Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Za potencialne svetovne potnike

irena
Starost: 20Pridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 5210Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 2. jul 2004 18:16
Povezava do prispevka
Mislim, da bi bilo tole škoda spregledat, če kateri veliko potuje:

 

Najprej na splet, potem pa v svet

Poizkusiti moram nekaj novega, ste si rekli na koncu svojih zadnjih počitnic, ker ste te že prevečkrat preživeli v Sloveniji. Prelistali ste vse prospekte in revije, sedaj pa ste pogledali še v največje skladišče podatkov - svetovni splet. No, prišli ste na pravo stran.


Mnogo se nas je že kmalu, ko smo se začeli zavedati samega sebe, začelo spraševati, le kaj je za tisto domačo ograjo? Stopili smo do nekoga od odraslih, da nas je dvignil, in obzorje se nam je dramatično razširilo. Če pa ni šlo drugače, smo sami začeli izumljati načine, kako bi premagali oviro na poti do novih spoznanj.

Zbrali smo nekaj zelo uporabnih večinoma tujih spletnih strani, ki vam bodo pomagale pri raziskovanju še neodkritih koščkov našega planeta.

Kam se naj odpravim?

Če pozabimo na finančne omejitve, obstaja eno temeljno vprašanje - kam naj se odpravim. Potem se poraja vrsta podvprašanj, kot so: kako naj grem, koliko denarja potrebujem, kaj naj vzamem s sabo, s kom naj grem ... Večina svetovno znanih slovenskih popotnikov je popotniško pot začela s turističnim obiskom nekega natrpanega letovišča ob Sredozemlju, nadaljevala z raziskovanjem Evrope, se podala z vlakom do Maroka na "črni celini", opravila znano hipijevsko pot skozi Afganistan do Indije in tako je popotništvo postalo njihovo življenje. Vsakdo od nas se bo verjetno vsaj enkrat v življenju odločil za počitnice na tujem, naj bo z družino v nekem hotelu ali kampu, kjer lepo poskrbijo za nas, ali pa popotniški način z nahrbtnikom na ramah.
 
Seveda si vsi želimo v tropski raj na enem od mnogih pacifiških otočkov, vendar kaj kmalu ugotovimo, da nam je to iz različnih razlogov nedosegljivo.

Za lažje odločanje smo zbrali množico spletnih strani, s pomočjo katerih boste laže naredili podrobnejši načrt za svoj dopust oziroma potovanje.

Turizem na spletu in potovalno sredstvo

Ker nas večina ni zagrizenih športnikov, ki bi se od doma odpravila peš ali s kolesom, potrebujemo potovalno sredstvo, s katerim bomo premagovali želene razdalje. Tu povzemamo nekatere zanimive tovrstne spletne strani, da bo izbira kakovostnejša in prijetnejša.

www.viamichelin.com

Stran je del Michelinove skupine, priznanega francoskega proizvajalca pnevmatik. Ponujajo vse potrebne potovalne informacije.
 


Izračunajo vam potne stroške (cena goriva in cestnin), priporočijo vam optimalno pot, tako da boste na cilj prispeli bodisi čim hitreje, čim ceneje ali po čim krajši poti. Vse to s podporo Michelinovih cestnih in mestnih zemljevidov. Izberete lahko enega izmed hotelov v vseh cenovnih razredih, restavracije, ogleda vredne znamenitosti in celo vremensko napoved; če se boste potikali po britanskem otočju, se na teh straneh pozanimajte o prometnih zamaških. Našli boste še veliko predlogov za potovanje in gastronomske užitke. Edina rahla slabost je omejenost na Evropo.

www.interrailnet.com

Mnogi se boste, tako kot že naši starši, na potovanje po Evropi odpravili z vlakom. Prednost je sproščeno gibanje iz kraja v kraj in cenovno ugodno spoznavanje popotniških duš. Pri tem smo omejeni predvsem na večja mesta in na kraje med njimi. Ponekod v južnem delu Evrope povezave niso tako dobre kot na severu. No, kakorkoli, če ste se odločili za vlak, vam bo pri tem najbolj pomagala stran www.interrailnet.com. Z vozovnico interrail lahko en mesec z vlakom potujete od severa Norveške pa vse do Maroka, Grčije in nazaj. Evropo so razdelili na cone, tako da lahko kupite karto za celotno Evropo ali izberete posamezne odseke.
 
