Po pravicipovedano sem zelo neizkušena na področju nege obraza, kozmetike itd...Ko grem v trgovino vedno kupim nekaj kar je poceni in kar se mi zdi dabi bilo mogoče za mojo kožo, ker ne vem točno kaj bi bilo primerno zamoj obraz. Imam zelo nečisto, občutljivo kožo, "pijanski nos", če sesamo malce popraskam se mi naredi flek; načeloma mislim da imam mešanokožo. Na čelu, nosu imam zelo mastno kožo, mašijo se mi pore, delajo semi mozolji in ogrci, še posebej taki podkožni in boleči (a za to splohkarkoli obstaja?). Medtem ko imam lička tako suha, da se mi delajoluske. Na licih imam tudi rdečico, ki jo skušam prekriti z zelenimkorektorjem. V glavnem-včasih se mi zdi da se bom spremenila v krastačo

Odprijateljice sem enkrat dobila neke testerčke od Suki in prvič se mi jezgodilo, da me po čiščenju in negi kože ni zategovalo ali pa da bi sekoža preveč oljnato bleščala, celo rdečica se je pomirila in tako lepein zdrave kože še nisem imela... Bila sem navdušena, ko pa sem videlacene, sem ugotovila da si kaj takega na žalost ne morem privoščiti (patudi ne spomnem se več, katere izdelke sem sprobala).
Upam, daimate kak nasvet, kakšna nega bi bila primerna za mojo čudno kožo (penaza čiščenje, toner, tonik, krema... kaj takega-ne vem točno kaj vse jedobro kombinirati), ki je predvsem poceni (na kozmetometru sem prebralaogromno ocen, vendar nisem povsem prepričana kaj bi bilo primerno zatak tip kože kot ga imam jaz, ker sem kratko malo "bosa" na tempodročju

Horafrica, ti bom kar tukaj odgovorila, ker je pomembneje najti pravo kozmetiko (lahko tudi cenovno ugodno) kot kakršno koli kozmetiko po nizki ceni.

Kot prvo, priporočam ti branje članka Akne, nečista koža - težave vseh starosti. Tam boš izvedela večino stvari o aknah in kako se lotiti težav.

Glede na tvoje potrebe potrebuješ nežen gel za umivanje kože zjutraj in zvečer, kremo z zaščito pred soncem za podnevi (predvsem, ko/če boš uporabljala kisline), tretma za akne, ogrce (npr. kisline) in bogatejšo kremo za lica.
Se bova lotili vsakega problema posebej - torej mastna T zona z aknami in ogrci, suha lica in rdečica.
Kot boš videla v zgornjem članku, je za kožne nečistoče priporočljiva uporaba kislin. Proti aknam in novim ogrcem delujejo BHA kisline = salicilna kislina. Proti luščenju in pustemu videzu kože delujejo AHA kisline, med katerimi je najbolj popularna glikolna kislina. Če te bo zanimalo kaj več o delovanju kislin, si poglej članka Obnavljanje kože ter vpliv hidroksi kislin - 1. del in 2. del. Spodaj imaš link do teh izdelkov na KMM (vsi in potem posamezni na linkih) in temo o kislinah, če boš želela kaj vprašati.
Če te precej zateguje po umivanju in sicer, je bolj suha, zato potrebuješ hranljive kreme ali serume. Težave suhe kože se da kar hitro rešiti, če izbereš primerno nego. Lahko uporabiš tudi kapljico kakovostnega deviškega olivnega olja iz kuhinje.

Imam podobno težavo in doslej je prav nič ni povsem odpravilo, čeprav uporabljam zase primerne izdelke, ki kože ne dražijo. Nekatere smo pač rdečke.

Gel za umivanje:
- Scheller Mildes Waschgel Granatapfel (dm, Mueller)
- Aok Regulirendes Waschgel (Mueller)
- lahko tudi katerega dobro pohvaljenega z otroškega oddelka (cenovno zelo ugoden je BabyLove Waschgel Kopf bis Fuss)
Izdelki z aktivnimi učinkovinami (tema o kislinah):
- AHA kisline - Avene Diacneal (lekarna)
- BHA kisline - Paula's Choice 2% Beta Hydroxy Acid Gel (splet), Neutrogena Visibly Clear Spot Stress Control Tagliche Feuchtigkeitspflege (dm, Mueller), Garnier Pure Active Spots & Marks Fighting Cream (dm, Mueller)
Cenovno ugodni sta predvsem Neutrogena in Garnier.
Krema z zaščitnim faktorjem za obraz (več si lahko prebereš v tej in tej temi):
- Avene Ultra High Protection Emulsion SPF 50+ (lekarna)
- Nivea Nivea Sun Children`s Pocket Size SPF 30 (dm, Mueller)
Cenovno ugodna je predvsem Nivea, ki obstaja tudi v 50+ različici.

Krema za normalno do suho kožo:
- Balea Aqua Serum (če je koža samo izsušena)
- Balea MED Ultra Sensitive Tagescreme ali nočna različica (če imaš velike težave z draženjem kože in je tvoja koža tudi suha, ne samo izsušena)
- Zelo pohvaljeni so Clinians izdelki in nekateri Garnier izdelki, ki so tudi cenovno ugodni (poglej na KMM).
Če boš imela kakšno vprašanje ali pomislek, se le oglasi.