Prijava
Registracija Pozabljeno geslo

Forum

Alergije in opekline

irena
Starost: 21Pridružen: 14. okt 2003Prispevkov: 5210Kraj: n/aStatus:Offline
Objavljeno: 1. avg 2004 0:05
Povezava do prispevka
31.7.2004, 03:00

Kljubujte sončnim opeklinam in alergijam

Sonce je vsako leto bolj škodljivo. Zaradi vse tanjše ozonske plasti in nevarnih UV žarkov se vse bolj pogosto pojavljajo neprijetne alergije na sonce, ob nepazljivem sončenju pa tudi opekline. Kako se jim izogniti in jih kar najhitreje pozdraviti?

Neprijetne opekline

Sončne opekline so redne spremljevalke počitniških in poletnih dni. Poleg tega, da so zelo neprijetne, so tudi zelo nevarne, saj na koži lahko pustijo trajne posledice in poškodbe. Ravno zaradi nevarnosti hudi kožnih obolenj, kot je na primer kožni rak, zdravniki vse pogosteje in resneje opozarjajo na nevarne posledice prekomernega sončenja. Ker je tovrstnih obolenj iz leta v leto več, pazljivost pri sončenju ne bo odveč.

Proti opeklinam se na srečo lahko borite na več načinov. Zelo pomembno je tudi, da med zdravljenjem veliko pijete, najbolj priporočljiva je pa je seveda voda.

"Medeni zdravnik"

Opečena koža je skeleča in pekoča. Če vas opeče, si obolele dele obložite s hladnimi, mokrimi krpami, na najbolj opečena mesta pa nanesite mrzel jogurt ali medeni obkladek. Z "medenim zdravnikom" naj bi se opekline pozdravile brez brazgotin.

Zelo koristno zdravilo proti razdraženi in opečeni koži je tudi ognjič oziroma ognjičeva krema, ki deluje bolje kot šentjanževka. Po potrebi jo nanesite večkrat, saj učinkovito zdravi tudi manjše poškodbe kože.

Ko se koža malo ohladi, jo takoj oskrbite z vlago. Priporočljive so kreme za po sončenju, ki vsebujejo glicerin, agavo (aloa vera) in druge pomirjevalne substance. Hkrati pijte veliko tekočine, najbolje mineralno vodo ali navadno vodo, da telo oskrbite s potrebno vlago.

Mehurčki v ambulanti

K pomiritvi pordele kože pripomorejo tudi različna hladilna mazila iz lekarne ali naravni izdelki. Kadar pa se zaradi prekomernega sončenja na koži pojavijo mehurčki ali je zelo pordela, morate nujno poiskati pomoč pri najbližjem zdravniku.

Zoprna alergija

Alergijo na sonce prepoznamo po srbečih rdečkastih vzboklinah ali mehurčkih na koži. Predvsem se pojavlja na dekolteju, rokah, nogah in ramenih, sproži pa jo histamin, ki se pod vplivom sončnih žarkov začne sproščati v telesu.

Alergijsko reakcijo lahko preprečite oziroma ublažite tako, da pet dni pred sončenjem in vse do konca intenzivnega izpostavljanja sončnim žarkom jemljete protialergijske tablete, ki jih dobite v lekarni tudi brez zdravniškega recepta. O tem, katera sredstva uporabiti, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Klobuček in senca, da vas sonček ne vidi

Najboljša zaščita pred alergijo na sonce je vsekakor izogibanje sončnim žarkom, ko so ti najmočnejši (med 11. in 15. uro), in zaščita telesa z lahkimi oblačili. Priporočljivo je tudi, da se pred soncem umaknete v senco in se zaščitite s pokrivalom. Po sončenju kožo vedno dobro sperite z vodo in namažite srbeče dele telesa s protialergijskim mazilom. Za hlajenje kože lahko uporabite tekočino proti opeklinam, hladilna mazila, gel aloe vere ali preparate, ki vsebujejo vitamin E ali pantenol.