Skratka, na strani boste našli vse o železniških vozovnicah, pripravah na potovanje, o nasvetih glede sopotnikov, o stroških, literaturi. Prebrali boste tudi nekaj malega o obiskanih državah in forum.

Veliko zanimivega o potovanju z vlakom boste našli tudi na naslednjih straneh:

Stran navdušenega interrailovca: interrail.net
Interrail potopis: arnes.si/~milc/interrail/interrail.swf
Stran slovenskih železnic: slo-zeleznice.si/Slovensko/Potniski/posebne_ponudbe/InterRai l.htm
Stran hrvaških železnic: hznet.hr
Stran avstrijskih železnic: oebb.at
Stran madžarskih železnic: mav.hu
Stran italijanskih železnic: trenitalia.it
Vse o potovanjih z vlakom po svetu in vse železniške povezave: seat61.com
Popotniška domača stran: geocities.com/jsveti
 


Seveda je najbolj udobno potovanje z letalom. Hitro in enostavno je, toda ne poceni, pa še marsikatero dogodivščino zamudimo. Kakorkoli, če nas zanima samo določen del sveta, bomo tako prihranili ogromno časa. Sedaj ko imamo tudi v Sloveniji nizkocenovnega ponudnika letalskih letov, lahko brez težav poceni potujemo po Evropi ali do velikih letališč, kot so Muenchen, Frankfurt in London, od koder so letalske karte najcenejše, še posebej če dobimo sedež na čarterskem letu.

sta-lj.com

Če ste še v študentskih vrstah, bo najbolje, da z iskanjem letalske karte začnete pri študentski turistični agenciji - sta-lj.com. Potrebujete le mednarodno študentsko izkaznico ISIC ali mednarodno popustniško izkaznico IYTC, ki vam ju tudi izdelajo. Kot že rečeno, vam bodo za ugodno ceno priskrbeli letalsko karto, delo v tujini, poletne kampe, prenočišča, vozovnice za vlak po ZDA, Kanadi, Evropi, Avstraliji in Novi Zelandiji. Priskrbeli vam bodo tudi potovalno zavarovanje, na forumu pa boste lahko izmenjali izkušnje z ostalimi popotniki.

odklop.com

Na med popotniki priljubljeni spletni strani vam ponujajo izredno ugodne cene letalskih kart za lete iz Muenchna, Dunaja, Salzburga in Gradca.
 
Na izbiro imajo tudi hotele, počitnice all inclusive, krožna potovanja, listo sopotnikov, stran pa še dodatno bogatijo forumi.

airpass.si

Airpass je eden večjih slovenskih ponudnikov letalskih vozovnic in ostalih storitev, ki jih potrebujta tako popotnik kot navaden turist. Na pregledni strani boste našli iskalnik, ki vam bo poiskal letalsko karto za želeno destinacijo, čarterske lete in povezave na vse večje svetovne letalske družbe. Če se odpravljate kamorkoli v Evropo ali severno Ameriko, vam priskrbijo tudi avto. Nudijo vam zavarovanje proti tvegani odpovedi potovanja, klasična potovalna zavarovanja in vizume.

Spodaj boste našli še nekaj koristnih povezav pri iskanju letalskih kart.

