Zakaj je Janša (kot premier) vsaj delno kriv za inflacijo? Mercator je pod mizo prodal Šrotu. Defenitivno je prodaja največjega trgovca v Sloveniji dobavitelju (Laško, Union, Radenska in še kaj) anomalija. Bajuk z davčnimi bombončki (dodatna davčna olajšava), Virant z višjimi plačami, Cotmanova z višjimi socialnim transferji (usklajevanje 2x letno z inflacijo), da ne govorimo o Desusu, ki je dosegel, da se pokojnine usklajujo s tekočo inflacijo - vse to je s stališča makroekonomije največji možni greh v časih, ko so inflacijski pritiski močni. Če mi kdo ne verjame, si lahko v CEKu izposodi kakšen učbenik Makroekonomije. Seveda bi bilo utopično pričakovati, da bomo v času, ko je v EU dokaj visoka inflacija mi ostali pri 2% na letni ravni, vendar pa smo očitno nekaj počeli narobe, če nam je inflacija poskočila na 8%.
Tole z Mercatorjem se strinjam. Nikjer na svetu se ne dogaja da dobavitelju kupujejo trgovca, vedno je obratno. Ce pogledas bilance za leto 2007 ima Mercator 1,7 miljarde prihodkov, Pivovarna Lasko pa 80 miljonov evrov. Jansa je imel deal da v zameno za Mercator bo dobil pod kontrolo casopis Delo, samo ga je Starina mal zakrščenmatičkala hehe.
Kar se pa tice usklajevanja pokojnin in plac je pa tako, da ti tezko samo gledas dvig cen nafte in hrane ter nic ne naredis na tem koncu. Sindikati so takoj zaceli vpit po novih usklajevanjih, DeSus pa isto. Zato pomojem DeSus tud sploh nebi smela bit parlamentarna stranka, bognedaj pa da kdaj Kahla rata mandatar.
Mislim pa da je € ravno tako zmanjsal realno kupno moc slovencev. Danes lokala kjer bi bila kava pod 1 € sploh ne najdes vec.
Sem pa tudi proti trenutnemu proporcionalnem volilnem sistemu z 4% pragom, ker se mora vedno sklepati koalicija, kar pa hkrati vedno razvodeni program z kompromisi. Vsec so mi vecinski sistemi anglije in amerike v katerih pac vlada z vecino tisti ki je zmagal na volitvah pa cetudi je bilo to samo za 1%. Zmagala je zdaj pa naj ima en mandat, vse ostale stranke pa v opoziciji in cao.
Meni je recimo jasno, da SDS ne more biti v
celoti in popolnoma kriva za inflacijo. Kar je mene znerviralo je bilo
to, kako so se vsaj pol leta, če ne celo leto delali, da ni nič, da je
to normalno kar se dogaja, da cene sploh ne grejo gor, ko so jim iz
vseh koncev dopovedovali, da se inflacija veča in da mora država
prevzeti aktivno vlogo pri zmanjševanju njenega učinka. Še ko so bile
tiste množične demonstracije prejšnjo zimo je JJ samovšečno pripomnil,
da jih bo zeblo (demonstrante) in naj bi se mar dobili enkrat poleti...
Ja samo moras razumeti, da sedaj ko imamo € enih mocnih vzvodov za uravnavanje inflacije nimamo vec. Vsi vedno govorijo o aktivni vlogi pri zmanjsevanju inflacije, kaj pa to pomeni? Kaj tocno naj bi bili sedaj ukrepi brez da obolijo vsi sindkati, upokojenci in kmetje? Zmanjsevanje inflacije pomeni zaceti fajn sparati in manj trositi s strani drzave in drzavljanov, kar pa avtomaticno pomeni manjso gospodarsko rast. Samo v Sloveniji bi vsi zapravljali in se zabaval, fajn socialo imeli, potem pa vpili da je visoka inflacija. Torej manj denar za neumnosti metat, na kavice hodit, za obleke in kozmetiko dajat in lepo € v banko nosit, pa bojo sle cene avtomaticno dol.