Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Volitve 2008

Pojdi na stran 17 , 18 , 19 , 20 , 21 , 22
DeviLee
Starost: 45Pridružen: 23. feb 2006Prispevkov: 656Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 29. sep 2008 16:38
Povezava do prispevka
Mis je napisal/aOdkar imamo euro, BSI skoraj nima inštrumentov za zajezitev inflacije.

Zakaj je Janša (kot premier) vsaj delno kriv za inflacijo? Mercator je pod mizo prodal Šrotu. Defenitivno je prodaja največjega trgovca v Sloveniji dobavitelju (Laško, Union, Radenska in še kaj) anomalija. Bajuk z davčnimi bombončki (dodatna davčna olajšava), Virant z višjimi plačami, Cotmanova z višjimi socialnim transferji (usklajevanje 2x letno z inflacijo), da ne govorimo o Desusu, ki je dosegel, da se pokojnine usklajujo s tekočo inflacijo - vse to je s stališča makroekonomije največji možni greh v časih, ko so inflacijski pritiski močni. Če mi kdo ne verjame, si lahko v CEKu izposodi kakšen učbenik Makroekonomije. Seveda bi bilo utopično pričakovati, da bomo v času, ko je v EU dokaj visoka inflacija mi ostali pri 2% na letni ravni, vendar pa smo očitno nekaj počeli narobe, če nam je inflacija poskočila na 8%.

Tole z Mercatorjem se strinjam. Nikjer na svetu se ne dogaja da dobavitelju kupujejo trgovca, vedno je obratno. Ce pogledas bilance za leto 2007 ima Mercator 1,7 miljarde prihodkov, Pivovarna Lasko pa 80 miljonov evrov. Jansa je imel deal da v zameno za Mercator bo dobil pod kontrolo casopis Delo, samo ga je Starina mal zakrščenmatičkala hehe.

Kar se pa tice usklajevanja pokojnin in plac je pa tako, da ti tezko samo gledas dvig cen nafte in hrane ter nic ne naredis na tem koncu. Sindikati so takoj zaceli vpit po novih usklajevanjih, DeSus pa isto. Zato pomojem DeSus tud sploh nebi smela bit parlamentarna stranka, bognedaj pa da kdaj Kahla rata mandatar.

Mislim pa da je € ravno tako zmanjsal realno kupno moc slovencev. Danes lokala kjer bi bila kava pod 1 € sploh ne najdes vec.

Sem pa tudi proti trenutnemu proporcionalnem volilnem sistemu z 4% pragom, ker se mora vedno sklepati koalicija, kar pa hkrati vedno razvodeni program z kompromisi. Vsec so mi vecinski sistemi anglije in amerike v katerih pac vlada z vecino tisti ki je  zmagal na volitvah pa cetudi je bilo to samo za 1%. Zmagala je zdaj pa naj ima en mandat, vse ostale stranke pa v opoziciji in cao.

Katrin je napisal/a
Meni je recimo jasno, da SDS ne more biti v
celoti in popolnoma kriva za inflacijo. Kar je mene znerviralo je bilo
to, kako so se vsaj pol leta, če ne celo leto delali, da ni nič, da je
to normalno kar se dogaja, da cene sploh ne grejo gor, ko so jim iz
vseh koncev dopovedovali, da se inflacija veča in da mora država
prevzeti aktivno vlogo pri zmanjševanju njenega učinka. Še ko so bile
tiste množične demonstracije prejšnjo zimo je JJ samovšečno pripomnil,
da jih bo zeblo (demonstrante) in naj bi se mar dobili enkrat poleti...

Ja samo moras razumeti, da sedaj ko imamo € enih mocnih vzvodov za uravnavanje inflacije nimamo vec. Vsi vedno govorijo o aktivni vlogi pri zmanjsevanju inflacije, kaj pa to pomeni? Kaj tocno naj bi bili sedaj ukrepi brez da obolijo vsi sindkati, upokojenci in kmetje? Zmanjsevanje inflacije pomeni zaceti fajn sparati in manj trositi s strani drzave in drzavljanov, kar pa avtomaticno pomeni manjso gospodarsko rast. Samo v Sloveniji bi vsi zapravljali in se zabaval, fajn socialo imeli, potem pa vpili da je visoka inflacija. Torej manj denar za neumnosti metat, na kavice hodit, za obleke in kozmetiko dajat in lepo € v banko nosit, pa bojo sle cene avtomaticno dol. 