Letalske družbe:

adria-airways.com
easyjet.com
lufthansa.de
airfrance.com
alitalia.com
aua.com
britishairways.com
emirates.com
delta.com
jat.com
klm.com
iberia.com
malev.hu
qantas.com.au
ryanair.com

Agencije:

travelchannel.de
germanwings.com
stafa.at
cheapflights.com
uk.mytravel.com
etn.nl/lcostair.htm
restplatzboerse.at
flyeuropecheap.com
travelocity.com


Odpravimo se po Evropi

No, zdaj ko vemo, kako bomo odšli od doma, jo kar mahnimo. Le kje bomo začeli, če ne na domači celini? Odidemo lahko v hrvaško primorje, na ogled bavarskih gradov, norveških fjordov, finskih jezer ... možnosti je skoraj "malo morje". Pa si oglejmo, kje nas o vseh teh možnostih najbolje obveščajo.
 
visiteurope.com

Stran evropske potovalne komisije ponuja informacije vseh evropskih držav. Delo vam olajša iskalnik. Ponujajo vam ugodne počitnice, potovanja in izlete. Poiščite lahko pomembnejše dogodke po državah, vabijo vas, da se naročite na brezplačne novice, pripravljene imajo nasvete pred odhodom ? Skratka vse, kar potrebujete za načrtovanje potovanja po Evropi ali samo za zbiranje informacij o počitniški destinaciji.

bugeurope.com

Tu bodo s koristnimi informacijami obsuli vse "bacpackerje" oz. nahrbtnikarje po naše. Kaj je lepšega od brezskrbnega potepanja po svetu, ko imaš vse svoje bogastvo v nahrbtniku, skrbi pa ostanejo doma. Da bo to potovanje resnično brezskrbno, tu preberite vse o najdestinacijah v Evropi, o načinih potovanja, državah, hostlih in delu v evropskih državah. To stran dela nekaj posebnega prevajalnik evropskih jezikov, ki vam olajša učenje tujega jezika ali samo poda najnujnejše fraze. Tako si boste po napornem dnevu brez težav priskrbeli prenočišče ali pa samo lažje spoznavali nove obraze na poti.

Na naslednjih povezavah boste našli še kopico evropskih potovalnih informacij. Navedene so le nekatere, če najdete še kakšno superstran, nas obvestite na e-poštni naslov urednistvo@siol.net. Za vsa obvestila se vam že vnaprej lepo zahvaljujemo.

Spanje v hostlih: backpackingeurope.com
Kampi: findacamping.com
Hoteli po Evropi: hotels-europe.com
Britanska potovalna stran: thisistravel.co.uk
O potovanju po Evropi: goeurope.about.com
Potovalni portal: eurotrip.com
Evropska potovalna mapa: travelcrosslinks.com

Uradne turistične spletne strani nekaterih evropskih držav:

Albanija: aths-travel.com
Avstrija: austria-tourism.at
Belgija: visitbelgium.com
Bolgarija: bulgariantourism.com
Ciper: cyprustourism.org
Češka: czechtourism.com
Estonija: visitestonia.com
Danska: visitdenmark.com
Finska: visitfinland.com
Francija: francetourism.com
Grčija: greek-tourism.gr
Hrvaška: croatia.hr
Irska: irishtourism.com
Italija: italiantourism.com
Litva: tourism.lt
Luksemburg: ont.lu
Madžarska: hungary.com
Malta: visitmalta.com
Nemčija: visits-to-germany.com
Nizozemska: holland.com
Norveška: visitnorway.com
Poljska: polandtour.org
Portugalska: portugalinsite.pt
Romunija: romaniatourism.com
Slovaška: slovakia.org/tourism
Španija: tourspain.es
Švedska: visit-sweden.com
Švica: switzerlandtourism.ch
Velika Britanija: visitbritain.com


? in ostali svet

Evropo smo spoznali. Naš naslednji cilj je neka druga celina. Toda katera? Ponudba je pestra: po začimbah dišeča in kulturno bogata jugovzhodna Azija, stepe in gore osrednje Azije, sproščeni Avstralija in Nova Zelandija, rajska Oceanija, skrivnostna Afrika in ogromni Ameriki, da o Antarktiki in Arktiki za prave avanturiste ne govorimo.
 