Pri izbiri preparata morajo biti posebej pazljivi tisti ljudje, ki so nagnjeni k sončnim alergijam, saj izdelki zanje ne smejo vsebovati alergenih snovi, kot so emulgatorji, barvila in konzervansi.

Akne "Malorka"

Če se pojavijo akne "Malorka" (alergiji na sonce podoben izpuščaj), vam priporočam zaščitno kremo v obliki hidrogelov.

Pomembno je tudi, da izdelki kože ne mastijo in ne vsebujejo emulgatorjev, ker te snovi veljajo za glavne sprožilce alergijskih reakcij. O vplivu sonca na vašo kožno bolezen se zato posvetujte s svojim dermatologom!

Brez obiskov in z lepo poltjo

Pa prijetno sončenje brez nadležnih obiskov hudih opeklin in nesramnih alergij vam želim!

Vaša,
Sunny Sončič - Urška Zupan (Foto Reuters/SiOL)
0
Nazaj na vrh
katra
Starost: 38Pridružen: 8. jan 2004Prispevkov: 770Kraj: MariborStatus:Offline
Objavljeno: 1. avg 2004 12:52
Povezava do prispevka
jap lepo je če sije sonce, ampak je pa res prekleto nevaren. lubi je v petek dobil sončarico in sva morala zato skrajšati počitnice. tko da treba kapce oz.rutke nosit
LP

Katra
0
Nazaj na vrh
sunshine85
Starost: n/aPridružen: 4. apr 2006Prispevkov: 742Kraj: vsako minuto drugjeStatus:Offline
Objavljeno: 2. maj 2007 8:45
Povezava do prispevka
Mene je včerej kar hudo po obrazu opeklo.Pozabila sem namreč na
zaščito, veter je pihljal in mi sploh ni bilo vroče, dokler nisem
zvečer ugotovila da sem opečena.Ker
nimamo doma trenutno nobenega lekarniškega zdravila ali kreme, me
zanima s čim naj se namažem, dokler se lekarne ne odprejo.Včerej sem se
pred spanjem namazala z domačim ognjičem, pa mislim da mi ni ravno
pasal, ker sem malo zatekla-ali pa je to od opeklin?Bo rdečica do
ponedeljka izginila, ker trenutno res zgledam kot ,da sem se odločila
na obrazu žar piknik pripravit.
0
Nazaj na vrh
Pegasus
Starost: 41Pridružen: 22. okt 2005Prispevkov: 13101Kraj: LitijaStatus:Offline
Objavljeno: 2. maj 2007 8:47
Povezava do prispevka
Uh, pomagal bi jogurt, da hladi obraz. Ognjič je najbrž masten in to lahko še bolj škodi, čeprav se zdajle razloga ne morem spomniti.