image file name: 2k7f1f20249c.jpg

Ustrezno pomanjšala sliko, da ne kvari obliko
Barbara
0
Nazaj na vrh
Katrin
Starost: 48Pridružen: 21. jul 2004Prispevkov: 1762Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 29. sep 2008 19:18
Povezava do prispevka
DeviLee je napisal/a
Ja samo moras razumeti, da sedaj ko imamo € enih mocnih vzvodov za uravnavanje inflacije nimamo vec. Vsi vedno govorijo o aktivni vlogi pri zmanjsevanju inflacije, kaj pa to pomeni? Kaj tocno naj bi bili sedaj ukrepi brez da obolijo vsi sindkati, upokojenci in kmetje? Zmanjsevanje inflacije pomeni zaceti fajn sparati in manj trositi s strani drzave in drzavljanov, kar pa avtomaticno pomeni manjso gospodarsko rast. Samo v Sloveniji bi vsi zapravljali in se zabaval, fajn socialo imeli, potem pa vpili da je visoka inflacija. Torej manj denar za neumnosti metat, na kavice hodit, za obleke in kozmetiko dajat in lepo € v banko nosit, pa bojo sle cene avtomaticno dol. 

Če bi vedela kaj naredit za zmanjševanje inflacije, potem bi bila guverner Banke Slovenije. Kljub vsemu pa predvidevam, da ta oseba zna nekaj, zaradi česar je upravičen do svoje plače. Ker če temu ni tako, potem lahko zapremo štacuno pa se bo trg uravnaval sam.
Verjetno govoriš o šparanju na državni ravni. Šparat recimo pomeni ne kupovat 300 milijonov vrednih Patrij. Mal bi dal v socialo, mal bi prišparal, pa bi bilo. Ah, ja seveda, prejšnja vlada je šparala na neprofitnih organizacijah... I wonder če jo je to stalo oblasti? Ljudje smo tko bebasto sentimentalno navezani na to trapasto socialo.
0
Nazaj na vrh
DeviLee
Starost: 45Pridružen: 23. feb 2006Prispevkov: 656Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 29. sep 2008 23:47
Povezava do prispevka
Izdatek za Patrije niti ni tak problem. Pahor je rekel da bi dal proracun za obrambo v zdravstvo in to dejanje je nesmiselno iz dveh vidikov:

1. Clanice NATA v Evropi v povprecju vlozijo 2% BDP za obrambo. To je nek konsenz da se vzdrzuje bojna pripravljenost clanic. Ce tega ne mislimo dajat, ne vem zakaj smo sli v NATO. Ne moremo bit pa mi edini ki ne bomo dali nic, ker izpademo kot tepci in skrtuhi da se bomo na druge zanasali da nas bodo branili.

2. V letu 2004 smo za zdravstvo namenili 542 977 milijonov SIT, v letu 2005 pa 576 655 milijonov SIT oz. za 6,2 % več. Preracunano v € smo leta 2005 dali za zdravstvo 2 344 126 016 € oz. 2,34 miljarde €. Torej ce bi patrije v celoti dali v zdravstvo bi to povecalo blagajno iz leta 2005 za 8,5%. Zdaj ce se upostevas rast sredstev od 2005 do 2008 pa pomojem prides na dobrih 5%.

5% dobis dodatnih sredstev v zdravstvu ce se odpoves patrijam. To je en pljunek v morje in to naj bi bil argument. Heh fajn.
0
Nazaj na vrh
diakana
Starost: n/aPridružen: 6. sep 2006Prispevkov: 994Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 30. sep 2008 7:24
Povezava do prispevka
Jaz bi dodala samo citat, ki ga je izrekel naš predsednik: Kdor ne zna prenesti poraza, si ne zasluži zmage. Zdaj, ko so končni rezultati...
0
Nazaj na vrh
Katrin
Objavljeno: 30. sep 2008 7:35
Povezava do prispevka
1. Se popolnoma strinjam. K sreči pa sem se tega referenduma udeležila, tako da lahko mirno rečem, da mi nekaj dol visi kaj si misli NATO o nas, ker vanj nismo vstopili po moji volji.

