogoce.
Tveganje, povezano z lamotriginom
Epidemiološke raziskave, ki so vkljucevale približno 2000 žensk, med nosecnostjo izpostavljenih samostojnemu zdravljenju (monoterapiji) z lamotriginom, ne morejo izkljuciti povecanega tveganja za razvoj kongenitalnih malformacij. En register je porocal o povecani incidenci razcepitev na obrazu.
Drugi seti podatkov te ugotovitve niso potrdili. Raziskave na živalih so pokazale toksicen vpliv na razvoj zarodka (glejte 5.3 Predklinicni podatki o varnosti).
Ce je zdravljenje z lamotriginom med nosecnostjo nujno, je priporocljivo uporabiti najnižji možni
terapevtski odmerek.
Lamotrigin ima blag zaviralni ucinek na dihidrofolatno reduktazo in bi zato zaradi znižanih
koncentracij folne kisline teoreticno lahko vodil v povecano tveganje za nastanek poškodb na zarodku
in plodu. Med nacrtovanjem nosecnosti in v zgodnji nosecnosti se lahko vzame v obzir jemanje folne kisline.
Fiziološke spremembe med nosecnostjo lahko vplivajo na koncentracijo in/ali klinicni ucinek
lamotrigina. Med nosecnostjo so porocali o znižanih plazemskih koncentracijah lamotrigina. Med zdravljenjem z lamotriginom morajo biti nosecnice ustrezno klinicno nadzorovane.
Dojenje
Na voljo je nekaj podatkov o uporabi lamotrigina med dojenjem.
Preliminarni podatki kažejo, da lamotrigin prehaja v materino mleko v koncentracijah, ki obicajno
znašajo 40 do 60 % serumske koncentracije.
Pri manjšem številu dojenckov, za katere je bilo znano, da so jih matere med zdravljenjem dojile, so
serumske koncentracije lamotrigina dosegle nivo, pri katerem se že lahko pojavijo farmakološki ucinki.
Razmisliti je treba o morebitni koristi dojenja glede na možno tveganje pojava neželenih ucinkov pri dojencku.



To je to. Vsekakor pojdi čimprej do zdravnika da ne bo kaj narobe. Želim ti veliko sreče in prijetno nosečnost.


Edit, LaraMia, si me že prehitela Smile Ti si pa verjetno tudi kakšna farmacevtka, ker govoriš tako kot da bi redno bila na predavanjih Smile

A moment of silence...
0
Nazaj na vrh
Blazy84
Starost: n/aPridružen: 7. jan 2008Prispevkov: 996Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 16. jan 2009 1:18
Povezava do prispevka
Obema najlepša hvala za izčrpne informacije!
O tem sem že nekaj tudi sama brala ob začetku terapije (takrat bolj površno, spomnim pa se) in sem vedno imela v glavi to odgovornost, da se bom morala pred načrtovanjem zanositve temeljito pogovoriti z zdravniki. Kot pa sem omenila, se v to še nisem poglobila, ker nisem načrtovala nosečnosti še nekaj časa. Glede na prebrano se popolnoma zavedam, kakšne so posledice zgoraj opisanega učinkovanja tablet na plod oz. posledične malformacije/okvare (sem v defektološki stroki), zato sem še toliko bolj v skrbeh.