Sem našla navodila iz Tanjinega članka:
Če se vam slučajno zgodi, da vas vseeno opeče, si naredite hladne obkladke (ne mrzle in še manj ledene ? to je za kožo kontra šok in naredite dvojno škodo), nato pa nanesite čimbolj čist aloe vera gel ? ne toliko zaradi kakšnega posebnega delovanja, ker ga nima, temveč zato, da ostane na koži in jo hladi (sama voda hitro izhlapi). Nikar ne nanašajte kakršnihkoli maščob, saj to kožo le še dodatno razžari.
You have enemies? Good. That means you ve stood up for something, sometime in your life.
- Winston Churchill
0
Nazaj na vrh
Travica
Starost: 13Pridružen: 19. mar 2006Prispevkov: 7403Kraj: NeverlandStatus:Offline
Objavljeno: 2. maj 2007 11:45
Povezava do prispevka
Tudi meni je do sedaj najbolj pomagala aloa vera, pa hladen jogurt ali kis. Kaj od tega boš verjetno našla doma.
Do ponedeljka se bo koža sigurno že pomirila.
Tudi pot, dolga tisoč kilometrov, se začne z enim korakom.
0
Nazaj na vrh
sunshine85
Starost: n/aPridružen: 4. apr 2006Prispevkov: 742Kraj: vsako minuto drugjeStatus:Offline
Objavljeno: 2. maj 2007 17:58
Povezava do prispevka
sem probala z jugortom( fajn hladi ta zadevica, čeprav dišala pa ravno
nisem:) ), pa riboderm sem našla v domači omarci in sem se potem še s
tem namazala.rdečica je še prisotna, ampak se počasi
zmanjšuje..........nikoli več ne pozabim na sončno kremo-to mi je pa
bila šola
0
Nazaj na vrh
Cama
Starost: -13Pridružen: 20. dec 2004Prispevkov: 1301Kraj: Kraški svetStatus:Offline
Objavljeno: 14. jul 2007 14:45
Povezava do prispevka
A slučajno katera ve, kaj narediti, če se fantu dvakrat na dan na mestu opeklin pojavijo mini mehurji, potem se zadeva olupi in jovo na novo. Tri dni, dvakrat na dan mehurji in nato lupljenje. Jaz sem  mu predlagala zdravnika, vendar se upira. Do kako hudih opeklin je prišlo, da se koža vedno znova mehuri? 
www.dlvkos.si
0
Nazaj na vrh
sea
Starost: 43Pridružen: 12. mar 2006Prispevkov: 1217Kraj: neskončni oceanStatus:Offline
Objavljeno: 15. jul 2007 18:11
Povezava do prispevka
Zadekaj ga v majčko in mu ne pustit, da kožo izpostavlja soncu! Wink
Znova in znova mehurji po moje ne obetajo nič dobrega, zato se splača potrpet.
Vem, da je težko, ker so deci zelo trmasti Wink
0
Nazaj na vrh
grumi
Starost: 41Pridružen: 28. maj 2007Prispevkov: 1167Kraj: gorenjskaStatus:Offline
Objavljeno: 17. jul 2007 21:35
Povezava do prispevka
Naj gre do zdravnika,če ne zaradi drugega,zato,da bo dobil kremo za hitrejše celjenje.Mislim da je Dermazin krema zelo dobra.
0
Nazaj na vrh
Suzek
Starost: 44Pridružen: 10. apr 2005Prispevkov: 1960Kraj: Breg pri PolzeliStatus:Offline
Objavljeno: 23. jul 2007 5:59
Povezava do prispevka
Bom kar tu vprašala. Dva tedna nazaj me je v naravi pičil komar. Na tistem mestu na nadlahti se mi je naslednji dan naredila oteklina premera tri centimetre, rdeče barve, na otip je bila vroča in trda. Neka ogromna reakcija na komarja.
Ker se je čez dan samo večalo, sem šla popoldan v dežurno. Rekel mi je, da naj mesto hladim, napisal recept za Zyrtec in Fenistil in sem šla. Oteklina je izginila po dveh dneh. No v soboto me je spet pičil nek komarčič. Včeraj se pojavi oteklina, vzamem zyrtec, hladim, danes pa je še večja. Zjutraj zyrteca ne smem vzet, ker sem po njem tako zaspana, da bi na šihtu verjetno kar na mizi zaspala. Naj počakam do zvečer, spremljam kaj se dogaja, vzamem tableto zvečer in počakam do jutri zjutraj in grem k svoji zdravnici?
Kakšni komarji za vraga so to?

Novejša tema - klik.
0
Nazaj na vrh
Pojdi na:
Alergije in opekline
Stran 1 od 1
Pojdi na stran:
Kozmetometer
Zadnje ocene
Zadnji izdelki
  • Tanja 19. mar 2023 20:52
    RES slabo, meni izsušuje kožo
  • Tanja 21. feb 2023 18:20
    Izvrsten, najboljši
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:25
    Svaljka se
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 12:05
    Ne preprečuje vonjav
  • [*jag0da*] 19. feb 2023 11:57
    Ne neguje
Forum
Zadnje objave
Najbolj brano
Trenutno dogaja
Izpostavljamo
Pikasti vzorec je eden tistih modnih motivov, ki nikoli zares ne izginejo – letos pa doživlja pravo renesanso.