Morebiti je najbolje začeti doma in se odpraviti proti zahodu ali vzhodu in potovati, dokler se ne vrnemo.

lonelyplanet.com

Odličen naslov za odgovore na vsa vaša vprašanja, za nove ideje, za zgodbe, ki bodo ovrgle vse vaše dvome. Pisci na tej strani so svetovni popotniki, ki pišejo tudi odlične vodnike. Osnovna stran se razdeli na različne veje. Svetovni vodič vas bo seznanil z zadnjimi novicami iz vsake države, ki jo boste izbrali na interaktivni mapi. Ponujajo vam številne popotniške storitve, kot so rezervacije postelj v hostlih, multistop letalske karte okoli sveta, vozovnice evropskih železnic, potovalna zavarovanja, pišete lahko potovalni dnevnik, ki ga spremljajo vaši bližnji, naročite svetovno telefonsko kartico ? V potovalni svetovalnici vas obveščajo o nevarnostih, ki prežijo na popotnike, o volitvah po svetu in počitnicah v posameznih državah. Seznanijo vas s svetovnimi kulturnimi posebnostmi, najlepšimi plažami, puščavami, festivali, možnostmi za medene tedne, z najlepšimi otoki, svetovno zgodovino - najbolje, da kar oddeskate tja in si ogledate to popotniško knjižnico. Vse potrebne informacije boste najlažje našli s pomočjo učinkovitega iskalnika.
Zelo dober je tudi lonelyplanetov forum, ki se pohvali s 187.592 uporabniki. Tam boste hitro dobili odgovor na svoje vprašanje, ne glede na to, katerega dela sveta se bo dotikalo. Forum je razdeljen na 22 delov sveta in še dodatno na 27 delov glede na zanimanja, tip potovanja, s kom bi radi šli ? Celo politiki so namenili svoj prostor. Resnično odličen popotniški forum.

travel.yahoo.com

Yahoojeva potovalna stran je bolj komercialno usmerjena v primerjavi z lonelyplanetovo, vendar kljub temu še vedno zelo uporabna. Ponujajo vam ugodne cene letalskih kart, križarjenj, najetja avtomobila, paketnih počitnic in hotelov. Uredite si lahko celo svojo potovalno stran, kamor boste med potovanjem vpisovali svoja doživetja. Ta stran je odličen naslov, če želite čim več informacij o vseh državah sveta in večjih mestih.

mytravelguide.com

Še ena odlična stran s storitvami za popotnike. Ponujajo vam ogromno podatkov o letalskih kartah, prenočitvah, izposojanju avtomobila, železnicah, znamenitostih po svetu ...
 
Njena posebnost je v tem, da lahko poleg vseh ostalih storitev objavljate tudi lastne fotografije - skupaj s potovalnim dnevnikom.

Na naslednjih naslovih boste našli še veliko drugih povezav na kakovostne spletne strani za popotnike:

Za nahrbtnikarje: backpackers.com
Za varčne popotnike: budgettravel.com
traveling-cheap.com
Kampi po svetu: campingplaces.com
Brezplačno spanje: hospitalityclub.org
Potopisi: igougo.com
travelpod.com
Vse za popotnika:magellans.com
Popotniška stran: planetrider.com
infohub.com
virtualtourist.com
travelnotes.org
Namestitve: trav.com
Popotniški svetovalec: tripadvisor.com
Z avtom okoli sveta: ravbar.t-media.si
Jadranje okoli sveta: beatlon.com

Sedaj ko ste nabrali najpomembnejše informacije, se pogumno odpravite v širni svet, poln dogodivščin in naravnih lepot, ki čakajo na vas. Pa veliko užitkov!

Ker smo prepričani, da nam ni uspelo najti prav vseh najboljših povezav, vas še enkrat naprošamo, da jih pošljete v naš poštni nabiralnik - urednistvo@siol.net.

Piše: Tomo Hafner
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Za potencialne svetovne potnike
Stran 1 od 1
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
V razvitih državah se pomanjkanje vitamina B12 običajno pojavi pri dojenih otrocih, katerih matere so vegetarijanke ali veganke.