Moje stanje je namreč takšno - zaenkrat še ne nameravam zanositi, enkrat v bližnji prihodnosti (1-2 leti) pa že. Tri mesece nazaj sem prenehala z jemanjem KT (želela sem narediti malo premora), s fantom uporabljava kondom. Prva dva m. ciklusa sta bila dokaj redna, nad pričakovanji (ok. 30 dni), zadnja menstruacija pa mi zamuja 14 dni (danes je 45. dan). Vem, da je to lahko povsem normalno glede na to, da sem prenehala s KT in se mi zato ciklus še ni uredil, pa vendar sem pomislila tudi na skrajno možnost zanositve - in seveda sem takoj imela v glavi, da NE SMEM še zanositi, pa ne toliko zaradi " še nepravega" časa, ampak zaradi Lamictala. Malo sem na hitro pobrskala po netu in prebrala par odgovorov mamic s to terapijo - vsi odg. so sicer ugodni, a vendar.....
Zdaj pa ne vem, ali počakati še par dni in upati, da dobim menstruacijo, se umiriti in ne misliti na to, ali narediti test....bojim se namreč, da gre za to skrajno varjanto. Zato sem se preventivno želela prepričati, kakšne posledice bi pravzaprav bile, če sem zanosila, da bi se vsaj malo pomirila. Glede na prebrano lahko upam, da se ni nič "prijelo" in tako vsaj vem za naprej, kaj bom morala narediti, ko sem bova s fantom odločila za naraščaj. Če pa se slučajno je, sem pa v veliki dilemi, kako naprej!

Toliko zaenkrat, mogoče bo pa vendarle ta tema pomagala še kateri z istim problemom. Bilo bi tudi koristno, če bi se oglasila kakšna mamica, ki je to dala skozi in povedala svojo izkušnjo.
0
Nazaj na vrh
Blazy84
Starost: n/aPridružen: 7. jan 2008Prispevkov: 996Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 19. jan 2009 12:06
Povezava do prispevka
No samo za informacijo - danes sem za sigurno opravila test in je negativen Menstruacije pa še kar ni. Mi je fajn odleglo, ker res ne vem, kaj bi storila v nasprotnem primeru! Dvomim, da bi upala tvegati in nadaljevati nosečnost...
Za naprej bom še toliko bolj odgovorna in poskrbela, da dokler ne bom telesa očistila vseh "strupov", ne bo prišlo do takih neljubih posledic. Potem pa upam, da bo šlo vse gladko naprej in bo v bližnji prihodnosti tudi bebica prišla na vrsto. Kmalu imam v načrtu obisk nevrologa, ki mi bo svetoval, kako naprej in če lahko počasi ukinjava terapijo... S KT sem že prenehala, vendar se bom verjetno odločila za ponovno jemanje, vsaj dokler imam to terapijo, nato pa bom oboje prekinila.

Pozdravček
0
Nazaj na vrh
samsara
Starost: 52Pridružen: 7. dec 2003Prispevkov: 4656Kraj: PtujStatus:Offline
Objavljeno: 19. jan 2009 22:10
Povezava do prispevka
No, oseba, ki jo zelo dobro poznam, je nepričakovano zanosila med jemanjem Tegretola, in se je ves čas nosečnosti precej bala, kaj bo, vendar je otroček sedaj star pet let in zelo, zelo zdrav. Je pa seveda tudi zelo odvisno od doze, ki jo nekdo jemlje. Vsekakor se pošteno pogovori s svojim nevrologom. 
0
Nazaj na vrh
Blazy84
Starost: n/aPridružen: 7. jan 2008Prispevkov: 996Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 20. jan 2009 13:37
Povezava do prispevka
Me veseli, da se je dobro izteklo! Sem slišala za več takih primerov s pozitivnim izidom, nikoli pa ne veš, tveganje obstaja in nihče ti ne mora zagotoviti, da ne bo nič narobe. Jaz vem, da bi se grozno bala.
Zato pa, če se le da, je bolje prenehati do časa in očistiti telo. Upam, da bo pri meni izvedljivo. Zato pa je treba resno razmisliti, preden želiš zanositi, drugo pa je, če je zanositev nepričakovana. Razumem pa, da nekomu, ki imajo hudo epilepsijo s pogostimi in večjimi napadi, naredijo več škode (in zraven tudi otroku) s tem, če mu odtegnejo zdravila, kot pa bi imelo samo zdravilo posledice na plod.


0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Zanositev in Lamictal (antiepileptik)
Stran 1 od 1
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Zavedati se moramo ene pomembne stvari: eno so moda in trendi, ki pridejo in gredo; drugo pa je večna, ženstvena klasika.