2. Stvar perspektive, meni se zdi 8,5% ali tvojih zrelativiziranih 5% pri  2,34 miljarde € popolnoma lepa številka. Sploh če v račun vključiš odpoved Patriam. Ob Patrija bi bila zadovoljna še z kakšnim odstotkom manj. What the hell, zadovoljna bi bila z enim odstotkom...
0
Nazaj na vrh
Mis
Starost: n/aPridružen: 16. sep 2005Prispevkov: 1707Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 30. sep 2008 12:54
Povezava do prispevka
Katrin je napisal/a

Če bi vedela kaj naredit za zmanjševanje inflacije, potem bi bila guverner Banke Slovenije.

Odkar v Slo za plačilno sredstvo uporabljamo EURO, BSI sama ne izvaja več denarne politike temveč se mora podrejati ECB in ESCB.

Guverner BSI sam ne sme narediti ničesar proti inflaciji (niti nima instrumentov).

Več info tukaj in tukaj :

Več lahko naredi vlada z zmanjševanjem denarja na trgu (višje plače javne uprave, višje pokojnine pomenijo več denarja na trgu, več denarja SCTju za Šentviški predor itd itd.).

Gospodarstvo se vedno giblje ciklično, vprašanje je le, kako globoko je dno, kako visok je vrhunes in koliko časa traja cikel. Problem je v tem, da so volitve vsake 4 leta, zato vse vlade delajo kratkoročno in ne dolgoročno. Na dolgi rok zagotovo višanje plač in pokojnin v trenutku recesije ni pametno. Kratkoročno seveda rešiš hudo socialno stisko veliko ljudi, na dolgi rok pa tako lahko zaj*** celotno gospodarstvo in prebivalstvo.

Po mojem je največji problem Slovenije ravno v tem, da minimalne plače ne omogočajo dostojnega življenja. Seveda pa morajo obstajati razlike med plačami različnih profilov (tako glede na izobrazbo, odgovornost delovnega mesta, dobičkonosnosti podjetja itd...). Ampak to je že malo OT.

0
Nazaj na vrh
paisley
Starost: 42Pridružen: 18. maj 2005Prispevkov: 2025Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 28. nov 2008 20:09
Povezava do prispevka
Se je že začelo: Posebni odposlanec

Enih se pa res ne moremo losat.
Women, not girls, rule my world. - Prince
0
Nazaj na vrh
SPA
Starost: 42Pridružen: 15. jul 2005Prispevkov: 5504Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 29. nov 2008 18:55
Povezava do prispevka
Bolje Rupel pod kontrolo kot Rupel, ki teži in d*** meša naokoli...

Pomoje pametna odločitev, da se mu onemogoči teženje za veleposlaniško mesto in vsesplošno zdraharstvo.
Vsaka šola nekaj stane...
0
Nazaj na vrh
.:sonja:.
Starost: 43Pridružen: 21. okt 2004Prispevkov: 7366Kraj: VelenjeStatus:Offline
Objavljeno: 29. nov 2008 20:09
Povezava do prispevka
Koliko krat bo še ta zamenjal dlako? To je naravnost noro.
0
Nazaj na vrh
Katrin
Objavljeno: 29. nov 2008 22:44
Povezava do prispevka
Taki v naravi najbolje preživijo.
0
Nazaj na vrh
Tanja
Starost: n/aPridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 45030Kraj: Planet LepoteStatus:Offline
Objavljeno: 30. nov 2008 22:27
Povezava do prispevka
Žal res.

Če slučajno še kdo ne ve ...
A health and beauty freak.
0
Nazaj na vrh
ronza
Starost: n/aPridružen: 6. maj 2004Prispevkov: 3813Kraj: LjubljanaStatus:Offline
Objavljeno: 30. nov 2008 23:05
Povezava do prispevka
hehe, Tanja :) 
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Volitve 2008
Stran 22 od 22
Pojdi na stran 17 , 18 , 19 , 20 , 21 , 22
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Pomanjkanje spanja izčrpa duševne sposobnosti, poslabšuje duševno zdravje in resno ogroža telesno zdravje.